Eräs porukka oli asentanut vaihtoventtiilikoneen kaveriksi 100 litran puskurin patteriverkon paluupuolelle. Tuossa ei ole ulkoista kietovesipumppuakaan eli ei kierrä vesi pattereissa kun tehdään käyttövettä.
Puskurin kytkennästä kysyttäessä meinasivat sen toimivan hyvin noinkin ja samalla kerää patteriverkosta tulevan lian.
Mitä mieltä asiasta enemmän tietävät on puskurin kytkennästä?
Ei siinä patteriverkossa taida kovin isoja eroja tulla jos 100l:n varaaja on meno- tai paluuputkessa.
Kun varaaja on paluuputkessa niin varaajan toimintalämpötila on matalampi kuin menoputkessa olevassa varaajassa.
Kun lämpöpumppu käynnistyy niin paluuputkessa olevan varaajan systeemissä pattereille menevän veden lämpö on heti suht sama kuin lauhduttimelta lähtevän veden lämpötila.
Jos menoputkessa on puskurivaraaja välissä niin puskurivaraaja alentaa menoveden lämpötilaa niin kauan kunnes koko varaajatilavuus samanlämpöinen kuin lauhduttimelta lähtevän veden lämpö,usein tätä käytetään hyväksi loiventamaan patteriverkon isompia lämpötilavaihteluja napsahtelun välttämiseksi.
Kun puskurivaraaja on patteriverkon paluuputkessa niin tasaahan se sielläkin menoveden lämpötilaa siten että paluuveden lämpötila pysyy pidempään matalampana ja menoveden lämpö on lauhduttimen dt:n verran korkeampi.
Tässä on etuna ainakin se että lauhduttimelta lähtevä vesi lämmittää ensin huoneilmaa pattereiden avulla ja kun huonelämpö alkaa nousta niin vesi jäähtyy pattereissa vähemmän jolloin paluuveden lämpötila nousee ja puskurivaraajan lämpö alkaa myös nousta.
Tämä teoretisointi sillä ajatuksella että patteriverkon veden kierto pysähtyy kun lämpöpumppu pysähtyy.
Jos patteriverkolle on erillinen jatkuvasti pyörivä kiertovesipumppu niin sitten on eriasia kun varaajaan saadaan ladattua hiukan kuumempaa vettä ja jota lämpöpumpun taukojakson aikana voidaan käyttää patteriverkon lämmitykseen.
Nythän puskurivaraajassa oleva vesi jää seisomaan siihen varaajaan kun lämpöpumppu pysähtyy joten vähemmän lämpöhäviöitäkin tulee jos veden lämpö on matalampi.