Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: 10v vanhassa F1226ssa paisuntaventtiili jumissa+kysymys keruu/lämpöpiireistä  (Luettu 2025 kertaa)

Poissa Lentäjän poika

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 33
  • Maalämpöfoorumi
Ongelman kuvaus: 10 v vanhassa Nibe f1226:ssa useita matalapainehälytys (51):iä ja asentajan käynnin/selvityksen mukaan koneen paisuntaventtiili on jumissa/rikki.

Käynnistyskertoja kompressorissa nyt 66000. Aika reippaasti ?

Korjausvaihtoehdot:

1. Vaihdetaan venttiili, kuivain ja samalla kylmäaineet. Työtä päivän verran arviolta, koska pitää purkaa konetta osiin ja homma sisältää myös hitsaushommia. Koko setin hinta töineen tonnin luokkaa.

2. Vaihdatan samalla vaivalla koko koneiston, jossa mukana kompressorit ja kylmäpiirin kaikki laitteet(kiertopumput jne). Työn määrä puolet edellisestä ja samalla tulisi ehkä tulevaisuutta ajatellen parempi käyttövarmuus, koska kompurakin jossain vaiheessa varmasti hajoaa ja voidaan joutua komponenttivaihtorumbaan tällaisessa 10 v vanhassa koneessa, jos lähtee osia yksi kerrallaan vaihtamaan?
Hinta töineen arviolta alle 4000€ (saa vinkata, jos jostain löytyy hyvään hintaan uusi koko MLP kaapin alakerran koneisto)

Mitä mieltä olette ? Varmaan parempi vaihtaa koko koneisto kun huomioidaan koneen käynnistyskertojen nykymäärä ja ikä ?

Sitten samalla kysymys maakeruu/lämmityspiirien paineista:

Nyt molemmissa kierroissa on 1.5 barin varoventtiilit. Putkarin kanssa tuli samalla keskustelua paineista ja hän ehdotti, että voisi harkita varoventtiilien vaihtoa 3.0 barin versioihin ja samalla voisi nostaa nykyisten piirien paineita ylöspäin. Nykypaineet piireissä ovat 1.0 Baria. Itselläni tuli mieleen,  onko keruupiirin paineen nostosta esim 1> 2-3 barin tasolle mitään käytännön hyötyä MLP:n komponenttien kestävyyden, energiatehokkuuden, tai jonkin muun asian näkökulmasta, vai onko jopa parempi välttää turhan korkeita maapiirin paineita, vaikka keruuputket ja MLP:n komponentit isomman paineen kestäisivätkin?

Lisätaustaa:
Talo on kaksikerroksinen ja yläkerrassa on konvektori, jolla on oma maakierron pumppu, joka käynnistyy konvektorin käynnistyessä.
Viilennys on toiminut ihan ok kesällä ja laskee lämmöt kesäkuumalla n. 22 asteeseen iltaisin/öisin yläkerrassa.
Alakertaan viileä ilma ei portaikon kautta juurikaan valu, mutta tärkeintä meille on että öisin saadaan nukuttua yläkerrassa sopivassa lämpötilassa. En sitten tiedä kuinka viileätä ilmaan konvektorista edes voisi saada. Kaukosäätimellä minimi on 18C ja tämä lämpötila kyllä saavutetaan, koska öisin kuuluu kiertopumpun magneetin avaus/sulkuääniä.

MLP on erillisessä rakennuksessa ja olen laittanut ML-pumpun erikseen nibestä päälle 10 vuorokaudeksi kerrallaan kun ollaan haluttu viilennystä.
Putkari sanoi että keruupiirin suuremmalla paineella voisi saada nykyistä viileämpää ilmaa kun korkeuseroa on kuitenkin MLP:n ja konvektorille menevän ylimmän maakiertoputken kohdan välillä arviolta n. 10 metriä eli onko keruupiirin paineella oleellista merkitystä viilennyksen tehokkuuteen?

Sama ajatus oli lattialämmityskierron osalta, eli se toimisi ’tasapainoisemmin’  jos nostaisi paineet nykyisestä 1 Barista vaikkapa 2 Bariin. Keväällä yläkerran jakotukista kuului lotinaa ja suuremmalla paineella voisi osaltaan varmistaa hyvän lämmitysveden kierron ilmauksen lisäksi.

Onko muuten jotain yleispätevää sääntöä pitääkö jomman kumman kierron paineet olla toista suurempia ja jos on, niin mistä syystä?

t. Uusi OKT-asukas.
2-kerroksinen 2011 rakennettu puutalo lattialämmityksellä n.145m²+autotalli n.45m², jossa Nibe F1226, 6KW. Maaviilennys yläkerrassa.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 603
  • Vanha pieru!
Jos valitset vaihtoehto 2.
Tulee hintaan uusi kompressori ja koko kylmätekniikka, tulee myöskin uudet kiertopumput, jotka eivät yleensä ole kovin pitkäikäisiä, ja ovat kalliita.
Kone olisi tämän jälkeen lähes uusittu tarkeimmiltä osiltaan.
Vain ohjaustekniikka, varaaja ja vaihtoventtili jäävät nykyiset.
Kannattaisi ehkäpä valita 2. vaihtoehto, jos olet muutoin tyytyväinen nykyiseen maalämpökoeeseesi.

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 219
Minä en lähtisi korottamaa paineita kummassakaan verkostossa noilla perusteilla.
Käsittääkseni painetta pitää olla sen verran että ylimpään kohtaan  asti vesi riittää ja pikkasen yli.

En edes uskaltaisi omassa talossa "koeponnistaa" tuolla tavalla.


Ei ole helppo rasti tuo vaihtopäätös.
Minä ehkä korjauttaisin vain tuon venttiilin, koska kone ei vaikuta olevan vielä elinkaaren päässä.


Tuohon käynnistysmäärään kannattaa vaikuttaa, jos mahdollista.
Täällä 9 v:ssa 26000 käynnistystä & käyttötuntia.

Ja kysymykseen piirien paineiden suhteista ... Erillisiä piirejä -> Ei yhteyttä.

Lorina aiheutuu ilmasta putkistossa.
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.