Tekniset kysymykset > Lämmönjako

Vesikiertoinen lattialämmitys For a Dummy

(1/6) > >>

Näpertelijä:
Terve,

Pyydän jo etukäteen anteeksi mahdolisesti tyhmiä kysymyksiä, mutta talo on ostettu ja olisi kiinnostusta ymmärtää tuon maalämmön perässä olevan lattialämmön (ja sen säädön) toimintaperiaatteet.

Eli, lattialämmitys on toteutettu kahdella jakotukilla, joista ensimmäisessä kosteat tilat ilman termareita. Tämä on mielestäni selkeä, eikä sitä ole tässä kohtaa tarpeen säädellä tms.
Toinen jakotukki taas sisältää muun talon lämmityksen. Tässä jakotukissa muistaakseni 4-5 piiriä ajetaan termareilla/toimilaitteilla (paluun puolelta) ja loput 5 ovat ilman termareita.

Yksi makuuhuone tuntuu melko kylmältä (18 C), kun ovi on kiinni ja yritin eilen ymmärtää, voisiko tähän vaikuttaa. Ko. huone on termarin takana ja termari naksahtaa kyllä, kun säätelee, joten mahdollisesti toimii. Seuraavaksi siirryin tarkastelemaan toimilaitetta ja tässä kohtaa meni sormi suuhun. Toimilaitteen keskellä on "nappi", joka ilmeisesti nousee ja laskee sulkiessaan ja avatessaan piiriä (?) Ilmeisesti liike on varsin hidas, enkä oikein saanut selvitettyä kumpaa tarkoittaa ylhäällä ja kympaa alhaalla. Kylmän huoneen toimilaitteen "nappi" oli alhaalla ja toimilaite tuntui käteen lämpimältä. En osaa siis sanoa toimiiko se vai ei.

Toimilaite on tuon näköinen: https://www.heatingcontrolsonline.co.uk/clipon-thermal-actuator-p-470.html ja muistaakseni merkiltään Pettinaroli tms.

Ei-termarillisissa piireissä on paluupuolella valkoiset (säätö ?)korkit, jotka ovat kokonaan auki. Menopuolella on vain vihreät suojakorkit. Jos tuo termari/toimilaite on kunnossa ja haluttaisiin lisätä virtausta johonkin piiriin ja vähentää toisesta, kummasta päästä tuota virtausta lisätään ? Onko toimilaitteen alla jokin esisäätö tms., jolla voidaan lisätä yhden piirin virtausta ja vähentää toista ? Vai kuuluuko tuo esisäätö tehdä tuötä menopuolelta ?

Kiitos ja anteeksi!

Nibetys:
Ensiksi, ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä jotka eivät kysy  :D

Itsellä samat toimilaitteet ja omat toimii niin päin, että kun yläosa ylhäällä (näkyy sinistä) on auki.
Toimilaite lähtee irti kun painaa sivusta klipsiä ja nostaa.
Itsellä ainakin on toimilaitteen alla itse venttiilissä säätö jolla säädetään virtausta.
En tiedä millaiset jakotukit kyseessä, mutta ainakin Weho Floorin sivuilta löytyy ohjeet säätämiseen
ja rakenne kuvat.
Nämä vain siinä tapauksessa että on samat laitteet.

edit: lisäys tekstiin

Mainittakoon vielä, että itsellä löytyy menopuolella virtausmittarit.
Nämä ovat kätevät seurata lämmityspiirin vedenvirtausta.
Kuuluivat vakiona jakotukkien toimitukseen. Kannattaa ottaa mikäli joku suunnittelee lattialämmitystä.
Virtausmittarit sisältävät myös sulkuventtiilin menopuolelle.

Näpertelijä:

--- Lainaus käyttäjältä: Nibetys - 15.11.17 - klo:09:45 ---Ensiksi, ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä jotka eivät kysy  :D

Itsellä samat toimilaitteet ja omat toimii niin päin, että kun yläosa ylhäällä (näkyy sinistä) on auki.
Toimilaite lähtee irti kun painaa sivusta klipsiä ja nostaa.
Itsellä ainakin on toimilaitteen alla itse venttiilissä säätö jolla säädetään virtausta.
En tiedä millaiset jakotukit kyseessä, mutta ainakin Weho Floorin sivuilta löytyy ohjeet säätämiseen
ja rakenne kuvat.
Nämä vain siinä tapauksessa että on samat laitteet.

--- Lainaus päättyy ---

Kiitokset vastauksesta. Sininen reuna niissä "napeissa" näyttäisi olevan ja ko. makuuhuoneen toimilaite oli mielestäni koko ajan alhaalla, vaikka on säädetty 25 C. Tarttee testailla lisää kotona ehtoommalla. Mielestäni jakotukit oli saman merkkiset kuin toimilaitteet, eli Pettinaroli tms.

Osaatko sanoa, säädetäänkö noita termarittomia suoraan niistä korkeista ? Näyttivät olevan kaikki kokonaan auki. Miten jos edes väliaikaisesti haluaa ottaa tuon toimilaitteen pois käytöstä (jos se ei toimi), onnistuuko tuo itse vai tarttetaanko putkaria ? Tuon itse toimilaitteen alla on vielä joku harmaa adapteri.

Sen verran vielä selvennyst, että onko aina niin, että virtausta säädetään paluupuolelta eikä menopuolelta ?

Roori:
Ainakin Warmian tukissa paluupuolen korkkia voi käyttää sulkuna kun laittaa kiinni  ja kun löysällä niin vesi virtaa...
Tuon korkin alla on (Warmia) 6-kolo avaimen paikka josta tehdään virtaussen esisäätö.

JA ENENNENKUIN ALAT SÄÄTELEEN UUSIKSI, jos sama metodi omassasi, NIIN OLIS FIKSUA TIETÄÄ ESISÄÄDÖT VAIKKA KUVISTA TAI SITTEN OTTAA SELVILLE TUKISTA!
Ne kun voi vaikuttaa keskenään toisiinsa, eli toista avaa niin toinen voi heikentyä...riippuen tietysti kiertopumpusta yms monesta jutusta. Omasta tukistani esisäädön näkee helposti niin että ruuvaa kiinnipäin ja samalla laskee kuinka paljon sitä piti ruuvata että meni kiinni = esisäätö.

Täällä kanssa pientä propleemia löytää tasapaino vanhan harvaputkisen lattialämmityksen ja uuden tiheäputkisen lämmityksen kesken kun ovat saman shunttipiirin takana, vanha lattia kärsii kun uusi on mukava ja sitten kun vanha mukava niin uusi lattia liian kuuma....näyttää vähän siltä että pitää alkaa laittamaan termostaateja uusiin lattiapiireihin. Nyt olen saanut aika hyväksi tässä nollakelien tienoille kun olen laskenut menovesilämpöä 3K alemmas...hiukan vanhat lattiat kylmiä...joka tapauksessa pitkähkö prosessi yrittää löytää asetukset kun saa haltuun monet ulkolämmöt. Ehkä täytyy nostaa hiukan menovettä lämpösemmäksi takasi ja laittaa termarit 2 huoneeseen.

Näpertelijä:
Kiitosta taas.

Minulla on kyllä papereissa esisäätölukemat. En tosin tässä vaiheessa tiedä, mitä pahisiä ne tarkoittaa  :D
Muistaakseni ovat piiristä riippuen jotain 0,7 suuruusluokkaa. Mutta juu, näin insinöörinä (myös luonteeltaan), kaikki otetaan aina ylös ennen kuin mitään kokeillaan :)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta