Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpö osana hybridilämmitystä, kokemuksia?  (Luettu 4576 kertaa)

Poissa Jussi_Tku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Olemme suunnittelemassa isoa omakotitaloa, jossa kokonaisala 300 m2 + lämmin kellari 150 m2. Suunnitelmissa on tietenkin rakentaa matalaenergiatalo. Lämmitysjärjestelmän rungoksi olen ajatellut maalämpöjärjestelmää, jota täydentäisin  ainakin aurinkokerääjillä. Halvan puunsaannin vuoksi haluaisin myös talvisin välillä lämmittää taloa & käyttövettä puilla, jottei ainakaan mennä maalämpöpumpun sähkövastuksien puolelle. Puulämmitys olisi käytössä oman viitseliäisyyden puitteissa. Maalämpöä hyödynnettäisiin kesällä myös jäähdytykseen. Aurinkokeräimillä lämmitettäisiin kesällä isoa ulkoallastakin. Lämpimän veden käyttö on isossa perheessä toki myös suurta.

Käytännössä tälläisen järjestelmän ydin lienee monipuolinen energiavaraaja, johon maalämpöpumppu, aurinkokeräimet ja puukattila yhdistettäisiin.

Onko kellään kokemuksia vastaavanlaisesta järjestelmästä ja osaisiko joku suositella vielä sopivaa suunnittelijaa tällaiseen järjestelmään?

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Re: Maalämpö osana hybridilämmitystä, kokemuksia?
« Vastaus #1 : 18.12.10 - klo:16:43 »
Sanoisin että tuollainen olisi 2 hyvän varaajan paikka, yhdellä ei hyvää tule, kylmä+kuuma varaaja... Tuollaiseen olen itse päätynyt jos aurinkoa hyödyntämään alkaisin tuon MLP:n lisäksi. On jäänyt vaan ajatuksen tasolle toistaiseksi, josko sitten kun energia alkaa maksamaan.... ;)
Oliko vesitakka vai oikein puupannu suunnitelmissa?
« Viimeksi muokattu: 18.12.10 - klo:16:44 kirjoittanut Roori »

Poissa Jussi_Tku

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Maalämpö osana hybridilämmitystä, kokemuksia?
« Vastaus #2 : 31.12.10 - klo:14:05 »
Kyllä ajatuksissa on oikein puupannu, ei oikein tunnu hyvältä ajatukselta tuo veden kierrättäminen muualla kuin teknisessä tilassa.

Toki olen avoin myös kokemuksille näistä tai esim. Savumaxin systeemeistä. Savukaasujen lämön hyödyntäminen sinällään on kyllä mielenkiintoinen ajatus koska puusaunakin taloon on suunnitteilla.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Maalämpö osana hybridilämmitystä, kokemuksia?
« Vastaus #3 : 31.12.10 - klo:14:57 »
Meillä lämmitettiin pari vuotta pelkällä puukattilalla (JämäYP 40) ennen maalämpöinvestointia.Lämmitys itsessään oli ihan luontevaa puuhaa,2-3 tuntia(pesällistä)/vrk niin 1,2m3:n varaaja oli 100asteinen ja riitti vuorokaudeksi.Siinä vaan haittapuolena tuli joka viikonlopun kattilan tulipintojen ja savukanavien putsaus.Vaikka oli lataustermostaatti varaajakierrossa että kattilan lämpö nousi +90 asteeseen ennenkuin alkoi ladata varaajaa ja palaminen aina  täysillä niin kuitenkin rautalevypintoihin kerrostui aina karstaa jotain 5mm:n paksuudelta viikossa.Se oli niin tiukassa ettei lähtenyt kunnolla kuin petkeleen tapaisella työkalulla "piikkaamalla".Siinä tuli melkoisen iso hyötysuhteen tipahtaminen jos ei putsannut,jos puhtaalla kattilalla riitti vrk:n lämmitykseen esim 3 pesällistä niin alkoi mennä 4-5 pesällistä kun karstakerros vahvistui ,se alkoi toimia eristeenä.Muuratuissa leivinuuneissa yms varaavissa takoissa ei tätä haittaa ole kun niissä keraamisten tulipintojen lämpö nousee niin korkeaksi että että ne alkaa toimia katalysaattorin tapaan ja siinä palaa kaikki terva ja piki yms mikä rautalevykattilassa jämähtää tulipintoihin.Eikä niitä kai ikinä tarvitse putsata noilta osin.Jos vielä uutta taloa joskus rakennan niin puukattilan tilalle laitan muuratun leivinuunin tai varaavan takan keskelle taloa.Niissä on sellainenkin harvinainen ominaisuus että toimii ongelmitta vaikka sähköt on poikki.Toki on olemassa joitakin puukattiloita missä tulipinnat ja savukanavat on pinnoitettu keraamisella laatoilla mutta muistelen että ovat melko arvokkaita.
Että tällaista kokemusta ;)
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m