jos esilämmittimen ottama teho pakkasilla on 3kW, niin kaivoa pitää olla vastaavasti n. 60m enemmän a' 30 egee......
Aikamoinen puhuri saa käydä, että näillä pattereilla käytännössä päästäisiin 3kW lämmitystehoihin. Esim. Veabin 125mm CWK:lla (vastaa suurinpiirtein Vallox Digitin integroitua MLV:ta) pitäisi olla 350l/s ilmavirtaus, että max. nestepuolen virtaamalla (+2C litku) saataisiin tuo 3kW lämmitystehoa -30C pakkasilla.
Esim. mulla -30C keleillä lämmitysteho on n. 1,5kW. Vastaavasti vaikka -10C ulkolämpötilassa n. 0,5kW. Sitten kun miettii, kuinka paljon esim. -30C kelejä on täälläpäin niin eipä taida ihan tuo 60m x 30€ toteutua... Varsinkin kun mulla on 100m kaivo ja esilämmitys niin tolla logiikalla varsinaiseen lämmitykseen ja käyttöveteen jäisi 40m ja jos noin olisi niin ongelmia olisi kyllä tiedossa (olisi ollut viime talvena). Niin ja kesällä sama patteri puskee maahan jatkuvasti lämpöä n. 1kW teholla (+ jäteilmapatteri toinen mokoma päälle).
Toki se esilämmitys vaatii kaivolta lisämetrejä, mutta ei sentään noin paljoa, ellei sitten puhuta kertaluokkaa isomman lukaalin ilmanvaihdosta.
Niin ja asianhan voi ajatella niinkin, että jos ei sitä esilämmitystä olisi niin sama energia pitäisi ostaa sähköyhtiöltä. 60m lämpökaivoa tarkoittaa n. 6000kWh energiaa vuodessa (Sulpun ohje) eli reilu 600€ vuodessa. TMA ilman korkovaikutusta 3 vuotta... Tosin edelleenkään se esilämmitys ei vaadi 60m lisämetrejä kaivoon omakotitalossa.