Lämpöpumput > CTC Ecoheat

CTC Ecoheat 408 käynnistysten lukumäärä

(1/3) > >>

mixa-86:
Meillä on ollut käytössä 3 kk ajan CTC Ecoheat 408 maalämpöpumppu, lämmönsiirtomuotona uusittu patteriverkosto. Talo on hirsitalo rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Lämmitettäviä neliöitä noin 110 m2. Puskurivaraajaa ei ole, koska asentajan mielestä se ei ole tarpeen. Maalämpöpumpun kompressori on käynnistynyt 40-60 kertaa vuorokaudessa, keskimäärin käynnistyksiä on tullut 50/vrk. Käynnistysten lukumäärän saa näytölle tehdasasetukset koodilla 0014 (muisti nollaantuu joka vrk ja olenkin ottanut paperille kompressorin tunnit ja käynnistykset päivittäin ylös). Kompressori on käynyt keskimäärin 10 tuntia vuorokaudessa. Kovimmilla pakkasilla (-20 astetta) pumppu on käynyt 12 tuntia vuorokaudessa. LKV lämpötila on asetuksessa Normaali, joten alasäiliön lämpötila on min 40 astetta. Lämmityskäyrä 40. Sisälämpötila miellyttävät 21 astetta.

Lämpöpumppu toimii niin, että se käynnistyy, kun alasäiliön lämpötila alittaa 5 asteella tavoitearvon, kun puhutaan talon lämmitysveden tuotannosta. Tätä 5 asteen lämpötilaeroa käyttäjä ei pysty muuttamaan pumpun asetuksista, mitä pidän puutteena pumpun toiminnallisuudessa. CTC:n edustajan mukaan lämpötilaeron muuttaminen on mahdollista, mutta toiminta on estetty jonkin tehdasasetukset koodin taakse. Pelkään, että 5 asteen lämpötilaero rasittaa turhaan kompressoria.

Ovatko muut CTC:n maalämpöpumpun käyttäjät havainneet patterilämmitystaloissa yhtä suuria käynnistysmääriä? Osaisiko joku neuvoa, miten käynnistyskertoja saisi vähennettyä ilman, että pumpun hyötysuhde selkeästi laskee?

tomppeli:
Asentaja oli ilmi selvästi väärässä. Lisävaraaja olisi ollut hyvä hankinta.
Sitä en osaa sanoa, miten varaajan liittäminen pumppuun pitäisi tehdä.
Jos haluttaisiin lisätä pumpun alavaraajan tilavuutta, ei asia olekaan ihan helppo toteuttaa.
Lämmönjakoon lisättävä puskurivaraaja taasen on helppo, mutta ei toimi yhtä tehokkaana apuna.

Lämpötilan alarajan laskeminen parantaa tilannetta jonkin verran.
EcoHeat 408:n varaajan tilavuus on 223 litraa, josta yläkolmannes on tarkoitettu lähinnä lämpimälle käyttövedelle,
joten lämmityskäyttöön jää noin 150 litraa.

Jos alarajaa lasketaan vielä 5 astetta nykyistäkin alemmaksi,
saadaan säiliöstä imettyä noin 0,87 kWh lisätehoa lämmitykseen.

Jos lämmitetään taloa pattereilla noin 4 kW -teholla, riittäisi tuo 0,87 kWh noin 13 minuutin ajalle.
Vähän tulisi lisää taukoaikaa ja käyntiaika pitenisi noin 6,5 minuutilla.
Yhteensä yksi jakso pitenisi noin 13 + 6,5 = 19,5 minuutilla.



sailor:
Jos tämä CTC on sunttava kone niin siihen saisi luultavasti viritettyä "Opation modauksen" ?

mixa-86:
Toissapäivänä juttelin CTC Suomen edustajan kanssa ja hän kehotti nostamaan LKV lämpötilaa mukavuus tasolle, mikä tarkoittaa sitä, että alasäiliötä pidetään vähintään 45 asteen lämpötilassa. Asetus ei kuitenkaan vaikuta pumpun deltaT:hen, vaan pumppu tekee turhan lämmintä vettä patterilämmitystä varten. Kun ajatellaan lämpöenergian kaavaa c*m*deltaT, niin lämpötilaero on määräävä tekijä eikä onko lämpötilan muutos 40->35 astetta vai 45->40 astetta. Mielestäni edustaja johti väitteessään harhaan, eikä alasäiliön ylimittaisen lämmityksen pitäisi vähentää käyntikertoja, vaan ainoastaan huonontaa COP:ia. Tällä hetkellä on nollakeli ja patterit pyytävät 33 asteista vettä. Minusta on aivan turhaan pitää alasäiliötä lämpötilavälillä 40-45 astetta (näin CTC:n edustaja neuvoi), kun lämpötilaväli 33-38 astetta riittää ja tuottaa saman verran hyödynnettävää lämpöä patteriverkostoa varten. Surkuhupaisimmaksi asian tekee, että alasäiliön lämpöenergia lämpötilavälillä 33-40 astetta jäisi kokonaan nollakelillä hyödyntämättä. Edelleenkin olen sitä mieltä, että alasäiliön deltaT:tä pitäisi pystyä suurentamaan tehdasasetuksesta 5 astetta. Lämpimän käyttöveden käyttö on vähäistä ja ajoittuu arkipäivisin ilta-aikaan.

Korjatkaa kokeneemmat, jos olen väärässä :)

mixa-86:
CTC on shunttaava kone. Mitä "opation modaus" tarkoittaa?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta