Täältä löytyy ylitehoinen pumppu ja ylimitoitettu kaivo (ainakin laskennallisesti). Kaivo on vain 100m syvä (vedenpinta n. 30-100cm teräsputken päästä, 3m putkitus), mutta laskentaohjelmat antavat luokkaa 40-60m kaivoja. Bruttoalaa 227m2, talo on siis melkoisen hyvin eristetty. Pumppuna DHP-H8 (ajatuksena nopea lämpimän käyttöveden tuotto).
Noh, asiaan...
Nyt olen jonkun aikaa seuraillut lämpötiloja ThermIQ:lla ja pikkuhiljaa nostellut integraalia. Asentajien jäljiltä se oli -60, nostin arvoon -120, nostin arvoon -150 ja viimeksi nostin arvoon -180. Joka välissä logitin käppyrää ja vertasin muutaman käyntijakson pituutta etäluettavalta sähkömittarilta saatuun kulutuslukemaan. Ainakin omalla kohdalla isompi integraali antoi samalla sähkönkulutuksella pidemmän käyttöjakson ilman että lämmönjaon dT muuttui mihinkään (kiertovesipumput kaikilla integraalikokeiluilla täysillä).
Tässä pari otetta trendistä:


Vähän häiritsee tuo yhden asteen resoluutio, mutta ehkä se jotain silti kertoilee. Pitää testailla enemmän, mutta toistaiseksi pidemmät lepoajat ja sitä kautta pidemmät käyntiajat ovat olleet edullisempia.
Mitä haittaa on pätkäkäynnistä?
-Konkreettisia esimerkkejä?
Omien (toistaiseksi vielä liian lyhyiden) testien mukaan huonompi hyötysuhde hieman pidempiin käyntijaksoihin verraten.
Mitä hyötyä on pitkäkäynnistä?
Parempi hyötysuhde lyhyempiin käyttöjaksoihin verraten (jälleen vielä turhan pieni otanta).
-Useampien tuntien käyntijaksoista?
Jaa-a.. sinne asti en ole päässyt ja tuskin tällä yhdistelmällä pääsenkään. Voisi kuitenkin ajatella, että ekstrapoloimalla päästäisiin tilanteeseen, missä 24/7 pyörivä pumppu olisi taloudellisin.
Mikä on optimi käynti/lepojakson pituus?
Se mikä antaa järjestelmälle parhaimman mahdollisimman hyötysuhteen. Kovin tuntuu olevan kohdekohtaista.
Lisätään nyt vielä, että en todellakaan olisi laittanut näin ylitehoista pumppua, ellei varaavaa massaa löytyisi reilusti. Nyt kun ulkoseinissä on sisäpinta 120mm betonia niin ainakaan -180 integraali ei vielä aiheuta havaittavaa huojuntaa sisälämmöissä. Pintalämpömittari näyttää käytännössä kaikilta pinnoilta asteen sisään samaa lämpötilaa. Mitä nyt ikkunoiden karmit ovat 2-3 astetta lattiaa kylmemmät.