Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Pienen budjetin maalämpösaneeraus  (Luettu 33221 kertaa)

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« : 13.12.12 - klo:10:32 »
Terve.

Koitan tässä muotoilla tarinaa oman plantaasini lämmöntuotto- ja -jakosuunnitelmista.
Näkemyksiä, neuvoja ja ohjeita otetaan mielihyvin vastaan, mutta jos lyötte, lyökää hellästi.

Kohteessa on ollut maalämpö jo vuodesta 1984 ja sama pumppu jauhaa lämpöä edelleen. Pumppu on aika järeä, muistaakseni 13kw Energia-Pekka.
Keruupiiri on lounaaseen viettävässä savikkopellossa, pituus 4x400m, josta hyötykeruumatkaa noin 4x300m.

Varaajana tällähetkellä 4:n kuution avopaisuntapönttö, jota voi ladata myös vm 1961 Högfors valurautakattilalla.

Lämpölaitteet ovat nyt noin 180neliön autotallissa, josta tulee 25m nelikanavainen lämpökanaali asuinrakennukseen (100m^2), eli kaksi lämpöjohtoa ja käyttövedelle kierto.

Lämmönjako asuinrakennuksessa on vielä kaksiputkinen patterikierto.

Olen huomannut lämpöjärjestelmän rapistuvan jo vuosia sitten, mutta aina muka on ollut jotain kiireellisempää, ettei kunnon remonttiin ole tullut ryhdyttyä. Lisäksi tiedossa on ollut myös kamala korjausvelka asuinrakennuksessa itsessään, joten olen lykännyt näitä kaikkia tehtäväksi mahdollisimman isossa pompsissa samalla kertaa.

Nyt alkaa näyttää, että ensi keväänä alkaa taloremontti, jossa tehdään tähän mansardilappeinen yläkerta ja sen jälkeen vielä alakertaan lämpöremontti.
Molempiin kerroksiin haluan sitten lattialämmityksen, loppuunajetut patteriverkoston kamppeet pääsee sitten sulattoon.

Mutta itse lämmöntuoton puolelle:
Minulla on ollut jo muutaman vuoden visio, että laitteita uusittaessa sijoittaisin ne autotallissa lattian alle, tekisi sinne sopivan pikku bunkkerin, johon menee varaaja ja lämpöpumppu.
Hölmöä, työlästä, ja saatava hyöty=??, totta, mutta liika viisaus ei ole koskaan ollut minulla henkilökohtaisena ongelmana...

Ajatuksena on saada varaajasta ja pumpusta hallittua lämpövuotoa talteen ja ohjata se tallin lattiaan. Tämä ei olisi tallin varsinainen lämmitysmuoto, mutta pitkinä käyttämättöminä jaksoina toiveissa olisi, että tällälailla talli pysyisi muutaman asteen plussan puolella.
Lämmitykseen on šitten oma, erillinen vesikiertokenno ja puhallin.
Kaiken tämän talliin sijoittuvan lämmöntuoton ja varastoinnin koitan lisäksi tehdä mahdollisimman pitkälti kierrätyskomponenteilla, nykyään kun työnnetään käsittämättömiä määriä käyttökelpoista materiaalia romuksi, monesti aivan suotta, mielestäni.

Näkemyksiä? Kokemuksia?

Teemu
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Maalampo

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 510
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #1 : 13.12.12 - klo:15:38 »
Ideassasi ei ole varmaan mitään väärää mutta jos suunittelet uusivasi lämpöpumpun ja varaajan niin uusissa laitteissa nuo lämpövuodot ovat huomattavasti pienemmät kun noissa vanhemmissa joten tuskin noilla hukkalämmöillä saat pidettyä tallia plussan puolella.

Poissa seppaant

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 5 164
 • L-Ässä V-7
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #2 : 13.12.12 - klo:17:18 »
Lainaus
niin uusissa laitteissa nuo lämpövuodot ovat huomattavasti pienemmät kun noissa vanhemmissa joten tuskin noilla hukkalämmöillä saat pidettyä tallia plussan puolella.
Olen mitannut oman L-Ässä V 7.0 pumpun lämpövuodon.
Vuodoksi sain n. 250W

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #3 : 13.12.12 - klo:20:34 »
Kiitos kommenteista,
Minulta jäi tietenkin olennaisin osa lähtötiedoista tuossa päivän säpinöissä kertomatta, eli pääkomponentit, pumppu ja varaaja, ovat jo olemassa ja ne on tavoitteen mukaisesti pienellä budjetilla hankittuja.

"Uusi" Varaaja on vm -78 valmistettu, ( ehkä Viljakkalan Säiliötuote Oy tms.) vaakamallinen, joka on asennettu uutena -79 erään talon kellariin ja talo rakennettu sittemmin päälle. Noin vuonna -89/-90 taloon olivat muuttaneet lämpöjärjestelmän, jolloin tenteri jäi pariksikymmeneksi vuodeksi seisomaan tyhjillään lämpimään kellariin.
Laitoin noin kaksi vuotta sitten lehteen ilmoituksen, että "otetaan vastaan" hyväkuntoinen iso varaaja ja niinhän sieltä isäntä soitti.
Ja lähes heti perään alettiin touhuamaan sitä ulos, joulukuussa 2012! Harkkoväliseinään reikä, pönttö autotallin puolelle ja ulos. Lopuksi seinän muuraus umpeen.

Maalämpöpumppu on tosiaan hieman uudempi, noin 80-luvun puolestavälistä, suuruusluokaltaan jotain 10kw.
Sain näitä oikeastaan kaksi samanlaista. Molemmat ovat käyttämättömiä, mutta seisseet uudesta saakka, koskaan asentamattomina.
Toisessa on pintaruttuja, sekä lauhdutinpiirin lämmönvaihdin vuotaa toisiopuolelta ulospäin.
Kompressoripiirissä oli paineet tallella, kun sihautin venttiilistä varovasti, sekä moottorin käämien eristyksien kunnon tarkistin eristysvastusmittarilla.
Toisessa oli kaikki lämmönvaihtimet kunnossa, ponnetta kylmäainepiirissä, mutta siitä oli otettu pintapeltejä ja käyttökatkaisin johonkin toiseen tarpeeseen.

Näissä oli jännä huomio, muuten. Nimittäin eristysvastusmittarilla mitattuna (500V/200Mohm ) pumpun 1 käämien vastus maahan verrattuna oli muistaakseni 6Mohm ja pumpun 2 vastus oli luokkaa 20Mohm. En ole mikään sähkömies joka oikeasti ymmärtää näistä, mutta käsittääkseni molemmat arvot ovat jo kelvolliset, vastusarvon suuruusluokka, eli eristeet ovat kunnossa.
Näistähän (Maneurop) ei taida saada käämejä erikseen mitattua, vaan ne ovat sisäisesti ja kiinteästi tähtikytkennässä, lieneekö oikea veikkaus? Eli kerralla tulee mitattua koko moottorin käämien eristysvastus.

Niin, itse asiaan.
Varaajakin on onneksi eristämätön, joten nyt on mahdollista tehdä esim varaajan alapuoliselta osalta "huonompi" eristys, joka siis hieman vuotaa lämmintä siihen bunkkeriin.

Koitan myös laittaa joitain kuvia jonnekin näkysälle, niin on hieman ketterämpi kommunikoida tällaisista huonosti selittyvistä asioista. Kunhan vaan saisin aikaiseksi.
Tulen varmasti pommittamaan tätä palstaa kysymyksillä, kunhan niitä aina eteen sattuu.

Teemu
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa juippi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 953
 • Danfoss DHP-H8+UKV100, 170m, 139+35m2
  • lämpötilamittauksia
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #4 : 15.12.12 - klo:07:44 »
Joo, eristysvastusmittaus riittää yhdeltä vaiheliittimeltä. yli megaohmin tulos on riittävä.

Käämit voi mitata liittimiltä, Eli kolme mittausta ja resistanssi pitäisi olla likipitäen sama.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #5 : 16.12.12 - klo:23:09 »
Hyvä, silloinhan ollaan oikealla tiellä ja matka jatkuu!

Kiitoksia juippi tulkinnan vahvistamisesta, on aina mukavempi kun joku varmistaa (tai tarvittaessa tyrmää) omia olettamuksia!

Tänään olikin vaisu päivä tämän projektin osalta, kairasin vain varaajan miesluukkuun pari 28mm reikää, johon suunnittelin laittavani yhden romuista pelastamani kampakuparikierukan käyttöveden esilämmitystä varten, sekä juotin fosforikuparilla siihen kierukkaan pidemmät läpivientinipat, jotka voi kiriä tuon 12mm luukun läpi.

Viikolla voisi ja jopa ehkä pitäisikin alkaa tehdä muutakin kuin nostella housuja tämän asian tiimoilta, koska tässä on mennyt kohta jo pari viikkoa ilman keskuslämmityskiertoa.
Se vanha varaaja laski alleensa jonkun sata litraa vettä ja patteriverkosto sai ilmaa oikein huolella, joka ilmeisesti taas irroitti ruostemurikoita liikenteeseen ja ne puolestaan jumittivat kiertovesipumpun siipipyörän.
Kv-pumpulla oli kyllä moottorinsuojakytkin, mutta silti pumppu paloi. Huomasin sittemmin että suojakytkin oli virta-arvoltaan liian suuri.
Olen pitänyt uutta pumppaa varuilta hyllyssä, koska joka vuosiahan on Joulu, pitkät pyhät ja mukavat pakkaset jolloin pumpun yleensä kannattaa hajota.
No, eihän siinä muuta kuin pyöritin sulut kiinni pumpun molemmin puolin ja tempaisin pumpun irti.
Sulkuventtiilit on niitä perinteisiä, jotka pyöritetään sitä piparkakusta kiinni tai auki, eikä mitään digitaaliajan pallohanoja.
Niin, pumppu irti ja lämmintä, jopa vähän kuumaakin vettä alkoi sylkemään putken täydeltä, sillä perintöhana ei sulkenutkaan linjaa vaikka sen kiinni pyöritinkin.
Kohtalaisen rivakasti pumppu takaisin linjan tukkeeksi ja sillähän se asettui.
Ei pyöri pumppu eikä kuluta sähköä.

Niin, olihan se minulla tiedossa että järjestelmä vetelee viimeisiään.
Siirryttiin manuaalilämmitykseen sitten kokonaan, kyökin leivinuuni ja hella sentään ovat hyvässä kunnossa ja kuivaa puuta riittää.
Pitkästä aikaa on saanut nyt myös karjalanpaistia, uunipuuroa ja oikein hyvää pannukahvia, että ei tämä aivan huono juttu ole!
Mutta ennen kovempia pakkasia pitää saaha romut vireeseen ja veivaamaan lämmintä.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #6 : 26.12.12 - klo:01:56 »
No niin, löytyihän se tahti ja tahto muuhunkin kuin lapasten imeskelyyn, kun Pakkanen alkoi kirimään! Kohtalaisen hyvä motivaattori.

Ja äskön vielä laitoin jokusen kuvankin verkkoon näkysälle, ottakaa hetki aikaa ja käykää katselemassa ja lukemassa kuvatekstit.
Oletettavasti siellä kuvapankissa on myös joku kommentointimahdollisuus, mutta jos herää näkemyksiä niin täällähän  ne kannattaa tuoda julki.


Kuvia täällä!Mitenkä tällä palstalla on käytäntö ollut, onko parempi linkittää kuvat tuommoisella osoitehirviöllä vai liittää kuva tähän tekstin sekaan?

Viime keskiviikkona aloitin putkitöitä tämän lämpöjärjestelmän osalta. Oli yksi käsipari kaverinakin, tehtiin aika topakasti kilpaa pakkasen kanssa. Armahdin häntä jo 24 tunnin rupeaman jälkeen ja vein nukkumaan. Tulin ite takaisin jatkamaan ja tein loppujenlopuksi 41 tuntia samoilla silmillä putkeen, kirjaimellisesti.
Kävin torkuilla muutaman tunnin ja tulin taas jatkamaan, mutta nyt tein vain 28 tuntisen rupeaman ja taas torkuille. Vielä kerran, nyt jo hieman puoliväkisin talliin touhuamaan ja tälläkertaa selvisi vain 20 tunnin puuhastelulla ja kattila ja se liiterilöytö lämpöpumppu oli valjastettuna lämmöntekoon!

Aika hyvillämielin pääsi Joulun viettoon.

Senverran tuli sutta söhlättyä, että Oumanin virtalähde sai kosteusvaurion yhdessä oho-eiku hetkessä ja on näköjään palanut. Kaveri toi pari kannettavan tietokoneen laturia mutta ne olikin 19V nimellisjännitteellä, kun Ouman käyttää 15V.
Löysin oletettavasti sen palaneen komponentin, mutta millä ilveellä sen kansaneläkkeen kokoisen natusen sinne vaihtaa? Ja arvotkin siitä on hävinneet.Muokattu:

Kiitokset tomppeli linkin siivousopastuksesta!
« Viimeksi muokattu: 26.12.12 - klo:12:19 kirjoittanut Teemu Matias »
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa tomppeli

 • Yleismoderaattori
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 8 497
 • Vanha pieru!
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #7 : 26.12.12 - klo:09:16 »
Jos haluat tehdä siistimmän näköisen, voit tehdä sen näinkin:

Klikkaa  -painiketta. Saat näkyviin --> [*url][/url]   (* -merkin olen lisäänyt, jotta eivät mene piiloon!)

Täydennä tuota lisäämällä yksi = -merkki ja linkin osoite, sekä oma tekstisi hakasulkupakettien väliin:

[*url=https://picasaweb.google.com/116560180226108643534/Lampoja?noredirect=1] Kuvia täällä! [/url]

- Jätä tuo lisäämäni ylimääräinen * -merkki pois litaniasta, niin syntyy kuvalinkki, HYPERTEKSTI !

Poissa juippi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 953
 • Danfoss DHP-H8+UKV100, 170m, 139+35m2
  • lämpötilamittauksia
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #8 : 26.12.12 - klo:13:15 »
Hatun nostot Teemu Matiakselle. Tuollaista vanhan kierrätystä maailma tarvitsis enemmän. Muistathan riittävät yöunet :)

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 561
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #9 : 26.12.12 - klo:21:10 »
Lainaus
Senverran tuli sutta söhlättyä, että Oumanin virtalähde sai kosteusvaurion yhdessä oho-eiku hetkessä ja on näköjään palanut. Kaveri toi pari kannettavan tietokoneen laturia mutta ne olikin 19V nimellisjännitteellä, kun Ouman käyttää 15V.
Löysin oletettavasti sen palaneen komponentin, mutta millä ilveellä sen kansaneläkkeen kokoisen natusen sinne vaihtaa? Ja arvotkin siitä on hävinneet.

Oumanilta saa varaosia     http://www.ouman.fi/files/tuote-esitteet/hinnasto2012_net_v2.pdf
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #10 : 28.12.12 - klo:22:42 »
Lainaus
Senverran tuli sutta söhlättyä, että Oumanin virtalähde sai kosteusvaurion yhdessä oho-eiku hetkessä ja on näköjään palanut. Kaveri toi pari kannettavan tietokoneen laturia mutta ne olikin 19V nimellisjännitteellä, kun Ouman käyttää 15V.
Löysin oletettavasti sen palaneen komponentin, mutta millä ilveellä sen kansaneläkkeen kokoisen natusen sinne vaihtaa? Ja arvotkin siitä on hävinneet.

Oumanilta saa varaosia     http://www.ouman.fi/files/tuote-esitteet/hinnasto2012_net_v2.pdf

No niinpä olisi ollut, ja heräteostoaltis ihminen löysi tuolta muutaman muunkin otollisen kamppeen!
Mutta kävin tähän hätään kylillä oikein ytimessä ja ostin (!) uuden yleisvirtalähteen, jossa jännitteen voi valita 9 - 24 V välillä. Sillä sain nyt ensihätään sen toimimaan. Ja olihan se vain noin kolmasosan Oumanin alkuperäisen muuntajan hinnasta, tosin alkuperäinen näkyi olevan Made In Deutschland.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #11 : 28.12.12 - klo:23:45 »
Hatun nostot Teemu Matiakselle. Tuollaista vanhan kierrätystä maailma tarvitsis enemmän. Muistathan riittävät yöunet :)

Kyllä Joulunseutu meni hyvillämielin lämpimässä torkkuen!

Minä olen myös sitä mieltä, että järkevällä kierrätyksellä meillä olisi huikea mahdollisuus hyötykäyttää kerran valmistettuja kamppeita paljon paremmalla hyötysuhteella, mutta kaikista kauniista korupuheista huolimatta uusiokäyttö on liki olematonta. Ja jopa tarkoituksella, sillä siinähän tällainen kierrättäjä sotkee tuottavan bisneksen.
Oikein hyvänä esimerkkinä: vuosia sitten sain käydä työkalujen kanssa metalli- ja sähköromun vakinaisella keräyspisteellä. Ja nimenomaan henkilökunnan avoimella hyväksynnällä. Sieltä löytyi aina erilaisia antureita, vastuksia, lämmönvaihtimia yms hintavia kalikoita näihin omiin hassutuksiin.
Sittemmin keräystoiminnan sieppasi valtakunnallinen "vilpitön ympäristönystäväyritys" ja henkilökunta kertoi pahoitellen uusista säännöistä, joiden mukaan mitään ei saa luovuttaa kenellekkään, edes harrastelijakäyttöön.
Eipähän meitä montaa kävijää siellä hyötykäyttöpuolella ollut, ehkä 5 hlö, eli ei mistään lokkilaumasta ollut kyse ja aina oli sanomattakin selvää ettei paikat jää sekaisin meidän jäljiltä.
Noh, nyt maailma pelastetaan kun SER jäte rahdataan Kiinaan, jossa lapset polttaa ne paljaaksi.

Ja ei, en kulje pannumyssy päässä tai nöftälaukku olalla, eikä tietääkseni edes henkilöhygieniani ole puutteellinen, vaikka hieman tällaisia kierrätysjuttuja innostuin kirjoittelemaan. Siihen porukkaan en tunne samaistuvani.

Mutta, ensivaikutelma laitteistosta on varovaisen positiivinen. Talli on nyt 10-13 asteinen, myös niiden kuivimpien kelien aikaan, mutta silloin lämmitin myös kattilalla.
Viskasin varaajan päälle 19mm Armaflex mattoa, on uskomatonta lämpöeristettä!
IR-Pintalämpömittarilla mitattuna varaajan yläosassa noin 62 astetta ja sen 19mm Armaflexin pinnasta mitattuna 13 astetta.

Sellainen huomio näin lyhyellä käyttöajalla on, että vesi ei kerrostu, tai oikeammin lämmöt sekoittuu varaajassa voimakkaasti. Toisaalta ymmärtää sen, onhan siinä kokoajan kahteensuuntaan ristiinkierto kun latauksen ja luovutuksen pumput pyörii.

Toinen, selkeästi huono ominaisuus ilmeni kattilapiirin kiehuntaherkkyytenä. Uutena systeemiin tuli nyt lataustermostaatti (72*) ja pumppu on kattilan vieressä noin 40cm korkeudella lattiasta, työntää kattilaan ( hyödynsin entistä paikkaa).
Nyt LUULEN, että kiehuntaherkkyys on muutaman tekijän summa:
- pumppu on noin 70 cm ylempänä kuin varaajan vedenpinta
- imulinja on pitkähkö (15m) ja käy parhaillaan 2m lattiapinnan yläpuolella
- latauskierto työntää jopa yli 80 vettä kattilan menoveteen

Eli kun kierron lämpötila nousee lähelle sataa astetta noin metrin matkalla ennen pumppua (latauskierto) niin siinä lämpötila yhdistettynä järjestelmän pienimpään paineeseen voi saada aikaan kaasukuplia, jotka paitsi heikentää imua, myös katkaisee varaajalle menevästä linjasta sinne kulkeutuessaan sen "lappoilmiön" joka oikein toimiessaan, eli ilmattomassa kierrossa,  vetää alas mennessään omalla massallaan saman massan verran vettä ylös eli helpottaa pumpun toimintaa.
Vaihdoin jo siihen kv-pumpunkin isompaan, eikä asia korjautunut.
Edellämainittuun ilmiöön viittaa mielestäni myös se, että siellä sadan asteen tietämillä latauskierron putkesa kuuluu ripsettä ja kilahteluja, (kuuntelin konemiehen stetoskoopilla linjoja) eli kuin kiehunnan kaasukuplia.
Toki myös putket ovat ehkä hyväksyttävän alarajoilla, eli tuuman linjalla kaikki.
Kuullostaako teoria järkevältä?

Miten sen lataustermostaatin  kuuluisi oikein toimia, sulkeeko se koskaan sitä latauskiertoa täysin kiinni, esim kun se on saavuttanut ja ylittänyt sen 72*? Jos se ei sulje tarpeeksi ja pumppu kierrättääkin vain sitä helpompaa reittiä enemmän vettä ja vain pieni osa menee varaajalle?

Laskeskelen vielä kulut ja putkitusten työtunnit, kunhan saan laiskuudesta vallan tässä joku kerta.
« Viimeksi muokattu: 29.12.12 - klo:21:28 kirjoittanut Teemu Matias »
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Timo Karhu

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 841
 • Turisti.
  • F1145 Säädöt: käyrä 3(+2), am -180, lisäys -600, keruu AUTO, kv AUTO, lj 35%, lt-pyynti 21,5C kerroin 4
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #12 : 29.12.12 - klo:00:22 »
Sanon tämän nyt tässä. Teemu Matias on huima kaveri. Muuhun johtopäätökseen en päässyt katsottuani kuvakertomuksesi. Hilpeää luettavaa. Se pumppu on aivan huikean hieno ruosteineen päivineen. Jos ei tietäisi niin saattaisi epäillä jääpalakoneeksi tai joksikin muuksi popcornautomaatiksi.
RMT: -58/169m2/650m3/27->18,5MWh/a/4hlö/kellari 16C
MLP: 177m kaivo / F1145-10+VPB200+UKV100 / C33(1)-C22(11)-C21(2)-C11(5), Volcano Mini EC.
IV: LTR-3 EDW / Sabiana Fly 4
S: 2-aika/m.aik./s-kiuas, 29m2-latt.lämm.

peki

 • Vieras
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #13 : 29.12.12 - klo:02:41 »
Tuo sinun keruun suuruus, 4 kertaa 400m on ihan mieletön. Puolitittamalla tuon ja pumpun koon samalla tippuisi kulutus aika tavalla. Yhdellä kiepilläkin ehkä toimisi.
Parasta luettavaa, njet soliver :D

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 561
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #14 : 29.12.12 - klo:10:07 »
Lainaus
Miten sen lataustermostaatin  kuuluisi oikein toimia

Millainen lataustermostaatti sinulla on?

Periaatteessa nuo toimii samalla tavalla kuin auton jäähdytysnesteen termostaattiventtiilit.

Lainaus
Toinen, selkeästi huono ominaisuus ilmeni kattilapiirin kiehuntaherkkyytenä. Uutena systeemiin tuli nyt lataustermostaatti (72*) ja pumppu on kattilan vieressä noin 40cm korkeudella lattiasta, työntää kattilaan ( hyödynsin entistä paikkaa).
Nyt LUULEN, että kiehuntaherkkyys on muutaman tekijän summa:
- pumppu on noin 70 cm ylempänä kuin varaajan vedenpinta
- imulinja on pitkähkö (15m) ja käy parhaillaan 2m lattiapinnan yläpuolella
- latauskierto työntää jopa yli 80 vettä kattilan menoveteen

Kiehuntaan vaikuttaa myös kattilasta saatava lämpöteho,onko kiehumisilmiötä vain kattilan huipputeholla vai pyrkiikö kattila keittämään tehosta riippumatta?

Kattilassahan pitäisi kiertää vesi jatkuvasti ohitusputken ja termostaatin kautta,kun termostaatti tuntee että vesi on riittävän kuumaa niin se alkaa kääntää kiertoa varaajaan,ensin osan ja kun lämpöä on tarpeeksi niin kaikki vesi kiertää varaajan kautta.
Jos kattilan lämpö(teho) vielä tästä nousee niin sitten alkaa tulla (paikallis)kiehumista kattilassa eikä siihen auta kuin suurempi virtaus tai kattilan tehon pienentäminen.

Jämän 40kw:n yläpalokattilan saa helposti kiehumaan kun hyvän hiilloksen päälle latoo pieniä pilkkeitä,puut kaasuuntuu voimakkaasti ja liekki menee savukanavien läpi ja palaa vielä pari metriä hormissakin,kattilan ja hormin yhteessä savukaasun lämpötila menee yli 600 astetta.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa ego

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 302
 • Lapin ammattiopisto - taitajien tekijä
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #15 : 29.12.12 - klo:12:02 »
Lataustermari kadottaa vanhemmiten kykynsä aueta. Kansi auki ja vanha vahatermostaatti roikkumaan joulukuuseen, kansi kiinni ja kiehuminen loppuu  :D
VILPIN JA MLP TEKIJÄ

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #16 : 03.01.13 - klo:22:35 »
No niin, taas!

Lataustermostaatti on uusi, käyttämätön, mutta lie pitkäänkin paketissa ollut Jämä VAR 32, piti oikein kolmena päivänä muka käydä kahtomassa se ja vielä tänään erikseen...
Olisiko voinut olla jotain "uutuuden"jäykkyyttä siinä termostaatin liikkeissä, nimittäin tänään huimensin pöyhyyttää oikein jo kunnolla sitä kattilaa, eikä kiehuntaa meinannutkaan esiintyä, vaikka kattilalähdössä pintalämpötila oli noin 110* ja latauskiertoonkin meni yli 80* vettä. Näissä voi olla mittausepätarkkuuksia, koska mittarit ovat niitä jousikiinnitteisiä pintamittareita, mutta toisaalta aika lähelle ne pitävät paikkansa inframittarilla verrattuna.

Kerkesin viikolla kytkemään tallin lämmityskennonkin putket loppuun ja silloin huomasin, ettei kattila kiehuttanutkaan enää, mutta luulin sen kennon sieppaavan senverran energiaa että se rauhoittaa kattilan. Mutta tosiaan nyt ei ole kiehunut vaikka kennon kierto on kiinni.

Tänään eristelin varaajan armacellimatolla samalla kun kuuntelin kattilan käyttäytymistä ja ajoin lämpöä oikein uhalla varaajaan.
Kohta sisäanturi soitti ja kysyi että mitä ihmettä touhuan kun talossa sisälämpö alkoi olla jo yli 26* ja naapurin rouva oli heittänyt jo raappahousut välistä pois santsikuppia odotellessaan..
Olin laittanut Oumannin hieman hutiloiden shuntin karaan, eikä se sulkenutkaan kuumaa kokonaan vaikka Oumannin säätö oli jo minimissä. Patterikiertoon meni jo yli 45* vettä, vaikka oli plussakeli!
Onneksi asennuksen takuu oli vielä voimassa ja nyt täällä alkaa olla jo aivan siedettävä lämpö.

Niin, putkea meni eto kuoppaan ja pannuhuoneeseen yhteensä noin 100 metriä, (keskimäärin 15m matka ja 4 x lataus- ja luovutusputket, 2 x käyttövesi- sekä 2 x maaliuosputket), niihin yli 100kpl erilaisia kierrettäviä osia ( kulmat, pallohanat, kartioliittimet, takaiskut yms) ja
työtunteja linjojen ja kytkentöjen suunnitteluun, materiaalien noutoon, vanhojen linjojen hallituun purkuun, uusiin putkituksiin sekä sähkökytkentöihin,  ylösajoon, vianetsintään yms kuuhelointiin meni kaikkiaan 120 tuntia.
Tämä tuntimäärä sisältää työn alkaen siitä, että varaaja ja se popkornikone ovat kuivillaan ja nollaenergiassa bunkkerissa ja ne molemmat, sekä 2kpl paisunta-astioita ja kattila saatetaan toimintaan.
On siinä kuitenkin vähä kaikenlaista natustelua tämmöselle muatiaiselle.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #17 : 03.01.13 - klo:23:33 »
Sanon tämän nyt tässä. Teemu Matias on huima kaveri. Muuhun johtopäätökseen en päässyt katsottuani kuvakertomuksesi. Hilpeää luettavaa. Se pumppu on aivan huikean hieno ruosteineen päivineen. Jos ei tietäisi niin saattaisi epäillä jääpalakoneeksi tai joksikin muuksi popcornautomaatiksi.

Kyllähän tämä nyt jälestäpäin jo hieman naurattaa.

Viikko ennen pääsiäistä ei oikein naurattanut kun työreissulle lähtö läheni ja oli vain mutainen vyöryväseinäinen kuoppa silmien edessä.
No sain valjastettua muutaman kaverin viikonlopun talkoisiin, kun itse olin lähes vetämättömässä tilassa pitkän lentsun takia. He saapuivat perjantaina Oulusta, Kotkasta ja Joensuusta ja olivat oikein ilahtuneita pitkästäaikaa jälleennäkemisestä!
Vekkulit möyri kuopassa, vetivät salaojaputkia ja viimeistelivät hakuilla ja lapioilla pohjaa ja nurkkia valukuntoon, samalla huolehtien sisäisestä jäänestosta. Minä istuin kaivurissa ja nostelin savikuormia pois. Sunnuntaina oli tarkoitus valaa pohja.
Voimainsa tunnossa yksi nosti kohtalaisen kiven kauhan kyytiin ja minä vielä vitsailin tuon välilevytaktiikan olevan yleisin nostotyyli Suomessa.
Tahti ja tarkkuus alkoi kuopassa olemaan sitä luokka, että katsoin parhaaksi lopetella siltä päivältä.
Seuraavana aamuna aloin metsästellä talkooporukkaa taas takaisin kokoon, ketä niistä nyt kiinni sai. Kolme löytyi samasta osoitteesta.
Se kivennostaja oli jumissa sängyssä, hänellä selkä vikuroi. Autoin hänelle sukat jalkaan ja vaatetta päälle ja läksin viemään vastaanotolle. Pyysin silläaikaa kahta muuta laittamaan hieman aamupalaa, että takaisintullessa otan heidät kyytiin ja mennään jatkamaan.
Meillä oli ehkä vivahduksenomainen näkemysero, mitä aamupala tarkoittaa, mutta kun tulin takaisin, toinen heistä valui verta päästään, olivat ottaneet silläaikaa aamupalaa ja alkaneet painia.
Ja taas ajamaan vastaanotolle.
Ja silläaikaa ensimmäinen odotteli pääsyä kuvauksiin ja sitten odoteltiin myös jonkin aineen vaikutuksen alkamista, käytiin apteekissa jne.
Päivän saldona ajelin edestakaisin tankillisen polttoainetta ja sentään yksi talkoolainen, se selkänsä vikuuttanut, kävi päivän aikana jopa meidän tontilla, kun makasi vastaanotolta palatessa auton matkustamon lattialla..

Sunnuntaina ajattelin, että en edes yritä alkaa haalia talkooporukkaa kasaan, valan jumankeu yksin. Aamusta virittelin muovit, pressun ja uretaanilevyt.
Samalla naapuri soitti tarviiko tulla valamaan ja kuului jälleen niin tutuksi käynyt humahdus, kun vielä yhden kerran hiekkaseinämä sortui koko pitkän seinämän matkalta ja sanoin että jos tunnin päästä...Sain ammennettua sen puolikuutiota hiekkaa montusta pois, viriteltyä muovit, pressun jne ja valut saatiin tehtyä!
Huolimatta siitä, että yksi alkuperäis-talkoolainen pääsi livahtamaan mukaan kantamaan sankkoja.

Seuraavissa valuissa orkesterin kokoonpano onkin ollut joka kerta eri.

Niin, nyt alkaa jo naurattaa, mutta ei aivan kokoaikaa ole ollut yhtä hilpeää.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #18 : 01.04.13 - klo:21:07 »
Huhhuh tätä lamaa ja taantumaa, kun on niin kiire, ettei kerkiä enää mitään tekemään. Kuinkahan tässä käy, jos vielä nousukausi alkaa...

Mutta nyt voi laittaa jo ensimmäisiä maistiaisia tyylilajin muutoksesta näkysälle.
Etälukumittarin perusteella näyttää, että tammi-helmikuun aikana pumpulla on vain yksi käyntijakso vuorokaudessa, nimittäin sähkönkulutuksen perusteella näyttäisi, että pumppu käynnistäessään lataa varaajaa noin 12-16 tuntia ja on sitten 8 tuntia vaiti. Tämä näyttää olevan kokolailla vakiorytmi, vaikka pakkasia oli pitkään yli -20 astetta. Toisaalta, nyt ei tainnut sattunua pitkiä -30 pakkasjaksoja samalle aikaa, että kuinkahan sitten rytmi muuttu.
Nyt olleet lyhyet kovemmat pakkaset ei vielä tuntuneet sisälämmöissä.

Suihkusta tuntuu riittävän ja riittävän lämmintä vettä, kun laitoin sen yhden kampakuparikierukan esilämmittämään käyttövettä, mutta toisaalta, ei siinä kyllä ihteesä poltakaan. Kerran taisi sattua jokapaikan lepojakson lopulle tai käyntijakson alkuun suihkussakäynti, niin silloin sai lämpösäätö olla täysillä sekoittajassa.

Joo ja nyt tuli eka sähkölasku pakkaskauden lämmityksistä, pelkästään maalämpöpumpulla eli en ole joutanut lämmittämään kattilalla. En muista kulutettua energiamäärä mutta ite lasku oli aika tarkka 500e kaikkine siirtoineen ja korotettuine viherveroineen. Siis kaksi kovinta talvikuukautta.
Sisältää hatarat tallin (noin 180neliöä, 10-13 asteisena) ja lähes yhtä hataran töllin noin 20 asteisena, sekä 5-6 hlö päivittäiselon.
En tiä, kaitse lie kohtuullinen, vaikkakin liikaa hintaa.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa peki

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 420
 • IVT C7 168m kaivo. Maalämpöä kesäkuu 2004 alkaen
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #19 : 04.04.13 - klo:23:44 »
Huhhuh tätä lamaa ja taantumaa, kun on niin kiire, ettei kerkiä enää mitään tekemään. Kuinkahan tässä käy, jos vielä nousukausi alkaa...

Mutta nyt voi laittaa jo ensimmäisiä maistiaisia tyylilajin muutoksesta näkysälle.
Etälukumittarin perusteella näyttää, että tammi-helmikuun aikana pumpulla on vain yksi käyntijakso vuorokaudessa, nimittäin sähkönkulutuksen perusteella näyttäisi, että pumppu käynnistäessään lataa varaajaa noin 12-16 tuntia ja on sitten 8 tuntia vaiti. Tämä näyttää olevan kokolailla vakiorytmi, vaikka pakkasia oli pitkään yli -20 astetta. Toisaalta, nyt ei tainnut sattunua pitkiä -30 pakkasjaksoja samalle aikaa, että kuinkahan sitten rytmi muuttu.
Nyt olleet lyhyet kovemmat pakkaset ei vielä tuntuneet sisälämmöissä.

Suihkusta tuntuu riittävän ja riittävän lämmintä vettä, kun laitoin sen yhden kampakuparikierukan esilämmittämään käyttövettä, mutta toisaalta, ei siinä kyllä ihteesä poltakaan. Kerran taisi sattua jokapaikan lepojakson lopulle tai käyntijakson alkuun suihkussakäynti, niin silloin sai lämpösäätö olla täysillä sekoittajassa.

Joo ja nyt tuli eka sähkölasku pakkaskauden lämmityksistä, pelkästään maalämpöpumpulla eli en ole joutanut lämmittämään kattilalla. En muista kulutettua energiamäärä mutta ite lasku oli aika tarkka 500e kaikkine siirtoineen ja korotettuine viherveroineen. Siis kaksi kovinta talvikuukautta.
Sisältää hatarat tallin (noin 180neliöä, 10-13 asteisena) ja lähes yhtä hataran töllin noin 20 asteisena, sekä 5-6 hlö päivittäiselon.
En tiä, kaitse lie kohtuullinen, vaikkakin liikaa hintaa.
Ei tuo kulutus liikaa ole. Pikkasen ehkä uudemmilla vehkeillä olis säästäny, mutta itse pitäisin investointeihin suhteutettuna suorastaan loistavana. Aika vähän toisaalta olisit saanut COP ia paremmaksi näillä srolleillakaan.
Kynäile vaan jatkostakin tänne, oli aika hauskaa luettavaa tuo alkuosa.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #20 : 01.05.13 - klo:22:37 »
Tuo sinun keruun suuruus, 4 kertaa 400m on ihan mieletön. Puolitittamalla tuon ja pumpun koon samalla tippuisi kulutus aika tavalla. Yhdellä kiepilläkin ehkä toimisi.
Parasta luettavaa, njet soliver :D

Joo hei Peki, tästä onkin jo puolivuotta pitänyt kysyä, että täh?
Meinaatko että maaliuoksen pumppu pienemmäksi vai mikä?

Ai niin, tarkistin kotona käydessä tuon sähkölaskun, se oli 501,50 kaatuvaa valuuttaa. Sisältäen siis tammi-helmikuun kaiken meidän kiinteistössä käytetyn sähkön pätötehon, eli lämmöntuoton lisäksi myös pikku hitsailut, autojen lohkolämppärit, kotikolvailut, sekä rouvan salattujen elämien uusinnat yms loistehokulutus.

Höh, nyt kun oikein aloin miettimään sitä pelkän mlp:n sähkönkulutusta, niin muistelen kytkeneeni sen (unenpöpperössä) erillisen 3-vaihekwh mittarin taakse, eli tässähän voisi olla mahdollisuudet saada oikein mitallistettua tietoa pelkästä lämpökompleksin sähkönkulutuksesta, joku kerta?
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa peki

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 420
 • IVT C7 168m kaivo. Maalämpöä kesäkuu 2004 alkaen
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #21 : 03.05.13 - klo:00:00 »
Ihan sikahalvalla meet. Mutta tossa alotusviestissä kerroit että olisi 4 kertaa 400 metrii maapiirii ??? Joku pilkkuvirhe varmaan.
Itellä oli Joulu- Helmikuu sama 500 egee. Tosin ei oo kotona tehty muutaku ruokaa :-X

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #22 : 12.05.13 - klo:23:50 »
Vai halvalla...ei tästä ole kuin 5 vuotta kun luin rystyset valkeina hiki otsalla helmeillen silloista sähkölaskua, joka oli noussut 170eestä --> 190 ekuseen. Kahdelta talvikuukaudelta. Tosin se oli vielä sitä tasauslaskuaikaa ja pesuekin oli kolme lapsukaista pienempi, mutta kuitenkii ihan vivahduksenomainen noususuuntainen trendi on energialaskussa ollut viime aikoina.

Kyllä sitä maaliuoskiertoa on se 4 piiriä, jokainen 400m pitkä ja ne kulkee noin 50metriä pihan läpi samassa kaivannossa mennen tullen, joten hyötymittaa jää se noin 4 x 300m.
Ota huomioon, että sillä on alunperinkin ollut tarkoitus lämmittää töllin lisäksi myös talli.
Toisekseen, sillon 80-luvun alussa ei varmaan meidänkään Mikro-Mikon nettiyhteydet olleet aivan erheettömät, eli tiedon keruu omatoimirakentelijalle on ollut aavistuksen toisenlaista.

Että hilpeys tämän aiheen seuraajille olisi taattu, tähän maaliuospiiriin on paluupuolelle kytketty vielä semmoinen isohko alumiinilehtinen kupariputkikenno, koko noin 2x3 m, entinen sahan kuivurin lämpökenno. Kenno on vapaakierrolla paluukiertoon, eli se ottaa ja antaa paluukierrosta. Talveksi olen aina vääntänyt kennon paluun kiinni.

Minulla on vielä 3 samanlaista kennoa vartoomassa suurta inspiraatiota, jossa kytkisin niitä myös maahan menevään linjaan. Ihan pahisuttani kokeilisin sitä maan latausta.
Mutta tämän toteutus lie yhtä kaukana kuin välimerellisten lainojen poismaksu.
Olen itelleni uskotellut, että kun tuo keruupiiri on savimaassa, jossa ei tietääkseni ole isommin vesivirtauksia, se voisi jollakin lailla olla mahdollista toimia.
Taaskaan touhun järkevyydestä ei ollut mitään puhetta...

Kait niitä kennoja voisi kytkeä myös paluupiiriin, tai jopa kesällä ottaa lämmön pelkästään niiden kautta, mutta ajatuksena on kiehtonut se maan lämpölataus.
Tästäkin asiasta mielelläni lukisin kommentteja.
Onko jossain aivan mitattua tietoa jo olemassa?
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa sailor

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 3 050
 • Lämpöässä V15 11/04-->
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #23 : 13.05.13 - klo:17:04 »
Tuolla maapiirin pituudella ei kannata haaveilla maapiirin latauksesta. Siitä vaan ei ole mitään hyötyä. Aurinko kannattaa varata siihen jättivaraajaan jos keräimiä harkitsee. Ehkäpä järkevämpi olisi pieni sähköllä toimiva käyttövesivaraaja ja se lämpenemään sähköä tuottavilla aurinkokennoilla. Tuolla lämmöllä kun ei kesällä paljoakaan tee. Tällöin voisi maalämpöpumpun sammuttaa kesäksi.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #24 : 01.08.13 - klo:23:11 »
No joo, onneksi luonto hoitaa ja karsii nämä enimmät älyttömyydet minulta, ei vain kerkee sohraamaan joka visiota.Ehkä onneksi?

Kävin tänään hakemassa tonnin sementtiä, bunkkerin kansirakenteet taitaisi olla valua vaille valmiit.

Ja oikein oli pientä asiaakin: tuli nyt kesäkauden sähkölasku ajalle 15.5 - 15.7 eli taas pari kuukautta. Loppusumma 208,29 ja sähköenergiaa röplyytelty 1523 kwh. Edelleen siis koko tämän pläntin kaikki sähköt.
Taas ollu kaikenlaista "pientä näperrettävää" tässä, että jonkun verran tuosta suoraan on mennyt hitsikoneisiin ja semmosiin. Unohtamatta rouvan Singeriä.

Josko kävisin joku kerta lukemassa lämpöpumpun edestä sen kWh-mittarin niin näkisi siitä suoraan pelkän lämpölaitoksen kulutuksen.

Sen verran olen peiton alla salastapäeten herkutellut ajatuksella vielä, että tähän olisi kyllä kohtalaisen helppo värkätä aurinkolämpökeräimet, koska lämminkäyttövesikiertohan laukkaa kokoajan talon ja tallin väliä. Mutta saako sen joutoravin valjastaa hyötykäyttöön, paluumatkallaan viemään lämmintä varaajaan?
Miks ei sais, jos ei kerro kelleen ja varoo legionellaa.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #25 : 19.12.13 - klo:01:09 »
Nonnii, ystäväni täysikuu antaa minulle nyt mahdollisuuden raportoida tarpeeksi lähelle vuoden ajanjakson sähköenergian kulutuksesta, kun ei tarvihekkaan näköjään alkaa nukkumaan ennen aamukuutta.

Siellähän oli kuin olikin vanha Valmettilainen mittari oikein kytkettynä, joka mittaa lämpöpumpun, maaliuospumpun ja latauspumpun ottamaa tehoa.

Vuosi sitten aatonaattoyöstä 23.12.2012 tähän päivään mennessä 19.12.2013 laitteisto on ottanut 8753 kwh ja pitänyt noin 810 kuutiometrin tilavuuksisen tallin (10x18x4,5) yli plus kymmenasteisena läpi talven, sekä lämmittänyt 5-6hlön asumuksen ja käyttöveden.
Ja edelleen, rakennukset ovat oikeasti energiaremontin tarpeessa muutenkin, tintille tarkoitettu sian sivupeltikii melkein tippasee ulkona köökin ikkunan edessä.

Viime talvena en juurikaan kerinnyt lämmittämään edes kattilalla, vaikka uutisissa lupasivat että entiset nuoret saisi syrjäytyä rauhassaan laman takia, ni pahkat, läskinaamat valhetteli vain!

Bunkkeriin tosin sain kannen tehtyä ja valettuakin, heti elokuun lopulla, siitäkin tuli tyylille uskollisesti: edullinen ja toimiva!
Asetin valun sekaan 4kpl teräslätkiä, jotka ovat galvaanisesti yhteydessä toisiinsa ja pinnan tasalla, joten niistä saa tukevat juuret maapalloon kiinni, jos joskus keksii semmoisia tarvita jonkin häpästimen takia.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #26 : 19.12.13 - klo:04:17 »
Ei ole nappia.. mutta: *tykkään*
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #27 : 06.01.14 - klo:19:37 »
Nyt tarviis linkkinapin kuluttajasuojatoimilautakunnalle tai Hannu Karpolle.

Eilen kävin laittelemassa bunkkerissa kulkeville maaliuosputkille kondenssivesikourut ja samalla ihastelin kaikkeutta siellä, niin huomasin, että tuo kuumakaasuputken tukisukka hikoilee öljyä.Ei vielä paljoo ole tullut, mutta sammutin koneen nyt kokonaan ja nyt mennään valurautahögforssilla.
Aika mustaa mielestäni on tuo öljy, että liekkö jo käynyt liian lämpimänä, jos kylmäaine on päässyt vajumaan liian vähäksi, en tiedä.
Männäviikolla vielä itekseni mietin, että jotenkin pitkänmakuisesti pumppu jauhaa, vaikkei ole pakkastakaan.

Onneksi vielä on sellaisia hyvän asenteen seppiä maailmassa. Otin hänelle yhteyttä ja hän alkoi jeesailemaan omien kontaktiensa kautta etänä.

Mutta: Olisiko nyt, kun pumppu täytyy kuitenkin tyhjentää, mitään itua laittaa tuohon kuumakaasulinjaan ne pari levylämmönvaihdinta, jotka näkyy joissain kuvakertomuksen vaiheessa?
Ottaisi tulistuksen siitä, olisi varmasti tehokkaampi kuin tämän pumpun oma kupariputkilämmönvaihdin. Ja etenkin kun muistaa sen, että tuo pumpun oma lauhdutinpiirin lämmönvaihdin on poissa pelistä ja ajan "ylinopeudella" vettä pelkästään tulistimen läpi.
Ja voiko tässä edellämainitussa ollakin osasyy, että esim öljy on kovin tummaa, josko vaikka palaava kylmäaine onkin ollut liian lämmintä ja koko kierto on pyörinyt turhan lämpimänä? Edelleenkään: en tiijä.

Vai pitäisikö suosiolla pudottaa monttuun se vanha kone, joka on möyrinyt noin 30 vuotta ilman vaivoja. Siinä on vielä tarkoituksella kaasut sisällä (lämmönvaihdin on rakennettu suoraan varaajaan silloin 80-luvun alussa), että kun tulee sopiva kalusto tontille, sitten tyhjennytän sen ja laittaisin ne levylämmönvaihtimet siihen ja ottaisin sen varakoneeksi monttuun jo valmiiksi.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa juippi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 953
 • Danfoss DHP-H8+UKV100, 170m, 139+35m2
  • lämpötilamittauksia
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #28 : 07.01.14 - klo:18:52 »
Minkähän takia se öljy on ylipäänsä kuumakaasuputkeen päässyt. Eikös sen normaalisti pitäisi pysyä kompuran alaosssa. Olisiko kompressori jotenkin viottunut kun noin falskaa öljyä eteenpäin.

Poissa ego

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 302
 • Lapin ammattiopisto - taitajien tekijä
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #29 : 07.01.14 - klo:22:10 »
Ehjä kompressori syytää öljyä kuumakaasuputkeen josta se palautuu kylmäaineen mukana kompuraan.

Mäntäkoneessa ilmiö on selvästi havaittavissa, Kampikammiossa on roiskeöljyvoitelu ja imukaasu virtaa tämän öljysumun ja moottorin käämien läpi imuventtilille.

Scrollissa ja rotaryssakin öljy toimii kompressorin tiivistys ja voiteluaineena ja virtaa kylmiksen mukana.

Isommissa kylmälaitteissa öljy kirnutaan talteen kuumakaasusta ja palautetaan kompuraan mutta pienkylmälaitteissa sen annetaan kiertää mukana.
VILPIN JA MLP TEKIJÄ

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #30 : 13.01.14 - klo:23:37 »
Hyvinhän siinä sitten lopuks kävi.
Kun sunnuntaina sammutin koneen, niin tiistaina olikin jo kokemusta ja varmuutta oven takana kolkuttelemassa, että laitetaanko lietso jylykkäsemmään.
Sama herrasmies, joka oli 80-luvulla kaasuttanut sen edellisen pumpunkin käyntiin, oli nyt jo taas auttamassa.
Imi aineet pönttöön, vaihtoi värinäpätkän ja ei ollut ollenkaan huolissaan öljyn väristä tai ulos hikoilleesta määrästä, vaan kohta jo kurnuutti emmeitä takaisin.
Ulkomuistiin jäi kummittelemaan, että ulos olisi tullut noin 755g kylmäainetta ja takaisin olisi mennyt kaikkiaan aika liki 1000g.
Oli ilo katella kyllä oikean ammattilaisen otteita ja touhuja, hällä oli mittarit kiinni ja sääteli oikein tarkasti aineen määrää ja jotain pientä pihistintä pressostaatissa, jota en ite ollut edes huomannut aiemmin. Ehkä kyllä hyvä niin.
Annettiin pumpun pyöriä ja vähnittiin joutavia siinä, aina pikkusen mittailtiin lämpötiloja tulevista, olevista ja lähtevistä linjoista, käytiin rauhassa kaffeella kun rouvakin oli pyöräyttänyt leivinuunista tuoreita ruisleipiä, lyllerrettiin takaisin monttuun röyhtäilemään ja loppujenlopuksi sen varaajaa lataavan pumpun sai pudottaa ykkösnopeudelle, vesi tuli hieman kuumempana koneesta, vaikkakin  hitaammin, sekä imukaasu taisi jäähtyä aika paljonkin.
Tai oikeastaan nyt en ole varma, jäähtyikö imukaasu, mutta kompuralle tuleva pilli vetää kuuraan nyt aika mielellään.
Maaliuoksen erot taisi olla suuruusluokkaa tulo noin +2,5 ja meno noin -1, mikäli oikein nyt muistan.
Taisi olla aika lailla samaa suuruusluokkaa kuin ennen pumpun "säätöä".
Tosin näitä lämpötiloja olen katellut vain tuommoisella keskihintaisella IR-lämpömittarilla, joka antaa kyllä helposti vaikka mitä päättömyyksiä, mutta kyllä sillä suuruusluokat saa selville.
Jännä olisi kyllä tarkkailla, mitä tuo säätö vaikutti kokonaisuuteen?
Lämpötilan nousu varaajassa on kyllä hyvä asia ja vesi taitaa ehtiä kerrostumaankin hieman paremmin nyt pienemmällä latausvirtauksella, mutta huononeekohan kokonaishyötysuhde vai pysyneekö ennallaan.
Minun mielestäni pumppu käy nyt pitempiä jaksoja, vaikka pakkasta on vain jotain 13-15 astetta. Pitäisi kai jostain kaivella taas ne etälukumittarin salasanat yms mysteerit että vois tarkistaa.

Kuinka muuten säädetään hystereesi/lämpötilaerotus sellaisesta Danfossin perus harmaasta termostaatista? Onko se se pikkuruuvi siellä säädinlevyn pakeliittirenkaan alla, jota vasten jousi pännää? Ja kumpaanko suuntaan saadaan aluetta pienemmäksi?
Juolahti päähän, että sitä aluetta voisin hieman pienentää, koska pätkäkäynnin vaara ei ole ilmeinen tässä tapauksessa.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa euroshopperi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 2 726
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #31 : 20.02.14 - klo:22:46 »
Ajat on sitten hieman muuttuneet. Nykyään saa laittaa 1,5 kg kylmäainetta jo 5,8 kW pumppuun. 17 kW pumpulle joutuu laittamaan jo kaikki naapurinkin kylmäaineet kun sinne menee 3,5 kg. Nämä on siis kattottu tuolta Wiessmannin pumpuilta.
350m², 1000m³, kaivot 2x165m
17kW Viessmann 300 G+
390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+
Aurinkosähkö 2022. Fronius Gen24 10 kW + 34 kpl 375 W Doubleglass  12,75 kW.

justus01

 • Vieras
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #32 : 21.02.14 - klo:08:18 »
Ajat on sitten hieman muuttuneet. Nykyään saa laittaa 1,5 kg kylmäainetta jo 5,8 kW pumppuun. 17 kW pumpulle joutuu laittamaan jo kaikki naapurinkin kylmäaineet kun sinne menee 3,5 kg. Nämä on siis kattottu tuolta Wiessmannin pumpuilta.

Aikojen myötä on myös kylmäaineet muuttuneet. 80-luvulla taisi olla lähes kaikissa koneissa R22.

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #33 : 30.04.14 - klo:01:25 »
Mitähän tälle projektille kuuluu nykyään?
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #34 : 14.05.14 - klo:22:25 »
Joo rojekti, kiitos kysymästä!

Siinäkii ois vähän kiinnostumisen kohdetta, nimittäin nyt tuntuu, että sen tammikuisen putkenvaihdon ja säätämisen jälkeen pumppu pyörisi huomattavasti enemmän, siis pidempiä aikoja.
Ja se imukaasulinja on jäässä aina kun pumppu pyörii.
Ja kuikistuslinssissä kurlaa ilmaa täyden käynninkin aikana. Eikös se viittaisi vähän niinkuin vajaaseen täyttöön? Vai kompensoituuko se jotenkin sillä pressostaatin säädöllä, mitä talven "kausihuollossa" tehtiin?

Mittasin ja tallensin paperille kerran arvoja kaikista nestelinjoista ja kompuran putkista, mutta liekköhän pesukoneen nukkasihti päätynyt datan kohtaloksi, en ole nähnyt lappusta pitkään aikaan.

On minulla jokunen kuvakin vielä ainakin kansirakenteista ennen valua, kun vain iskisi Return-sormen aktivoituminen ja saisi laitettua ne tänne pyhään yhteyteen.

Sen huomasin, että paljas betonipinta lattiassa on jotenkin kolkko näky, joten somistelin uuden laatan pintaa mm. Dnjepr -sivuvaunumpottoripyörällä ja vm 1948 Vauxhall 14 -laatuvaunulla. Antavat harmonisen vaikutelman ja rikkoo isoja pintoja kivasti pyöreähköine muotoineen.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #35 : 25.09.14 - klo:23:03 »
Terve taas.

No eihän sitä koko edesmenneenä kesänä saanu taas oikein mitään aikaiseksi, kunhan vaan tanssahteli pelkkä mansikkaharso yllä aamukasteisella nurmikolla ja viskeli orvokkeja korista. Tai ei ihan.

Mutta kuitenkin nyt kävin lukemassa sähkömittarin. Tasan puolenvuoden kulutus 24.3. - 24.9. 2014 laitteisto on vastustanut turbiinia 4160kWh:n verran. Eli mitä siitä tulee, himpun alle 700kwh per kuukausi.

Lämmitys oli töllissä päällä muuten, paitsi heinäkuun alusta noin elokuun loppupuolelle nuukuuksissani poksautin kiertovesipumpun pyörryksiin.

Mutta onkos tuo kulutus nyt vähän yläkanttiin? Onhan meitä edelleen 6henkilöä ja vettä klotataan joka ikinen ilta saunoessa, mutta silti?
Huomasin, etten sitten ole tuon toukokuun jälkeen käynyt kahtomassa, kurlaako vielä ilmaa linssissä ja onko putki kuurassa, mutta mikäpä ne olis korjannu, jos ei ite.

Joo, korjannu. Meijän pikkupojat 2 ja 4v pohti tänään maallisia juttuja.
Vanhempi pojista murehti, kun hän näkee monena yönä painajaisia puimurista. Nuorempi kuului pohtivan, että " isin pitäs korjata se ni se ei liikkus enää..."
Mistä ne nuita saa päähänsä.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 561
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #36 : 26.09.14 - klo:12:35 »
Lainaus
Ja kuikistuslinssissä kurlaa ilmaa täyden käynninkin aikana. Eikös se viittaisi vähän niinkuin vajaaseen täyttöön?

Lainaus
Mutta onkos tuo kulutus nyt vähän yläkanttiin? Onhan meitä edelleen 6henkilöä ja vettä klotataan joka ikinen ilta saunoessa, mutta silti?
Huomasin, etten sitten ole tuon toukokuun jälkeen käynyt kahtomassa, kurlaako vielä ilmaa linssissä ja onko putki kuurassa, mutta mikäpä ne olis korjannu, jos ei ite.

Jos kuplia näkyy koko käyntijakson ajan niin on siellä kylmäainevajausta ja silloin lämmitysteho jää pienemmäksi ja ostosähköä palaa reilusti enemmän.
Kannattaa  käväistä katsomassa että  näkyykö siellä kuplia ja jos näkyy niin huoltomies paikalle pistämään kylmäainemäärät ja säädöt kohilleen.

edit:

Lainaus
Ja etenkin kun muistaa sen, että tuo pumpun oma lauhdutinpiirin lämmönvaihdin on poissa pelistä ja ajan "ylinopeudella" vettä pelkästään tulistimen läpi.
Ja voiko tässä edellämainitussa ollakin osasyy, että esim öljy on kovin tummaa, josko vaikka palaava kylmäaine onkin ollut liian lämmintä ja koko kierto on pyörinyt turhan lämpimänä? Edelleenkään: en tiijä.

Saattaa muuten kupliminen johtua tuostakin jos varsinainen lauhdutin puuttuu ja kuumakaasua jäähdytetään vain tulistinvaihtimella niin siinä ei ehkä kaikki kylmäaine ehdi lauhtua nesteeksi vaan jää kylmäainekaasukuplia sekaan.
Tuon kaiketi saisi selville jos mittaisit tulistinvaihtimelta lähtevän (jäähtyneen) kuumakaasun/nesteen lämpötilan ja samaiselta tulistinvaihtimelta lähtevän lämmenneen veden lämpötilan.Ne pitäisi olla lilkimain samat asteen-parin tarkkuudella.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa JJ72

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 519
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #37 : 26.09.14 - klo:13:26 »

Hienoa huomata, että löytyy pioneerihenkeä, ja omin käsin tekemistä! Arvostan korkealle näitä ihmisiä!

Kohta saat osaksesi varmasti niitä kateellisia kommentteja, joissa kyseenalaistetaan kaikki ja pelotellaan vakuutusyhtiön korvaamattomuudella ja vaikka millä :D Been there done that 8)

-58 rintsikka, 220m2 & 500m3. Maalämpöä jo 27.9.2013 lähtien :D

Oilon SH9 + 2x300m (aktiivista vaakakeruuta savimaassa 572m) + Akva Geo 1000l + Loval CU 3 K15 + 2x Loval R2 UKT323 4.5kW

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #38 : 11.12.14 - klo:23:28 »


Saattaa muuten kupliminen johtua tuostakin jos varsinainen lauhdutin puuttuu ja kuumakaasua jäähdytetään vain tulistinvaihtimella niin siinä ei ehkä kaikki kylmäaine ehdi lauhtua nesteeksi vaan jää kylmäainekaasukuplia sekaan.
Tuon kaiketi saisi selville jos mittaisit tulistinvaihtimelta lähtevän (jäähtyneen) kuumakaasun/nesteen lämpötilan ja samaiselta tulistinvaihtimelta lähtevän lämmenneen veden lämpötilan.Ne pitäisi olla lilkimain samat asteen-parin tarkkuudella.

Tämä on kyllä eräs aika uskottava teoria, myöskin.

Ja todella helppo ja nopea todeta.
Ainakin normaalille, kelpo ihmiselle.
Mutta en tiijä onko se yhteisvastuullista, globaalia vai minkälaista aikaa se, mitä ne nykyään Japaniassa valmistaa, kun ei siitä riitä muka tänne varjon puolelle paljonkaan tehoa. Eli en siis vieläkään ole saanut aikaan käydä stressikuopassa mittaamassa näiden linjojen lämpötilaeroa...

Mutta sen voin pikkuhiljaa myöntää, että tuo lattian alapuolisen varaajan teko oli kaikessa pöljyydessään kuitenkin oiva veto, talli on aina mukavan käyttölämmin ja työkalut, kemikaalit yms pysyy käyttökunnossa, teippahisllissa on pitävä liima ja mustekynillä voi sotata paperille ilman että kieli tulee sinirantuja täyteen.

Mutta kyllä minä vielä joku päivä tässä käyn ja mittaan.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Teemu Matias

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 29
 • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Pienen budjetin maalämpösaneeraus
« Vastaus #39 : 11.12.14 - klo:23:38 »

Hienoa huomata, että löytyy pioneerihenkeä, ja omin käsin tekemistä! Arvostan korkealle näitä ihmisiä!

Kohta saat osaksesi varmasti niitä kateellisia kommentteja, joissa kyseenalaistetaan kaikki ja pelotellaan vakuutusyhtiön korvaamattomuudella ja vaikka millä :D Been there done that 8)

Nii kait se vähä pakko toisinaan on jotain mitätöntä koittaa askarrella, saapahan aikansa kulumaan.

Mutta tästä kyllä annan kohtalotovereille palstalaisille kosolti kiitosta: neuvoja ja osallistumista löytyy, mikä minun mielestäni kuvastaa aitoa kiinnostusta koko alaa kohtaan!

Uskomattoman hienosti olette ottaneet vastaan, yhtään juur tuommoista teilaajaa ei ole onneksi sattunut tähän säikeeseen. Kun mitäpä se hyvejjää, sanos joku naapurimaakuntalainen.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.