Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämmitysjärjestelmän vaihto maalämpöön  (Luettu 3219 kertaa)

Poissa Heidi

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Lämmitysjärjestelmän vaihto maalämpöön
« : 25.01.11 - klo:17:00 »
Vanhaa pientaloa ollaan saneeraamassa ja öljylämmitystä ollaan korvaamassa pelletillä tai maalämmöllä. Maalämmön käyttö on tontin sijainnin ja maaperän puolesta mahdollista, talon sähköliittymä ja kaapelointi ovat alkuperäiset 60-luvulta, lämmityspatterit ja putkisto on uusittu 90-luvulla. Miten nämä vaikuttavat maalämpöpumpun valintaan ja mitä lisäkustannuksia voi tulla näihin liittyen?

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Lämmitysjärjestelmän vaihto maalämpöön
« Vastaus #1 : 25.01.11 - klo:23:04 »
Tuossa taitaisi olla helpointa jos pyydät muutamalta maalämpö urakoitsijalta tarjousta teille sopivasta järjestelmästä.Tuohon tarjoukseen yleensä sisältyy arviointikäynti ja paikan päällä näkee parhaiten maalämpöpumpun valintaan vaikuttavat tekijät.
Varsinkin vanhemmissa taloissa on syytä ottaa varmanpäälle että järjestelmä sitten toimii niinkuin on suunniteltu.
Periaatteessa lämpöpumpun teholuokan hahmottamiseen pitäisi tietää minkä verran lämmitykseen on aiemmin mennyt energiaa vuodessa.Esim montako kuutiota öljyä,halkoja.
Sitten pitäisi selvittää patteriverkon korkein menoveden lämpötila kovemmilla pakkasilla.Maalämpökoneella kun pitäisi pärjätä enintään +50 asteisella menovedellä.Tietysti sähkövastuksilla voi kehittää kuumempaakin kiertovettä mutta nykyisillä sähkönhinnoilla sitä kannattaa välttää.Lämmönkeruussa on pari vaihtoehtoa,lämpökaivo joka porataan peruskallioon tai pintaputkisto joka upotetaan vajaan metrin syvyyteen,maan laadulla on merkitystä keruuputkiston pituuteen.Kuitenkin keskimäärin 2/3 osaa tarvittavasta lämpöenergiasta kerätään maasta ja siksi keruupiiri on mitoitettava lämmönkulutukseen riittäväksi,eikä haittaa vaikka on hieman yläkanttiin mitoitettu.Sähköliittymästä senverran että yleensä riittää jos talossa on 3X25A liittymä,yö-tai kausisähköstä ei ole hyötyä.
Mutta luotettavan ja osaavan urakoitsijan löytäminen olisi kaiketi se ensimmäinen askel.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m