Siis lämmityskauden (huhti-lokakuu) ulkopuolella käytetään erillistä käyttövesivaraajaa eikä lämmitetä isoa varaajaa pelkän lämpimän veden takia.
Ymmärsinkö oikein?
Periaatteessa näin,käytännössä ainakin tulistinpumpulla kannattaa ison varaajan lämpö pitää jossain +35 tienoilla niin käyttöveden esilämmitys toimii ja paremmin riittää käyttövesi.
Vaihtoventtiilikoneella voi ison varaajan jättää kesäajaksi vaikka kylmäksi jos ei esim märkätilojen lattialämmitystarvetta ole.
Vaihtoventtiilikoneissa käyttöveden lämmitysiteho on sama kuin pumpun antoteho,esim 11kw joten tämä kannattaa huomioida käyttövesivaraajan mitoituksessa ettei kannata turhan pientä laittaa pätkäkäynnin välttämiseksi.
Jos käyttää isoa varaajaa kesäaikana käyttöveden esilämmitykseen niin silloin riittää pienenpikin käyttövesivaraaja.
Meillä on 2-3h ja 160l käyttövesivaraaja.Iso varaaja on käyttöveden esilämmityskäytössä kun siellä on pari kierukkaa
Mitä sitten lämmityskaudella (loka-huhtikuu) kun lämmitän puilla varaajan kuumaksi?
Mä en tiedä saako nykyisillä fiksuilla ohjauslogiikka ohjelmilla sellaista toimintaa että pumppu saa käydä vain jos varaajan lämpö on alle peruslämpötilan.
Meillä kun on vanha pumppu ja siinä ohjaus hoituu isossa varaajassa olevalla on/off termostaatilla.
Toi termostaatti on säädetty kytkeytymään yleensä +38 asteessa ja kun varaajan lämpö on noussut 5 astetta niin termostaatti katkaisee ja pumppu pysähtyy.
Kovilla pakkasilla väännetetään termostaattia isommalle lämmötarpeen mukaan.
Jos puukattilassa on tulet ja varaajan lämpö nousee yli termostaatin katkaisurajan niin pumppu ei käynnisty ennenkuin varaaja on jäähtynyt käynnistysrajaan.
Käyttövesipuoli taas lämpiää puilla lämmitettäessä ison varaajan kierukoissa riittävästi joten lämpöpumpulla ei senkään lämmitystarvetta ole.
Mä laitoin käsiventtiilin ison varaajan käyttövesikierukalta kulutukseen lähtevään putkeen ja jos lämmitän puukattilalla niin käyttöveden saa isosta varaajasta suoraan kulutukseen venttiiliä kääntämällä.
Kun venttiili on toisessa asennossa niin käyttövesi kiertää lämpöpumpun kv-varaajan kautta ja iso varaaja toimii esilämmittimenä