Hei!
olemme rakentamassa sähkölämmitteisen rintamiestalon kaveriksi ulkorakennusta, johon tulee autotallin lisäksi sauna ja pesutilat sekä lämmin “tupa”. Näiden lisäki toisessa päässä on autokatos ja toiseen päähän tulee kylmää varastotilaa ja eläintiloja. Suunnitelmat on vielä alkuvaiheessa, mutta tämän vuoden aikana olisi tarkoitus aloittaa rakentaminen. Alun perin ajattelimme hoitaa ulkorakennuksen lämmityksen sähköllä, mutta nyt olemme pohtineet myös maalämpöpumppua.
Perustietoja: Talo on 1,5 kerroksinen 50 -luvun alun rintamamiestalo, lämmintä tilaa noin 90 neliötä. Tällä hetkellä lämmitys hoituu sähköpattereilla sekä takalla ja puuliedellä. Näiden lisäksi suihkuhuoneessa (13m2) on lattialämmitys. Sähkön kulutus on vaihdellut viime vuosina seuraavasti: 2007 12,3t kWh, 2008 10,5t kWh, 2009 13,5t kWh, 2010 14t kWh, 2011 16,5 t kWh ja 2012 11 t kWh. Lukemat sisältävät kaiken kulutuksen. Osa kulutuksesta menee eläintilojen lämpimänä pitämiseen kylmimpinä päivinä kahden lämpölampun avulla, mutta sen osuus ei ole suuri. Takkaa ja liettä lämmitetään päivittäin. Puuta menee arviolta noin 5-7 kuutiota vuodessa. Talossa ei ole ollut vuoden 2008 puolivälin jälkeen saunaa. Talo sijaitsee noin 60km Turusta Hämeenlinnaan ja asukkaita tällä hetkellä 2 aikuista ja 2v lapsi.
Tulevaan ulkorakennukseen tulee noin 36m2 lämmintä tilaa, josta saunan ja pesuhuoneen osuus on 12m2. Lisäksi rakennukseen tulee 26m2 autotalli, johon on ilman muuta järkevä laittaa varaus lattialämmölle vaikkei sitä heti käyttäisikään. Pinta-alat saattavat vielä kasvaa muutamalla neliöllä suunnitelmien selkeydyttyä.
Tämän hetken pohdintamme näyttää tältä:
Sijoitetaan mlp ulkorakennukseen ja vedetään tarvittavat putket kanaalia pitkin (noin 25m) taloon. Taloon asennetaan sähköpattereiden tilalle vesipatterit ja myöhemmin remontoitavaan pesuhuoneeseen vesikiertoinen lattialämmitys. Vesipattereiksi ostetaan sellaiset, että patteriverkon veden lämpötila voidaan pitää suht matalana. Ulkorakennuksen lämmitys hoidetaan lattialämmityksellä. Lämmityksen lisäksi MLP tuottaisi lämpimän käyttöveden, jota käytettäisiin ainakin ulkorakennuksessa.
Lämmityspiirejä tulisi siis kaksi, toinen taloon pattereihin, josta myöhemmin otettaisiin myös pesuhuoneeseen kierto ja toinen olisi ulkorakennuksen lattialämmitys. Kesällä tietenkin ulkorakennuksessa ohjataan lämmintä vettä vain kosteiden tilojen lattioihin.
MLP on tilanpuutteen vuoksi sijoitettava ulkorakennukseen ja tontin pienuuden vuoksi on lämpö otettava kaivosta.
Pari asiaa askarruttaa näin alkuun ennen tarjousten tekemistä. 1) kannattaisiko taloon jättää nykyinen vesivaraaja tekemään lämmintä käyttövettä ja antaa MLP:n hoitaa vain ulkorakennuksessa tarvittava käyttövesi? Näin vältyttäisiin suht pitkältä käyttöveden siirtämiseltä ja yhdeltä kv-pumpulta.2) Tarvitseeko ulkorakennukseen lämpimälle käyttövedelle kv-pumppua, jos MLP on lyhyen matkan päässä vesipisteistä? 3) Vinkkejä/ajatuksia millainen järjestely olisi pumpun ja varaajan osalta järkevä, että homman saisi mukavasti hoidettua.
Lisätään vielä, että saunatiloissa voi joskus olla paljonkin käyttövedelle tarvetta, jos saunojia on enemmän paikalla.
...
Edit: Poistin liitetiedostot, tomppeli