Edessä on maalämmön hankinta uudiskohteeseen(lattialämmitys) ja tähän mennessä on pyydelty pääasiassa kokonaispakettitarjouksia. Se mikä tarjouksissa ihmetyttää on se, että hinnaltaan tarjoukset ovat menneet todellä lähelle toisiaan. Kuusi eri toimittajaa eri merkeillä ja kaikilla hinnat 19,5te-20,5te. Joko siis markkina on erittäin kilpailtu tai sitten kartellisoitunut :-?
Tarjouksista on huomattavissa, että hintapolitiikka menee karkeasti niin että lattialämmitys noin 4,5te, kaivo 31e/m, asennus 2,5te josta tonni palkkaa ja tonni osiin, pumppu sitten miten kukin sen hinnoittelee.
Kuitenkaan emme ole löytäneet paketeista sopivaa pumppu + lattialämmitys yhdistelmää ja lisäksi kokonaispakettien hinnat ovat edelleen liian korkeat, joten olemma päätymässä ratkaisuun jossa kaikki otetaan eri toimittajilta.
Tällä hetkellä on siis vallalla ajatus, että ottaisimme Niben F1245 8kw pumpun, kaivon aktiivisyvyydeksi 160-170m(hieman ylimitoitusta ja porarin kun löytäisi 27-28e/m) ja lattialämmitys luotettavalta toimittajalta.
Mutta mutta, sitten tullaankin niihin kysymyksiin, eli mitoituksiin. Tarjouksissa kun on ollut juuri noissa eniten eroja...ja ei tässä tiedä ketä uskoa, niin kysytään sitten täältä...
Ensinnäkin, alunperin merkkinä oli Thermian(Danfoss) pumppu perustuen Danfossin oletettavasti laadukkaaseen tekniikkaan. Mieli kuitenkin muuttui kun tutkin tarkemmin Niben pumppujen hintoja, Nibe F1245 8kw kierroslukuohjattu malli ~ 5500e ja vastaava Thermian Diplomat Optimum 8kw ~ 7200e. Eli eroa noin 1700e...perusmallin Diplomattiinkin karkeasti eroa 1000e. Ainut mitä Nibessä ei paperilla Thermiaan verrattuna ole, on Scroll-kompura, onko tämä kuinka merkittävä ero äänekkyydessä/kestävyydessä?
Uudiskohteemme lämmitettävät neliöt ovat noin 205m2(750m3) josta puolilämmin autotalli vie 65m2. Talli on 3m päässä talossa joten suuria lämpöhäviöitä ei pitäisi syntyä. Tekninen tila on talon toisessa päädyssä kuin suurin käyttöveden tarve, joten jonkinlainen kierto tuolle jouduttaneen rakentamaan.
Sitten niihin kysymyksiin:
-vaikuttaako käyttöveden kierto mitenkään/kuinka paljon pumpputyyppiin ja riittääkö 40c käyttövesi normaalitarpeisiin => ei tarvetta tulistuspumpulle?
-jos haluamme pitää kosteissa tiloissa kesällä lämpöä, niin ilmeisesti tällöin olisi perusteltua hankkia esim. 100l puskurivaraaja sitä varten ja keväällä/syksyllä kääntää vain muut tukit kiinni/auki? Tarvitaanko puskurivaraajan kanssa erillistä kiertovesipumppua?
-jos hankimme pyöriväkennoisen lto:n niin ilmeisesti siihen ei kannattane asennella jälkilämmityspatteria, vaan sähköllä? Ja ilmeisesti myöskään etupatterin lämmitys/viilennys on vähän niin ja näin?
-kuinka termarit säätävät kiertoa, voivatko ne olla ns. puoliauki vai käytönnössä on/off?
-ei termareita vai termareita mahdollisimman paljon? Mietin vaan, että jos termari+toimilaite toimii siten että säätää läpi menevää kiertoa ja sen kiinniollessa muualla kierto lisääntyy ja itse pumppukin on säätyvää malllia, niin eikö olisi perusteltua että termareita olisi mahdollisimman paljon=> mahdollisimman säätyvä järjestelmä? Tietysti jos piireille manuaalisäätö ja pumpussa ei säätyvät kiertovesipumput niin silloin kai termareiden+toimilaitteden merkitys pienempi=stabiili tila/kierto?
-entä miten kostean tilan(manuaali?), olohuone jossa takka(manuaali?) ja autotalli(lattiatarmari?, humppaa aika paljon kun kylmää autoa ajellaan sisään) säätö kannattais toteuttaa?
Kommentteja odotellaan
