Voiko tulistusvehkeissä säätää mitenkään tuota lämmityksen dt:tä?
Vai onko säätö pelkästään varaajan ylä-ala säädön varassa?
[size=14]
Yritin laittaa tähän kuvan havainnollistamaan tekstiäni. Ei enää onnistunutkaan.
Liekö ylläpito evännyt minulta oikeuden kuvan laittamiseen. Ei titetoa.
En ole kylläkään saanut sellaisesta mitään ilmoitusta postiini.
Siksi laitan tähän linkin siihen kuvaan.[/size]
http://kuva.termiitti.com/v.php?img=19379.jpgTulistuspumppu lataa varaajasäiliöönsä lämpövaraston.

Yläkolmannekseen ladataan tulistusvaihtimelta kuuminta vettä.
Varaajan kaksi alinta kolmasosaa on patterikiertoveden varaamista varten.
Alaosan lämpötila ei ole vakio, vaan sen lämpötila määräytyy ulkolämpötilan (= lämmitystarpeen) mukaan.
Ulkolämpötilan mukaan lämmityksen säätökäyrältä (= ulkolämpötila ja sitä vastaava pattereille menevän veden lämpötila) saatu lämpötila + noin 2-5C (valittavissa) on alasäiliön veden lämpötila, kun kompressori pysähtyy alasäiliön ohjauksella.
Patterikierron moottoritoiminen sekoitusventtiili ottaa lämmintä vettä patterikiertoon ja laimentaa sitä lämpötilaa kompressorin pysähtymishetken jälkeen aika reippaasti pattereilta palaavalla vedellä.
Kun säiliöstä saatavan veden lämpötila laskee, avautuu moottoriventtiili ottamaan enemmän vettä varaajasta, kunnes varaajan lämpötila on laskenut starttirajalle ja kompressori käynnistyy uudelleen lataamaan alasäiliöön lämpöä. Samalla ladataan myöskin tulistettua (n.60-70C) vettä yläsäiliöön.
Jos yläsäiliöön tulee tarpeettoman paljon kuumaa vettä, valuu liika yläsäiliön ja alasäiliön välisistä aukoista alasäiliöön patterivedeksi.
Ja taasen, kun alasäiliön lämpötila on saavuttanut kiertoveden toivotun lämpötilan plus muutama aste, pysähtyy kompressori huilaamaan.
Tulistuspumpussa on toivottavaa, että varaajan tilavuus on kohtalaisen iso, jolloin käyntijaksot pitenevät ja kompressorin lepotauot myöskin pitenevät. Tulee siis vähemmän käynnistymisiä per vuorokausi ja kompressorin voidaan olettaa kestävän kauemmin.
Kuten ”seppaant” tuossa sanoi, patterikierto elää omaa elämäänsä eikä vaikuta lämpöpumpun toimintaan samoin, kuin tapahtuu vaihtoventtiilikoneissa.