Minusta tämä on sellainen, että jos haluaa alavaraajan vettä lämmittää, sen joutuu tehdä niin, että laittaa asetuksista "varaaja ylä" mahdollisimman pieneksi. Sitten haaleanlämmin vesi kiertään yläkautta myös alaosaa lämmittämään.
Jos pyydän kohtuu lämmintä vettä ylös ja kuitenkin on menossa alaosan lämmitys, ei siitä juuri mitään tuu. Tämänpäiväinen puhinakohtaus tuli juuri silloin, kun jakoventtiili oli puolivälissä ja työmaata molemmin puolin.
Myös jos pidän lauhdepumpun II-asennossa, on lämmön kertyminen surkeaa. Eli joudun keräämään I:sellä yläkautta lämmöt alas. Tietysti minua harmittaa tämä, kun lämmintä tarvii molemmilla puolin just nyt!
Sitten - jos tulistimen kautta johdetaan varaajan yläosaan esim. 45-asteista vettä - ei paljon naurata ajatella konetta jonka käyrän mukaan on tehtävä vaikka 41 + 5 = 46-asteista vettä.
Geopro SH lämmittää varaajan yläosaa tulistuslämmöllä ja alaosaa lauhdutinlämmöllä.
Ylä- ja alaosan lämmitys toimii siis samanaikaisesti ja vain kompressorin käydessä.
Tuossa periaatekuvassa punaisella rengastettu shuntti säätää varaajan yläosan lämpöä asetusarvon mukaan suurentamalla tai pienentämällä shuntista tulistinlämmönvaihtimen kautta varaajan yläosaan menevän veden virtausta.Suuremmalla virtauksella vesi lämpiää tulistuksenpoisto lämmönvaihtimessa vähemmän ja pienemmällä virtauksella se lämpiää kuumemmaksi.
Uskoisin tuon toimivan siten että kun ylävaraajan asetuslämpötila on saavutettu niin shuntti avautuu enemmän,virtaus suurenee ja ylävaraajasta alavaraajaan menevä virtaus myös suurenee.
Tämä sillä perusteella että molempien,siis ylä- sekä alavaraajan yhteinen paluu on alavaraajan alaosassa.
Tuossa siis ylävaraaja alkaa siirtää asetusarvon ylittävää lämpötehoa alavaraajaan ja tämä parantaa hyötysuhdetta kun alavaraajaan tulee lisää lämpötehoa ylävaraajasta ja tämä keventää lauhduttimelta tarvittavaa lämpötehoa.
Koetas säätää ylävaraajan lämpötila esim +55 asteeseen niin sitten kun ylävaraaja on saavuttanut tuon lämpötilan niin alavaraajaan alkaa tulla sieltä lisätehoa ja lämmintä käyttövettä on kohtuullisesti saatavilla.Jos +55 ei riitä niin sitten ylävaraajan asetusta korkeammaksi aina siihen että lämmin käyttövesi riittää.
Pitäsi siis ensin saada ylävaraaja riittävän kuumaksi niin alavaraajaan tulee lisää tehoa.
Näillä pakkasilla tuon ei pitäisi olla ongelma kun lämpöpumpun käyntiaikaa tulee luonnostaan paljon ja tulistintehoa tulee aina kun kompressori käy
edit:Aikoinaan kun aloin tutkia maalämpökoneen toimintaa niin tein kokeen että lisäsin luonnonkierrolla toimivaan tulistuksen poisto lämmönvaihtimen putkeen kiertovesipumpun ja ajattelin että enemmänhän tulistuslämpöä tulee kun tulistinvaihtimessa veden kierto suurenee.
Eipä tullut edes entistä määrää ylävaraajaan lämpötehoa ja myös lauhduttimen tehot romahti kun tulistuksenpoisto lämmönvaihdinta jäähdytin liikaa.Kun normaali käyntijakso 1250 litran varaajan lämmön nostamiseen 4 asteella kesti n tunnin niin tulistinvaihtimen lisäjäähdytyksellä lauhdutinteho aleni ja varaajan lataaminen kesti 2-3 tuntia.Siinä tapahtui ilmeisesti kuumakaasun lauhtuminen jo tulistinvaihtimessa eikä lauhduttimessa.
