Uudisrakennuksiin pitää nykyään laskea energiatodistus jo rakennuslupavaiheessa ja käytännössä siinä yhteydessä syntyy energiaselvitys, jonka perusteella tuo todistus laaditaan.
Olen ihmetellyt, että miksi näitä tietoja ei tunnuta käyttävän hyväksi pumppujen mitoituksessa. Ainakaan minulta pumppukauppiaat eivät tähän mennessä ole kysyneet noita tietoja, vaan myyjät kyselevät vain neliöitä, kuutioita ja sijaintia ym. Edes rakenteiden U-arvoja (johon tuo energiaselvitys perustuu) ei tunnuta yleisesti kysyttävän.
Minulla tuo energiaselvityksen laskelma näyttää, että -29 asteen pakkasella tarvittaisiin 7,4 kW lämmitystehoa taloon. Käyttöveden lämmitysteho tulee sitten tuohon päälle, mutta sitä ei voi noin yksinkertaisena tehona antaa, kun siihen vaikuttaa varaajan koko ja veden tarve.
Tuo arvo on laskettu määräysten mukaisella ilmanvuotoluvulla 4,0 1/h. Jos rakentamisessa saavutetaan parempi tulos, kuten elättelen toiveita, niin lämmitystarve pienenee tuosta. Ilmanvuotoluvulla 1,0 1/h lämmitystehon tarve olisi 6,2 kW. Todellisuudessa päästään varmaan johonkin noiden lukujen välille, toivottavasti lähemmäs tuota 1,0 1/h.
Olen tässä pumppuharkinnassa tällä hetkellä päätynyt siihen, että haluaisin tulistuksenpoistolla olevan pumpun sisäänrakennetulla varaajalla (älkää kysykö perusteluja, nämä suomi/ruotsipumppu valinnat on aika makuasioita; sisäänrakennettu varaaja sen vuoksi, että tekninen tila ei ole hirveän iso ja nuo yhdessä paketissa olevat mahtuvat siistimmin). Näin ollen vaihtoehdot käytännössä ovat Lämpöässä V-sarja tai Ekowell EVT-sarja.
Jos tavoitellaan täystehomitoitusta, niin paljonko pitäisi laskea käyttöveden lämmitystä varten lisätehoa pumpulle? Lämpimän käyttöveden kiertoa ei ole, eikä poreammetta tai muuta paljon lämmitä vettä tarvitsevaa.
Sen verran olen ajatellut "osatehomitoittaa", että ilmanvaihtoon olen ajatellut laittaa Enerventin koneelle jälkilämmityksen vain sähköllä. Sen verran vähän tuota jälkilämmitystä tarvitaan pyörivän lämmönsiirtimen hyvän hyötysuhteen ansioista - ja senkin vuoksi että itse arvioin, että noita -29 asteen pakkasia ei näillä seuduilla kovin monta päivää vuodessa jatkossa nähdä.