Moi
Osaako joku täällä palstalla kertoa, mistä se legionellabakteeri sinne veteen oikein pääsee...varsinkin kunnallisessa vesijohtoverkossa?
Koska legionellabakteeri tulee luonnon vesistöistä tai maaperästä, on kunnallisen vesijohtoveden riski mitätön ja vaatisi pintaveden pääsyn putkistoon / lauhdittimiin jne. vesilaitoksen jälkeen ja sattuman että se vesi juuri olisi saastunut.
Legionella-bakteerit
Legionella-bakteerit ovat olleet vuodesta 1976 alkaen monipuolisen tutkimuksen kohteena. Samaan bakteerisukuun kuuluvia lajeja tunnetaan jo runsaat 40. Ensimmäisenä löydetystä Legionella pneumophila -bakteerista tunnetaan puolestaan ainakin 15 eri serotyyppiä.
Legionellat ovat erittäin yleisiä luonnon suolattomissa vesissä eläviä bakteereita. Eräät niistä voivat aiheuttaa sairauksia, mutta luonnon vesissä nekin ovat vaarattomia vähäisten pitoisuuksien vuoksi. Legionellat tunkeutuvat solujen sisään ja luonnon vesissä ne pysyvät elossa mm. Acanthamoeba ja Hartmanella -lajeihin kuuluvien amebojen sisällä. Legionellat viihtyvät parhaiten lämpimissä, 37–40 °C:ssa neutraaleissa vesissä, joiden pH on 6,9–7,0. Legionellat voivat säilyä elossa vesijohtovedessä jopa vuoden ajan, jos veden lämpötila on alle 50 °C. Legionellat kuolevat myös, jos veden klooripitoisuus on 0,5 mg/l tai suurempi. Lämpimän veden lämpötila onkin pidettävä varmuuden vuoksi 60 °C:ssa ja tarvittaessa vesi on kloorattava.
Terveydenhuollon ongelmaksi legionella-bakteerit ovat muodostuneet kahdesta syystä: 1) eräät niistä pesiytyvät ja lisääntyvät useissa teknisissä järjestelmissä käytettävissä tai niihin kertyvissä vesissä; ja 2) bakteerit leviävät em. laitteista ympäristöön vedestä muodostuvien aerosolipisaroiden mukana ja kulkeutuvat tartuttamiskykyisinä ilmavirtojen ja tuulen kuljettamina pitkiäkin matkoja. Käytännössä tärkeimpiä epidemioiden aiheuttajia ovat olleet ilmastointijärjestelmät, lämminvesijohtojen lämmönvaihtimet sekä aerosoleja kehittävät suihkutuslaitteet ja porealtaat. Lisäksi useissa tehtaissa on vedenkäyttöön perustuvia toimintoja, joissa legionellat saattavat lisääntyä runsaasti. Myös juomavedessä olevia legionelloja on arveltu tartunnan syyksi, silloin ehkä vahingossa keuhkoihin hengitysilman mukana joutuneina.
Bakteerien lisääntyminen em. laitteissa edellyttää niissä olevan veden ravinnepitoisuuden lisääntymistä veteen pääsevän tai kertyvän orgaanisen aineen johdosta. Siihen ovat syynä mm. käytetyn veden epäpuhtaudet, ilmansuodattimien puutteellisuudet, lauhdevesisäiliöt, vesiputkien vuodot sekä laitteistojen puhtaanapidon laiminlyönnit. Rakennustöiden ja erityisesti maanrakennustöiden aiheuttama pöly on usein ollut syynä ilmastointijärjestelmien likaantumiseen. Bakteeriviljelyt ovat osoittaneet, että legionellat ovat hyvin yleisiä em. laitteistoissa. Epidemioiden ehkäisemiseksi onkin tärkeää huolehtia riskialttiiden laitteistojen kunnosta ja puhtaudesta.