Meillä on tehty lämpöpumpun perussäätö niin, että talo on hieman viileä. Takalla nostetaan aamulla lämpötila mukavaksi. Olisko tuo nosto luokkaa 1-2C astetta. Meidän takka on noin 1500kg painava kaakeleilla pinnoitettu kuoritakka (=2cm eriste kuoren ja "sydämen" välillä) ja takka toimii mukavasti meidän talossa. Talo on tehty 2010 määräysten mukaisesti ja lattialämmitysputket on todella paksussa betonissa. Huolimattomasti tasattu sepeli aiheutti sen, että betonin paksuus on keskellä noin 15cm ja reunoilla 10cm.
Oon tullut siihen käsitykseen, että hyvin eristetyssä talossa pitää olla hitaasti lämpöä luovuttava takka. Luulisin, että vuolukivitakalla meidän talo tulisi hetkessä saunaksi. Meidän kuoritakka on tasalämpöinen suunnilleen 1-10 tunnin kuluttua sytyttämisestä. Tärkeää tietysti on, että takka on riittävän avarassa tilassa. Eli vaikka lämpö ei siirtyisikään vesikierron mukana toisiin huoneisiin, siirtyy se ilman mukana. Meidän takan vaikutusalueella on 85m2, mikä osaltaan estää ylilämpiämistä.
Ainahan takka helpottaa pumppua, kun talo ei tule liian kuumaksi. Jos talo kuumuu liikaa takalla, kasvaa vain energian (=puu) kulutus. Jos talo pysyy sopivan lämpösenä ja puu palaa, täytyy muitten lämmönlähteiden (=mlp) päästä helpommalla.
Itselle on vielä herännyt idea yksinkertaisesta vesitakasta. Muurataan spiraali (=kuparikierukka) takkaan ja spiraali kytketään vesivaraajaan (jos sellainen muutenkin löytyy). Kiertovesipumppu pyörittämään vettä, ohjaus tulisi esim. takan lämpötilasta, jolloin pumppu pyörisi vain takan ollessa lämpimämpi kuin varaajan alaosan vesi. Kustannus olisi vain luokkaa 500€. Tosin tuon hyötysuhde ei ole yhtään kummempi kuin normitakan, jos normitakalla pystyy lämmittämään taloa ilman ylilämpiämistä. Tietysti tämän vesitakan kuoren voisi eristää esim. 5cm villalla, jolloin takalla voisi lämmittää käyttövettä kesälläkin.
Tosin aikaisemmissa keskusteluissa ollaan todettu ostetuilla puilla lämmittämisen olevan yhtä kallista kuin mlp:llä.