Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: maanpainumia pihassa  (Luettu 1524 kertaa)

Poissa sevilla

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 4
 • Maalämpöfoorumi
maanpainumia pihassa
« : 09.07.18 - klo:22:25 »
Minua askarruttavat pihamaani painumat. Painaumien pitkänomaiset ja kaarevat muodot paljastavat, että ne johtuvat pihaan vedetystä maalämpöputkesta tai putken lähiympäristön talvisesta jäätymisestä. Täyttämäni painaumat uusiutuvat eli painuvat paikoitellen uudestaan seuraavina kesinä ja ne painaumat, joita en ole täyttänyt, syvenevät vuosien kuluessa.

Asun Sastamalassa talossa, jonka pihaan on laitettu maalämpöputki jo edellisen omistajan aikana, 35v sitten. Lämpöpumppu uusittiin viisi vuotta sitten. Pihaan kaivetun maalämpöputken pituudesta ja sen asennussyvyydestä ei ole tietoa, mutta putken kulku pihassa on kuitenkin pääpiirteissään havaittavissa maahan syntyvistä painumista.

Pihan maaperä on syvemmällä savea tai hiesua, pintamaassa on näiden joukossa myös soraa. Pihassa on pieni kaivettu lampi, joka pitää maan kosteana. Ei ole tiedossa, kulkeeko maalämpöputki myös lammen alla. 
Talo pysyy yhä lämpimänä, joskin kovemmilla pakkasilla tekee hiukan tiukkaa.

Mitä on tehtävissä, jotta (mm. nurmikonleikkuun kannalta ikävistä) maanvajoamisesta ja -repeämisestä pääsisi eroon? 1980 -luvun alussa maalämpö taisi olla melko uusi asia ja sittemmin alan tietotaito on luultavasti kehittynyt: tehtiinkö tuolloin jokin virhe putkien asentamisessa maahan? Minkälaista tietoa maalämpöputken aiheuttamasta maan jäätymisestä on? Voiko lämpöpumpun käyttöä jotenkin säätämällä vaikuttaa maan jäätymiseen (edullisesta lämmöstä kuitenkaan olennaisesti tinkimättä)?

Poissa tomppeli

 • Yleismoderaattori
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 5 928
 • Vanha pieru!
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #1 : 10.07.18 - klo:11:30 »
Maa painuu aina jonkin verran sen jälkeen, kun sitä on kaivettu ja täytetty uudelleen.
Uudelleen täytössä maa ei tiivisty niin hyvin, kuin se on tapahtunut vuosien saatossa luonnon toimesta.

Sellainenkin on mahdollista, että putkistus ei ole riittävän syvällä ja vähän liian lyhyt.
Näistä syistä maa routaantuu vähän reippaammin putkien kohdalta ja routa siirtelee hiukan maata.
Arvailujahan nämä lähinnä..

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 762
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #2 : 10.07.18 - klo:14:18 »
Lainaus
Minua askarruttavat pihamaani painumat. Painaumien pitkänomaiset ja kaarevat muodot paljastavat, että ne johtuvat pihaan vedetystä maalämpöputkesta tai putken lähiympäristön talvisesta jäätymisestä.
Tuttu ilmiö meilläkin,laitettiin maalämpö 1998v ja keruuputket tontille 2x200 lenkkeinä 1,2m:n syvyyteen.
Keväällä ja alkukesästä maa painui putkilinjojen kohdilta 5-10cm ja sitä täyteltiin vuosittain ja ihmeteltiin kun ei ala tasoittua.
Tuossa 10v sitten joku kirjoitteli tällä foorumilla samasta ilmiöstä ja selitti mistä maan painuminen johtuu.

Kun keruuputkien lämpö laskee alle nolla-asteen niin putkien vieressä maa(savi) alkaa jäätymään ja jäätyessään maa-aines laajenee jonkin verran.
Kun keväällä aurinko lämmittää maata putkien syvyydeltä niin ko jääkerros sulaa ja maa tiivistyy jolloin putken kohdalle maanpinnalle tulee painauma.

Meillä oli lämmitysjärjestelmässä 1250l varaaja ,alkujaan yösähkövaraajana ja ajattelin silloin että laitanpa maalämpöpumpun käymään koko yöajan kun on sähkö halvempaa ja kalliimman päiväsähkön aikana käytettiin varaajaan kertynyttä lämpöä.
Nämä jokapäiväiset 10h ylipitkät käyntijaksot otti sitten maasta niinpaljon lämpöä että maa alkoi jäätyä eikä vajaassa vuorokaudessa ehtinyt palautua ja talven aikana jäätyi kaiketi isolta alalta.

Kun varaamisen syy-yhteys maanpinnan vajoamiseen selvisi niin muutin maalämpäkoneen käymään tarvittaessa,myös päiväaikaan jolloin maan jäätyminen putkiston ympäriltä lakkasi kun lämpöpumpun taukojakson aikana lämpöä siirtyi maassa jähtyneeseen kohtaan eikä jäätymistä enää tapahtunut.
Tällä konstilla lakkasi myös vuosittainen maan painuminen,on nyt 10v toiminut hyvin näin.

Toivottavasti tästä tarinasta löytyy osviittaa ongelman ratkaisemiseksi ;)

http://www.elisanet.fi/matsut/talo/day.jpg
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/energymon.jpg

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa sevilla

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 4
 • Maalämpöfoorumi
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #3 : 11.07.18 - klo:14:06 »
Kiitos kommenteista. Pihani painumissa ei tosiaankaan ole kyse siitä, että maa painuisi äskettäin tehdyn lämpöputken kaivuun jäljiltä, sillä ilmiö on repinyt tonttia jo 35v.

On kai uskottava, että putken ympärille voi kehittyä jäätä ja että sitä voi kylmissä oloissa & kovalla käytöllä kehittyä ilmeisesti paljonkin. Monelle tämä jäätyminen tuntuu kuitenkin olevan vieras asia.

Jään muodostumiselle lienee "systeemin suunnittelijoiden" siunaus. Liiallisen jäätymisen estämiseksi lienee annettu asennusohjeet maapiirin pituudesta, syvyydestä ja vierekkäisten putkilenkkien vähimmästä välimatkasta. Liikaa jäätä ei saisi kuitenkaan muodostua, ei niin paljon, että viereisten putkien jäät tavoittaisivat toisensa. Eikä niin paljon, ettei se kesällä sulaisi.

Epäilemättä maapiirin putkea ympäröivän maan laadulla ja kosteudella on vaikutusta jäätymiseen ja routimisen määrään: lämmön talteenoton kannalta paras maalaji (kostea tai märkä savi), on jäätyessään runsaimmin laajeneva.

Tarkkaan ottaenhan se on vesi, joka jäätyy ja laajenee. Kun jää sitten sulaa, maa putken ympärillä jää löyhäksi. Löyhään maahan taas mahtuu enemmän vettä kuin tiiviiseen, joten voinee olettaa syksyn sateiden kertyvän putken lähelle vuosien myötä enenevässä määrin. Jos savi pääsee kesällä kuivumaan, se kutistuu.

Nurmikkoalueella olevat painaumat taas keräävät vettä kesän ja syksyn kovemmista sadekuuroista: painaumien kohdalta vettä (ja hienoa maa-ainesta) painuu maahan enemmän kuin muista kohdista pihalla. Tämäkin pitää yllä painaumien jatkuvuutta.Ja voisi arvella, että vuosien myötä tämä kuravesi hivuttautuu enemmän putken alle kuin päälle saaden aikaan putken vähittäisen hivuttautumisen kohti maan pintaa.  Lumien sulamisen aikaan maa on vielä roudassa, joten pääosa lumien sulamisvesistä ohittanee painaumat pintavalumana.

Pihallani maa ei kuitenkaan painu tasaisesti joka kohdassa putkilinjalla: joitakin kohtia joudun täyttämään jopa useita kertoja kesässä, mutta paikoin painaumia ei näy. Olettaisin kuitenkin, että kun olosuhteet jään muodostumiselle putken ympärille ovat otolliset, muodostuu jäätä melko tasaisesti putken koko matkalle eikä vain siellä täällä oleviksi möykyiksi. Ehkäpä pintamaahan kehittynyt kasvillisuuden vahva juuristo estää maan repeämisen&painumisen ja kantaa kuin hetteikkö suolla, vaikka syvemmällä olisikin ontto ontelo.

Tälle raivostuttavalle ja uuvuttavalle ongelmalleni en ole osannut muuta tehdä kuin yrittää täyttää painaumia niin, etteivät kesän sateet pääsisi painumaan maahan putkilinjalla enemmän kuin muualla. Lisäksi olen yrittänyt parantaa pihan salaojitusta niin, että maa pysyisi mahdollisimman kuivana.

Painaumien tukkimiseen käyttämieni satojen työtuntien aikana olen yrittänyt ymmärtää ongelman syntymekanismia. Jos olet huomannut virheitä tai puutteita edellä esittämässäni käsityksessäni, lukisin niistä mielelläni. Ja myös kaikenlaiset ratkaisuehdotukset otan vastaan mielihyvin.

Hieman epäuskoisesti suhtaudun siihen, että jäänmuodostukseen putken ympärille vaikuttaisi merkittävästi lämpöpumpun käynnin rytmitys: että putket saa jäähän, jos käyttää pumppua vain yösähkön aikaan ja että jäältä välttyy, jos pumppua käyttää tasaisin väliajoin. Eikö kuitenkin otetun lämmön määrä ole olennaisinta? Osaako tämän joku insinöörimpi selittää?
 

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 877
 • Maalämpöfoorumi
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #4 : 11.07.18 - klo:15:16 »
Hieman epäuskoisesti suhtaudun siihen, että jäänmuodostukseen putken ympärille vaikuttaisi merkittävästi lämpöpumpun käynnin rytmitys: että putket saa jäähän, jos käyttää pumppua vain yösähkön aikaan ja että jäältä välttyy, jos pumppua käyttää tasaisin väliajoin. Eikö kuitenkin otetun lämmön määrä ole olennaisinta? Osaako tämän joku insinöörimpi selittää?

Varmasti vaikuttaa ja tästä on myös foorumilla kokemuksiakin. Jos koneen käyntiaste on vaikka 50% niin kone käy 12h päivässä. Maapiirin kannalta huonoin tapaus on se että kone käy yhtäjaksoisesti 12h ja 12h lepää. Tällöin putken alkupäähän kohdistuu jatkuvasti tuon kylmän nesteen vaikutus. Esimerkkinä tulo voisi olla 0 ja paluu -3. Jos kärjistetysti pumppu kävisi 5min ja lepäisi 5min niin joka käyntijakson jälkeen pumpun pysähtyessä liuospumppu pyörii vielä hetken ja työntää tuon "kylmän hännän" johonkin muuhun kohtaan putkea missä se sitten lämpenee pikkuhiljaa.

Routimista lienee myös pahentanut se että uusi mlp on hyötysuhteeltaan parempi. Tällöin maasta otetaan energiaa enemmän ja liuos on kylmempää. Oletko seurannut liuoksen lämpötiloja lämmityskaudella?

Joissain mlp:ssa on toiminto että liuoksen saa kiertämään pienimmällä teholla myös pumpun huiliessa. Tämä varmaan tasaisi maaperän lämpötilaa talven aikana. Esim nibessä liuospumpun saa toimimaan esim 1% asetuksella jolloin se ei vie paljoa tehoa. Keruupumpun teho kannattanee pitää 100% jotta kierto olisi mahdollisimmin tehokas ja putken alku- ja loppupään lämpötilaero olisi mahdollisimman pieni.

Toinen vaihtoehto on sitten kaivaa lisää keruupiiriä jolloin kuormitus on pienempi tälle vanhalle alalle.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa sevilla

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 4
 • Maalämpöfoorumi
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #5 : 11.07.18 - klo:17:42 »
Kiitos taas edellisestä selvityksestä. Meillä lämmönottoa ei ole keskitetty yöaikaan, vaan pumppu käy kun lystää. Lämpötiloja en ole tarkkaillut. Maanpainumat olivat tontilla jo edellisen asukkaan ajoilta enkä ole huomannut uuden pumpun muuttaneen maanvajoamistilannetta. Maanvajoamien vuoksi lisäkeruupiirin kaivaminen ei houkuttele ennekuin vajoamien syystä on täysi selvyys ja konstit tilanteen hallitsemiseksi löytyneet. Sitäpaitsi olemassaolevat putket kattavat suunnilleen kaiken käytettävissäolevan maa-alan, joten tilaa lisäkeruupiirille ei ole.

Tiettävästi pihaan on aikoinaan upotettu 600m lämpöputkea. Lämmitettävää alaa on 200m2. Lämmönkulutus on jo kauan ollut vähäistä (=1-2 asukasta). Talvisin koko piha on lumipeitteinen ja lähes kauttaaltaan tallaamaton. On mahdollista, että pian sen jälkeen kun lämpöputki on maahan asennettu, on käyttö ollut kovaa (=lapsiperhe).

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 762
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #6 : 11.07.18 - klo:19:24 »
Lainaus
Tiettävästi pihaan on aikoinaan upotettu 600m lämpöputkea.

Luultavasti tuo 600m on tehty kahdella 300m:n lenkillä.
Ehkä toisen putkilenkin virtaussuunnan muutoksella saisi jäätymistä vähennettyä?

edit:
Jos keruuputkisto on yksi 600m lenkki niin nykykäsityksen mukaan se on liian pitkä vakiopumpuille.
Putken virtausvastus suurentaa meno/paluu lämpötilaeroa (dt) jolloin maahan menevä liuos on huomattavasti kylmempää kuin normaaliputkistoissa.
Tämän pitäisi näkyä putkien sisääntuloläpiviennin kohdalta,tuleeko maasta 2 vai 4 putkea

Onkohan mitään tietoja keruuliuoksen lämpötiloista(meno/paluu) helmi-maaliskuun ajalta?

Minkä tehoinen (lämmitysteho) lämpöpumppu on?
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/day.jpg
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/energymon.jpg

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa fraatti

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 877
 • Maalämpöfoorumi
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #7 : 11.07.18 - klo:19:28 »
Kiitos taas edellisestä selvityksestä. Meillä lämmönottoa ei ole keskitetty yöaikaan, vaan pumppu käy kun lystää. Lämpötiloja en ole tarkkaillut. Maanpainumat olivat tontilla jo edellisen asukkaan ajoilta enkä ole huomannut uuden pumpun muuttaneen maanvajoamistilannetta. Maanvajoamien vuoksi lisäkeruupiirin kaivaminen ei houkuttele ennekuin vajoamien syystä on täysi selvyys ja konstit tilanteen hallitsemiseksi löytyneet. Sitäpaitsi olemassaolevat putket kattavat suunnilleen kaiken käytettävissäolevan maa-alan, joten tilaa lisäkeruupiirille ei ole.

Tiettävästi pihaan on aikoinaan upotettu 600m lämpöputkea. Lämmitettävää alaa on 200m2. Lämmönkulutus on jo kauan ollut vähäistä (=1-2 asukasta). Talvisin koko piha on lumipeitteinen ja lähes kauttaaltaan tallaamaton. On mahdollista, että pian sen jälkeen kun lämpöputki on maahan asennettu, on käyttö ollut kovaa (=lapsiperhe).

Oliskohan ivt:n invertteri koneessa ollut myös twinrotary vai muistanko väärin...  ::)
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa tomppeli

 • Yleismoderaattori
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 5 928
 • Vanha pieru!
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #8 : 11.07.18 - klo:19:46 »
Tiettävästi pihaan on aikoinaan upotettu 600m lämpöputkea. Lämmitettävää alaa on 200m2.

600 metriä maakeruuputkea saattaa olla ihan riittävän paljon.
Toki keruun pituus riippuu rakennuksen iästä ja siitä, onko talo 1 vai 2 -kerroksinen.

Poissa seppaant

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 398
 • L-Ässä V-7
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #9 : 11.07.18 - klo:20:21 »
"sevilla"
Lainaus
Painaumien tukkimiseen käyttämieni satojen työtuntien aikana olen yrittänyt ymmärtää ongelman syntymekanismia. Jos olet huomannut virheitä tai puutteita edellä esittämässäni käsityksessäni, lukisin niistä mielelläni. Ja myös kaikenlaiset ratkaisuehdotukset otan vastaan mielihyvin.
Mielestäni olet oikein oivaltanut näiden painaumien syntymekanismin.

Kun putken ja ympäröivän maan lämpötila laskee maassa olevan ilman kastepisteen alapuolelle tiivistyy maan sisältämän ilman kosteus putken ja ympäröivän maan pinnalle. Kun putken ja maan lämpötila laskee pakkasen puolelle alkaa jäätyminen. Jään suurempi tilavuus työntää maapartikkeleja putkesta poispäin. Keväällä jään sulaminen ja veden valuminen pohjaveteen saa aikaiseksi onkalon, joka romahtaessaan saa aikaan painaumia maan pinnalla.

Meidän kylillä maalämmön alkuaikoina n. 30v. sitten tapahtui seuraavaa:
Keruupiiri oli kaivettu turvemultaiseen peltoon.
Toimittuaan muutaman vuoden hyvin, romahti keruupiirin tuotto huomattavasti.
Asiaa aikansa (pari vuotta) ihmeteltyään, kaivoivat putken jostain kohtaa näkyviin.
Kas kummaa, putki kulki nyt potkupallon mentävässä tyhjässä onkalossa.
Syynä oli sama ilmiö kuin "sevillalla" mutta turvemullan "sitkeys" esti onkalon romahtamisen ja painumien syntymisen.

"sevilla" Onko painaumia koko keruukentässä?
Jos niitä on selkeästi yhdellä alueella, niin silloin keruu on todennäköisesti yhtenä lenkkinä.
Jos niitä on kahdella eri alueella niin silloin keruu on todennäköisesti kahtena lenkkinä.
Jos niitä on koko alueella niin silloin on "p i r u merrassa" eikä muuta vaihtoehtoa ole kuin keruun lisääminen: Voiko tontille porata kaivoa?

Jos painaumia on vain osalla keruukenttää, voisi kokeilla kääntää keruun virtaussuunta puolessa väliä talvea.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975

Poissa sevilla

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 4
 • Maalämpöfoorumi
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #10 : 16.07.18 - klo:10:52 »
Kiitos taas murhettani jakaneille ja tietojaan kertoneille foorumilaisille.

Taloni on yksikerroksinen ja lämpötaloudellisesti hankalan muotoinen. Pannuhuoneen lattiasta, ulkoseinän viereltä, nousee neljä putkea, jotka yhdistyvät vajaan metrin korkeudessa kahdeksi lämpöpumppua kohti jatkuvaksi putkeksi: ilmeisesti siis pihassani on kaksi keruupiiriä. Siitä, sijaitsevatko piirit eri tahoilla pihassa vai kulkevatko rinnan, ei minulla ole käsitystä.

Maanvajoamia on kuitenkin aika kattavasti koko piha-alueella paitsi ihan talon lähellä. Talon lähellä asiaan on voinut vaikuttaa pihaa pahoin myllännyt talon salaojitus. Olen myös tuonut talon lähelle maata rakentaakseni viettoa talosta poispäin.

Keruupiirien nesteiden lämpöjä en ole seurannut; joku huoltomies niitä kerran kummasteli ja vaihtoi sitten anturit, jonka jälkeen poistui tyytyväisenä. Ilmeisesti lämpötilat olivat uusilla antureilla mitattuna asiallisia.

On ollut suuri helpotus löytää tämä foorumi ja saada apua ongelmiin. Nyt uskon, että maalämmön nykyisellä käytöllä ei merkittäviä ongelmia synny ja maanrepeämien alkusyy on tapahtunut jo edellisen asukkaan aikana. Ehkä silloin on yritetty saada liikaa tehoa irti maasta ja jäädytetty keruupiirit paksusti tai on tallattu talvinen hanki. Virheenä pidän myös sitä, että alkavia painumia ei ole heti täytetty, vaan on annettu niiden kerätä sadevesiä ja kasvaa veden uurtamana. Pidän huonona myös sitä, että painumia oli täytetty soralla, sillä sorat upposivat painumaan ja edistävät sadeveden painumista alas.

Niistä kohdista, joissa painumien toistuva täyttäminen pinnalta käsin ei parantanut tilannetta, vaan painumat uusiutuivat, olen alkanut kaivaa painumia auki. Kaivamiskohdista on löytynyt soraa ja soralinssien alta, n. puolen metrin syvyydestä, on löytynyt selväreunainen savimaan repeämä. Kun olen täyttänyt repeämän ja koko kaivannon savella kuperapintaiseksi sekä yrittänyt löytää pintavalumavesille sujuvia reittejä vajoamakohdan ohi, on vajoamien tukkiminen alkanut näyttää mahdolliselta. Viisi kesää olen vajoamien kanssa jo taistellut ja yhäkin on kymmeniä metrejä vajoamia, joita en ole ehtinyt paikata ensimmäistäkään kertaa.

Seppaant kertoi kotikylällään taannoin löytyneen jalkapallon mentävän onkalon turvemaasta maalämpöputken päältä. Samaa vertausta satuin minäkin käyttämään, kun uudisasukkaana ihmettelin outoja halkeamia pihan pintamaassa. Kun sitten lapiolla kaivoin halkeamakohdasta, löysin maasta jalkapallon mentävän tunnelin. Tunneli oli melko lähellä maan pintaa, sen kattona toimi nurmikon juurakon sitoma pintamaa. Sittemmin tunneli on romahtanut maanvajoamaksi.

Poissa pade

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 52
 • Maalämpöfoorumi
Vs: maanpainumia pihassa
« Vastaus #11 : 01.08.18 - klo:14:51 »
Kannattaa mitata piirien lämpötilat käynnin aikana, jos vaikka sattuu niin että toinen piiri on vastuussa lähes yksinään lämmityksestä, eli tasapainotus on puutteellinen.