Yleistä > Luvat ja määräykset

Maalämpöä pohjavesialueelta

(1/4) > >>

justus01:
Täällä on ollut aika harvoin keskustelua maalämmön hyödyntämisestä pohjavesialueella. Onkohan se nykyisellään täysin kiellettyä vai vaihtelevatko käytännöt kunnittain? Mielestäni vaakaputkisto + naturet-liuos pitäisi olla aika turvallinen ratkaisu. Vaakaputkistoa varten ei ilmeisesti tarvitse lupia hankkia?

Aiheeseen liittyviä inssitöitä:
Maalämmön hyödyntäminen ja sen riskit pohjavesialueella:
http://www.lahti.fi/www/images.nsf/files/AF0F884E43D8169AC22578AF002EB3BD/$file/Opinn%C3%A4ytety%C3%B6%20Uurtamo.pdf

Lämmönsiirtoaineet pohjavedessä:
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/43425/Sanni_Salonen.pdf?sequence=1

fraatti:
Tiedän että ei lupia ei saa ainakaan joka paikkaan.

Ylöjärvellä on kaksi taloyhtiötä vierekkäin jotka sijaitsevat oikeastaan samalla harjulla kuin missä on tampereen alueen suurin pohjavedenottamo. Tai sama harju on itseasiassa maailman suurin pitkittäisharju ja se alkaa jo tampereelta pyynikiltä.

Toiset porasivat kaivot noin 2012. Ja toisella taloyhtiöllä asia oli ajankohtainen alkuvuonna 2013. Kanaaliputket kerkesivät jo kaivamaan täällä toisessakin talojen välille kunnes lupahakemus tuli kunnasta hylsynä takaisin. Ja valittivat asiasta ely-keskukseen ja hylsynä tuli silti takaisin.

Nyt tekisikin mieli katsoa että löytyykö samalta alueelta muita porattuja reikiä 2013 jälkeen. Joku firmahan näistä piti kirjaa.

Mielestäni kuitenkin tuo 2013 on ilmeisesti joku maaginen raja kun joku pykälä on muuttunut..

commo73:
Moro,

Viime vuonna jouduin hakemaan luvan avilta vaakaputkea varten. Rakennuspaikka on pohjavesialueella, uudellamaalla. Kaikki paikalliset viranomaistahot luonnolliseti ottivat kielteisen kannan kun asiaa heiltä lupaprosessin aikana kysyttiin. Lopullisen päätöksen teki avi. Päätös oli että saan rakentaa vaakakeruuputkiston omalla tontilleni maalämpö varten.  :)

YOUgo:
Vähän mutua. Mutta kunnalta kun alustavasti kysyin porauksesta, tuli vastaus... Tee nyt jos meinaat. Sun talo on alueella jossa on pohjavettä, mutta se tutkitaan vasta kahdenvuoden päästä (sisällä). Eli sen jälkeen tulee luvan saanti haasteelliseksi..

Mielenkiintoisen asian tekee, että ostan nyt lämmön kaukolämpönä kunnan tytäryhtiöltä ja siirtyisin omaan lämmöntuottoon. Eli heillä olis kiusaus antaa kieltävä päätös lämmön vaihdosta.

fraatti:
Vastataas nyt tähän kun selvitin aiheeseen liittyen eräälle tutulle samaa asiaa ja tällä haavaa asia jäi vielä avoimeksi. Vastaavasta tiedosta voi olla muillekin apua.

Eli ainakin Hämeenkyrö ja Tampere ovat kieltäneen kokonaan pohjavesialueelle poraamisen. Sinällään pieni epäilys hiipii mieleen että Tampereella saattaa asiassa olla myös oma lehmä ojassa kaukolämpönsä suhteen...

Tosiaan ilmeisesti 2017 vuoden alusta lähtien poraaminen alle 500m päähän pohjavedenottamosta tulee yksiselitteisesti kielletyksi. Vastaavasti asiasta kerrotaan myös Lahden kaupungin sivuilla:


--- Lainaus ---Maalämpö pohjavesialueella
Maalämmön hyödyntämiseen liittyy Lahdessa rajoituksia, joiden tarkoitus on turvata vedenotto sekä varmistaa tiettyjen tunnelirakenteiden turvallisuus. Pohjavesialue ei itsessään ole este maalämmön hyödyntämiseen.


​Lahdessa maalämpöä koskevia rajoituksia laadittaessa on lähdetty siitä, että maalämpöjärjestelmistä ei saa aiheutua vaaraa vedenotolle. Kohteen sijainti pohjavesialueella ei siten ole sellaisenaan este maalämmön hyödyntämiseen. Ohjeistus noudattaa Ympäristöministeriön vuonna 2013 laatimaa ohjeistusta.

Vedenottamoiden vedenottokaivoille on Lahdessa jätettävä vähintään 500 metrin suojavyöhyke, jolla maalämpöjärjestelmiä ei saa asentaa. Kukin hanke katsotaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti ja tietyillä, vedenoton kannalta erityisen herkillä alueilla, edellytetään suurempaa suojaetäisyyttä.

Vaakasuuntaisten lämmönkeruupiirien osalta rajoitus on tiukempi. Tällaisia järjestelmiä ei Lahdessa saa asentaa pohjaveden muodostumisalueelle lainkaan. Tämä tiukennus johtuu muodostumisalueiden maaperän erittäin hyvästä vedenjohtavuudesta, joka tekee tällaiset alueet erityisen haavoittuviksi pohjavettä pilaavien aineiden kannalta. Toisaalta lämmönkeruupiirit eivät yleensä myöskään teknisesti sovellu käytettäväksi muodostumisalueilla, joilla maaperä on pääosin soraa ja hiekkaa.
--- Lainaus päättyy ---

Kuitenkin asiaa harkitaan aina tapauskohtaisesti (jos d>500m) kuten tuossakin lukee. Kuitenkin maalämpökaivojen kanssa on ollut ilmeisesti ongelmia pohjavesien sotkeutumisen suhteen. Ja luulisin että tuo tarkoittaa joko pintavesien sekoittumista pohjaveteen tai pohjavesien eri kerrostumisten sekoittumista keskenään. Ja todennäköisesti mitä enemmän reikiä on niin sitä suuremmat ovat riskit ja nihkeämmin lupiin suhtaudutaan. Ongelmana ei pidetä niinkään keruuputkistossa olevaa viinaa vaikka siihenkin suuren kolauksen on nyt tehnyt tämä metanoli kohu. Tosin tuossa Lahden tekstistä saa enemmänkin käsityksen että ongelma olisi nimenomaan tuo keräyslitku vaakakerupiirissä. Toisessa paikassa taas todettiin että eihän geosafe oo kun tippa wiinaa... Käsitin että viimekädessä asiasta kuitenkin päättää ongelmatapauksissa aluehallintovirasto. Sen puhelun perusteella sain vihiä asiasta siihen suuntaan että heillä olisi tyypillisesti varsin negatiivinen suhtautuminen asiaan ylipäätään....  ::)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta