Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni  (Luettu 1133 kertaa)

Poissa Isokello

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 4
 • LÄ VS8.0
Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« : 07.07.19 - klo:14:40 »
Tervehdys mlpfoorumilaisille. Olen tätä muutaman vuoden seuraillut ja vinkkejä ottanut, nyt on sitten minun vuoro kysyä neuvoa.

Eli nyt on reilun viikon verran meidän vm2011 VS8 käyntiääni ollut normaalia kovempi. Ääni on resonoivan ja sirittävän kuuloinen. Aluksi teki niin että käynnin aikana ääni välillä kävi normaalissa ja sitten palasi taas tähän kovempaan käyntiääneen. Nyt lähes joka kerta ääni on tuo kovempi, kunnes aivan käynnin loppuvaiheessa ääni muuttuu normaaliksi ja sitten hetken päästä käynti loppuu. Pumppu muuten toimii normaalisti, lämmöt nousee, tulistin toimii ja käynnin loppuessa kuumakaasu on 90 asteen paikkeilla. Äänen kuulee hyvin kun tekninen tila on makuuhuoneen seinän toisella puolella (ja tiedän, ei paras mahdollinen ratkaisu).

Keväällä oli vähän samanlaista oiretta mutta tuolloin kovempi ääni katosi itsestään parin viikon jälkeen. Keväällä myös LÄ huoltomies kävi pumppua ihmettelemässä ja mittasi paineet, desibelit sekä huuhteli lauhduttimen letkun. Asensi myös samalla äänieristelevyn siihen alaosaan pumppua. Tämän jälkeen itseasiassa käyntiääni on ollut melkein huomaamaton, kunnes nyt jälleen on kovempi. Huoltomies totesi että tässä pumpussa on vielä Mitsun kompura, joka on käyntiääneltään hieman hiljaisempi kuin Copeland, jota ilmeisesti nykyään käyttävät.

Meidän aikana 10/2016 --> on pumppuun tehty seuraavat huoltotoimenpiteet: 06/2018 huuhdeltiin mutasihti, tulistin sekä vaihdettiin käyntitietorele (poikkeamahäly 4). Tänä keväänä 04/2019 huoltomies teki siis nuo yllämainitut toimenpiteet ja itse puhdistin vielä toukokuussa mutasihdin joka oli aivan puhdas. Varsinaiset toimenpiteet on tehnyt LÄ huoltomies, poislukien tuo tämän kevään mutasihdin puhdistus.

Ainut normaalista poikkeava mitä olen tehnyt niin tänä kesänä helteiden aikaan kun kytkin maaviileän päälle, huomasin että se viilennys toimii vain kun MLP käy. Siihen vahvistusta hakiessani ajoin jonkin aikaa MLP maapiirin pumppua pakkosyötöllä. Viilennykselle on olemassa oma liuospumppu, jonka sen ison kantaruuvin avasin, kun halusin tarkistaa pyöriikö pumppu ja yrittää mahdollisesti avittaa sitä käyntiin. Tästä on nyt noin kuukaudenpäivät kun tämän tein ja pumppua ei ole vielä vaihdettu kun ei ole oikein ollut viilennykselle tarvettakaan.

Olisiko tässä vaiheessa voinut päästä ilmaa maapiiriin ja se aiheuttaisi kovemman käyntiäänen?

Pumpun käyntitunnit meidän aikana on 2017 1729h, 2018 1598h ja tänä vuonna tähän saakka hieman alle 900h.

Keväällä jo keskusteltiin mahdollisesta kompuran vaihdosta LÄ huollon kanssa, hintaa tuolle tulisi noin 2000€, osat+työt. Mitä foorumilaiset mieltä, kannattaako tuollaiseen n. 8 vuotta vanhaan pumppuun lähteä kompuraa vaihtamaan vai pitäisi harkita uuden pumpun hankintaa? Itse olen vaan jotenkin tykästynyt tuohon pumppuun, suht hiljainen, lämminvesi riittää, vastus ei meidän aikana ole kertaakaan käynyt päällä jne.

Tarkoitus on soitella LÄ huoltoon tässä jossain vaiheessa. Nyt ei akuuttia hätää kun pumppu toimii normaalisti ja ääni ei ole nyt viimepäivinä muuttunut juurikaan suuntaan tai toiseen. Toki keväällä kesti noin kuukauden saada huoltomies paikalle, joten kohtapuoleen pitää alkaa soittelemaan jos ennen lämmityskautta meinaa saada jonkun pumppua ihmettelemään.

Tuli ensimmäisestä viestistä melkoisen pitkä, olisi pitänyt varmasti vähän aikaisemminkin jo kirjoitella jotain...niin ja kiitos jo etukäteen jos joku foormilainen viitsii nähdä vaivaa ja ihmetellä tätä asiaa foorumin välityksellä kanssani. Jos sattuisi olemaan vaikka samanlaisia kokemuksia ;D

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 943
Vs: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« Vastaus #1 : 07.07.19 - klo:17:15 »
Seuraa alavaraajan lämpötilaa sillätapaa että kuuluko kovempi käyntiääni silloin kun alavaraajan lämpö on  45 astetta tai enemmän.
Hiljaisempi käyntiääni ehkä silloin kun alavaraajan lämpötila on matalampi.

Kun alavaraajan lämpötila on korkeahko 45....55 astetta niin kompressori kuormittuu enemmän kuin matalammilla alavaraaja lämpötiloilla ja käyntiäänen vaihtelu saattaa johtua kompressorin kuormituksen vaihtelusta/alavaraajan lämpötilan vaihteluista.

Jos käyntiääni vaihtelee alavaraajan lämpötiloista riippumatta niin sitten kannattaisi mittauttaa kompressorin vaihevirrat,siitä saa tietoa kompressorin kuormittumisesta ja päävirtapuolen komponenttien kunnosta.
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/day.jpg
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/energymon.jpg

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Isokello

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 4
 • LÄ VS8.0
Vs: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« Vastaus #2 : 08.07.19 - klo:08:53 »
Kiitos neuvosta. Meillä tuo alavaraaja ei normaalisti juurikaan ylitä tuota 45 astetta, kuin aivan käynnin lopussa.

Nyt seurasin aamulla yhden käyntijakson ja ääni pysytteli samana oikeastaan koko käynnin ajan. Sen mitä ihmiskorva tunnistaa niin käynnin puolivälissä ääni oli hetken hieman matalempaa (lähellä normaalia). Käynnin lopussa varaajien lämpötilat oli seuraavat AV 46 ja YV 49. Käyntijakso oli aika tarkkaan 10 min.

Nyt koko käyntijakson seuranneena ääni kyllä viittaisi enemmän resonointiin. Voisikohan siellä alatilassa olla jotain "löysällä", mitä en vain sinne kurkistaessa huomannut joka aiheuttaisi resonoinnin? ::)

Onneksi käyntijaksot on tällä hetkellä noin lyhyitä ja menee syklillä että 10min käy ja pari tuntia huilaa. Näin ei pienet ylimääräiset äänet juurikaan haittaa.  ;D

Poissa seppaant

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 566
 • L-Ässä V-7
Vs: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« Vastaus #3 : 08.07.19 - klo:12:29 »
Lainaus
Nyt koko käyntijakson seuranneena ääni kyllä viittaisi enemmän resonointiin. Voisikohan siellä alatilassa olla jotain "löysällä", mitä en vain sinne kurkistaessa huomannut joka aiheuttaisi resonoinnin?
Resonoivaa kohtaa voi yrittää paikallistaa kun koneen käydessä tönii ja tuuppii eri komponentteja, putkia ja peltejä.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975

Poissa ishiba

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 380
Vs: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« Vastaus #4 : 11.07.19 - klo:08:02 »
Onhan maapiirin suodatin putsattu? Jos suodatin on tukossa tai maapiirissä ilmaa, niin minun mielestäni höyrystimestä voisi päästä höyrystymätöntä kylmäainetta kompressoriiin, mikä voisi aiheuttaa tärinää ja äänekkyyttä.

Siinä maapiirin nesteessä on aina ilmaa ainakin liuenneena. Jos suodatin on tukossa, niin ennen pumppua muodostuu alipaine ja ilma erottuu nesteestä ja kuplat mielestäni jollain tapaa tukkivat höyrystintä. Ainakin Vm 11 -mallissa on aika haastavaa saada se ilmalukko pois sieltä höyrystimestä.

Poissa Isokello

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 4
 • LÄ VS8.0
Vs: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« Vastaus #5 : 11.07.19 - klo:10:58 »
Maapiirin suodatin on puhdistettu viimeisimmän kerran tämän vuoden toukokuussa ja oli täysin puhdas. Yritän nyt käydä noita mahdollisen resonoinnin aiheuttajia lävitse ja jos ei meinaa löytyä niin sitten putsaan uudelleen.

Itseasiassa toissailtana kävin ulkoisesti pumppua lävitse käynnin aikana (putket ja pellit) ja huomasin että se ylempi laatikko (missä sähköt ja ohjauskeskus) onkin "hieman" kelluva, eli sitä kun hieman "tönäisee" nii se liikkuu, tosin kovin vähän. Kävin myös lävitse että mitkään putket ei ota kiinni pelteihin tai toisiinsa. Ainakaan heti tuo laatikon liikutus asennosta toiseen ei tuntunut tuovan haluttua tulosta mutta sitten tänä aamuna käynti oli normaalin kuuloinen ilman resonoivaa ääntä.

Tämän perusteella jään seuraamaan tilannetta ja mikäli ääni palautuu niin siirryn sitten sinne alatilaan seuraavaksi. Tähän asti neuvoja antaneille kiitokset ja kyllä se vaan auttaa kun voi asioita pohtia "ääneen" muiden samanlaisia vehkeitä omistavien kanssa.

Jos ei muu auta niin täytyy sitten lomalla ostaa muutama laatikko olutta ja muuttaa tekniseen tilaan asumaan, seuraamaan Maalämpöpumpun sielunelämää ... ;D

Poissa seppaant

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 566
 • L-Ässä V-7
Vs: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« Vastaus #6 : 11.07.19 - klo:11:56 »
Lainaus
Jos ei muu auta niin täytyy sitten lomalla ostaa muutama laatikko olutta ja muuttaa tekniseen tilaan asumaan, seuraamaan Maalämpöpumpun sielunelämää
Nyt on oikea asenne :)

Saatko äänitettyä tuon äänen ja laitettua tänne kuultavaksi?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 943
Vs: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« Vastaus #7 : 11.07.19 - klo:15:13 »
Meillä  Copeland kompressorin resonointiääntä korjattiin aikoinaan tuollatapaa.Kompressorin tassun kiinnitykseen oli tullut hiukan "klappia" ja muistaakseni sikaflexillä saatiin pysymään äänettömänä
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/day.jpg
http://www.elisanet.fi/matsut/talo/energymon.jpg

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Isokello

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 4
 • LÄ VS8.0
Vs: Lämpöässä VS8.0 käyntiääni
« Vastaus #8 : 12.07.19 - klo:12:52 »
Nyt mitä olen kolme käyntiä seurannut, niin ääni on palautunut normaaliksi. Seurailen tilannetta ja mikäli ääni jälleen palaa, niin eiköhän onnistu tänne joku klippi jakaa.