En vieläkään silti ymmärrä että miksi tuo ei toimi kesällä. Joskin käyntiajat ovat lyhyitä, pitää alavaraajan lämpöä nostaa mutta onhan tulistusvaraaja aina kuumempi.
Jos ylä- ja alavaraajassa on käyttövesikierukat niinkuin normaalisti on niin se toimii kesäaikana suunnilleen noin:
Kun varaaja on kaksiosainen niinkuin LÄ:n vakiomalleissa niin siinähän ei oikein ole mahdollista jäähdyttää ylävaraajaa kylmemmäksi kuin alavaraaja koska jos noin pääsisi käymään suuren käyttöveden kulutuksen aikana niin alavaraajasta alkaa välipellin läpi siirtyä johtumalla lämpöä ylävaraajaan ihan itsestään kunnes lämpötilat ovat samat.
Jos tulistinvaraaja on erillinen niin tuollaista lämmöntasaantumista ei muodostu ja silloin suuren käyttöveden kulutuksen jälkeen tulee tilanne että alavaraajan lämpö on vaikka 30 astetta ja ylävaraajan 35 astetta.
Kun lämpöpumppu käynnistyy tuosta lähtötilanteesta niin alavaraajan lämpö nousee suuremman lauhdutintehon takia nopeammin kuin erillinen ylävaraaja pienemmällä tulistusteholla.
Käyntijakson lopussa voi siis olla tilanne että alavaraaja on +50 astetta mutta ylävaraaja vain +40 astetta.
Kesäaikaan LÄ:n vakiovaraajassa nuo lämpötilat tasaantuu välipellin läpi johtumalla mutta jos on erilliset varaajat niin lämmöt jää noin.
Meillä oli alkujaan tämä tilanne joka korjattiin sillä että ylävaraajan käyttövesikierukka ohitettiin ja kuuma käyttövesi otettiin suoraan alavaraajasta.Tulistinvaihtimen lämpö kuitenkin lämmitti ylävaraajaa ja vaikka mitään kulutusta sieltä ei ollut niin ylävaraajan lämpö ei noussut kuin 35 asteeseen.
Tuossa 4-5 vuotta sitten laitoin käsiventtiilit joilla tulistinvaihtimen lämpöteho siirretään kesäaikana alavaraajaan.
Meillä on Pollucomin mukaan lauhdutinteho n 8kw ja tulistinteho n 1,2kw.
Että siitä välipellistä ylä- ja alavaraajan välillä on kesäaikaan hyötyä ja talviaikaan haittaa
