Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Älykoti ja maalämpö  (Luettu 1227 kertaa)

Poissa jpvain

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 26
 • Maalämpöfoorumi
Älykoti ja maalämpö
« : 01.03.21 - klo:11:20 »
Olen suunnittelemassa uuden talon rakentamista, talon koko tulisi olemaan n. 400m2 sisältäen ison, 100-150m2 autotallin/varastotilan talon kellarikerroksessa. Nykyisessä talossani neliöitä on n. 100 vähemmän, ja tämän talon lämmitystä (sis. ulkoporealtaan) on hoitanut Niben F1255 4-16kw malli nyt jo yli kuuden vuoden ajan. Jäähdytys on toteutettu neljällä puhallinkonvektorilla, ja nämä toimivat pääasiassa hyvin.

Muutama asia nykyisessä harmittaa:
-Keväällä, eli kun aurinko alkaa lämmittää, talon yläkerta lämpeää nopeasti 24-25 asteiseksi, jolloin pitää käynnistellä jäähdytystä jo muutaman asteen pluskeleillä. Tämä olisi mahdollista tietty estää muuttamalla käyrää tarpeen mukaan, mutta tuntuu kovin manuaaliselta tavalta käyttää pumppua.
-Talossa on knx-automaatiojärjestelmä, ja maalämpöpumpun liitettävyys siihen on todella huono, rekistereiden luku on kelvottoman hidasta eikä ohjauskaan kai kovin helppoa sitä kautta.

Tavoitteena olisi siis saada integroitua nämä järjestelmät yhteen ja lisäksi myös saada jokin sellainen säätö, ettei pumppu tee käyrästä huolimatta lämpöä, kun sille ei auringon vaikutuksesta johtuen ole tarvetta.
Itsellä on osaamista KNX-ohjelmoinnista ja valmiudet tehdä tämä myös itse, ja olen ollut todella tyytyväinen järjestelmään kaikilta muilta osin, joten olisi hienoa, että tähän järjestelmään saisi jotenkin myös lämpöpumpun tietoja.

Lisäksi kiinnostusta olisi tietotekniikan jäähdyttämiseen maakylmällä, tekniseen tilaan on tulossa rack-kaappi jossa 4-5 palvelinta, joten sitä lämpöä olisi varmaan hyvä kierrättää jollain laitteella maahan tai lämmityspiiriin varsinkin talvella. Myös yksi pöytäkone on vesijäähdytetty ja ajattelin, että jos liittäisi vesijäähdytysjärjestelmän vaihtimen kautta liuospiiriin jolloin saisi ainakin koneen jäähtymään ja lämmöt pois huonetiloista. Tämä systeemi vaatii tietysti paljon suunnittelua kondenssin ym. asioiden vuoksi, mutta ajatuksena kuulostaa toteutettavissa olevalta.

Eli siis otetaan vastaan ideoita laitteista ja ratkaisuista, joilla tätä toimintaa saisi fiksummaksi seuraavaan taloon. Heti alkuun voidaan myös rajata pois kaikki langattomiin yhteyksiin perustuvat ratkaisut, sillä ne eivät toimi ikinä kunnolla isossa kivitalossa.
« Viimeksi muokattu: 02.03.21 - klo:15:20 kirjoittanut jpvain »
Nibe F1255, UKV 100, POOL 40. Talo rv. 2014, n. 280m2/1000m3 betonielementtitalo, lattialämmitys.

Poissa kaupunkitila

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 304
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Älykoti ja maalämpö
« Vastaus #1 : 06.03.21 - klo:14:49 »
Ainakin Alpha Innotec:issa on Luxtronik -ohjaimessa kohtalaisen hyvä mahdollisuus ohjata ulkopuolelta automaatiolla.

Mm. FHEM -kotiautomaatiossa on palikat maalämpöpumpun ohjaukseen.

Kaupunkitilalla olen käyttänyt Perl -scriptejä maalämpöpumpun ohjaukseen, niihin olen jotain pieniä vaikutteita ottanut FHEM:istä, joka sekin on Perl:in päälle rakennettu... käyttää Perl-scriptejä mitkä voi ottaa ihan hyvin itsekin käyttöön ja muokata niitä.

FHEM:in  graafisen käyttöliittymän koen hieman "rasittavana", kuten yleensäkin graafiset UI:it, nopeampi ja vähemmän manuaalista ohjausta voi tehdä ihan komentoriviltä ajamalla scriptit. Tyypilliset tilanteet missä käytän scriptejä ohjaamaan pumppua ovat mm. käyttöveden lämmitys,  aurinkoisina kevätpäivinä lämmitys pois jne.,   nostamaan/laskemaan patterikierron paluun vaatimusta.

Mulla on esimerkiksi tämän nimisiä scriptejä, nimet kertovat jo aika paljon mitä ne tekee:

7.set_HEATING_OFF.pl
6.set_HEATING_AUTO.pl
5.set_HOTWATER_OFF.pl
4.set_HOTWATER_PARTY.pl
3.set_HOTWATER_AUTO.pl

FHEM:istä lisää täältä: https://wiki.fhem.de/wiki/Luxtronik_2.0

Alpha Innotec PWZSV Nordic Inverter - 9kw,  Purmo C22 -patterilämmitys, 250m kaivo, Vantaa
+ maaviileä 2 x Sabiana SK-32, Grundfos Alpha2 25-60 -pumppu

Poissa kotte

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 265
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Älykoti ja maalämpö
« Vastaus #2 : 06.03.21 - klo:20:03 »
Jos esimerkiksi yläkerran lämmitystarve vaihtelee ulkolämpötilan mukaan erilaisella riippuvuussuhteella kuin muiden tilojen, kannattaisi tuolle järjestää erillinen lämmityskierto ja oma säätökäyrä. Tuon voi toteuttaa yksinkertaisimmin niin, että eri piirit shuntataan omalla kolmitiemoottoriventtiilillä ja omalla käyräsäädöllään lämpöpumpun lämmityslähdöstä. Samalla olisi viisainta järjestää kullekin piirille oma kiertopumppunsa ja asentaa lämpöpumpun lämmityslähtöön tämän latauspumpun suoraan syöttämä varaaja, jonka vettä lämpöpumpun latauspumppu pääsee kierrättämään vettä vapaasti ilman venttileiden ja putkistojen virtausvastusta. Voi tuon toteuttaa muutenkin, mutta ohjauksesta tulee paljon monimutkaisempi ja vähemmän joustava.

Yksittäisten piirien säätimissä voisi tuossa tilanteessa olla eräänlaisia adaptiivisia lämmityskäyräsäätöjä, jolloin vaikkapa sisäanturin, ulkoanturin ja auringon paisteelle suoraan alttiin anturin lämpötilatietojen perusteella etsitään näiden tietojen perusteella sisälämmön tasaisena pitävää lämmityskäyrää. Yksityiskohtia voi sitten itse kehitellä. jos tarvittava säätöteknologia on hallussa.

Poissa mirko

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Älykoti ja maalämpö
« Vastaus #3 : 05.08.21 - klo:18:35 »
Minulla on jonkin verran vastaava setti rakenteilla. Nibe s1255-12 pumppu, ja lattiakierto. Sähköjärjestelmä on KNX pohjainen, ja jokaisessa huoneessa on integroitu termostaatti valaisinkytkimessä. Jakotukki on varustettu toimilaitteilla, joita ohjaa KNX ohjuri. Säädän huonekohtaiset termarit ohjaamaan toimilaitteita. Huonekohtainen lämpötilansäätö tapahtuu KNX valaisinkytkimen kautta.
Lämmityksen lattiapiirit olen jakanut kahteen jakotukkiin. Toinen jakotukki kytkeytyy Niben lattiaviilennysmoduulin kautta kierrättämään lämmönvaihtimenkautta maapiiristä kylmää kesäisin suurimpaan osaan huoneita. Toinen jakotukki hoitaa WC:t ja kylpyhuoneen. Ajatuksena on, että Nibe tuottaa lämpöä irrallaan KNX ohjauksesta. Tarvittaessa laitan ohivirtaus venttiilin lämmityskierron alkuun.