Hei,
Olen täällä käynyt lueskelemassa jonkin aikaa, mutta niin kuin joku mainitsikin, täytyisi tietämättömälle olla maalämpö-suomi -sanakirja. Siksipä kysyn nyt suoraan viisaammilta.
Tilanne on tämä: -52 rakennettu talo, jossa ulkoseinät kaksi tiilikerrosta ja välissä koksikuona. Ikkunat on uusittu, ovat 3-kerroksiset. Kerroksia 3, jokaisessa n. 120 neliötä eli yhteensä 360. Yläkerrassa muutama kylmä vinttikomero, muuten lämmintä tilaa. Keskikerros täysin lämmin. Näissä patterilämmitys. Keskikerroksessa on myös leivinuuni, jota lämmitetään n. 3 päivän välein.
Alakerrassa pesuhuone, sauna, ja pyykkihuone (yht. n. 35 neliötä) joissa vesikiertoinen lattialämmitys. Muuten puolilämmintä tilaa, joka on käytännössä pysynyt pannun avulla lämpimänä.
Lämmityksenä on puu. Vieressä myös öljykattila, jota ei olla juuri käytetty. 1800 litran varaaja, joka puulämmityksellä on riittämätön. Halkohommiin ollaan kyllästytty, voisi tästä vähän helpommallakin päästä. Arvioitu kulutus on n. 60 motin luokkaa, mutta ollaan kesäisin laiskoja lämmittämään vettä, mieluummin mennään mökille saunomaan. Tulevaisuudessa olisi kiva, jos lämmintä vettä olisi aina ja mahdollisuus suihkuun ilman 2 tunnin lämmityshommaa.
Lämmöntarve on arviolta 60 000- 80 000 kWh luokkaa. Totuutta ei tiedä kukaan. Yläpohjaan on tarkoitus ottaa puhallusvilla piakkoin.
Pumppu sijoitettaisiin mielellään öljykattilan tilalle, ja jätettäisiin puu rinnalle. Keruuputkiston saa peltoon.
Muutama maalämpöheppara täällä on pyörinyt, ja kovin erilaisia tarjoukset ovat, joten niiden vertailu on hankalaa jollei mahdotonta.
Ensinnäkin, kuinka pitkä keruuputkiston mielestänne pitäisi olla? Riippuuko putkiston pituus pumpusta, vai onko tämä jokin absoluuttinen suure, joka tulee suoraan energiantarpeesta?
Mitkä kilowatit pumpusta tulisi löytyä, jotta sillä pystytään kattamaan energiantarve? Ihan täyteen peittoon ei pyritä, vaan tarkoitus olisi käyttää puuta rinnalla. Tähän mennessä lämmityksestä ei ole maksettu muuta kuin hartiavoimaa, joten ei haluta tilanteeseen, jossa huomaamme maksavamme huimaavia sähkölaskuja.
Kuinka puu ja maalämpö rinnakkain toimivat? Toisten mielestä automatiikka on hankalaa ja pumpulla täytyy olla oma varaaja, toisten mielestä sopivat hyvin yhteen ja pumppu vähentää käymistä samaa tahtia kuin pökköä heitetään pesään.
Joku täällä mainitsi, että tulistintekniikka sopii paremmin patterikiertoiseen järjestelmään. Painajainen olisi tilanne, josssa huomattaisiin maksaneemme maltaita maalämmöstä, joka ei lämmitä taloamme...
Muitakin kysymyksiä on mielessä valtavasti, mutta jos näillä aloitetaan.
Vastauksista kiitollisena,
Eeva