Maalämpöfoorumi
Tekniset kysymykset => Tiedonkeruujärjestelmät ja etämonitorointi => Aiheen aloitti: seppaant - 28.02.08 - klo:09:12
-
Nyt vihdoinkin olen saanut mittausjärjestelmäni toimintaan.
Rakentelin 1-Wire antureilla järjestelmän, missä on tällä hetkellä käytössä 17 lämpötila-anturia. Mittausten käsittely tapahtuu LogTemp-ohjelmalla.
Mutta eivät ne ongelmat tähän loppuneet. Mittausten seurantaan käytän vanhaa pöytä-PC:tä, joka kuluttaa sähköä sen verran, että se huone, missä kone on ei muuta lämmitystä tarvitsekaan, n. 5 kWh/vrk, 1800 kWh/v !!!
Nyt pitäisi saada vähemmän sähköä kuluttava kannettava kone, mutta kaikissa uusissa on Vista käyttöjärjestelmä ja LogTemp ei taas pyöri siinä.
Mistä saisin XP-kannettavan joko uuden tai hyväkuntoisen käytetyn?
Lämpöpumpustani L-Ässä V 7 (v. 2007 malli) on selvinnyt muutama mielenkiintoinen seikka, mutta kunhan saan tarkemmin analysoitua kirjoittelen niistä Lämpö-Ässän otsikon alle.
ATS
-
Mites olis tämä:
Linksysin NSLU2:lla, Open-Slug käyttiksellä ja Dallasin 1-wire komponeteilla?
http://tinyurl.com/2tmnvs
-
Moi!
Olemassa on kyseinen laite, ja kerusystemi nyt pyöriii läppärissä. XP pohja. Tarkoitus on sirtää joskus NSLUhuun 1-wire systemi. Jos joltain löytyisi valmis toimiva imago NSLU2:lle kiitollisuudella ottaisin vastaan, se nopeutaisi homma. En ole Linuxin paras kaveri. Ja projekin läpivienti jopa ohjestuksella veisi paljon aikaa. Toinen asia toistaiseksi Trend pyöri kanssa samalla konella. Tarvittaessa voisin julkaista tähän asti kerättyjä linkejä NSLU asialle jos kiinostuneita löytyy.
ari
-
tässä on välitulokset
http://mydisk.wippiespace.com/
Välillä serveri tökki..
-
Käytettyjen kannettavien hinnat ovat aika suolaisia. Itse onnistuin ostamaan kotimaisesta nettihuutokaupasta kohtuullisen vähän virtaa kuluttavan (n. 80W) käytetyn pöytäkoneen alle satasella. Koneessa oli win2000 valmiiksi asennettuna ja virallinen lisenssi kyljessä.
NSLU itsessään ei kuluta paljon virtaa, mutta eikös siihen tarvita ulkoinen usb-kovalevy jos dataa ei kerätä jollekin toiselle koneelle?
Miten 1-wire järjestelmissä on ratkaistu antureiden kaapelointi? Olen ymmärtänyt että anturin johto ei voisi olla metriä pitempi ilman, että siitä mahdollisesti seuraa mittauksia haittaavia häiriöitä. Ts. miten eri puolella taloa olevia antureita kytketään samaan tietokoneeseen?
-
Meilla noin 5 -6 metria konesta antureihin ,suojamaton kaapeli ja metrin verran pumppusähkökaapelin kanssa, ei hairiöitä ilmenyt.
Jossain mitataan kasvishuonen lämmöt 70 m etäisydellä. voisi joutua ylipitkillä matkoilla järkämään erillinen syöttö antureille ja päätevastuksija laitamaan.
-
Anturijohtojen pituudet:
Mittauksia on tällä hetkellä käytössä 17 kpl, joista suurin osa on "pannuhuoneessa". Pannuhuoneessa mittaukset on koottu riviliittimelle mistä lähtee johto vintin kautta tietokoneelle ja matkan varrella siihen on kytketty lisäksi kolme anturia. Johdon pituus on n. 25m. Johto on tavallista muovieristeistä 2x0,4mm2 kuparijohtoa. Riviliittimeltä lähtevien anturijohtojen pituudet vaihtelevat metristä viiteen. Aluksi mittaukset toimi kohtuullisen hyvin mutta kun tuli sateinen ja sumuinen ilma alkoi mittaukset pätkiä. Sitten vedin uuden 2x0,6mm2 johtimen vanhan rinnalle tietokoneelta riviliittimelle ja sen jälkeen systeemi on toiminut moitteettomasti.
ATS
-
Miten 1-wire järjestelmissä on ratkaistu antureiden kaapelointi? Olen ymmärtänyt että anturin johto ei voisi olla metriä pitempi ilman, että siitä mahdollisesti seuraa mittauksia haittaavia häiriöitä. Ts. miten eri puolella taloa olevia antureita kytketään samaan tietokoneeseen?
Ei minulla ainakaan kaapelointi ole aiheuttanut mitään häiriöitä mittaamiseen, jos parasiittina ottaa anturille käyttöjännitteen tietokoneen COM- tai USB-portilta, käsittääkseni antureita voi lisätä kymmeniä.
Anturihan lähettää datan bittitietona.
Itselläni on 13 anturia kytkettynä tällä hetkellä noin 10 metrin kaapelin päässä. 1-Wire väylässä jännite on minulla aivan sama 6,42VDC 1 metrin pituisen kaapelin päästä yhdellä anturilla tai 10 metrin päässä 13 anturia kytkettynä.
-Peca-
-
Minulla on Vista ja siinä LogTemp ja on toiminut.
-
[Minulla on Vista ja siinä LogTemp ja on toiminut./quote]
Onko 32 vai 64 bittinen Vista?
-
Vista Home Premium 32 bittinen näyttää olevan.
Onko niin, että 64:ssa ei toimisi?
-
Miten 1-wire järjestelmissä on ratkaistu antureiden kaapelointi? Olen ymmärtänyt että anturin johto ei voisi olla metriä pitempi ilman, että siitä mahdollisesti seuraa mittauksia haittaavia häiriöitä. Ts. miten eri puolella taloa olevia antureita kytketään samaan tietokoneeseen?
Käytännössä antureiden liittäminen yhteen ketjuun (daisy-chain) on hankalaa. Helposti tuleekin mieleen käyttää mahdollista yleiskaapelointia ja huonekohtaisia datarasioita hyväkseen. Solmupiste johonkin tekniseen tilaan esim. ristikytkennälle, jolloin topologia onkin tähtimäinen. Tällöin sakaraheijastelut saattaa aiheuttaa häiriöitä ja esim. LogTemp voi alkaa jäädä tuon tuostakin jumiin. Kyse ei käsittääkseni ole hyvälaatuisilla kaapeleilla jänniteongelmista vaan päästä heijastunut signaali jotenkin sotkee alkuperäisen messun.
Itse tappelin jonkin aikaa näiden häiriöiden kanssa ja sain hyviä tuloksia kun selvittelin ensin ne sakarat, jotka häiriöitä aiheuttivat. Lienee yleensä ne pisimmät talon viimeiseen mitattavaan kolkkaan. Ensin laitoin 100 ohmin vastuksen anturin gnd eteen ja tilanne parani oleellisesti. Lopullisesti vaivat katosivat vasta kun laitoin 6ch 1-wire hubin (HobbyBoards 6CH1-R1-A) ja separoin yksittäisiksi kanavikseen huonosti käyttäytyvät anturit. Muut on jaettu suurinpiirtein tasan muille kanaville ja ovat enempi vähempi ketjussa tai tähdessä. Kaiketi näitä hubejakin voi laitella useampia ketjuun jos haluaa kaikille antureille oman kanavan.
Jenkkien talous kun on ihan kuralla ja taalan nykykurssi on mitä on niin noi elektroniikka hilput kuten 1-w hubit hobby-boardsilta ei maksa paljoa palmoliveä enempää. Minulla kusti vain polki jonkun kerran vähän vierestä ja jouduin odottelemaan tavaroita useamman viikon kunnes löysivät oikeaan osoitteeseen.
-
Kiitokset kaapelointia koskeneista kommenteista. Tuolta Hobby Boardsin sivuilta löytyikin selkeä kuvaus asiasta:
http://www.hobby-boards.com/catalog/howto_contents.php
Yksi mahdollisuus vähentää dataa loggaavan tietokoneen sähkönkulutusta on kokeilla käytönaikaisia ohjelmallisia virransäästömenetelmiä. Ne siis optimoivat tietokoneen prosessorin virrankulutusta kulloinkin tarvittavan laskentatehon mukaan. Ohjelmia on tehty eri merkkisille prosessoreille, emolevyille ja niiden piirisarjoille sekä (windowsin) käyttöjärjestelmän versioille. Tällaisia ohjelmia ovat ainakin CpuIdle, CoolOn ja 8rdavcore. Ehkä koneen emolevyn valmistajalta löytyy myös tällainen ohjelma.
-
Moi!
Tarvittaessa voisin julkaista tähän asti kerättyjä linkejä NSLU asialle jos kiinostuneita löytyy.
ari
Juu linkkejä otetaan vastaan, HW löytyy tuosta kaapista ja ehkä intoa sen konffaukseenkin.
/edit
Onko joku koitanut tällä ohjella tuota?
http://owfs.org/index.php?page=nslu2
-
Hei! Löyityisikö täältä apua.
Nyt on noita Ds1820 antureita hommattuna ja USB DS9490R mokkula. Kuinka nuo anturit kytketään? USB mokkulsssa on 5VDC, GND, Data, DataGND? ja anturissa Vdd, data ja GND.
Logtemp ohjelma antaa aika usein "virhe luettaessa" ilmoituksia. Anturista data ja gnd on kytketty mokkulan data ja dataGND.
Datasheetissä lukee, jotta parasite modessa on anturin Vdd maadoitettava?!?
Apuja?
-
Ainakin sarjaporttiin ne anturit kytketään siten, että reunimmaiset yhteen ja keskimmäinen kytketään data linjaan.
-Janne-
-
Näinhän se tuntuu olevan, reunimmaiset yhteen, niin jo hävis virheet.
-
Lopullisesti vaivat katosivat vasta kun laitoin 6ch 1-wire hubin (HobbyBoards 6CH1-R1-A) ja separoin yksittäisiksi kanavikseen huonosti käyttäytyvät anturit. Muut on jaettu suurinpiirtein tasan muille kanaville ja ovat enempi vähempi ketjussa tai tähdessä. Kaiketi näitä hubejakin voi laitella useampia ketjuun jos haluaa kaikille antureille oman kanavan.
Tuli hankituksi tuollainen Hobby Boardsin 6-kanavainen hubi. Osaisikohan nimimerkki Vallu tai joku muu neuvoa missä menee vikaan, kun LogTemp ohjelma ei löydä antureita mistään muista hubin kanavista kuin Main ja Passthrough.
Hubin nettisivulla sanotaan, että 1-wire ohjelmassa pitäisi määritellä nuo kanavat. LogTempistä en kuitenkaan vipua tähän asiaan löytänyt.
(The other six channels consist of three main channels and three auxiliary channels that are controlled by the three DS2409 chips. It does not matter which of these connections are used for the various parts of your 1-Wire network. You will need to specify, in your software, which of these channel is used for each of your devices. (Please see your software documentation for further details on how to specify hub channels.))
Mahtaisiko toimia jollain toisella softalla?
-
Jop. Olethan laittanut täkyn LogTempin valikoista Näytä -> Asetukset -> Anturit -> DS2409 Coupler/Hub kohtaan. Sen jälkeen pitäis alkaa löytämään antureita ihan nätisti. Ja lisäsähköähän muistit jokatapauksessa adapterilla tarjota 12-24V, 0,5A. Pitäis pelittää ilman sen suurempia kommervenkkejä.
-
Olethan laittanut täkyn LogTempin valikoista Näytä -> Asetukset -> Anturit -> DS2409 Coupler/Hub kohtaan.
Kiitokset. Tuo täppä siitä puuttui.
-
Morientes!
1-wire hubi on ja antureita pussillinen, samoin ilmastopuolelle muutama tieto... toistaiseksi vielä testiympäristössä LogTempin perässä.
Kysymys: Kuinka nuo graafien väriselitykset (legend) saadaan kuvaan... meinaa mennä sormi suuhun, kun en täppää löydä. Vai pitääkö tehdä eri kuva ja ympätä se LogTempin tuottamaan kuvaan??
Linkki raakatuotokseen - pumppua ja aurinkopakettia (ja aurinkoa...) odotellessa:
http://www.multi.fi/~ksillanp/solar/
/Kari
-
Kysymys: Kuinka nuo graafien väriselitykset (legend) saadaan kuvaan... meinaa mennä sormi suuhun, kun en täppää löydä. Vai pitääkö tehdä eri kuva ja ympätä se LogTempin tuottamaan kuvaan??
LogTempistä ei ilmeisesti suoraan saa väriselityksiä jpg tai png kuvaan mukaan, vaan ne pitäisi tehdä erilliseksi kuvakseen. Se on todennäköisesti helpompi keino, ja vastaa ymmärtääkseni sinun tavoitteitasi.
Ohjelman tekemään html-taulukkoon värit kyllä saa näkyviin kun napsauttaa hiiren 2-nappulalla anturit kentässä anturin riviä, valitsee "ominaisuudet", välilehti "Näytä", täppä päälle "näytä html-tiedostossa", kenttään bgcolor html-koodin mukainen värimääritys. Fontin väriksi on viisasta valita musta #000000, jos kentän taustaväri ei ole musta.
Värikoodeja on ainakin täällä:
http://www.ratol.fi/opensource/xhtml/vari.htm
Mallia voi ottaa Pecan sivusta:
http://www.kolumbus.fi/pecamail/last.htm
LogTempistä kannattaa huomata myös se seikka, että kaikki ohjelmaan tehdyt asetukset tallentuvat vasta siinä vaiheessa, kun ohjelman käyttö lopetetaan. Ns. tuotantokäyttöön otettaessa kannattaa siis ensin viilata haluamansa asetukset valmiiksi, sulkea ohjelma ja avata se uudelleen. Vaikkapa sähkökatkon sattuessa ja koneen buutatessa itsensä tallentamattomat asetukset häviävät bittien taivaaseen. Nimim. kokemusta on.
-
Kiitoskia!
Ei tämä HTML-osaaminen vaan oikein tahdo riittää (eikä vapaa-aika sen opetteluun...)
...Saatikka sitten perl, php tai java -osaamisen hankintaan...
Onneksi näihin pikku probleemeihin saa apua näinkin näppärästi.
/Kari
-
@sillkari
Yksinomaan mielenkiinnosta kysäisen, miten tuota valonmittauksen (solar) arvoa pitäisi lukea ja tulkita, kun en ole muualla tuommoista nähnyt.
Se on siis prosenttiluku, mutta prosenttia mistä?
Onko käyttämäsi laite Hobby Boardsin HTS3-R1-A?
-
Vähän ovat epämääräiset kyseisen tuotteen lukuohjeet, mutta muistan jostain kuulleeni, että maksimimittausarvo on 240 mV ja LogTemp näyttää kuvassa prosenttilukuja eli montako % mitattu arvo on maksimiarvosta. LogTemp tallettaa txt-tiedostoon mV-arvoja. Sain kerran sellaisen tulkintaohjeen, että mV&C-lukemien avulla pystyi laskemaan auringonsäteilyn tehon W/m2, mutta en löytänyt sitä kaavaa enää (laitan viestin jos löytyy).
-
Edellinen viesti liittyi siis tuotteeseen Hobby Boards HTS3-R1-A (Temp/Hum/Solar).
-
Jep!
Kyllä, Hobby-Boardsin pelkkä Solar -kitti on kyseessä... Ei anna minkäänlaista (?) absoluuttista arvoa, ainoastaan jonkinlaisen käsityksen paistaako vai ei. (EDIT: Eli antaa siis kyllä numeraalista arvoa millivoltteina, mutta sen tarkkuudessa ei ole hurraamista...)
Anturi näyttäisi "kyllästävän" 1-wire -väylän vähänkin suuremmilla intensiteeteillä, joten varsinaiseen mittaukseen siitä ei tuollaisenaan ole. Täytyy yrittää miettiä jotain muuta... joskus 1-wire listoilla oli mietintöjä absoluuttisen mustan ja valkoisen pintojen lämpötilaeroista ja niiden mittaamisesta 18S20:llä. Noissa taas tulee eristysongelmia yms...
Summa Summarum: tällä hetkellä käppyrän informaatioarvo on lähinnä siinä, että osuuko auringonvalo siihen vai ei ;-) Säteilyn intensiteettiä ja määrää sillä ei oikeasti voi mitata...
Edullisin suunnilleen toimiva setti jonka tiedän, on Davisin Vantage Pro:ssa.
Jos jollakin on hyviä ideoita intensiteetin mittaukseen ja vieläpä 1-wire alustalla niin otan mielenkiinnolla vastaan!
Torstaina kairataan maapalloon 200 metriä koloa...
/Kari
Edit:Typograafeja pois...
-
Vaikuttaa haasteelliselta tuo Auringon säteilytehon mittaaminen. Mutta toisaalta, eikö tuollainen mittaus kuitenkin jo riitä siihen, että voi laskea jonkinlaisia pitemmän aikavälin keskiarvoja ja vertailla vaikka eri kuukausien säteilymääriä keskenään.
Hämeenlinnan kirjaston sääasemassa on todennäköisesti samanlainen mittalaite, ja se näyttää piirtävän aivan järkeenkäypiä käyriä:
http://saa.aina.fi/tilasto1.php
Ruotsalaisella foorumilla joukko aurinkoenergian käyttäjiä raportoi säännöllisesti laitteillaan keräämänsä energian määriä.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=16818.0
-
Hienoja graafeja Hämeenlinnalaisilla... täytyy tutkia vielä tuon valodiodin sielunelämää tarkemmin, tuo väylän tukkeutuminen kirkkaassa auringonpaisteessa on juuri nyt suurin ongelma...
Tuon suunnittelemani CTC:n aurinkoautomatiikkapaketin pitäisi sisältää aurinkoenergian laskenta. En vaan ole saanut vielä selville, kuinka pääsisin tuota dataa sähköisesti lukemaan PC:lle...
Ja vaihtoehtona on aina vieressä sijaitseva Davisin asema: http://www.aspegrenstradgard.net/weather/Current_Vantage_Pro_Plus.htm
Sieltä saan taulukkomuodossa aringon säteilytehon. Paikka sijaitsee noin 500m meiltä, joten tarkkuus olisi ihan riittävä.
Mutta kun tahtoo oman ;-)
/Kari
-
Jos jollakin on hyviä ideoita intensiteetin mittaukseen ja vieläpä 1-wire alustalla niin otan mielenkiinnolla vastaan!
Idean hyvyydestä en mene sanomaan, mutta tällainen loggaussysteemi sattui silmiin:
http://cwc-das.com/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=3&meid=7
Ja sieltä oli linkki tällaiselle Apogee Instrumentsin sivulle, jossa esitellään pyranometrejä:
http://www.apogee-inst.com/pyr_spec.htm
Ehkä joku osaa kertoa, millaisella sähköisellä kytkennällä tuon säteilyä mittaavan sensorin analogisen signaalin voisi sitten kytkeä 1-wire järjestelmään.
-
Kiitoksia linkkivinkeistä!
Olen nyt taikinoinut jonkin verran tuon Logtempin ja 1-wire -auringonsäteilyn mittauksen kanssa.
Näyttäisi siltä, että valodiodit eivät ole ihan speksin mukaisia, vaan esimerkiksi tämän yksilön antama maksimivirta on suurempi . En löytänyt mistään nopeasti tämän pelkän solar-anturin kytkistä (olisiko ollut aikanaan SR1-v3 tai jotain Hobby-Boardsilla...). Platta on soosattu kosteuden suojaksi Tectylillä, joten komponentit näkyy, mutta liuskat ei... Tuossahan ei ole kun muutama hassu komponentti, joten päättelemällä toiminnan saa selville ihan OK.
Nyt täytyy vaan muutella shunttivastusta sopivaksi, (jos aikaa ja aurinkoa olisi, niin hommahan sinänsä olisi helppo...). Tuon vastuksen arvo vaan pahus vaikuttaa resoluutioon, joten absoluuttista arvoa tuolla ei edelleenkään taida saada... ainakaan tieteellistä arvoa sillä ei ole. Tarkoitus olisi kuitenkin seurata aurinkokerääjien hyötysuhdetta tai ainakin sen mahdollista heikkenemistä esimerkiksi stagnaation aiheuttaman glykolinn hajoamisen takia.
Olin muuten yhteydessä Apogeehen tuon pyranometrin tiimoilta... SP-110 pyranometri 185 USD, mutta rahtia Suomeen haluavat 134 USD! hiukan jyrkän tuntuista tuon rahdin osalta... täytyy vielä kysellä jostain lähempää.
Palataan asiaan, kun uutta ilmenee...
/Kari
-
Mullakin olis tarkoitus saada lisätietoja pumpun toiminnasta kerättyä. Sitä varten hankin antureita, usb-sovittimen, hubin ja Biltemasta litteää puhelinjohtoa, rj11- ja rj45-liittimiä ja haaroitusliittimiä http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=22838&sivu=22838.htm&ryhma=1&kategoria=119. Noita haaroitusliittimiä joku jossakin kovasti kehui. En kuitenkaan saa antureita lisättyä tuon haaroitusliittimen avulla.
Jos laitan koneelta tai hubilta tulevan piuhan haaroittimen ykköspuolelle ja laitan anturin haarapuolen toiseen paikkaan, häviävät kaikki laitteet OneWireVieweristä. Myös LogTemp lakkaa toimimasta. Jos laitan koneelta tulevan piuhan haarapuolen toiseen reikään ja anturin toiseen, silloin anturi ja mittaustulos näkyvät koneella. Mutta silloin haaroitin toimii vain jatkona eikä sillä tee mitään. Eli onko kaapeloinnissa jotain vikaa vai eikö nämä haaroittimet vain toimi tässä yhteydessä?
Apuja kaivataan, olisi mukava nähdä kaivon lämpötilat ensi viikon pakkasilla. 8-)
-
Mä väkersin 8 anturia pumppuun ja homma meni osittain uusiksi kun DS1820/LogTemp mykistyy jos haaroitukset on alle 0,5m päässä toisistaan.Liitokset "runkolinjaan" tein abikon puristettavilla jatkoilla.
Leipätyöstä tuttu ilmiö ainakin Profibus väylässä,siinä minimiväli on 1m.
Kun muutin haaroituksien välit yli 0,5metrin niin kaikki anturit toimii.
Tuota mites LogTempin näyttöalue,mulla lakkaa kuumakaasukäyrä näkymästä yli 98 asteen lämpötiloilla,kokeilin käsiasteikolla 120/-20 niin ei korjaantunut.Ds1820 pitäis toimia 120 asteeseen saakka :-/
-
Tuota mites LogTempin näyttöalue,mulla lakkaa kuumakaasukäyrä näkymästä yli 98 asteen lämpötiloilla,kokeilin käsiasteikolla 120/-20 niin ei korjaantunut.Ds1820 pitäis toimia 120 asteeseen saakka
Näköjään Ds1820 antureissa onkin "toleranssia" siten että suurinosa antureista mykistyy kun lämpötila ylittää +99 asteen,onneksi löytyi 1 anturi joka toimii +106,6 asteeseen saakka ja sillä LogTem piirtää niinkuin pitääkin.Kuumakaasu nousee +104 asteeseen näissä olosuhteissa.
Kokemusta karttuu.... :)
-
Onko sinulla parasiittikytkentä? Silloin konkka (parasite power capacitor) hyytyy yli 80+++ lämpötilassa ja tarvittaisiin erillinen jännitesyöttö.
"The use of parasite power is not recommended for temperatures above +100°C since the DS18B20 may not be able to sustain communications due to the higher leakage currents that can exist at these temperatures. For applications in which such temperatures are likely, it is strongly recommended that the DS18B20 be powered by an external power supply."
Itse anturin pitäisi toimia 125 lämpötilaan saakka:
- Measures Temperatures from -55°C to +125°C (-67°F to +257°F)
- ±0.5°C Accuracy from -10°C to +85°C
Erillisen jännitesyötön etuna on myös nopeus. Anturi laskee lämpötilan valmiiksi ja antureiden lukuierros on nopeampi. Parasiittikytkennässä pitää ensin lähettää laskentapyyntö ja odottaa vajaa sekunti ennen kuin lämpötila saadaan laskettua/luettua.
-
Joo,parasiittikytkennällä olen tehnyt.Onko toi ulkoisen powerin sähkön +napa kytkettävä Ds1820 anturin irralliseen 3:s jalkaan(Vdd)?Tavailin englanninkielisestä manuaalista että sopiva jännite olisi 3-5,5V?
Can Be Powered From Data Line. Power
Supply Range is 3.0V to 5.5V
?
Mulla on nyt 10 anturia kiinni ja alkaa tosiaan hidastua sikäli että mittausväli( Duration) ei enää ehdi 15sek vaan tekee joka mittauskierroksella virheilmoituksen että "Com portti varattu".Tuon sain korjaantumaan kun pidensin mittausvälin 30 sekuntiin.
Arvailen kun on "hituvirta" vähän outoa :-/
-
Omakohtaisia kokemuksia minulla on DS9490R adapterista - ei sarjaportista.
Adapterin pinnistä 1 saa 5V jännitteen (ja 3=1-wire data ja 4=1-wire return eli signaalimaa)
Tuo siis kytkettäisiin seuraavasti
DS9490R | - | DS1820 | |
1 | - | 3 | VDD |
3 | - | 2 | DQ |
4 | - | 1 | GND |
-
Joo,asia selkis.Kiitoksia :)
-
Olisi taas ongelma.
Verkossa nyt 19 Ds18S20 anturia parasiittikytkennällä.
Rs232 (COM) adapterilla toimii kaikki 19 ihan normaalisti.
USB (DS9490R) adapterilla jää yksi anturi pimeäksi.
Olen kokeillut useammalla anturilla ja vaihtanut kaapelin ja kytkentäkohdan useampaan kertaan,ei auta.
Ko anturi on keittiön seinässä Ouman-EH80 huoneanturin lähellä,0,5m sivussa.
Tässä on nyt n 50m 4X0,12mm2 puhelinkaapelia runkolinjana,ja tuo USB:lla pimeä anturi on rimpsun puolenvälin paikkeilla.
Kun tuo anturi on kiinni ja käynnistän USB adapterin kanssa niin LogTemp löytää vain osan antureista,yleensä 4kpl,kun otan väylästä irti tuon sisäanturin niin kaikki muut 18 anturia löytyy ja toimii.
Rs232adapterilla löytyy heti kaikki 19 anturia.
Jos laitan tuon keittiön anturin jonnekin muualle väylään kiinni niin silloin sekin toimii USB adapterilla.
Olisi vaan luonteva paikka tuossa Oumanin sisäanturin vieressä
Sillä yritän USB:lla saada toimimaan kun juuri hankitussa läppärissä ei ole COM porttia.
Että mikäpä neuvoksi nyt :-/
edit: Kun tein tuon anturin liitoksen n 5 metrin päähän niin alkoi toimimaan USB:lla :)
-
LogTemp verkko valmis ja toimiikin viimein.
Verkossa 19 anturia ja n 70m 4X0,12mm2 puhelinkaapelia parasiittikytkennällä.
LogTempissä voi olla useampi ikkuna yhtäaikaa käynnissä niin on helppo jakaa eri ikkunoihin toiminnallisesti saman piirin anturit.
Mittausajat täytyy synkroniseerata eri kohtiin joka ikkunalla kun on vaan yksi verkko.
Mä laitoin mittausintervallin 2min ja porrastin ikkunat 30 sek aikaerolle niin mittaukset menee eriaikaan.
Kyllä löytyy korjattavaa lämmityssysteemistä,esim 170l käyttövesivaraaja jäähtyy itsestään pari astetta tunnissa.
Toimii XP:lla ja Win 7 (32bit) ja COM tai USB anturilla
(http://i9.aijaa.com/b/00782/5845040.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=5845040.jpg)
-
Kuinka laitoit anturit ilmanvaihtoon? Mulla olisi muutamia käyttämättömiä antureita, jotka voisin laittaa mittaamaan iv:tä. Mutta reikien tekeminen kanaviin ei oikein ensiajatuksena innosta...
-
Kierresaumattuun IV-putkeen porasin 50mm reikäsahalla reiän.
Anturin ja liitosjohdon laitoin 5mm(sisämitta) kupariputkeen,n 10 senttiä pitkään.Vrt Ouman ulkoanturi.
Täytin silikonilla tuosta kupariputkesta tyhjät kohdat.
Leikkasin 0,5mm galvanoidusta pellistä pyöreän n 10senttiä halkaisijaltaan palan.
Sen keskelle M20 reikä.
Tuohon reikään M20 skintop läpivientinippa vastamutterilla kiinni.
Sitten anturin kupariputki kiristetään M20 nippaan.
Lopuksi koko hoito IV-putkessa olevaan 50mm reikään ja pop-niiteillä anturilaipan ulkoreunoilta kiinni.
Johan oli mutkikas sepustus,melkein kuin intin kivääriotteiden tekstiversio.
Otan kuvan kun käyn ullakolla seuraavan kerran
-
Kysymyksiä
- Voiko LogTemp/DS18S20 antureita jotenkin kalibroida?
- Mikä on "parasiitti"-kytkentä ::)
ATS
-
Kuinka laitoit anturit ilmanvaihtoon? Mulla olisi muutamia käyttämättömiä antureita, jotka voisin laittaa mittaamaan iv:tä. Mutta reikien tekeminen kanaviin ei oikein ensiajatuksena innosta...
Matias tuossa selostikin jo oman tapansa. Kerron omani, joka on hieman simppelimpi.
1) ilmanvaihtokoneen sisällä anturi kolvattu kaapelin päähän ja kutistesukka siten, että se peittää liitokset, mutta anturi jää pilkistämään sukasta. Tein rautalangasta sellaisen n. 5-10 cm telineen, joka on kierretty piuhan pääh ympärille n. 3 cm anturista. Teline kojeen seinään ilmastointiteipillä. Anturi "leijuu" rautalankatelineessä keskellä kanavaa.
2) IV-putkessa (minulla muoviputket), jossa on eriste päällä samankaltainen anturi, kolvaus, kaapeli + kutistesukka. Anturin pintaan hieman piitahnaa ja tungin eristeen raosta n. 5 cm eristeen ja putken väliin. Nippusiteellä eristeen ympäri niin, ettei pääse liikkumaan.
3) IV-putkessa, jossa ei ole eristettä (muoviputki). Anturi+kolvaus+kaapeli+kutistesukka. Anturin ja putken väliin piitahnaa. Päälle 15x15 cm pala solumuovipatjaa, joka kireästi anturin molemmilta puolilta nippusiteellä kiinni putken ympäri.
Ei reikiä, voi olla, että mittausten absoluuttinen tarkkuus ei ole sama kuin porailemalla. Kuvaajista päätellen putken pinnastakin otetut kyllä reagoivat aika nopeasti tilanteeseen.
-
Tässäpä kuva IV-anturin kiinnityksestä
Seppaantille parasiitti kytkennästä,kun anturit kytketään kaikki rinnan 2-napaiseen kaapeliin ja anturin reunimmaiset jalat juotetaan yhteen ja liitetään GND potentiaaliin.Keskimmäisestä otetaan mittausdata niin tämä kytkentätapa on parasiitti.
Siitä mitä tuo sana "parasiitti" meinaa niin mulla ei ole hajuakaan.
Jäsen "pta" kertoi toisesta kytkentätavasta 16.2-10 tähän ketjuun,tuolla 3-napaisella kytkennällä pääsisi +125asteeseen kun parasiittikytkennän maksimilämpötila on +100 astetta
(http://i9.aijaa.com/b/00202/5847063.jpg) (http://www.aijaa.com/v.php?i=5847063.jpg)
-
Siitä mitä tuo sana "parasiitti" meinaa niin mulla ei ole hajuakaan.
1-wire-väylän laitteella on 2 mahdollista kytkentä/toimintatapaa saada käyttöjännite. Toista näistä tavoista kutsutaan lois-moodiksi. Tässä moodissa anturille tulee vain 2 karvaa: data ja maa. Väylällä pidetään datapiuhassa suurinpiirtein 5 voltin jännite, josta anturi sitten imee käyttöjännitettä. Linjan tasoa vaihdellaan kuitenkin, kun siinä liikennöidään, joten anturi ei välttämättä saa koko ajan täyttä jännitettä. Mittaustapahtumien aikana voi sitten olla tarvetta väyläkurille, jolloin kukaan ei saa huudella väylällä, että anturi saa jännitettä riittävästi. Tehonsaanti loismoodissa lienee myös hieman rajoitetumpaa ja sitä voi tuottaa väylällä ilmeisesti vain väyläohjain.
Toisessa moodissa taas anturille menee 3 piuhaa: data, maa ja käyttöjännite. Tällöin data ja käyttöjännitteen tuominen on omissa piuhoissaan ja tehoa voidaan tuottaa esim. ulkoisilla jännitelähteillä eri puolilla väylää. Enemmän karvoja, parempi tehonsaanti, parempi häiriönsieto, jne.
-
- Voiko LogTemp/DS18S20 antureita jotenkin kalibroida?
Kyllä voi, jotenkin.
Tai ainakin voi tehdä LogTempissä ohjelmallisen virheenkorjauksen.
Hiiren kakkosnappulalla napsauttaa anturin riviä luettelossa --> ominaisuudet --> välilehti virheenkorjaus
Se mitä Offset, Alpha ja T-zero_slope kohtiin olisi syytä laittaa ja millä periaatteella, on asia mihin en ole ponnettomista yrityksistäni huolimatta löytänyt osviittaa.
-
Tuosta "parasiitti" vs. erillinen jännitesyöttö vielä sen verran että kannattaa ilman muuta jättää mahdollisuus muuttaa järjestelmää sellaiseksi että jännitteen voi syöttää erikseen myöhemmin jos tarve ilmenee.
Minulla myös luokkaa 100m puhelinkaapelia ja n. 10 anturia eikä toimi enää oikein hyvin, kestää kauan saada vastaus kaikilta antureilta, ~30s ja joku jää monesti välistä pois.
Typerä kun olin niin joutin anturien jalat yhteen niin että ei voi jälkeenpäin laittaa erillinen jännitesyöttö, nyt systeemini taitaa olla äärirajoilla jos lisään vielä jotain 1-wire verkkoon epäluotettavuus vaan kasvaa.
Tuo Matiaksen 19 anturia, 70m kaapelia ja logtemp mittaamaan eri "ikkunoilla" 30s välein kuullostaa äkkiseltään myös olevan rajamailla.. Logtempillä mennee lähes tuo 30s yhden "mittauskierroksen" tekemiseen, eli verkossa mittausta jatkuvasti.
Näetkö muuten Matias, siitä Logtempistä kuinkan kauan sinulla menee yhden mittauskierroksen lukemiseen?
-
Näetkö muuten Matias, siitä Logtempistä kuinkan kauan sinulla menee yhden mittauskierroksen lukemiseen?
Joo,siinä on "MicroLan aktiivinen" ledin alla kello mikä käy mittauksen ajan.
!9 anturia ja 70m kaapelia niin enimmäkseen mittauskierros kestää
n 20 sekuntia.
Tuo aika kyllä vaihtelee ja joskus on ollut n 40 sekuntiakin.
Olisi tosiaan kannattanut juottaa anturiin 3 johtoa ja kytkeä reunimmaiset yhteen vasta runkokaapelin liitoskohdassa.
Olisi helppo muuttaa tarvittaessa
-
Näetkö muuten Matias, siitä Logtempistä kuinkan kauan sinulla menee yhden mittauskierroksen lukemiseen?
Olisi tosiaan kannattanut juottaa anturiin 3 johtoa ja kytkeä reunimmaiset yhteen vasta runkokaapelin liitoskohdassa.
Olisi helppo muuttaa tarvittaessa
Näin minä tein kun äskettäin lisäsin pari anturia.
Onkohan kukaan muuten tehnyt "hybridi systeemin"? Eli niin että osa verkosta on parasiittina mutta osa on olisi omalla jännitesyötöllä? Kai tällainenkin olisi ihan mahdollinen? Minä kun käytän talon olemassaolevaa puhelinkaapelointia 1-wire verkkoon niin siinä ei ole kuin 2 karvaa vapaana, toiset 2 tarvitaan lankapuhelimelle (lue ADSL). Tähän "verkkoon" ei siis saa erillistä jännitekarvaa millään.
-
Olisi käsittääkseni mahdollista käyttää anturin lähellä paikallis 5 voltin virtalähdettä,akku,paristo,verkkolaite tms.
Mittausdatan ja GND:n voi syöttää parasiittiverkon läpi PC:lle
Ds18S20
GND ----------------1o---------------o miinus
parasiittiverkko
DQ ----------------2o paikallisvirtalähde
VDD 3o---------------o+5V
Teollisuus systeemeissä tuollainen usean (paikallis)virtalähteen käyttö on yleistynyt kun laitejärjestelmät on kaukana toisistaan ja jännitehäviöt pitkillä johdoilla ainainen riesa.
Ehtona usean virtalähteen käytölle on se että miinuspotentiaalit yhdistetään galvaanisesti toisiinsa ja järjestelmän PE potentiaaliin.
-
Ehtona usean virtalähteen käytölle on se että miinuspotentiaalit yhdistetään galvaanisesti toisiinsa ja järjestelmän PE potentiaaliin.
Noinhan se kai sitten olisi, että koko 1-wire verkolla olisi yhteinen DATA ja GND, mutta joissain verkon osissa +5V syötettäisiin omasta karvasta eikä DATAn kautta. ELi järjestelmällä on yhteinen miinus.
Koitin itse ajaa tuota LogTempiä monessa eri ikkunassa yhtä aikaa, olisi helppo tapa saada enemmän tolkkua käyristä. Ongelmaksi muuttuu se että kun konetta täytyy buutata niin joutuu kaikki eri LogTempit laittamaan käsin taas "Kuntoon", eli ei se Logtemp mielestäni taivu tällaiseen, kun on XP-kone niin buuttaus kuitenkin tulee suht usein vastaan.
Hiukan kun vielä kehittäisi tuota Logtemppiä niin varmasti taipuisi paremmin "moniajoonkin" .
-
Ongelmaksi muuttuu se että kun konetta täytyy buutata niin joutuu kaikki eri LogTempit laittamaan käsin taas "Kuntoon"
LogTempin saa XP:ssä käynnistymään automaattisesti ainakin noilla komennoilla
XP:n Käynnistä---->Ohjauspaneli----->Tehtäväpalkki ja Käynnistä-valikko----->KäynnistäValikko---->Perinteinen Käynnistä-Valikko----->Mukauta------->Lisää----->Selaa--->LogTemp---->Käynnistys
Saisi tuolla useammankin ikkunan käynnistymään automaattisesti mutta kun on valittu eri antureita eri ikkunoihin niin se ei näytä toimivan,tai mä en ainakaan osaa :-/
-
Kun LogTemppiä ajaa yhtä aikaa useassa ikkunassa, niin tekeekö se jokaiselle ikkunalle oman ini-tiedoston (configuration settings) vai käyttävätkö kaikki ikkunat samaa ini-tiedostoa?
Entä toimisiko se, että asentaisi LogTempin useaan eri hakemistoon ja jokaisessa hakemistossa olisi oma .ini tiedostonsa mihin on määritelty, mitä antureita sen hakemiston ohjelma lukee? Tällöin ei tarvitsisi uudelleenkäynnistyksessä määritellä kuvaajiin otettavia antureita.
Buuttauksen yhteydessä joutuisi kylläkin käsin käynnistämään eri ikkunoissa olevat ohjelmat sopiville aikaväleille, jotta ne eivät lukisi 1-wire verkkoa samaan aikaan.
Sähkömittarin laskurin käyttäminen voi olla ongelmallista sellaisessa systeemissä, missä samaa 1-wire verkkoa lukee useampi LogTempin käynnissä oleva ikkuna. Jos laskuri näkyy jokaiselle ikkunalle käynnissä olevana laitteena, niin jokainen ikkuna kävisi sitten lukemassa sen laskurin lukeman omalla vuorollaan ja mittaustulos jakautuisi kaikkein käynnissä olevien ikkunoiden kesken.
Yhteen tietokoneeseen voi kytkeä useamman kuin yhden 1-wire verkkon, kun kytkee jokaisen verkon omaan sarjaporttiinsa tai usb-väyläänsä ja laittaa jokaiselle verkolle oman ohjelmistonsa.
-
Olin vajaan kuukauden reissussa ja sillä aikaa näyttää USB adapteri DS9490R# mykistyneen,ei tunnista parasiittiverkkoa ja Logtemp ohjelman "Microlan aktiivinen" led vilahtaa hetken kun mittauskierros pitäisi käynnistyä.
Tallennuksista näkyy että on pätkinyt muutaman päivän ja mykistynyt reilu viikko sitten.
Kokeilin muutaman kerran asentaa Logtempin uudestaan,samoin 1-wire ajurit.
Vaihdoin sitten Rs232 adapterin ja sillä toimii normaalisti.
Olisko tälle USB adapterille mitään tehtävisssä?
-
USB adapteri = varma ongelmalähde jatkuvassa mittaus-toiminnassa.
Itsella oli pitkä taistelu Probyte:n MsSmart:n kanssa, kunnes uskoin Tampereen miesta ja otin aidon COM:n käyttöön (uudemmassa PC:ssa oli tarjolla, mutta en laiskuuttani siinut kaapelia aikaiseksi). USB toimi molemmilla koneilla jonkun tunnin/päivän/viikon ja sitten taas vähintään oli PC otettava virrattomaksi.
-
Minulla lakkasi Digitemp toimimasta Ubuntun päivityksen jälkeen. Kokeilin kahdella eri koneella ilman menestystä. Kun usb-adapteri kuitenkin toimi logTempillä, vaihdoin 1-wire antureiden lukuun owfs:n ja taas pelittää.
Muuten ovat talologger ja usb-adapteri toimineet ilman mainittavia ongelmia useamman kuukauden, ei ole tarvinnut buuttailla tai käynnistellä ohjelmia uudelleen. Poikkeus vahvistaa säännön: kerran alkoi Oumanin lukeminen tökkiä ja vaatii loggerin uudelleen käynnistämisen.
-
Päivitin Vistaan kertyneitä päivityksiä koko joukon ja sen seurauksena Logtemp ei enää toimi. Käynnistyy ja lukee anturit yhden kerran mutta jumittuu sitten siihen.
Onko muilla tullut eteen vastaavaa ja mitenkähän ongelman juurille pääsisi?
-
1-Wire / LogTemp pätkii.
Minulla on L-Ässää ja muita asioita seuraamassa 20 kpl DS18S20 anturia.
Järjestelmä on sellainen, että läpäriltä menee yksi n. 25m pitkä johtopari lämpöpumpulle, missä sitten on haaroitettu anturit parin kolmen metrin johtimilla mittauskohteisiin. Runkojohdosta on haaroitettu matkan varrella pari mittausta.
Ongelmana on alusta alkaen ollut se, että silloin tällöin jää joku mittaus lukematta.
Nyt vika on pahentunut ja mittauksia jää liian paljon väliin.
Olen kuullut, että jännite laskee liikaa pitkän johdon päässä ja että virtaa voi syöttää myös anturien puoleisesta päästä. Onko näin?
Jos näin on, käykö virtalähteeksi pistorasiaan työnnettävä USB-ulostuloinen virtalähde.
Miten kytketään 1-Wire verkkoon?
ATS
-
Olen kuullut, että jännite laskee liikaa pitkän johdon päässä ja että virtaa voi syöttää myös anturien puoleisesta päästä. Onko näin?
Miten kytketään 1-Wire verkkoon?
Meinaatko "parasiittikytkentää" vai syötätkö antureita kolmeen jalkaan? Jos ajelet parasiitilla (eli virransyöttö datalinjaa pitkin) niin siirtyisin kyllä noinkin isossa verkossa syöttämään jännitteen erillistä karvaa pitkin.
Sitten taas jos syötät jo valmiiksi kolmella karvalla niin ei kai se muuta vaadi kuin virtalähteen maa kytketään 1-wiren maahan ja jännite 1-wiren jännitteensyöttöön...?
Mulla on itselläni tällä hetkellä kolmen anturin parasiittikytkentä ja sekin jättää lukemia välistä. Siirryn ilman muuta kolmen karvan syöttöön kunhan jaksan urheilla kolvin kanssa.
-
Mikä se parasiitti olikaan?
Minulla on antureilla reunimmaiset nastat kytketty yhteen
eli systeemi toimii kahdella johtimella
ATS
-
Mikä se parasiitti olikaan?
Minulla on antureilla reunimmaiset nastat kytketty yhteen
eli systeemi toimii kahdella johtimella
Eli siis juuri tuo on se "parasiittikytkentä". Eli siis virransyöttö tapahtuu datalinjaa pitkin ja se sitten aiheuttaa noita pätkimisiä. Virtaa on siis tarjolla vain silloin kun mitään anturia ei lueta. Jos antureita on paljon ja niitä luetaan tiheästi niin virransyöttöön ei jää riittävästi aikaa. Lisäksi tosiaan nuo pitkien piuhojen aiheuttamat ongelmat.
Kannattaa muuttaa kytkentä niin, että käytetään kaikkia kolmea jalkaa. Yhteen tulee data, toiseen maa ja kolmanteen jännite. Pitäisi auttaa reippaasti tuohon pätkimiseen. Omakohtaista kokemusta ei ole (vielä), mutta joltain foorumilta muistan lukeneeni, että jos vedot on muutamaa metriä pidempiä ja antureita vähänkin enemmän niin kannattaa käyttää kolme karvaa. Kahden karvan kytkentä taitaa olla enemmän nopeita demoluonteisia kytkentöjä varten. Tai näin olen ainakin itse näihin asennoitunut.
-
Ds1820 anturien 3-napainen kytkentäperiaate.Tarvitaan 5V:n (DC) virtalähde joka voi olla missä tahansa anturilinjassa
(http://i8.aijaa.com/t/00585/10470124.t.jpg) (http://aijaa.com/0058510470124)
Ds1820 2-napainen parasiittikytkentä.Tähän kytkentään ei voi lisätä virtalähdettä.
Mulla on tällä kytkennällä 26anturia n 70m pitkässä linjassa
(http://i6.aijaa.com/t/00294/10470134.t.jpg) (http://aijaa.com/0029410470134)
edit:Kannattaa aina rakentaa Ds1820 verkko siten että anturit kytketään 3-napaisesti.Kun yhdistää jossain (helpossa) kohdassa reunimmaiset (VDD+5 ja GND) johdot niin toimii parasiittiverkkona mutta on helppo muuttaa 3-napaiseksi tarvittaessa.Olisinpa aikoinaan itse tajunnut tämän :-/
-
edit:Kannattaa aina rakentaa Ds1820 verkko siten että anturit kytketään 3-napaisesti.Kun yhdistää jossain (helpossa) kohdassa reunimmaiset (VDD+5 ja GND) johdot niin toimii parasiittiverkkona mutta on helppo muuttaa 3-napaiseksi tarvittaessa.Olisinpa aikoinaan itse tajunnut tämän
Kunpa olisin tiennyt :(
Nyt pelittää taas.
Parantelin muutamaa liitosta ja vaihdoin toisen läpärin käyttöön.
ATS
-
Tuli värkkäiltyä tälläinen kulutusseuranta:
(http://xargo.1g.fi/kuvat/Talotouhut/maal%C3%A4mp%C3%B6/mlpkulutusheinakuu2012.PNG/_full.jpg)
Dual counter luetaan 15sec. välein. Yksi kanava lukee kompuran kolmea vaihetta ja toinen kanava lukee kaikkea muuta MLP:n kulutusta, eli käytännössä ohjauslogiikka + kiertovesipumput. Musta palkki on kiertovesipumput sun muut rojut ja punainen on kompura. Suurimmilta osin kulutus koostuu tuolla jaksolla kahden aikuisen iltaan sijoittuvasta suihkuttelusta + päivän aikana käytetty lämmin vesi. Isommat palkit tulevat siitä, jos päivällä on käyty myös suihkussa ja on tuolla näköjään joitain päiviä, jolloin ei ole ollut käyttöveden tekoa ollenkaan. Tyypillisesti kuitenkin yksi jakso per päivä ja tuolloin vesi rykästään 37C -> 56C.
Kiertovesipumppujen kulutus on nyt suht pientä 16./17. päivä lähtien, koska suurimman osan ajasta lattiakierron pumppu on seis. Olen kyllä välillä sitäkin vähän pyöräyttänyt tasatakseni kerroston välistä lämpötilaeroa (viilentänyt siis yläkertaa).
Pitää vielä viritellä Exceliin lukurutiini, joka syö noita Logtempin tiedostoja ja pyöräyttää sieltä sitten mm. hetkellisen tehon jonkin sopivan pituisen (lyhyen) jakson yli.
-
Pitää vielä viritellä Exceliin lukurutiini, joka syö noita Logtempin tiedostoja ja pyöräyttää sieltä sitten mm. hetkellisen tehon jonkin sopivan pituisen (lyhyen) jakson yli.
Onko sinulla - tai jollakulla muulla - ajatuksia siitä miten LogTempin ja Excelin välisen tiedonsiirron saisi automatisoitua ainakin joiltain osin?
Kaipaisin semmoista ratkaisua, missä exceliin saisi sähkönkulutuksen vuorokausittain dual counterin molemmista kanavista.
-
Onko sinulla - tai jollakulla muulla - ajatuksia siitä miten LogTempin ja Excelin välisen tiedonsiirron saisi automatisoitua ainakin joiltain osin?
Kaipaisin semmoista ratkaisua, missä exceliin saisi sähkönkulutuksen vuorokausittain dual counterin molemmista kanavista.
Juurikin sama juttu mulla selvityksessä. Mun Excelinkäyttö nyt ei hirveän sujuvaa ole. Perusohjelmointitaidot löytyy eli sitä kautta nyt jotain osaa puuhata. Ei ole kuitenkaan mitään valmista eli jonkinlainen pohja kelpaisi mullekin, jota voisi sitten muokata mieleisekseen. Itse haluaisin päästä tarkastelemaan yksittäisten käyntijaksojen ottotehoja eri ajankohtina.
-
Dual counter luetaan 15sec. välein. Yksi kanava lukee kompuran kolmea vaihetta
Onkohan Logtempissä tai vastaavissa sellaista vaihtoehtoa että counterin pulssit piirtäisi trendikäyrää?
Silloin mittaustulos olisi pelkkää kilowattia ja ottotehon ja muutokset voisi lukea suoraan trendistä.
Äkkiseltään tuntuisi että kwh mittausyksikkönä on aika hankala jos haluaa reaaliaikaista ottotehoa saada esille,kwh kun on ajallisesti tunnin pituinen mittaustulos.
-
Onkohan Logtempissä tai vastaavissa sellaista vaihtoehtoa että counterin pulssit piirtäisi trendikäyrää?
Silloin mittaustulos olisi pelkkää kilowattia ja ottotehon ja muutokset voisi lukea suoraan trendistä.
Äkkiseltään tuntuisi että kwh mittausyksikkönä on aika hankala jos haluaa reaaliaikaista ottotehoa saada esille,kwh kun on ajallisesti tunnin pituinen mittaustulos.
Saa pulsseina ulos ja itse luen pulssit ulos 15sec. välein. Logiin tallentuu uusi merkintä aikaleimoineen vain jos pulsseja on tullut lisää suhteessa viime lukukertaan. Lähinnä kaipailen valmista pohjaa, johon lukea noita Logtempin tiedostoja. Jos ei sellaista ole tarjolla niin kirjoittelen tyhjästä sitten joskus. Pikkasen on muutakin projektia niin ei ole ihan ykkösjuttuna tuo kun kuitenkin Logtemp piirtää itsekin kivasti tuon kuukauden yhteenvedon ja tarvittasessa päiväkohtaiset trenditkin. Tehoa sieltä ei muistaakseni saa suoraan ulos eli sitä varten pitäisi Exceliin pyöräyttää.
-
(http://koti.mbnet.fi/p1oneer/lassa/1-wire%20adapter.jpg)
Sain lopultakin valmiiksi elikkä rj-45 liittimet joissa toistaiseksi liitetty 2 johtoa +5v ja yhdet datalle ja maalle , myöskin "tulevaa" virran notkahdusta ajatellen paikka kondensaattorille ja 3-napainen riviliitin anturille/anturin johdolle ja pidemmät matkat rj-45 kaapelilla. Ei halvin ratkaisu mutta erinlainen :)
-
Onkohan Logtempissä tai vastaavissa sellaista vaihtoehtoa että counterin pulssit piirtäisi trendikäyrää?
Saa pulsseina ulos ja itse luen pulssit ulos 15sec. välein. Logiin tallentuu uusi merkintä aikaleimoineen vain jos pulsseja on tullut lisää suhteessa viime lukukertaan. Lähinnä kaipailen valmista pohjaa, johon lukea noita Logtempin tiedostoja.
Arvelen että toimiva ratkaisu olisi syöttää logtempin mittaustieto SQL tietokantaan ja lukea mittaustiedot sieltä esimerkiksi RRDtool ohjelman kaltaisella työkalulla. Sen verran vaatisi opiskelua tuon systeemin rakentaminen, etten ole viitsinyt ryhtyä.
-
Niin... onko jollain foorumilaisella tällaista systeemiä pystyssä, jossa syötetään virtaa myös toisesta päästä? Tai yleensäkään joku muu virransyöttö kuin parasiitti?
Millaista virtalähdettä kannattaisi käyttää? Paristojako? Miten paristoista saa helpoiten 5V?
Vai joku muuntaja verkosta? Kallis? Kännykkä yms. latureita olisi hyllyt täynnä mutta ei niistä taida 5V saada.
Ja kuinkohan tarkkaan se pitää olla just 5V ? Riittäkö esim. 5V + - 1V
:o
1-Wire / LogTemp pätkii.
Ongelmana on alusta alkaen ollut se, että silloin tällöin jää joku mittaus lukematta.
Nyt vika on pahentunut ja mittauksia jää liian paljon väliin.
Olen kuullut, että jännite laskee liikaa pitkän johdon päässä ja että virtaa voi syöttää myös anturien puoleisesta päästä. Onko näin?
Jos näin on, käykö virtalähteeksi pistorasiaan työnnettävä USB-ulostuloinen virtalähde.
Miten kytketään 1-Wire verkkoon?
ATS
-
Kännykkä yms. latureita olisi hyllyt täynnä mutta ei niistä taida 5V saada.
Jos laturista tulee 5-24V tasasähköä ulos niin aikoinaan käytettiin tuollaisissa LM317 regulaattoria,sillä voi pitää jännitteen tarkasti 5voltissa.
esim tuollainen
http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/LM317.gif&imgrefurl=http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/&h=245&w=360&sz=8&tbnid=NSbZebhSMhxnEM:&tbnh=82&tbnw=120&zoom=1&usg=__Jkfif5oIsIcdF4j8JsyZLFmzDN8=&docid=37pvHDOwhFgGTM&sa=X&ei=pKgzUIrKLpL44QS-q4DQCg&ved=0CFoQ9QEwAw&dur=20296
-
Joku tuollainen jännitemuunnin olisi varmaan sopiva mutta ei tuo sivu vielä kauheasti auta kun ei ole mikään "elektroniikka ekspertti".
Pitäisikö käydä ostamassa nuo komponentit ja juottaa tuollainen kasaan itse, vai? Mielummin ostaisin valmiina jostakin kohtuuhintaan tai ainakin rakennussarjana jossa joku valmis piirilevy mukana.
Tuossa ei myös kerrota minkä verran virtaa tuollainen kestää?
Kännykkä yms. latureita olisi hyllyt täynnä mutta ei niistä taida 5V saada.
Jos laturista tulee 5-24V tasasähköä ulos niin aikoinaan käytettiin tuollaisissa LM317 regulaattoria,sillä voi pitää jännitteen tarkasti 5voltissa.
esim tuollainen
http://www.google.fi/imgres?imgurl=http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/LM317.gif&imgrefurl=http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/&h=245&w=360&sz=8&tbnid=NSbZebhSMhxnEM:&tbnh=82&tbnw=120&zoom=1&usg=__Jkfif5oIsIcdF4j8JsyZLFmzDN8=&docid=37pvHDOwhFgGTM&sa=X&ei=pKgzUIrKLpL44QS-q4DQCg&ved=0CFoQ9QEwAw&dur=20296
-
LM317 virrankesto on 1,5A.
Ds1820 mittausvirta on 1--1,5mA,tämä on myös anturiverkon maksimivirta koska anturit mittaa vuorotellen.
Ds 1820 toimintajännite 3---5,5V
Tiedot tuosta linkistä http://www.micropik.com/PDF/ds1820.pdf
Jos johdon poikkipinta on 0,14mm2 ja pituus 100m on jännitehäviö 1mA virralla 0,001V (1mV)
http://www.rensu.net/index.php?valikko=elektroniikka&sivu=johtolaskuri
Noilla perusteilla ei Ds1820 piirin johdoissa jännitehäviöillä ole merkitystä alle 100m pituisilla johdoilla.
Luulisin että pitkä johto muodostaa jonkinlaisen antennin joka kerää sähkömagneettisia häiriöitä jotka sekoittaa mittauspiirin toimintaa.
-
Valmiitakin saa kohtuulliseen hintaan.
Tässä kännykän laturi, verkkosähköstä 5 V DC (DC on tasasähköä ja 5 Volttia 0,5 Ampeeria, elikkä toisin sanomalla 0,5 Amp.) hakkuteholähde:
http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=71_154_2338&products_id=15914
Tai:
http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=71_154_2338&products_id=15915
Tässä lisää litaniaa:
http://www.vekoy.com/index.php?cPath=71_154_2338
-
Mittailin yleismittarilla Ds1820 parasiittiverkon jännitteitä ja tuollaisilta näyttää meillä olevan.
Sähkö linjaan menee vanhan HP Omnibookin sajaliikenneportista (COM)
Jännite näkyy olevan sama linjan alku- ja loppupäässä mutta melkoisen suuri notkahdus tulee kun mittauskierto menee päälle.
Antureita on 26kpl linjassa.
(http://i4.aijaa.com/t/00740/10762967.t.jpg) (http://aijaa.com/0074010762967)
-
Tollaisia vanhoja Nokia latureitahan mullakin lojuu kotona ja löytyihän joku jossa on 5V DC:täkin. Siitähän on hyvä lähteä.
Jos nyt tuollaisen lähtisi kytkemään verkkoon toiseen päähän (toisessa päässä on siis USB ja läppäri) niin miten sen kytkisi? Maa vamasti kiinni 1-wire verkon maajohtoon mutta uskaltaako sen 5V laittaa kiinni parasiittiverkon +5V/Data johtoon?
Eli että +5V syötettäisiin ikäänkuin molemmista päistä? Onkohan tässä jotain riskejä?
:-?
Valmiitakin saa kohtuulliseen hintaan.
Tässä kännykän laturi, verkkosähköstä 5 V DC (DC on tasasähköä ja 5 Volttia 0,5 Ampeeria, elikkä toisin sanomalla 0,5 Amp.) hakkuteholähde:
http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=71_154_2338&products_id=15914
Tai:
http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=71_154_2338&products_id=15915
Tässä lisää litaniaa:
http://www.vekoy.com/index.php?cPath=71_154_2338
-
Jos nyt tuollaisen lähtisi kytkemään verkkoon toiseen päähän (toisessa päässä on siis USB ja läppäri) niin miten sen kytkisi? Maa vamasti kiinni 1-wire verkon maajohtoon mutta uskaltaako sen 5V laittaa kiinni parasiittiverkon +5V/Data johtoon?
Eli että +5V syötettäisiin ikäänkuin molemmista päistä? Onkohan tässä jotain riskejä?
Riskeistä en tiedä, mutta kun kokeilin tätä jokin aika sitten, niin pimeäksi meni koko systeemi.
Onneksi ei särkynyt, toimii kytkentöjen palautuksen jälkeen.
PS lue viestit 58 -- 63
ATS
-
Hassua, olen tuota erillistä sähkönsyöttöä pohtinut sen takia kun viimeksi lisäämäni anturi ei ole koskaan lähtenyt toimimaan kunnolla. Nyt kun sitä siinä vieressä pohdiskelin huomasin että olen jättänyt +5V johdon anturille kokonaan kytkemättä! Katselin muita antureitani niin olen useammassa muussakin jättänyt sen kytkemättä ja on silti toiminut ainakin 1/2vuotta putkeen!
Eli siis niin että anturin GND ja DATA piikit on kytketty verkkoon (parasiitti) mutta +5V ei kytketty lainkaan (sehän pitäisi kytkeä yhteen GND kanssa).
Nyt laitoin +5V ja GND karvat yhteen sen toimimattoman anturin kohdalla ja heti rupesi toimimaan sekin. On kyllä aika idioottivarma verkko kun toimii vaikka sen kytkee melken miten tahansa :D
-
1-Wire / LogTemp pätkii.
Minulla on L-Ässää ja muita asioita seuraamassa 20 kpl DS18S20 anturia.
Järjestelmä on sellainen, että läpäriltä menee yksi n. 25m pitkä johtopari lämpöpumpulle, missä sitten on haaroitettu anturit parin kolmen metrin johtimilla mittauskohteisiin. Runkojohdosta on haaroitettu matkan varrella pari mittausta.
Ongelmana on alusta alkaen ollut se, että silloin tällöin jää joku mittaus lukematta.
Nyt vika on pahentunut ja mittauksia jää liian paljon väliin.
Tuossa kannattaisi kokeilla 1-wire verkon GND johdon liittämistä PE potentiaaliin.Esim pannuhuoneessa varaajan kupariputkeen
Meillä mittausvirheilmoitukset loppuivat kun tein tuollaisen lisämaadoituksen varaajan kupariputkeen.
(http://i7.aijaa.com/t/00497/10769882.t.jpg) (http://aijaa.com/0049710769882)
-
Niin... onko jollain foorumilaisella tällaista systeemiä pystyssä, jossa syötetään virtaa myös toisesta päästä? Tai yleensäkään joku muu virransyöttö kuin parasiitti?
On, http://www.hobby-boards.com/store/products/4-Channel-Hub.html tommonen.
Ostin kun rupes sääaseman verkko olemaan vähän epämääräinen, ja sai samalla syötettyä virtaa kätevästi.
Millaista virtalähdettä kannattaisi käyttää?
Muistaakseni ostin vaan jonkun säädettävän virtalähteen clasulta.
-
Pävitellään oman loggausalustan tiedot tännekin. Tuli hankittua itselle uusi, mutta käytetty HP:n xw4600 tehopöytäkone HP Proliant serverin tilalle. Nyt pari päivää sitten asentelin sinne Windows Server 2012 x64 ja sain sinne oikein nätisti pelaamaan logtempin sekä 1wire ajurit. 1wire verkko on com-portissa ilman erillistä virransyöttöä.
(http://i.imgur.com/mahNN.jpg)
Ajatuksena on vielä alkaa loggaamaan noita pumppuun tulevia putkia ja pumpusta lähteviä putkia. Ja kiva olisi seurata LTO-koneenkin arvoja. On vielä vaan hakusessa se best practise, jolla kupariputkista saisi mahdollisimman tarkan arvon.
Nimim. piitahnaa ostin jo iso tuubillisen
-
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2791.msg30115#msg30115
Yllä olevan linkin viesteissä olen tutkinut erilaisten anturikiinnitysten vaikutusta mittausvirheisiin.
ATS
-
Kyllä vain, siellähän sitä keskustelua on tullut käytyä ennenkin. En vaan ole tehnyt vielä mitään :D Pitäsi vaan puuhastella joku helppo viritys, joka olis edes sinne päin.
-
Neuvokaas miten Logtempissä saisi Ds1820 anturien selväkieliset nimet ja anturien ROM(?) tunnukset jotenkin talletettua?Siis että näkisi anturin ROM tunnuksesta jotenkin mikä anturi on kyseessä
Aina kun mittauksia hoitava PC käynnistää itsensä uudestaan tai tulee virtakatkos tms niin selkokieliset tunnukset (esim Kuumakaasu,Käyttövesi,Lauhdutin jne) häviää ja noissa on aina joltinenkin arpominnen kun trendikäyrästä joutuu antureita tunnistamaan. :-[
Noissa ROM tunnuksissa kun on 15 numeroa/kirjainta niin olisi melkoinen homma kirjata kynällä paperille kun on 27 anturia verkossa.Ja se paperi olisi kumminkin hukassa sitten kun tarvitsisi :(
-
Laitetaanpa oma lusikka soppaan. Sain tänään viimeisteltyä oman seurantajärjestelmäni uusimmat version, jota voi tarkkailla täällä:
http://dyyd.dyndns.org/
Ei vielä liikka antureita, saatika MLP pumppua, mutta kaikki valmiina sitä varten. ;)
-
Neuvokaas miten Logtempissä saisi Ds1820 anturien selväkieliset nimet ja anturien ROM(?) tunnukset jotenkin talletettua?
Aina kun mittauksia hoitava PC käynnistää itsensä uudestaan tai tulee virtakatkos tms niin selkokieliset tunnukset (esim Kuumakaasu,Käyttövesi,Lauhdutin jne) häviää ja noissa on aina joltinenkin arpominnen kun trendikäyrästä joutuu antureita tunnistamaan. :-[
Oman kokemukseni mukaan Logtemppiin tehdyt asetukset - siis juuri nuo antureiden selväkieliset nimet - tallentuvat asetuksiin vasta siinä vaiheessa, kun ohjelman käyttö lopetetaan.
Tee siis niin, että kun olet määritellyt selväkieliset nimet, pysäytä mittaukset ja lopeta ohjelman käyttäminen: valikosta "tiedosto", komento "pysäytä mittaukset", komento "lopeta"
Kun avaat ohjelman uudelleen, pitäisi antureiden nimien olla selväkielisiä.
Itselläni käytössä on ohjelman versio 2.24.0.92
-
Neuvokaas miten Logtempissä saisi Ds1820 anturien selväkieliset nimet ja anturien ROM(?) tunnukset jotenkin talletettua?
Aina kun mittauksia hoitava PC käynnistää itsensä uudestaan tai tulee virtakatkos tms niin selkokieliset tunnukset (esim Kuumakaasu,Käyttövesi,Lauhdutin jne) häviää ja noissa on aina joltinenkin arpominnen kun trendikäyrästä joutuu antureita tunnistamaan. :-[
Oman kokemukseni mukaan Logtemppiin tehdyt asetukset - siis juuri nuo antureiden selväkieliset nimet - tallentuvat asetuksiin vasta siinä vaiheessa, kun ohjelman käyttö lopetetaan.
Tee siis niin, että kun olet määritellyt selväkieliset nimet, pysäytä mittaukset ja lopeta ohjelman käyttäminen: valikosta "tiedosto", komento "pysäytä mittaukset", komento "lopeta"
Kun avaat ohjelman uudelleen, pitäisi antureiden nimien olla selväkielisiä.
Itselläni käytössä on ohjelman versio 2.24.0.92
Kiitoksia Jari,näin säilyy anturien nimet meilläkin,jopa uudelleenkäynnistyksen jälkeen :)
-
Laitoin tänään tilaukseen kasan antureita ja USB-sovittimen. Näköjään taitaa nykyään toimia ajurit 64 bittisessä Win seiskassa?
-
http://www.maximintegrated.com/products/ibutton/software/tmex/download_drivers.cfm
Tuolta näyttää löytyvän 32 ja 64 bittiset ajurit Win7.
Kannattaa rakentaa suosiolla 3-napainen anturiverkko,2-napainen parasiittiverkko on hieman helpompi tehdä mutta käytössä herkkä häiriöille :'(
-
https://www.hobby-boards.com/store/pages.php?pageid=11 (https://www.hobby-boards.com/store/pages.php?pageid=11)
Onpas tyhmästi tuon USB-sovittimen kytkentä. Vain data on otettu ulos USB:ista. Siitähän kai saisi jännitesyötönkin verkkoon, kun saatavilla olisi 5VDC. Vai onko tuo usb-jännitesyöttö riittävä 1-wire verkkoon. Saisihan sen toisella usb-johdolla otettua.
-
onko tuo usb-jännitesyöttö riittävä 1-wire verkkoon. Saisihan sen toisella usb-johdolla otettua.
http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS18S20.pdf
when the DS18S20 is performing temperature conversions or copying data from the scratchpad memory to EEPROM, the operating current can be as high as 1.5mA.
[/i]
Kulutusta tulee 1,5mA/anturi eli kyllä USB portissa teho riittää.
Sellainen mittaushavainto Rs232/parasiittiverkosta että jos 1-wire väylän jännite laskee alle 5V:n mittauskierroksen aikana niin tulee mittausvirheilmoitus.
Mun vanhassa HP Omnibook läppärissä COM portin tyhjäkäyntijännite on 6,3VDC ja 27 anturin mittauskierron aikana (poutasäällä) jännite laskee 5,2--5,4V:n tienoille.
Kostealla/pilvisellä säällä tuo jännite laskee välillä alle 5V:n ( 4,3--4,6V) ja häiriöitä alkaa tulemaan
En kyllä ymmärrä loogista yhteyttä säätilan ja kiinteästi johdotetun anturiverkon välillä.
Valaiskaa mua jos joku tietäisi tästä ilmiöstä
-
Niin... onko jollain foorumilaisella tällaista systeemiä pystyssä, jossa syötetään virtaa myös toisesta päästä? Tai yleensäkään joku muu virransyöttö kuin parasiitti?
Nyt on meillä,muutin yhden häiriköivän anturin kytkennän ulkoiselle virtalähteelle.
Virtalähteenä Nokian kännykkälaturi 5,7VDC 800mA
Toistaiseksi on häiriöt kadonneet :)
Tuollainen kytkentä
-
Tuli sitten vihdoinkin Hobby Boardista 1-Wire tarvikkeet. Tänään pääsin kolvailemaan anturit kaapeliin kiinni. Laitoin väylä topologiaan eli ketjutin kaikki anturit suojatulla kaapelilla, joten ei pitäisi tulla heijastumia eikä häiriöitä. En laita näin aluksi apujännitettä, mutta johdotus on kolminapainen, joten myöhemmin voi lisätä, jos tarvetta ilmaantuu. Ainakiin alustavasti näyttää toimivan LogTempissä.
Huomenna olisi tarkotus laitttaa putkiin kiinni. Aion käyttää piitahnaa, nippusidettä, jessusteippiä ja solumuovieristettä. Unohtuiko joku?
Ilmeisesti kannattaa laittaa kylmäputkiin sivulle ja kuumaputkiin yläpuolelle? Antureita näin aluksi ajattelin nämä kolvaamani 9kpl. ulko, keruut, höyrystin 2kpl, laudutin 2kpl, menovesi, paluuvesi. Onko vielä joku tarpeellinen?
(http://i3.aijaa.com/t/00820/11459122.t.jpg) (http://aijaa.com/R2OwBb)
-
Huomenna olisi tarkotus laitttaa putkiin kiinni. Aion käyttää piitahnaa, nippusidettä, jessusteippiä ja solumuovieristettä. Unohtuiko joku?
Ilmeisesti kannattaa laittaa kylmäputkiin sivulle ja kuumaputkiin yläpuolelle? Antureita näin aluksi ajattelin nämä kolvaamani 9kpl. ulko, keruut, höyrystin 2kpl, laudutin 2kpl, menovesi, paluuvesi. Onko vielä joku tarpeellinen?
Kuumakaasu? Vai onko tuo lauhduttimen toinen mittaus kuumakaasu?
Laita kylmien putkien anturit putken alapuolelle.
ATS
-
Joo, kuumakaasu on toinen lauhduttimen antureista eli molemmin puolin lämmönvaihtimia. En nyt muista mistä luin että ainakin imukaasuputkessa suositeltiin jotakin klo 14-16 asemaa putken kyljessä ja olisi erikseen varoitettu laiittamasta alapintaan. Liittyikö jotenkin öljyn kertymiseen pohjalle, en ole aivan varma. Keruuputkin sitten ainakin laitan alapintaan, jos olet hyväksi todennut.
-
En nyt muista mistä luin että ainakin imukaasuputkessa suositeltiin jotakin klo 14-16 asemaa putken kyljessä ja olisi erikseen varoitettu laiittamasta alapintaan. Liittyikö jotenkin öljyn kertymiseen pohjalle
Juuri näin kylmäaineputkissa.
ATS
-
Antureita näin aluksi ajattelin nämä kolvaamani 9kpl. ulko, keruut, höyrystin 2kpl, laudutin 2kpl, menovesi, paluuvesi. Onko vielä joku tarpeellinen?
Käyttövesivaraaja?
-
KV-varaaja kans ajattelin, mutta jäi nyt sitten laittamatta. Ilmeisesti laiskuutta. Danssissa se on toisaalta turha kun ylärajaakaan ei voi säätää. Kohta pääsen ajaan dataa ulos, kun saan johdon yhdistettuä tietsikkaan.
-
Laitetaan nyt tännekin tieto antureiden kiinnityksestä putkeen, ettei muut tekisi yhtä paljon turhaa työtä kuin itse.
Jos haluaa luotettavaa tietoa lämpötiloista 1-wire antureilla, ne pitää kiinnittää mitattavan putken kylkeen kupariputken pätkän tai taskun kanssa. Tuolla on asiasta juttua:
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2248.msg48934#new
-
Niin... onko jollain foorumilaisella tällaista systeemiä pystyssä, jossa syötetään virtaa myös toisesta päästä? Tai yleensäkään joku muu virransyöttö kuin parasiitti?
Nyt on meillä,muutin yhden häiriköivän anturin kytkennän ulkoiselle virtalähteelle.
Virtalähteenä Nokian kännykkälaturi 5,7VDC 800mA
Toistaiseksi on häiriöt kadonneet :)
Tuollainen kytkentä
Toimiiko sinulla tuo kytkentä edelleen, jossa on sekä parasiitti-kytkennällä antureita, että ulkoisella virtalähteellä kytketty anturi 1-wire verkossa ??
Itsellä olisi samanlainen Nokian laturi käytettävissä.
-Peca-
-
Toimiiko sinulla tuo kytkentä edelleen, jossa on sekä parasiitti-kytkennällä antureita, että ulkoisella virtalähteellä kytketty anturi 1-wire verkossa ??
Toimii :)
Itsellä olisi samanlainen Nokian laturi käytettävissä
Tarkista varmuuden vuoksi Nokian laturin tyhjäkäyntijännite yleismittarilla ennen anturin kytkentää.Nokian kännykkälatureissa on osa reguloimattomia joten jännite kuormittamattomana tai Ds1820 anturilla voi olla reilusti korkeampi kuin mitä tyyppikilvessä on merkitty
-
Joo, 6,1 Volttia jännite kuormittamattomana laturissa. 3,0-5,5V supply range from Data Line lukee data sheetissä. En kyllä usko, että tuo 6,1 Volttia liikaa on.
Minulla tosin nykyään on USB Adapteri 9490R, sinullahan kai on COM-portissa adapteri.
Minulla on tällä hetkellä pöytäkoneessa parasiittina verkko kiinni. Läppärin kulutus olisi puolet, mutta kun siinä mittaushetkellä notkahtaa jännite 4,5 voltin tasolle. Logtemppi lukee kyllä lämpötila-anturit, mutta data counterin se näkee, muttei suostu lukemaan pulsseja. Pitäisiköhän lykätä se 5 volttia suoraan Data Counterin +5V liittimeen ja ottaa kWh- mittarilta tuleva johto pois.
Täytyy tänään kokeilla, millaiset savut lähtee... :-X
-Peca-
-
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=4387.msg49728#new
Tuossa ketjussa pähkäiltiin jokuaika sitten erään counterin käynnistysongelmia.
Siinä tuli esille että nuo counterit poikkeaa toisistaan ainakin liittimien osalta.
Kwh-mittarin SO lähtö toimii periaatteessa niin että SO/- pitää olla kiinteästi 1-wire GND potentiaalissa ja SO/+ otetaan pulssit counterille.
Nuo counterin pulssit muodostuu siten että pulssin ajan SO/+ yhdistyy kwh-mittarin sisällä SO/- liittimeen ja SO/+ liittimen jännite tipahtaa nollaan.
Eli pulssin ajan SO/+ on oikosulussa SO/- kanssa ja tuo SO/- on kytketty 1-wire GND potentiaaliin eli SO/+ maadoittuu pulssin ajaksi.
Sen takia jännite SO/+ liittimeen pitää viedä riittävän suuriohmisen vastuksen( liitteen 3K3) läpi +5V liittimestä ettei koko 1-wire verkon jännite notkahda liikaa pulssin aikana.
Tuossa toisessa ketjussa yritettiin selvittää DualCounterin ja SO lähdön toimintaa ja pitäisi olla liitteen mukainen paitsi että liittimet ei välttämättä ole samassa järjestyksessa
-
Kiitos Matiakselle avusta, muutin data counterilla johdotuksen "Hitachi"-kuvan mukaiseksi ja lisäsin 2,5kohmin vastuksen A kanavan ja +5V:n väliin. Ei ollut 3,3Kohmista vastusta, mutta näkyy toimivan tuollakin.
Nyt Logtemp saa kWh-mittarin pulssit oikein myös läppärillä... :D
Tein yhden anturin ei-parasiittikytkennällä ja otin jännitteen +5V haman USB HUB:n virtalähteestä erillisellä USB-johdolla. Näyttäisi toimivan OK.
-Peca-