Hei.
Kaipaisin vahvistusapua mitoitukseen, olisiko Tomppeli ystävällinen ja laatisi laskelman? Tarkoitus on laittaa aluksi maalämpö puukattilan rinnalle ja myöhemmin voimien uupuessa (olen jo eläkeiässä) siirtyä kokonaan maalämpöön.
Talo sijaitsee Lohjan alueella, merelle on linnuntietä matkaa n. 45 km. Yli -20 asteen ulkolämpötiloja on harvoin ja ne voi hoitaa vastuksella. Puuta voi käyttää pannun lisäksi takassa ja puuhellassa. Tämä järjestelmä on tarkoitus mitoittaa kahdelle ihmiselle, käyttöveden käyttö on hyvin säästeliästä.
Kysymyksessä on 1957 rakennettu 1,5 kerroksinen talo jossa on avonainen kellari, 2/3 maanpinnan alapuolella. Talo on melko jyrkkäkattoinen ns. rintamiestalo tyyppinen. Yläkerrassa on 44 m2/123 m3 huonetilaa, ulkoseinissä on 15 cm:n villaeriste ja sisäseinissä 10 cm. Lisäksi matalissa reunaosissa (on kylmää tilaa) on 10 cm villaa sekä seinissä että katossa. Välikatolla on 30 cm:n villaeriste. Lattialla on 10 cm purua ja 10 cm villaeristettä. Ikkunat ovat 3 lasiset. Peruskorjaus tehty 1983.
Alakerrassa tehtiin peruskorjaus 1994. Asuntopinta-ala on 77 m2/230 m3. Seinissä on kolminkertainen lauta ja 20 mm:n huokoinen levy sekä 10 cm purueriste, sen päälle laitettiin 5cm villaeriste. Ikkunoiden alapuolet avattiin ja sinne laitettiin 15 cm eriste. Lattiassa on 15 cm purua ja 10 cm villaeristettä. Uusitut ikkunat ovat 3 lasiset. Patterit ovat isot kaksilehtiset ja niitä on alakerrassa 7 kpl, yläkerrassa 3 kpl. Lisäksi alakerrassa on takka ja puuhella. Huonelämpötila on +20.
Alakerran yhteyteen tehtiin ulkoeteisen paikalle 2013 lisätilaa 17 m2/50 m3. Seinissä 20 cm villaa ja katolla 50 cm. Tässä osassa on 8 m2 lattialämmitystä ja 9 m2 lämmitetään kahdella yksilehtisellä patterilla jotka on yhdistetty patterilämmitysjärjestelmään.
Ylä- ja alakerrassa on siis yhteensä 138 m2/403 m3.
Kellaritilassa on saunaosasto 19 m2, jossa on puukiuas ja patteriverkon kautta lattialämmitys (lattia on eristetty styroxilla saunaosaston kohdalta). Tätä tilaa käytetään vain kerran viikossa (lattialämmitys päällä n. 6 tuntia/vk). Kellarissa on myös pannuhuone, puuvarasto, kylmävarasto ja muuta varastotilaa. Näitä tiloja ei erikseen lämmitetä, muutama pieni vesipatteri on huolehtimassa että ei tapahdu jäätymistä, maa lämmittää jonkin verran. Ulkoseinissä on kaksi tiilikerrosta ja ilmatila välissä, lisäksi n. 2/3 ulkoseinistä on 10 cm villaeriste. Kellarin sisäkorkeus 210 cm.
1987 taloon laitettiin keskuslämmitys puukattilalla 2000 ltr varaajalla. Samalla saunaosastoa ja muuta kellaritilaa remontoitiin. Pannuhuone on kellarissa.
Puun vuosikulutus on viime aikoina ollut (normaalitalvina) 35 irtokuutiota klapeja. Lehtipuuta 50% ( ei koivua ) ja 50% pystykuivaa ja puolilahoa kuusta. Tällä puumäärällä on lämmitetty talo, käyttövesi ja sauna. Puumäärään ei sisälly uuden laajennuksen lämmitystä (17m2). Pannu on 27 v. vanha ja sen hyötysuhde ei ole enää hyvä.
Olemme saaneet seuraavat tarjoukset.
- IVT Greenline HE C9, lämpökaivon syvyys 180 m (aktiivisyvyys 15 m vähemmän). Tässä on automaattiohjaus, niin että kattilaa käytetään esilämmitykseen ja lämpötilan laskiessa kytkeytyy lämpöpumppu päälle, lattialämmitys hoidetaan pelkästään lämpöpumpulla. Vanhaa varaajaa käytetään puskurivarastona niin kauan kun puukattila on käytössä.
-IVT Greenline HE C9, lämpökaivon syvyys 175 m. Tässä käytetään sulkuventtiilejä eli puukattila on pelkästään käytössä tai sitten maalämpö. Puskurivarastona toimii myös vanha varaaja. On halvempi kuin edellinen.
-Thermia Diplomat Optimum G3 6 RF, lämpökaivon syvyys 120 m. 100 ltr puskurivaraaja.
-Oilon Geocube 9:stä on ilmeisesti vielä tulossa tarjous. Oilonin pumpuista ei ole juuri mainintoja maalämpöfoorumilla!
Thermia on selvästi alimitoitettu eli liian osatehoinen. IVT:n tarjouksista halvempaa (manttelivaraajasta huolimatta) voisi ajatella vai mitä mieltä foorumilaiset ovat?
[ylläpito on poistanut liitteen]