Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Sähkövastus päälle?  (Luettu 4435 kertaa)

Poissa Mipo

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Sähkövastus päälle?
« : 18.02.08 - klo:10:33 »
Ajattelin aloittaa pienen gallupin aiheesta "ulkolämpötila, jossa sähkövastus menee päälle". Eli kiinnostaisi kuulla muiden IVT-käyttäjien kokemuksia aiheesta.

Itsellä on remontoidussa 210 neliön rintamamiestalossa ensimmäistä talvea käytössä IVT +C9 (kaivon aktiivisyvyys noin 155-165m) ja näillä nollakeleillä pumppu on pyörinyt noin 12-13 tuntia vuorokaudessa. Vesikiertoiseen lattialämmitykseen käytettävä lämpökäyrä on arvossa 1,9 ja korjauksena ylöspäin 0,5 astetta.

Viikonloppuna, kun ainakin Tampereella oli talven kylmin yö, pumppu ei saanut enää riittävästi lämpöä kaivosta ja sähkövastuksen olisi ilmeisesti pitänyt kytkeytyä päälle noin 15 asteen pakkasessa. Eli meillä sähkövastuksen raja tulee vastaan noin -15C:ssä. Miten teillä muilla?

Jatkokysymys onkin, miksi vastus ei kytkeytynyt päälle, vaikka kaivosta ei enää saanut lämpöä? Lisäenergian ajastin (60min), oli mennyt nollaan, mutta mitään ei tapahtunut. Muista valikoista oli valittuna vastuksen tehoksi 2/3 ja pumpun käyttötavaksi "normaali" (toinen vaihtoehto on "vain lisäys"). Myöskään lisäyksen esto ei ollut päällä. Muita asiaan vaikuttavia valikkoja en ole pumpusta löytänyt.

Olisiko pumpussa vielä käyttäjälle näkyvän aikalaskurin lisäksi joku sisäinen ajastus, jonka jälkeen vastus vasta kytkeytyy päälle? Asia ratkesi sillä, että ulkolämpötila nousi niin nopeasti, että muutaman puuttuneen kymmenyksen tarve hävisi ja lämmitysveden lämpötilan olikin se mitä käyrältä kyseisessä nousseessa ulkolämpötilassa haluttiin.

Mipo
« Viimeksi muokattu: 18.02.08 - klo:10:48 kirjoittanut Mipo »

Poissa Peca

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 320
  • Lämpöä maasta jo vuodesta 2002
Re: Sähkövastus päälle?
« Vastaus #1 : 18.02.08 - klo:13:19 »
Vastus ei kytkeydy, jos pyydetyn kompressorin pysäytyslämpötilan ja GT1 anturin (lämmityspiiristä paluu) erotus on alle noin 2 astetta (en tiedä tarkkaa arvoa, siksi "noin 2 astetta"), vaikka viivelaskuri on mennyt nollaan. Jos ulkolämpötila olisi laskenut edelleen ja erotus olisi kasvanut suuremmaksi, vastus olisi kytkeytynyt.
toisin sanoen kompressori ja vastus ei ole koskaan yhtäaikaa päällä kompressorin sammuessa.

Edit. Minulla lisävastus kytkeytyy vasta -25 asteen pakkasen jatkuttua useamman tunnin.
-Peca-
« Viimeksi muokattu: 18.02.08 - klo:13:20 kirjoittanut peca »
IVT E11 + 300/200 litran käyttövesivaraaja + 500 litran puskurivaraaja. Reikää akt. 285m

Poissa Mipo

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 21
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Sähkövastus päälle?
« Vastaus #2 : 18.02.08 - klo:14:20 »
Tämä oli juuri se tieto jota haettiin. Kiitoksia.

Muistaakseni paluulämpö oli tavoitteesta perässä vain 0,3 astetta ja kompressori kävi, joten vastuksen kytkeytyminen ei liene ollut vielä lähelläkään!? Nyt vain toivotaan kovia ja pitkäkestoisia pakkasia, jotta rajat selviäisivät.

Mipo

Poissa P.K.

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 80
  • IVT E14, 2*150m, lämmitettävää hieman liikaa...
Re: Sähkövastus päälle?
« Vastaus #3 : 18.02.08 - klo:14:42 »
Lainaus

Olisiko pumpussa vielä käyttäjälle näkyvän aikalaskurin lisäksi joku sisäinen ajastus, jonka jälkeen vastus vasta kytkeytyy päälle? Asia ratkesi sillä, että ulkolämpötila nousi niin nopeasti, että muutaman puuttuneen kymmenyksen tarve hävisi ja lämmitysveden lämpötilan olikin se mitä käyrältä kyseisessä nousseessa ulkolämpötilassa haluttiin.

Mipo

Aikalaskurin nollaannuttua lähtee teholaskuri käymään 0...100%. Jos maksimilisätehoksi on sallittu 2/3, niin 50% kohdalla lähtee pienempi vastus mukaan ja 100%:ssa vaihtuu isommalle. Täydellä 3/3 teholla vastaavasti 33% pieni, 66% isompi ja 100% molemmat. (Kauppias muinoin mainosti, että lisävastus kytkeytyy portaattomasti tarpeen mukaan, heh, siltähän se tuossa laskurissa näyttää)
Huoltotasolla valikosta näkyy käytössä oleva teho, eli juurikin tuo teholaskuri. En muista ulkoa mitä kohtaa ja manuaalista ei sattunut sillmään... Taisi olla 8.jotain.

Logiikka tuon teholaskurin takana on hieman epäselvä, näyttäisi olevan 20 min. ramppi 0-100%, mutta välillä lämpötiloista riippuen se jämähtää johonkin ja jollain perusteella taas laskee alaspäin, hyvinkin nopeasti kun pysäytyslämpötila tulee vastaan.
Statlink ei jostain syystä halua tallettaa tietokantaan tuota ajastinta, ihan uusin versio viime perjantailta on tosin vielä asentamatta.

Meillä tuo kylmä yö pärjättiin ilman lisävastusta. Neljässä uunissa oli kyllä tuli ja viilein huone taisi tippua alle 17 asteen. Yläkerrassa toki lähellä 20 astetta.
Siis kylmin aika yöllä meni ilman vastuksia, aikaisemmin illalla vastukset oli päällä kun väki kävi kylvyssä. Pari pitkää suihkua sopivassa vaiheessa saa lisävastukset päälle jo vaikkei ole neljääkään astetta pakkasta.