Tekniset kysymykset > Lämmönjako

Vesitilavuudesta

(1/13) > >>

maalämmittää:
Avattu uusi aihe, ettei aiempi case rämety.


--- Lainaus käyttäjältä: maalämmittää - 11.01.20 - klo:23:08 ---"Katkokäynti" (alle 20 minuutin käyntijaksot), silloin kun koneen minimiteho ylittää kulutuksen on väistämätöntä myös inverttereiilä, jos vesitilavuutta ei ole tarpeeksi. Ei vaan voi mitään

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: jmaja - 12.01.20 - klo:09:45 ---Miten pitkiä sitten käyntijaksot ovat, kun vesitilavuutta on suositeltu 20 l/kW?

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: maalämmittää - 12.01.20 - klo:10:31 ---Täällä noin tunnin käyntijakso nollakelillä ja on noin 300l vettä.
Vesi lämpenee noin 12C.

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: jmaja - 12.01.20 - klo:10:56 ---Siis 30 l/kW. Tuon vesimäärän lämmitys 12 astetta kestää 25 minuuttia eli lämpöä menee merkittävästi muuhunkin, osatehoisella tietysti jo merkittävästi suoraan lämmitykseen. Eikö 12 astetta ole varsin suuri ero? Vai onko patterikiertoonkin shunttaus? Kai tuo ainakin SCOPia heikentää?

Mikäs on käyntijakso lämpimällä kelillä?

--- Lainaus päättyy ---

Nollakelillä talo tarvitsee 4-5kW, eli sinne se menee.
On/off koneella menoveden lämpötila vaihtelee.
Ei ole shunttausta.
COP on 4:n paikkeilla.

Katsoin lokia ja pientä täsmennystä käyttöjakso 52 min, BT2 nousee 11,8C ja puskurivaraajan jälkeinen BT25 nousee 10,4C ja palaava BT3 nousee 5,8C.

Lähellä lämmityksen lopettamista käyttöjakso on 20-22min.

Ei tämä nyt niin osatehoinen ole, että nollakelillä vastuskäyttöä olisi. ;)

Nakke vaan:

--- Lainaus käyttäjältä: maalämmittää - 12.01.20 - klo:12:41 ---
On/off koneella lämpötila vaihtelee.


--- Lainaus päättyy ---

Mikä lämpötila vaihtelee, talonko?
Aika mukavasti se pysyy on/off koneella hallinnassa jos säädöt on kohdallaan. Tuossa käppyrä kun pikaisesti vilkaisin Netatmosta viime aikojen lämpöjä. 129 tuntia Putkeen olkkarissa tasan 22.4 astetta, veikkaan että ei löydy vastaavaa jokaiselta invertterimieheltä. Suoraan lattiaa lämmitän.

maalämmittää:

--- Lainaus käyttäjältä: Nakke vaan - 12.01.20 - klo:12:59 ---Mikä lämpötila vaihtelee, talonko?...

--- Lainaus päättyy ---

Menoveden ... olinpa epätäsmällinen

jmaja:
Kiitos ketjun katkaisusta. Tietysti olisi ehkä voinut laittaa toiseenkin paikkaan, kun eihän tämä oli erityisen merkkikohtaista.

Siis maalämmittäällä on MLP pelkästään patteriverkossa ja vielä 1-lehtisillä. Lämmitysverkon varauskyky siis lähes kokonaan varaajan vesitilavuuden varassa ja varmaankin pattereiden lämmönluovutus kasvaa hitaahkosti veden lämmön mukana (vai mikä on menolämpö?).

12 K nousu kai kuitenkin aiheuttaa merkittävän teholisän pattereissa eli merkittävä osa varaamisesta menee myös taloon tai ainakin sen ilmaan.

Ilmeisesti MLP käynnistyy yli 10 kertaa/vrk, jotta tuohon 4-5 kW keskitehoon päästään tuolla käyntiajalla. Onko se hyvä määrä?

Miten tilanne muuttuisi, jos varaajaa ei olisi lainkaan? Menovesi tietysti lämpenisi (ja jäähtyisi) nopeammin ja patterien lämpöteho myös. Asteminuuttiohjauksella käyntiaika ei kai kuitenkaan romahtaisi murto-osaan, vaan ehkä pysyisi puolessa tunnissa? Tuplaantuisiko käynnistysmäärä? Olisiko sillä mitään vaikutusta huonolämpötilan vaihteluun vai onko kyse vain siitä, miten kauan MLP kestää?

Invertterillä nollakelissa pitäsi kai helposti päästä hyvin pitkiin tai jopa jakuvaan käyntiin. Lämpimällä ollaan sitten samassa tilanteessa kuin on-offilla nollakelissä.

Nakke vaanilla ilmeisesti ei ole varaajaa? Millaiset käyntiajat? Onko tuo 10 kW kone? Riittääkö tosiaan 1980 290 m2? Onko tuolloin tehty vesikiertoinen lattialämmitys vai myöhemmin asennettu? Pintaan? Isolla lattiamassalla ja hyvin lämpöäjohtavalla pinnalla tietysti sisälämpö pysyy helpommin tasaisena kuin pattereilla.

Varsinkin inverttereistä saa varsin ristiriitaista neuvoa varaajista. Esimerkiksi Boschilla maahantuojan edustaja sanoo, ettei tarvita, mutta jälleenmyyjä haluaisi laittaa. Patteriverkossa kai napsumisen poisto on yksi tärkeä varaajan funktio, mutta se ei vaadi isoa varaajaa, vaan 100 l tai pienempikin ilmeisesti riittää.

maalämmittää:
Varaaja on 100l ja putkisto (osa ISOA vapaakierron aikaista) ja patterit noin 200l.

Menolämpö n. 40C.

Tällä kokoonpanolla tulee noin 3300 käynnistystä ja käyttötuntia vuodessa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta