Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Stiebel asennettu ja rullailee mukavasti  (Luettu 4639 kertaa)

Poissa Continen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumi
Stiebel asennettu ja rullailee mukavasti
« : 10.01.14 - klo:20:02 »
Nyt on asennettuna WPF 13 puukattilan rinnalle lämmittämään 2,4m3 varaajaa. Lämpö otetaan kaivosta, jolle tuli mittaa 274m aktiivisyvyys arviona jotain välillä 250-220m. Maaputkea tuli 54m, josta kallion sisällä 2m.

Pumppua ajetaan tällä hetkellä vähän korkeammalla käyrällä, kuin lattiaan menevä lämpötila on. Lattiaan ohjauksen hoitaa vanha Oumanin säätö, joka on siis käytössä myös silloin kun puilla lämmitetään varaajaa.

Vaikka pumpussa onkin mahdollisuus käyttöveden lämmitykselle, ei sitä otettu käyttöön vaan käyttövesi tehdään esilämmittämällä isossa varaajassa ja johtamalla talossa olevaan 220L sähkövaraajaan. Tämä siksi, että kattilahuone sijaitsee ulkorakennuksessa ja käyttöveden kierrätys olisi ollut käytännössä pakollinen, jos integroitu varaaja tai muu käyttövesivaraaja olisi siellä sijainnut. Tiedä sitten kumpi tuhlaa enemmän sähköä :)

Joulun pyhät ja muutama päivä sen jälkeen on ajeltu ja COP näyttäisi olevan luokkaa 4,37 tällä hetkellä vaikka pumpulla lämmitettiin koko varaaja muutaman kerran lähemmäs 50 astetta käyttöveden tekemiseksi ennen erillisen varaajan  asennusta. COP tietysti vähän huijaa kun käyttövesi tehdään suoralla sähköllä, eikä sitä kulutusta ainakaan vielä mitata erikseen.

Käyntijaksot ovat olleet n. 2h ja starttiväli n. 9h.

Ongelmia ei varsinaisesti ole vielä vastaan tullut. Ellei sitten lasketa pientä lisäliuospumpun alimitoitusta joka korjaantunee ensiviikolla. Kaivosta tuli sen verran syvä, ettei sillä vakiopumpulla lähdetty yksinään edes kokeilemaan vaan laitettiin rinnalle toinen pieni pumppu, joka alitti valmistajan alkuperäisen suosituksen, mutta nyt sitten vaihdetaan tosiaan isompaan. Maapiirin dT oli tämän pienemmän pumpun kanssa luokkaa 4,5-5 astetta ja virtaus selkeästi laminaarisen puolella. Josko sitä saataisiin vähän turbulenssia mukaan isommalla pumpulla. Tällä hetkellä käyntijakson lopussa maahan menevä lämpötila on n. 3,7 astetta pakkasella ja tuleva asteen verran plussalla.

Katsotaan mitä tuleman pitää. Ainakin tähän asti ollut aika paljon helpompaa ja vähemmän stressaavaa lämmitystä kuin puun lappaminen. Nythän on juuri pakkanen kiristymässä sopivasti testijaksoksi.

Poissa Continen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Stiebel asennettu ja rullailee mukavasti
« Vastaus #1 : 16.01.14 - klo:20:09 »
Nyt tuli sitten maakiertoon uusi lisäpumppu. Wilo stratos para 25/1-12. Kierron dT putosi tasolle 3,4, mikä lienee ihan riittävä. Nyt sitten heräsi kysymys noista WPF13 sisäisten pumppujen nopeussäädöistä: miten niitä säädetään? Manuaalissa sanotaan, että käyttöönottovalikosta löytyy säädöt molemmille koodin antamalla, mutta tuosta ei niitä löydy. On kuulemma joku uusi päivitetty ohjelma. Pumppuja ei myöskään voi säätää fyysisestä nupista kun sellaista ei ole. Tällä hetkellä en siis voi tarkistaa ovatko maapiirin pumppu ja lämmitysveden pumppu täydellä teholla.

Tällä hetkellä kiinnostaisi lähinnä tuo lämmitysveden pumpun tehoasetus, koska tuo pumppu nostaa veden lämpötilaa yhdellä läpivirtaamalla 9-10 astetta. Onko kellään vinkkejä mistä tuo selviäisi?

Hyvin tuntuu pakkasellakin pelaavan. Sisäisen laskennan mukaan COP tällä hetkellä 4,4 kokonaisuudessaan  :)

Poissa Continen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Stiebel asennettu ja rullailee mukavasti
« Vastaus #2 : 20.01.14 - klo:14:12 »
Ongelma selvisikin lopulta. Oli käyttöönotossa valittu väärä pumppumalli. Ohjelman muuttumisen vaikutukset eivät olleet menneet käyttöönottajalle asti tiedoksi ja valittiin WPF 13 vaikka olisi pitänyt valita WPF MFG.

Nyt löytyy pumppujen säädöt ja puskurivaraajatoiminto toimii halutusti yms.

Poissa Continen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Stiebel asennettu ja rullailee mukavasti
« Vastaus #3 : 21.01.14 - klo:22:37 »
Nyt on reilu vuorokausi takana uusilla säädöillä ja n.-17 asteen pakkasella. COP ilman maakierron lisäpumppua koneen omien laskentojen mukaan 5,4 ja pumppu mukaan laskettuna 4,7. Eipä voi paljon valitella :D

Kayntiaika 15h/30h.

Tänään sai testattua myös puulämmityksen samaan varaajaan ja hyvin näyttää asennukset onnistuneen. Hybridijärjestelmäksi tuota kai kutsutaan kun pumppu ja puukattila samaa varaajaa lämmittävät ja lämpötilan laskiessa pumppu ottaa lämmön ylläpidon hoitaakseen.

Vuoden verran sitä tuskailtiin pelkällä puukattilalla ilman, että talvella uskalsi mihinkään pidemmäksi aikaa lähteä reissuun. Nyt ei paljon tarvitse stressailla talon lämmityksestä :D

Poissa Continen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Stiebel asennettu ja rullailee mukavasti
« Vastaus #4 : 10.02.14 - klo:13:21 »
Nyt on jo jonkin verran dataa kertynyt pumpun toiminnasta. Nollakeleillä näyttää COP olevan varsin hyvä ja kovemmillakin pakkasilla voisi luonnehtia jopa siedettäväksi :D Puulämmittämiseen verrattuna ollut toistaiseksi melko vaivaton ja stressitön vaihtoehto. Tosin kerran meinasi käydä hassusti kun 20 asteen pakkasella laitoin puita kattilaan ja pumppu seisoi sen seurauksena n. vuorokauden. Käynnistely oli sitten hieman hankalampaa kun maaliuos ilmeisesti jäätyi tai ainakin hyhmääntyi putkeen (kulkee n. 50cm matkalta maan pinnalla seinää pitkin) ja samalla myös luultavasti takaisku meni jumiin lämmityspuolelta. Pikkuvikoja ja kun ne tietää niin ei tule tehtyä tyhmyyksiä. Toisella kerralla puulämmitys onnistui ilman kikkailuja ja pumppu pyörähti aikanaan käyntiin. Pientä tuunausta on tullut tehtyä käyntijaksojen parissa, tosin vähän sivutuotteena kun tuli nostettua lattiaan menevän veden käyrää vähän ylemmäs. Nyt nollakeleillä pumppu käy n. 40min ja seisoo n.2h.


Alla olevassa kohdassa "COP Lattiakiertopumpulla..." tuolla lattiakiertopumpulla tarkoitetaan siis varaajasta lattiaan syöttävää pumppua. Edellisessä kohdassa lämpöpumppu kaikkine rekkuleineen.

"Jakson alku"                                                                             20.1.2014   1.2.2014   6.2.2014
"Jakson loppu"                                                                           31.1.2014   5.2.2014   10.2.2014
"Tuotettu lämpömäärä jakson lopussa kWh"                                 1556           1935         2376
"Sähkön kulutus jakson lopussa kWh"                                          295             361           437
"Käyntitunnit jakson lopussa h"                                                   127             152           186
"Jakson tuotettu lämpömäärä kWh"                                             1556           379           441
"Jakson sähkönkulutus kWh"                                                       295             66             76
"Käyttötunnit h"                                                                         127             25             34
"COP Lämpöpumppu ja liuoksen lisäpumppu"                               4,67            5,53          5,55
"COP Lattiakiertopumpulla ei Oumania"                                        4,37           4,85          4,96
"Käyntiaikasuhde %"                                                                  44,10         20,83        28,33
"Jakson keskilämpötila C°"                                                         -14,8          -3,8           -2,4
"Jakson pituus d"                                                                       12               5               5
Puulämmityksiä jaksolla                                                              1                1               0