Hei. Olisi tarkoitus vaihtaa kuluvana vuonna kaukolämmöstä maalämpöön ja sainkin yhden tarjouksen, mutta kuulosti pahasti alakanttiin mitoitetulta järjestelmältä. Kohde on -96 rakennettu OKT Pohjois-Savossa, lämmin pinta-ala hiukan yli 250 m2, josta autotallien ja varastojen osuus n. 50 m2. Korkeaa huonetilaa (6 metriin asti), rakennuksen kokonaistilavuus piirustuksissa 980 m3. Reilusti ulkoseinää, lämpimän käyttöveden kierto autotallia myöten, 4 suihkua, kylpyamme jne. Vesikiertoinen Nereuksen lattialämmitys, pääosin ilman huonetermostaatteja. LTO-koneessa vesikiertoinen jälkilämmityspatteri. LVI-suunnitelmissa lämmitysjärjestelmän mitoitusteho tms. oli 12 kW (ilman LTO:ta).
Kaukolämpöä on viime vuosina kulunut 34000-35000 kWh, minkä päälle sähköä n. 13000 kWh (josta puolet menee yrityskäyttöön). 20 asteen pakkasella vuorokauden keskimääräinen lämmitysteho oli 10 kW (sisältäen käyttöveden). Haluaisin ml-järjestelmän täystehoisena. Ongelmana on pienehkö lämmönjakohuone, johon ei isoa varaajaa mahdu. Tontilla lienee kallio pinnassa, koska talon alta oli jouduttu louhimaan kalliota.
Minulle tarjottiin 10 kW pumppua 200 m kaivolla ja pidän molempia liian pieninä, koska maalla melkein puolta pienemmässä torpassa on 9.4 kW pumppu ja 171 metrin kaivo. Toki nuo ovat riittäneet erittäin hyvin, mutta mieluummin ylimitoittaisin tämänkin järjestelmän ja pitäisin hyötysuhteen hyvänä kuin säästäisin kaivossa ja ruikuttaisin sitten foorumilla kaivon jäätymisestä tms.
Kommentteja / mitoituslaskelmaa? :-)
[ylläpito on poistanut liitteen]