Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti  (Luettu 31949 kertaa)

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« : 16.10.11 - klo:19:25 »
Täällä varsin usein keskustelut kääntyvät eipäs - juupas väittelyyn pätkäkäynnistä.
- Kirotaan pätkäkäyntiä
- Vannotaan pitkäkäynnin nimeen

Kysymys:

Milloin lämpöpumppu käy pätkäkäyntiä?

Mitä haittaa on pätkäkäynnistä?
-Konkreettisia esimerkkejä?

Mitä hyötyä on pitkäkäynnistä?
-Useampien tuntien käyntijaksoista?

Mikä on optimi käynti/lepojakson pituus?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa AAA

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 485
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #1 : 16.10.11 - klo:19:30 »
Hyvä heitto!

Näyttää siltä, että muutama nimeltä mainitsematon pätkäkäynnistä tunnettu merkki tuntuu sittenkin vaan kestävän, kestävän, kestävän....

Poissa Maalampo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 510
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #2 : 17.10.11 - klo:03:32 »
Itsellä ei mitään faktaa pätkäkäynnin tai pitkien käyntiaikojen aiheuttamista ongelmista mutta se mikä ärsytti entisessä ns. osatehoisessa järjestelmässä oli että kone kävi monia vuorkausia yhtä soittoa kun pakkanen meni reilusti yli 20:nen (en väitä että se huonontaa mitään vuotuista hyötysuhdetta mutta oli ärsyttävä piirre minusta). Nykyisen ns. Suomipumpun taas halusin isolla (2000l) varaajalla jotta varmistan joka tilanteessa riittävän pitkät lepo ja käyntiajat (taaskaan ei mitään faktaa mutta oma mieltymys oli tälläiseen järjestelmään).

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 673
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #3 : 17.10.11 - klo:08:47 »
Sellainen kokemus pätkäkäynnistä toisissa ympyröissä että tuollainen Hiacen kokoinen teollisuuspesukone jossa pestiin lähinnä isoja käytävämattoja niin pesuvaiheessa 5,5kw:n moottori käynnistyi 2 kertaa minuutissa suunnanvaihdon takia.Siinä tuli todella isot mekaaniset rasitukset ja pesurummun vetolaitteisto,akselit,kiilaurat ja moottorin laakerit joutui uusimaan n 2-3 kk:n välein.Tulipa sitten markkinoille pienikokoisia pehmokäynnistimiä ja laittelin kokeeksi sellaisen tuohon pesumoottoriin.Seuraus oli aika vaikuttava,seuraavaan kymmeneen vuoteen ei ainuttakaan "normaalia" kulumisvikaa tullut.Että jos lämpöpumpussa on pehmokäynnistin niin ei siinä enää juurikaan tule käynnistyksessä mekaanisia rasituksia.Ilman pehmokäynnitintä nuo 2800r/min kiertävät kompressorin kyllä tekee jonkinmoisen käynnistysnykäyksen mutta pehmo auttaa aika hyvin poistamaan ne
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa hoohöö

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 463
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #4 : 17.10.11 - klo:10:39 »
Tuossa joskus aiemmin yritin googlettaa kompressorinvalmistajien dokumentteja liittyen juuri käynnistysmääriin ym. mutta mitään selkeitä kuvauksia aiheesta ei löytynyt, oli kyllä speksattu esim. Bristolin kompuroille että 5 sykliä tunnissa on maksimi mutta ei oltu kerrottu olisiko minimikäyntiaika vaikka 5 min ja tauko 5 min.
Vaikuttaisi kuitenkin siltä että laitteiston mitoitus, paineet, lämpötilaerot (lauhdutin, höyrystin, kompura) vaikuttavat mm. siihen kuinka hyvin ja nopeasti voitelu alkaa toimimaan, kuinka iso riski kylmäaineiden vuotamiselle takaisin sylinteriin venttiilien ohi (mäntäkompurassa) on ym. eli kokonaisuus ratkaisee luotettavuuden.

Niben asennusohjeessa mainittu että kestää noin 5 minuuttia käynnistymisestä että prosessi on ns. tasapainossa joten voisi kuvitella että sitä lyhemmät käyntiajat on pahasta esim. voitelua ajatellen, toki voi olla että voitelu pelaa hyvinkin pian siitä kun kompura käynnistyy mutta jos on lyhyitä syklejä peräkkäin niin voisi olettaa että voitelu ei ole 100% mukana ja se taas kuluttaa osia.

Käyntijakson jälkeen taas ilmeisesti menee useita tunteja ellei enemmänkin siihen että kylmäaineet ja voiteluaineet palautuvat jonkinlaiseen alkutilanteeseen eli pitkät tauotkaan ei välttämättä ole hyväksi, voi olla että pitkän seisokin jälkeen menee enemmän kuin se 5 minuuttia että systeemi on taas ns. tasapainossa, mutta foorumin kylmäaine-expertit osaa varmaan kertoa enemmän tästä aiheesta.

Täältä löytyy bristolin bulletineja;
http://www.bristolcompressors.com/BCWQ01.aspx?type=1

Poissa hoohöö

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 463
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #5 : 17.10.11 - klo:12:41 »
Tässäpä ote niben FAQ:sta;

Keskimääräinen käyntiaika kompressorilla per käynnistys tulisi olla suurempi kuin 20 minuuttia. Esimerkiksi 3500 h / 10000 käynnistystä = 21 minuuttia/käynnistys = ok. Tämä voidaan luonnollisesti tarkistaa vasta kun maalämpöpumppu on ollut toiminnassa jo jonkin aikaa.

http://www.nibe.fi/FAQ/Yleista/

Minulla oli muistaakseni tullut vuodessa noin 5400 käynnistystä ja noin 3400 tuntia eli keskimäärin 37 minuuttia per käynnistys, mutta +15 asteen välikeleillä on ollut semmoisia 7 minuutin käyntiaikoja eli aika iso haarukka on käyntiajoissa, se kun tuo 1145 nibe ei osaa tehoaan säädellä tarpeen mukaan, eli mitoitus on tärkeä asia joskin asteminuuteilla ja kiertovesipumppujen nopeuksilla voi jossain määrin käynnistysmääriin ym. vaikuttaa
« Viimeksi muokattu: 17.10.11 - klo:12:41 kirjoittanut hode74 »

justus01

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #6 : 17.10.11 - klo:15:14 »
Lainaus
eli mitoitus on tärkeä asia joskin asteminuuteilla ja kiertovesipumppujen nopeuksilla voi jossain määrin käynnistysmääriin ym. vaikuttaa

Betonilattiaan varaavan lämmönjaon kanssa ei ole niin niin tarkkaa onko pumppu osa-, täysi- vai ylitehoinen (Ainakaan Niben asteminuuttisäädöllä). Omasta mielestäni meillä pumppu toimii ihan hyvin normaaleilla asteminuuteilla (-120) vaikka ylimitoitusta on nykyisille neliömäärällä vähintään 30-40%. Suurinpiirtein 4800 käynnistystä tulee vuodessa, josta vähintään puolet on käyttövesivaraajan lämmitystä. Kaikkien käyntijaksojen keskimääräinen pituus on meillä 18 minuuttia. Yli puolet käynnistymisistä on kuitenkin käyttövesivaraajan lämmitystä ja nuo lämmitysjaksot ovat enimmäkseen luokkaa 4-10 minuuttia. Tuota aikaa voisi jonkin verran venyttää nostamalla varaajan maksimin vaikka 55c asteeseen, mutta silloin pumpun paineet ovat pitkään korkealla ja hyötysuhde selvästi huonompi. Tuosta syystä olen antanut varaajan maksimin olla 50c asteessa

(Lämminvesivaraajaa lämmitetään pätkimällä, koska tässä Niben 1217:n manttelivaraajassa lämmönsiirtokyky on paljon pienempi kuin pumpun antoteho.)

Kaikesta huolimatta kaikki ns. yliteho on vain haitaksi....pumpun vuosi-COP laskee joka minuutti minkä kompura on sammuksissa.  ;)
Ja jokainen käynnistys kuluttaa pumppua enemmän kuin xx minuutin "tasainen" pyöriminen.
« Viimeksi muokattu: 17.10.11 - klo:15:29 kirjoittanut justus01 »

Poissa hoohöö

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 463
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #7 : 17.10.11 - klo:15:55 »
asteminuuttejen lisäksi tietysti oleellista se onko huonetermarit käytössä erityisesti ns. välikeleillä, sekä maks.meno asetus sekä maks.poikkeama meno versus laskennallinen.
Minulla pamahtaa välikeleillä menovedenlämpötila lähelle 38 astetta, jolloin poikkeamaa laskennalliseen (käyrän mukaiseen) on jo yli 10 astetta ja kompura sammuu, eli maks.poikkeamaksi kannattaisi oikeastaan laittaa vaikka 12 astetta jolloin homma toimisi edelleen asteminuuttejen perusteella, siis tässä minun tapauksessa.
Maks. menoksi olen laittanut 40 astetta ja se ei taida ylittyä missään olosuhteissa, paitsi ehkä jos olisikin vahingossa tullut otettua 12kw pumppu 10kw sijasta...

justus01

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #8 : 17.10.11 - klo:18:25 »
Lainaus
Maks. menoksi olen laittanut 40 astetta ja se ei taida ylittyä missään olosuhteissa, paitsi ehkä jos olisikin vahingossa tullut otettua 12kw pumppu 10kw sijasta...

Ehkä tuossa 12kW tapauksessa olisit sitten säätänyt jakotukilta virtaukset ja pumpulta lämpökäyrän niin, että kaikki tai suurinosa huonetermareista voisi olla aina auki.  ::)

peki

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #9 : 17.10.11 - klo:21:39 »
Mielestäni pumppu joka pysähtyy esim 10-15minuutiksi ja käynnistyy sittten uudelleen on joko ylitehoinen tai sitten lämmönjako piiri on sekaisin. Toisaalta jos pumppu huutaa jo jossain -5 asteessa 20h vrk ei varmasti pätkää käy, mutta kohteeseensa sopimaton. Järki käteen ja hyvä suunnittelu pelastaa  molemmilta ongelmilta.
 Esim. JariA:N tapauksessa  käynnistyskerrat lisääntyivät, mutta kustannukset laskivat.
Voisiko tuota kwh hintaa pitää jonain määräävänä tekijänä kun määritellään pätkä/pitkä käynnin edut?

Poissa Xargo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 330
  • Danfoss DHP-H 8kW + 100m - Digit SE2 mlv/vkl
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #10 : 18.10.11 - klo:08:10 »
Täältä löytyy ylitehoinen pumppu ja ylimitoitettu kaivo (ainakin laskennallisesti). Kaivo on vain 100m syvä (vedenpinta n. 30-100cm teräsputken päästä, 3m putkitus), mutta laskentaohjelmat antavat luokkaa 40-60m kaivoja. Bruttoalaa 227m2, talo on siis melkoisen hyvin eristetty. Pumppuna DHP-H8 (ajatuksena nopea lämpimän käyttöveden tuotto).

Noh, asiaan...

Nyt olen jonkun aikaa seuraillut lämpötiloja ThermIQ:lla ja pikkuhiljaa nostellut integraalia. Asentajien jäljiltä se oli -60, nostin arvoon -120, nostin arvoon -150 ja viimeksi nostin arvoon -180. Joka välissä logitin käppyrää ja vertasin muutaman käyntijakson pituutta etäluettavalta sähkömittarilta saatuun kulutuslukemaan. Ainakin omalla kohdalla isompi integraali antoi samalla sähkönkulutuksella pidemmän käyttöjakson ilman että lämmönjaon dT muuttui mihinkään (kiertovesipumput kaikilla integraalikokeiluilla täysillä).

Tässä pari otetta trendistä:





Vähän häiritsee tuo yhden asteen resoluutio, mutta ehkä se jotain silti kertoilee. Pitää testailla enemmän, mutta toistaiseksi pidemmät lepoajat ja sitä kautta pidemmät käyntiajat ovat olleet edullisempia.

Lainaus

Mitä haittaa on pätkäkäynnistä?
-Konkreettisia esimerkkejä?

Omien (toistaiseksi vielä liian lyhyiden) testien mukaan huonompi hyötysuhde hieman pidempiin käyntijaksoihin verraten.

Lainaus

Mitä hyötyä on pitkäkäynnistä?

Parempi hyötysuhde lyhyempiin käyttöjaksoihin verraten (jälleen vielä turhan pieni otanta).

Lainaus

-Useampien tuntien käyntijaksoista?

Jaa-a.. sinne asti en ole päässyt ja tuskin tällä yhdistelmällä pääsenkään. Voisi kuitenkin ajatella, että ekstrapoloimalla päästäisiin tilanteeseen, missä 24/7 pyörivä pumppu olisi taloudellisin.

Lainaus

Mikä on optimi käynti/lepojakson pituus?

Se mikä antaa järjestelmälle parhaimman mahdollisimman hyötysuhteen. Kovin tuntuu olevan kohdekohtaista.

Lisätään nyt vielä, että en todellakaan olisi laittanut näin ylitehoista pumppua, ellei varaavaa massaa löytyisi reilusti. Nyt kun ulkoseinissä on sisäpinta 120mm betonia niin ainakaan -180 integraali ei vielä aiheuta havaittavaa huojuntaa sisälämmöissä. Pintalämpömittari näyttää käytännössä kaikilta pinnoilta asteen sisään samaa lämpötilaa. Mitä nyt ikkunoiden karmit ovat 2-3 astetta lattiaa kylmemmät.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #11 : 19.10.11 - klo:09:14 »
Eipä ole tullut ainuttakaan selkeää vastausta kysymykseen pätkäkäynnin määrittelystä.

"Sami68"
Sinulla on varmaankin kokemusta hajonneista kompressoreista.
Onko mitään tilastoa
- Mistä särkynyt; laakerit, sähkömoottori, vuoto, .....
- Miksi särkynyt
- Käynnistyskerrat särkymishetkellä
- Käyntitunnit särkymishetkellä.
- Mäntä- / scrollkompressori

Samat kysymykset tietenkin kaikille muillekin, joilla on kokemusta särkyneistä kompressoreista.

ATS

L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa hoohöö

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 463
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #12 : 19.10.11 - klo:14:00 »
Paras tieto passelista käyntiajasta lienee tuo niben FAQ, eli keskimääräinen käyntiaika per startti tulisi olla 20 minuuttia tai enemmän.

Kaikissa pumpuissa ei ole laskuria joten hajonneiden kompuroiden osalta ei aina saa tietoa paljonko oli startteja ja tunteja takana.
W10 tuolla LÄ haarassa kertoi että 9 vuotta vanhasta vehkeestä hajosi mäntäkompura, startteja oli tullut ilmeisesti keskimäärin 4 kpl per tunti eli 9 vuodessa noin 315000 starttia ja ainakin välikeleillä käyntiajat oli luokkaa 5-6 minuuttia.

Mutta esim. COP vinkkelistä alta 5 minuutin käynnit on mitä ilmeisimmin huonoja koska ainakin niben tapauksessa on kerrottu että menee noin 5 minuuttia kompuran käynnistymisestä että prosessi on ns. täydessä iskussa.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #13 : 19.10.11 - klo:19:24 »
Lainaus

Mutta esim. COP vinkkelistä alta 5 minuutin käynnit on mitä ilmeisimmin huonoja koska ainakin niben tapauksessa on kerrottu että menee noin 5 minuuttia kompuran käynnistymisestä että prosessi on ns. täydessä iskussa.

Minä en nyt kyllä tuohon 5min sääntöön oikein usko, koska ainakaan trendistä katsomalla ei ekaan 5 minuuttiin tapahdu mitään sellaista, joka eroaisi loppukäyntijaksosta.

Lieneekö vaihtoventtiilipumpussa jotenkin toisin?
Lämpöässä V15 Opation modaus:
www.sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa tikma

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 279
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #14 : 19.10.11 - klo:20:40 »
Lainaus
Lainaus

Mutta esim. COP vinkkelistä alta 5 minuutin käynnit on mitä ilmeisimmin huonoja koska ainakin niben tapauksessa on kerrottu että menee noin 5 minuuttia kompuran käynnistymisestä että prosessi on ns. täydessä iskussa.

Minä en nyt kyllä tuohon 5min sääntöön oikein usko, koska ainakaan trendistä katsomalla ei ekaan 5 minuuttiin tapahdu mitään sellaista, joka eroaisi loppukäyntijaksosta.

Lieneekö vaihtoventtiilipumpussa jotenkin toisin?

Kyllä tuo Lässälläkin aikansa ottaa, että on täydessä iskussa. Tehonkulutusta kun seuraa, niin ekat 2 minuuttia kulutus on tapissa, sitten tippuu 200-300 wattia ja alkaa taas nousta kuumakaasun lämmön mukana. Mulla tuon ekan 2min tehonkulutus vastaa likimain 105 asteen kuumakaasun lämpötiloja...
Lämpöässä V9, 203GT, 200m/115mm kaivo, Enervent Pandion eco EDW-CG (maakylmä).

Tupa 182m2/151m2 ja 55,5/49m2 autotalli
#107 #232

justus01

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #15 : 19.10.11 - klo:20:40 »
Lainaus
Lainaus

Mutta esim. COP vinkkelistä alta 5 minuutin käynnit on mitä ilmeisimmin huonoja koska ainakin niben tapauksessa on kerrottu että menee noin 5 minuuttia kompuran käynnistymisestä että prosessi on ns. täydessä iskussa.

Minä en nyt kyllä tuohon 5min sääntöön oikein usko, koska ainakaan trendistä katsomalla ei ekaan 5 minuuttiin tapahdu mitään sellaista, joka eroaisi loppukäyntijaksosta.

Lieneekö vaihtoventtiilipumpussa jotenkin toisin?

Minä luulen, että Niben 5 min kommentilla tarkoitetaan vain ensimmäistä käynnistystä, joka tehdään käyttöönoton yhteydessä.
Meidän Nibessä lämpötilat vaihtimien yli saavuttavat normaalit lämpötilaerot melko nopeasti käynnistymisen jälkeen, en ole kellottanut...ehkä 10, 20s sekunttia.

justus01

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #16 : 19.10.11 - klo:20:42 »
Lainaus
Kyllä tuo Lässälläkin aikansa ottaa, että on täydessä iskussa. Tehonkulutusta kun seuraa, niin ekat 2 minuuttia kulutus on tapissa, sitten tippuu 200-300 wattia ja alkaa taas nousta kuumakaasun lämmön mukana. Mulla tuon ekan 2min tehonkulutus vastaa likimain 105 asteen kuumakaasun lämpötiloja...

Voisiko tuollainen alun ottotehon vaihtelu johtua esimerkiksi pehmokäynnistyksestä?
« Viimeksi muokattu: 19.10.11 - klo:20:43 kirjoittanut justus01 »

peki

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #17 : 19.10.11 - klo:21:04 »
Onko teillä se tarkkailulasi, josta näkyy kuinka kierron nesteet kuplii?
Mulla ainakin menee aikansa ennenkuin kuplat häviää ja höyrystin alkaa oikein toimimaan.
Lisään tähän vielä että ainakin mulla tarkkailulasi on pumpun alaosassa ja näkyy heti kun etulevyn poistaa. Ohjeessakin neuvotaan tarkkailemaan lasia aina silloin tällöin.
Kumpa osaisi laitella kuvia tänne....
« Viimeksi muokattu: 19.10.11 - klo:21:31 kirjoittanut peki »

justus01

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #18 : 19.10.11 - klo:21:25 »
Lainaus
Onko teillä se tarkkailulasi, josta näkyy kuinka kierron nesteet kuplii?
Mulla ainakin menee aikansa ennenkuin kuplat häviää ja höyrystin alkaa oikein toimimaan.

Enpä ole Nibeäni purkanut.
Mutta esimerkiksi testien perusteella huonosta manttelista johtuvan pätkäkäynnin takia käyttöveden hyötysuhde jää noin 20% huonommaksi kuin muilla pumpuilla. Eli (oletettavasti) tuon verran vaikuttaisi hyötysuhteeseen se, ladataanko varaaja kerralla täyteen vai kolmessa pätkässä.

Poissa JPN

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 281
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #19 : 19.10.11 - klo:22:18 »
Lainaus
Kumpa osaisi laitella kuvia tänne....
Avaa: http://www.aijaa.com/
Lataa kuva: Image file 1:
Paina: Upload-nappia
Kopioi kohdasta: BBCODE4 (Large Image) [IMG] ... [IMG]
välinen ritirampsu kohtaan johon kuvan haluat, mukaan lukien nuo [IMG]-tekstit
LÄ V10.5/203, Enervent LTR-6 eco, maaviileällä

peki

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #20 : 19.10.11 - klo:23:48 »
http://aijaa.com/v.php?i=009988908147.jpg
No niin jälkikasvu avusti taas.
Tuo kuva on suurennettu todella paljon. Lasin todellinen halkaisija on noin 20mm.
Kiitos neuvoista :)
« Viimeksi muokattu: 19.10.11 - klo:23:49 kirjoittanut peki »

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #21 : 20.10.11 - klo:06:42 »
Lainaus

Kyllä tuo Lässälläkin aikansa ottaa, että on täydessä iskussa. Tehonkulutusta kun seuraa, niin ekat 2 minuuttia kulutus on tapissa, sitten tippuu 200-300 wattia ja alkaa taas nousta kuumakaasun lämmön mukana. Mulla tuon ekan 2min tehonkulutus vastaa likimain 105 asteen kuumakaasun lämpötiloja...

No ei tapahdu ainakaan wanhan V-mallin kanssa. Heti ensi sekunneista lähtien kulutus on pienimmillään ja nousee siitä pikkuhiljaa kuumakaasun lämmön kanssa.

Mitään "alkupiikkiä" ei ole, vaan käyntijakson alun lukemat ovat samalla käyntijakson pienimmät.
« Viimeksi muokattu: 22.10.11 - klo:12:17 kirjoittanut sailor »
Lämpöässä V15 Opation modaus:
www.sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Hannes

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 138
  • Onkos tää isokin ongelma?
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #22 : 20.10.11 - klo:08:48 »
Lainaus
Tässäpä ote niben FAQ:sta;

Keskimääräinen käyntiaika kompressorilla per käynnistys tulisi olla suurempi kuin 20 minuuttia. Esimerkiksi 3500 h / 10000 käynnistystä = 21 minuuttia/käynnistys = ok. Tämä voidaan luonnollisesti tarkistaa vasta kun maalämpöpumppu on ollut toiminnassa jo jonkin aikaa.

http://www.nibe.fi/FAQ/Yleista/

Minulla oli muistaakseni tullut vuodessa noin 5400 käynnistystä ja noin 3400 tuntia eli keskimäärin 37 minuuttia per käynnistys, mutta +15 asteen välikeleillä on ollut semmoisia 7 minuutin käyntiaikoja eli aika iso haarukka on käyntiajoissa, se kun tuo 1145 nibe ei osaa tehoaan säädellä tarpeen mukaan, eli mitoitus on tärkeä asia joskin asteminuuteilla ja kiertovesipumppujen nopeuksilla voi jossain määrin käynnistysmääriin ym. vaikuttaa

Mulla näyttäisi olevan 31 minuttia / käyntijaksi viimeisen 12kk ajalta. Ilmeisesti ihan OK, mutta tarkoittanee sitä että "välikeleillä" menee sitten melko lyhyillä.

Eikös olisi hyvä jos asteminuuteillekin voisi asentaa jonkinlaisen "käyrän", eli välikeleillä asteminuutit olisivat suuremmat ja kylmemmällä kelillä pienemmät. Periaatteessa lämpökäyrä voisi kohdistua myös asteminuutteihin ja säätää niitäkin ulkolämpötilan mukaan.

justus01

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #23 : 20.10.11 - klo:09:02 »
Lainaus

Eikös olisi hyvä jos asteminuuteillekin voisi asentaa jonkinlaisen "käyrän", eli välikeleillä asteminuutit olisivat suuremmat ja kylmemmällä kelillä pienemmät. Periaatteessa lämpökäyrä voisi kohdistua myös asteminuutteihin ja säätää niitäkin ulkolämpötilan mukaan.

Meillä ei voi välikelillä käyttää normaalia isompaa asteminuuttilukua. Menee kylpyhuoneen lattia liian kylmäksi käynnistysten välissä.

peki

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #24 : 20.10.11 - klo:16:13 »
Lainaus
Lainaus

Kyllä tuo Lässälläkin aikansa ottaa, että on täydessä iskussa. Tehonkulutusta kun seuraa, niin ekat 2 minuuttia kulutus on tapissa, sitten tippuu 200-300 wattia ja alkaa taas nousta kuumakaasun lämmön mukana. Mulla tuon ekan 2min tehonkulutus vastaa likimain 105 asteen kuumakaasun lämpötiloja...

No ei tapahdu ainakaan wanhan mallin kanssa. Heti ensi sekunneista lähtien kulutus on pieneimmillään ja nousee siitä pikkuhiljaa kuumakaasun lämmön kanssa.

Mitään "alkupiikkiä" ei ole, vaan käyntijakson alun lukemat ovat samalla käyntijakson pienimmät.

Voisiko tuo kulutuspiikki johtua siitä kun keruupiirin lämmöt on pumpun läheisyydessä korkealla. Mulla ainakin pumppu vie enemmän watteja kun piiri on lämmin.

Poissa xpumppu

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 19
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #25 : 22.10.11 - klo:17:41 »
Lainaus
Lainaus
Lainaus

Mutta esim. COP vinkkelistä alta 5 minuutin käynnit on mitä ilmeisimmin huonoja koska ainakin niben tapauksessa on kerrottu että menee noin 5 minuuttia kompuran käynnistymisestä että prosessi on ns. täydessä iskussa.

Minä en nyt kyllä tuohon 5min sääntöön oikein usko, koska ainakaan trendistä katsomalla ei ekaan 5 minuuttiin tapahdu mitään sellaista, joka eroaisi loppukäyntijaksosta.

Lieneekö vaihtoventtiilipumpussa jotenkin toisin?

Minä luulen, että Niben 5 min kommentilla tarkoitetaan vain ensimmäistä käynnistystä, joka tehdään käyttöönoton yhteydessä.
Meidän Nibessä lämpötilat vaihtimien yli saavuttavat normaalit lämpötilaerot melko nopeasti käynnistymisen jälkeen, en ole kellottanut...ehkä 10, 20s sekunttia.
Otin Nibe 1245-6 pumpun ottotehosta 15 min videon(käynti kesti 25 min). Pumppu käynnistyy 17 sekunnin kohdalla ja ~30 sekunnin ajalla pumppu saavuttaa normaalin tilan tehonkulutuksen perusteella.
Vähitellen alemmat kuin 1,5 tehot jäävät pois ja pumppu ottaa loppuajan 1,5-1,7 kW. Ihan kuin pumpulla menisi oma aikansa saavuttaakseen hoohöön mainitsema täysi isku.
http://youtu.be/oy4YU7mdpl8

Poissa Tipi

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 470
  • Maalämpöfoorumi
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #26 : 22.10.11 - klo:19:37 »
Löytyykö keneltäkään ottotehon mittaustuloksia Lämpöässän koneista? Olen mittaillut V10 pumpusta (vanhempi malli scroll kompuralla) käyntivirtoja, jotka tuntuvat mielestäni aika isoilta. Ottoteho liikkuu 5 - 6 kW tienoilla pumpun asetuksista riippuen. Kulutuksessa on mukana pari kiertovesipumppua + liuospumppu. Esitteen mukaan kompuran ottoteho on 3.6-3.9 kW.

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #27 : 22.10.11 - klo:19:52 »
Värkkäsin kylmäkoneen tärkeimpiin kohtiin antureita tarkoituksena selvittää, missä ajassa käynti stabiloituu.

Alla olevista trendeistä näkyy, että lämmöntuotto stabiloituu jo n. puolen minuutin kohdalla ja muutkin arvot n. minuutin kohdalla.

Kysymyksiä?

ATS



L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa sam68

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 239
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #28 : 22.10.11 - klo:20:15 »
Lainaus
Löytyykö keneltäkään ottotehon mittaustuloksia Lämpöässän koneista? Olen mittaillut V10 pumpusta (vanhempi malli scroll kompuralla) käyntivirtoja, jotka tuntuvat mielestäni aika isoilta. Ottoteho liikkuu 5 - 6 kW tienoilla pumpun asetuksista riippuen. Kulutuksessa on mukana pari kiertovesipumppua + liuospumppu. Esitteen mukaan kompuran ottoteho on 3.6-3.9 kW.
Onko sen ääni normaali? Jos ei niin saat kohta katella huoltomiestä paikalle vaihtohommiin. Reilusti yli ilmoitetun tehon ei pitäisi terveellä koneella mennä..
* Maalämpöjä Oulusta Kalajoelle * Uusiolämpö Oy Raahe *

Poissa sam68

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 239
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #29 : 22.10.11 - klo:20:16 »
Lainaus
Värkkäsin kylmäkoneen tärkeimpiin kohtiin antureita tarkoituksena selvittää, missä ajassa käynti stabiloituu.

Alla olevista trendeistä näkyy, että lämmöntuotto stabiloituu jo n. puolen minuutin kohdalla ja muutkin arvot n. minuutin kohdalla.

Kysymyksiä?

ATS



Noin olisin veikannut eli viimeistään minuutissa käy jo "kunnolla".
* Maalämpöjä Oulusta Kalajoelle * Uusiolämpö Oy Raahe *

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #30 : 22.10.11 - klo:20:21 »
Tipi kirjoitti

Lainaus
Löytyykö keneltäkään ottotehon mittaustuloksia Lämpöässän koneista? Olen mittaillut V10 pumpusta (vanhempi malli scroll kompuralla) käyntivirtoja, jotka tuntuvat mielestäni aika isoilta. Ottoteho liikkuu 5 - 6 kW tienoilla pumpun asetuksista riippuen. Kulutuksessa on mukana pari kiertovesipumppua + liuospumppu. Esitteen mukaan kompuran ottoteho on 3.6-3.9 kW.
Oletko mitannut virrat ja niistä laskenut tehon?
Vai miten olet tehon mitannut?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Tipi

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 470
  • Maalämpöfoorumi
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #31 : 22.10.11 - klo:20:50 »
Virrat on mitattu kompressorilta. "Helleasetuksilla" eli varaajan alalämpöjen ollessa korkealla, virta vaihteli 8.3-9.3 A välillä. Lämmityskaudella virta on 7A:n luokkaa. Olen laskenut tehon myös takamittarin ja käyttötuntilaskurin avulla, ja lopputulos on samaa luokkaa kuin virtamittarin kautta laskettu.

Koneen käyntiäänessä en ole havainnut muutoksia.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 673
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #32 : 22.10.11 - klo:21:56 »
Tässä Ekowellin lämpöpumpun otto/antotehon muutoksia keruunesteen (pintaputkisto) lämpötilan mukaan.
Muistankohan oikein että valmistajat ilmoittaa ottotehon 0-asteisella keruuliuoksella.


Lainaus
Talviaikaan kun maasta keruunesteen lämpötila oli alimmillaan -1,8C  niin höyrystymislämpötila oli -7C niin antoteho n 7kw ja ottoteho n 2,4kw.

Tällähetkellä tuleva keruuneste on n +15C,höyrystymislämpötila n +7C ja antoteho n 12kw niin ottoteho on n 4kw.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Tipi

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 470
  • Maalämpöfoorumi
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #33 : 23.10.11 - klo:11:19 »
Kompressorin kyljessä on merkintä I max=11.6 A, eli sen alapuolella ollaan. Tehtaan huollon mukaan tämä mittaamani virta on ihan sallituissa rajoissa.
Esimerkiksi Seppaantin mittauksissa kompressorin ottoteho oli huomattavasti lähempänä tehtaan ilmoittamaa 1,74/2,27 kW (V7 koneelle).

Poissa p-10

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 15
  • Ei ainaskaan pätkäkäyntiä
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #34 : 23.10.11 - klo:11:43 »
Eli valmistaja ilmoittaa ottotehon kun pumpulle varaajalta tuleva vesi on noin 30 astetta ja sinun pumpulle tulee noin 40 asteinen vesi ? Muuta ei "järkyttävän" ottotehon nousuun tarvita mun kokemuksieni mukaan.
Talo noin 140m2 (400m3)
Lämpöässä P10 ulkoinen varaaja 800 L, kaivo 160m
Enervent Pingvin EDA

Poissa hoohöö

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 463
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #35 : 23.10.11 - klo:18:05 »
Lainaus
Värkkäsin kylmäkoneen tärkeimpiin kohtiin antureita tarkoituksena selvittää, missä ajassa käynti stabiloituu.

Alla olevista trendeistä näkyy, että lämmöntuotto stabiloituu jo n. puolen minuutin kohdalla ja muutkin arvot n. minuutin kohdalla.

Kysymyksiä?

ATS




Kyllä se tuo nibekin näyttää minuutin kuluttua startista olevan jo ihan täydessä vauhdissa jos logeja katsoo jostain syystä niben asennusohjeessa mainittu että esim. dT:t tulisi katsoa 5 minuutin käynnin jälkeen, mikä lie sille sitten peruste.

Voisi siis summeerata että noin minuutti menee systeemin kunnolliseen starttaamiseen silloin siis voitelunkin pitäisi jo pelata  

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #36 : 23.10.11 - klo:20:48 »
Lainaus
Tuommonen tuli joskus mitattua kun oli sopiva inspis päällä...aikalailla samoilla "linjoilla" mennään kuin edellinenkin käppyrä

Juu max minuutti, tuo on mitattu putken päältä joten siinäkin tulee viivettä, anturi tasku reagois nopeammin, kyllä rosessi käy tuotollisesti jo alla 30s niillä lämmöillä joita on masiinalle tarjolla saa. Viiveitä tulee siinäkin kun ympäristö (=putket, vaihtimet) "tasaantuu", eli tulee "mittarivirhettä" lämpötiloissa...

EDIT: Tuo kuva ei näkynykkää enää vaikka tuolla toisessa ketjussa on kyllä.
Harmi kun foorumin "kuvauskyky" on suorastaan huono ja kuvan lissääminen käy jo oikein työstä... vaihtoon pitäis laittoo...meinaan tää softa
Näkyiskö tämä:
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2206.msg23368#msg23368
« Viimeksi muokattu: 04.11.12 - klo:21:00 kirjoittanut Forum Admin »

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #37 : 23.10.11 - klo:21:45 »
"Pitkäkäynnin" hyötyihin tai haittoihin ei kukaan ole vielä ottanut kantaa.

Yksi pitkäkäynnin huono puoli on se, että keruuliuos jäähtyy sitä enemmän mitä pidempi käyntijakso on ja sen seurauksena hyötysuhde huonee.
Keruuliuos on lämpimillillään liuoksen ensimmäisen kierroksen aikana. Johtuen muoviputken huonosta lämmönjohtokyvystä toisen ja kolmannen kierroksen aikana liuoksen lämpötila laskee voimakkaasti. Tämän jälkeen laskunopeus pienenee.

Onko jollakulla esittää lämpötilatrendiä useamman tunnin käyntijaksoista? Kaivo / pintaputkisto?

Alla on oman kaivon trendi ylipitkän ( 75 min) käyntijakson ajalta.
Näyttäisi, että ensimmäisen ja n:nen kierroksen lämpötilaero asettuisi n. 2C:een.
Mitä tällöin menetetään hyötysuhteen huonotessa??

????

ATS

L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

peki

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #38 : 23.10.11 - klo:22:11 »
Jos sulla menee 18 min yhden keruunesteen kierrokseen, niin ei tuotakaan pätkäkäyntinä voi pitää vaikka pumppu sammuisi tuossa.
Kyse on siitä milloin se taas käynnistyy. Tunnin vaiko 5 minsan kuluessa.
Ehkä pitäisi selvittää mikä lämpötila milläkin kompuralla on optimi.
« Viimeksi muokattu: 23.10.11 - klo:22:20 kirjoittanut peki »

peki

  • Vieras
Re: Pätkäkäynti _ pitkäkäynti
« Vastaus #39 : 23.10.11 - klo:22:29 »
Lainaus
Löytyykö keneltäkään ottotehon mittaustuloksia Lämpöässän koneista? Olen mittaillut V10 pumpusta (vanhempi malli scroll kompuralla) käyntivirtoja, jotka tuntuvat mielestäni aika isoilta. Ottoteho liikkuu 5 - 6 kW tienoilla pumpun asetuksista riippuen. Kulutuksessa on mukana pari kiertovesipumppua + liuospumppu. Esitteen mukaan kompuran ottoteho on 3.6-3.9 kW.
JariA lla esim 13 kw:n pumpppu vie 4.4 kwh syyskuussa. Merkki tosin toinen.