Tilanne on sellainen, että -71 valmistuneeseen yksikerroksiseen n.120-neliöiseen taloon pitäisi remontoida koko lämmitys. Heikko painovoimainen ilmanvaihto on tarkoitus muuttaa koneelliseksi. Lisäksi tarvitaan viilennystä sen verran, että sisäilma saadaan kesälläkin pysymään alle 23 asteen.
Alunperin kaavailin Karhun KIV-mallia, koska siinä olisi ollut kaikki tarvittava samassa paketissa. Ilmeisesti niitä ei enää ole saatavilla, ja systeemi on rakennettava "irtokomponenteista".
Minkälaisia ratkaisuja tähän on käytetty ja mitä suosittelette?
Onko varsinainen mlp valittu, eli haetko tässä vaan keinoja toteuttaa viilennys ilmanvaihtoremontin yhteydessä? Joka tapauksessa pumpun valinta kannattaa tehdä erikseen iv-koneen/viilennyksen valinnasta. Pumppuvalinta riippuu vähän siitä onko normaali vesikiertoinen patterilämmitys vai lattialämmitys tai jotain muuta? Onko normaalia suurempi lämpimän käyttöveden tarve (porealtaita tms.)?
Ilmanvaihtoon/viilennykseen on kans vaihtoehtoja monta, ottamatta edes kantaa Iv-koneen tyyppiin (kuutio/pyöriväkennoinen/...) tai merkkiin. Jos tulee mlp porakaivolla niin vaihtoehdot 1 tai 2 on käytännössä kustannustehokkaimpia. Muutoin 3 tai 4.
1) Jäähdytyskenno IV koneen tuloilmaan (tai ulkoilmaan niin saadaan talvella myös esilämmitys), kennossa kiertämään porakaivon kylmä liuos
2) Erillinen puhallinkonvektori keskeiselle paikalle, jossa kiertää porakaivon kylmä liuos
3) Erillinen ILP hoitamaan jäähdytys
4) "Integroitu IV-kone/poistoilmalämpöpumppu" - MerAir
Aloittamatta mitään sotaa vaihtoehdoista... vaihtoehto 1 riittää varmaan kohtuudella ellei ole mitään erityisen suurta auringon aiheuttamaa lämpökuormaa kesällä. Vaihtoehdot 2 ja 3 tarjoaa sitten suuremman tehon suhteessa investointiin.. Vaihtoehdosta 4 ei ole kokemuksia, luulisin että pääsee samoihin 1 kanssa. Näistä viilennysasioista löytyy sitten paljon keskustelua jo tuolta ilmanvaihto, jäähdytys osastolta...