Pientä rajaa Jarno
Millä ihmeellä voi luvata käyntitunteja vastukselle, kun se riippuu täysin suihku ja käyttötottumuksista.
Mitoitus on käsittääkseni täysin suuntaa antava energian määrissä. Minäkin olen heittänyt omani mäkeen ajat sitten. Mitoistusohjelmassa käsittääkseni tärkein seikka on pumpun teho luokka ja keruuputkisto.
Niinpä, en ollenkaan epäile, ettetkö olisi mitoituslaskelmaasi heittänyt mäkeen. Asia on kuitenkin niin, että tietyn merkin ja maalämmön valintaan yleensä vaikuttaa se meneekä sähköä siinä sivussa 500, 5000, vai 15000kWh vuodessa. Jollei sähkönkulutuksella olisi väliä, mitä järkeä ottaa maalämpöä ollenkaan?
Ja niistä käyttötottumuksista. Laskelmassa on oletettu tietty energiantarve lämpimälle käyttövedelle, joka arvioidaan asukkaiden lukumäärän perusteella. En ole tarkasti mitannut, mutta näppituntuma on, että 5 minuutin suihkuttelu saa jo sähkövastuksen päälle tässä SH-mallissa. Ihan tavallisella käytöllä siis useampihenkisessä perheessä! Nyt kuitenkin laskelmissa oletetaan että käyttövettä tuotetaan samalla hyötysuhteella kuin lämmitysvettäkin, joka toki tulistuspumpussa olisi sinänsä mahdollista, mutta ei siis Geopro SH:n tapauksessa toteudu käytännössä.
Syykin edelliseen on päivänselvä: Jos tulistuslämpöpumpussa huippupakkaskauden ulkopuolella normaaliin (perheenjäsenet aamulla suihkussa klo 6-8 välillä, saunapäivänä myös illalla) lämpimän käyttövedentarpeeseen tarvitsee sähkövastusta apuna on joko:
- pumppu väärin mitoitettu
- varauskapasiteetti väärin mitoitettu
- varaajan lämpötilatasot väärin säädetty
- pumpun/vastuksen ohjaus väärin toteutettu
Itse olisin taipuvainen tämän pumpun tapauksessa uskomaan viimeiseen vaihtoehtoon, koska sähkövastus otetaan käyttöön paljon ennen kuin suihkulämmin vesi loppuu. Onhan se selvää, että jos ylälämpö on asetettu vaikkapa 55 asteeseen, täytyy vastus ottaa aika pikaisesti avuksi, kun lämpö laskee esim. alle 50 asteen, mutta jos ylälämpö on asetettu vaikkap 65 asteeseen (varauskapasiteetin lisäämiseksi), niin miksi ihmeessä vastus pitäisi ottaa käyttöön jo 60 asteen kohdalla? Miksei vaikkapa siinä samassa 50 asteessa? Korkeimmilla lämmöillä voisi hyvin antaa kompuralle enemmän "tilaa/aikaa" katta lämpimän käyttöveden kulutus!
Tämä asia olisi triviaalia softapäivityksellä korjata, mutta kun Geopro on riippuvainen Oumanista näitä muutoksia tekemään, niin ei olekaan niin helppoa. Ja lisäksi kun päivitys vaatii muistipiirin vaihtamisen, niin se ei olekaan enää ihan ilmaista puuhaa.
Ja sitten asiakkaille annetaan arvioita, joissa sanotaan vuotuiseksi sähkövastuksen kulutukseksi 500kWh!