Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Ylisuuret pumput  (Luettu 5144 kertaa)

Poissa Luupaa

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 26
  • Rintamamiestalo - ei tule tekemisen puutetta
Ylisuuret pumput
« : 10.09.09 - klo:09:56 »
Tuolla LÄ-puolella tästä jo laitoinkin, mutta laitan myös tänne.
Mitä mieltä olette hieman ylisuurista pumpuista, erityisesti täystehomallien kanssa. Myyjähän laskeskelee sopivan kokoisen pumput täsmälleen nykyiseen tarpeeseen ostajan antamien tietojen perusteella.

Jos laittaa vähän tehokkaamman pumpun ja syvemmän kaivon, niin ei kai se pätkäkäyntiä tee, jos varaaja on mitoitettu oikein.

Esim. LÄ V-sarjalaiset, joissa sisäänrakennettu varaaja. Käytännössä jos laittaa vaikka V10.5 (400 l varaaja) tilalle V13 (500 l varaaja), hieman syvemmän kaivon ja itse tarve on molemmissa tapauksissa sama, niin eikös tässä lopputulemana saada vain nopeammin hieman isompi varaaja "ladattua".

Itse juuri tätä mietin, jos isompi malli on nettona vain muutamia satasia kalliimpi, niin samahan se on laittaa "varman päälle".

Isompi varaaja luovuttaa suhteessa saman verran lämpöä ulos "vuotoina" kuin pienempikin, ja koska itse tarve on sama, niin esim. käyttövettä riittää isommalla mallilla hieman pidempään.

Eihän se tehokkaampi pumppu tiheämmin käy, käynnistyskertojen tiheys kai on enemmänkin riippuvainen varaajan "tyhjenemisestä". Kun tarve on sama, niin isompi varaaja tyhjenee hitaammin. Tehokkaampi pumppu käy sitten vain vähän lyhyemmän aikaa "latausvaiheessa". Tosin viehän se isompi pumppu hieman enemmän sähköä toki, mutta käyntijakson pituus on lyhyempi, jolloin erotus lienee lähellä +- nollaa.

Ja tehokkaamalla pumpulla on sitten "sitä laajennusvaraa". Tiedä mitä laajennuksia, porealtaita tai muita vielä rakentelee...
LÄ-V13, 170+70m kaivot, 730m3 kolmessa kerroksessa 1.10.2009 alkaen

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 865
  • yli-ikämies
Re: Ylisuuret pumput
« Vastaus #1 : 10.09.09 - klo:10:46 »
Niinpä minäkin vastasin sitten täälläkin.

Tästä asiasta on väännetty paljonkin kättä.
Olen kanssasi samaa mieltä.

- Alimitoituksella käynnistymiset vähenenevät ihan vähän sillä, että lämmön lataaminen tosiaan kestää hiukan kauemmin pienellä pumpulla, mutta sitten haittana on riski alimitoituksesta ja tehon riittämättömyydestä kovilla pakkasilla.

- Toinen haitta alimitoituksesta tulee siitä, että kompressorin eliniän käyttötunnit tulevat aikaisemmin täyteen ja kompuran elinkaari päättyy siis pikemmin.
Myös käynnistykset kuluttavat kompressoria melkoisesti.
Molempien haittavaikutus on kumulatiivista (summautuvaa).
Vähän käynnistymisiä ja vähän käyttötunteja = enemmän elinvuosia kompressorille.

- Sähkön kokonaiskulutukseen pumpun koolla on tuskin juuri mitään vaikutusta.

- Usein yllytetään ostajaa hankkimaan ns. osatehoiseksi mitoitettu lämpöpumppu.
Jos kaikki lämpöpumput alimitoitetaan (= osatehomitoitetaan) niin, että ne alkavat esim. alle -20 lämpötilassa lämmittämään pumpun lisäksi sähkövastuksellaan, saataisiin maahamme koville pakkasille valtava sähkönkulutuksen lisäys. Sen seurauksena maamme sähköverkko romahtaisi, kun mitoitus ei riitä tuollaiseen tehon nousuun.
Nytkin jo maamme sähköverkko toimii kapasiteettinsa äärirajoilla kovilla pakkasilla.
Verkon kaatuminen on ollut joskus jo aika lähellä. Sen välttämiseksi on pakko alkaa rajoittaa jakelua, josta seuraukset ovat epämiellyttävät.
Osatehomitoitus on tosi arveluttavaa.
Siihen tarvitaan lisää ydinvoimaloita.

Jos hintaero on pienehkö, kannattaa valita se vähän isompi.

Poissa pete

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 203
  • Ekowell ECT300 08/2003 alkaen
Re: Ylisuuret pumput
« Vastaus #2 : 10.09.09 - klo:12:08 »
Tuota osatehomitoituksen aiheuttamaa kulutushuippua on kyllä monessa yhteydessä liioiteltu.
Totuus on että osatehopumput eivät kuitenkaan tuota vastuksella kuin osan tehostaan, pumppu toimii edelleen täydellä tehollaan ja hyötysuhteellaan. Myöskään vastuksen teho ei todellakaan ole käytössä kaikilla osatehopumpuilla samanaikaisesti, koska vastusta pidetään päällä vain tarvittavissa määrin. Useimmiten osatehomitoitukset ovat melko lievästi osatehoisia kuitenkin.
Esim. useimmat ilmalämpöpumput sen sijaan tippuvat pelistä kokonaan paukkupakkasilla, jolloin siirrytään suoraan sähkölämmitykseen ja kulutus on sama kuin sähkölämmitystaloissa.

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Ylisuuret pumput
« Vastaus #3 : 10.09.09 - klo:12:21 »
Meillä aikanaan C7:n ja C9:n ero oli "satasia", mutta loppupeleissa "samaan hintaan" (LKV tilavuus ei muutu). Kaivon laitoin 25m aktiivia lisää (800EUR) ja C9:n. Varaus LKV-laajennukselle....

Ymmärsin, että kiinnostaa täysteho vs. yliteho (eikä osateho vs. täysteho). Itse ihmettelin hieman samaa ostovaiheessa vaihtoventtilikoneen kanssa. Noin yleisesti taitaa "ylimitoituksen" järkevyys täystehopumpusta riippua vähän siitä mihin varautuu? Mille arvolle LA muten mitoittaa "täysteho"-pumput?

Jos oletat, että vain LKV hetkellinen tarve on tulevaisudessa suurta (poreamme mammalle), mutta jatkuvaa tehoa ei tarvita aiempaa enemmän (talon laajennus tms.), pelkän varaajan kasvatus tuntuisi otsaluulla järkevältä. Turha myöskään kasvattaa kaivoa tämän takia (keskivertoperhe kuluttaa 4500kWh LKV:hen, jos vaikka tuplaat sen menee toleranssiin)

Jos taas jatkuvan (lämmitys)-kulutuksen oletetaan nousevan, pumppu ja kaivo isommaksi (LKV saa pysyä ennallaan). Puskutivaraajan koon tarkastus patteritalossa (ruotti-malli)

Jos varaajan / pumpun suurennnus tarkoittaa LA:ssa molempien kasvatusta, varmasti turvallisella puolella. Kaivo sitten em. logiikalla?

Poissa Maalampo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 510
Re: Ylisuuret pumput
« Vastaus #4 : 27.09.09 - klo:03:43 »
Löytyykö mistään taulukkoa mistä voisi katsoa/laskea minkä kokoisen pumpun tarvitsee kun tietää talon energiatarpeen, esim jos talon laskennalinen kulutus on n. 50 000 KWh/v niin mikä on pumpun teho kun puhutaan täysitehoisesta järjestelmästä.
 :-X

rihveli

  • Vieras
Re: Ylisuuret pumput
« Vastaus #5 : 27.09.09 - klo:14:32 »
Nämä samat yliteho kysymykset ovat askarruttaneet myös omassa alkavassa saneerausprojektissa.

Harmi, kun ei voinut laittaa suoria linkkejä tänne foorumille, tuli joku errori.

Nimimerkki tomppeli on saneeraus maalämmölle viestiketjussa sivulla kaksi otsikolla Mitoitus öljystä maalämpöön laatinut pumpun koolle taulukon kulutetun lämmitysöljyn määrän perusteella.

Tomppeli on myös laatinut taulukkolaskentapohjan, johon voi syöttää vaikkapa toteutuneita energiankulutusarvoja. Se taasen löytyy Uutiset viestiketjun alta kaikki laskentapohjat täältä otsikolla.

Taulukkolaskentapohja on helpottanut tulevan pumpun teholuokan ja käyntiaikasuhten tarkastelua, suuret kiitokset tomppelille!
« Viimeksi muokattu: 27.09.09 - klo:14:41 kirjoittanut rihveli »

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 865
  • yli-ikämies
Re: Ylisuuret pumput
« Vastaus #6 : 27.09.09 - klo:20:05 »
Lainaus
Taulukkolaskentapohja on helpottanut tulevan pumpun teholuokan ja käyntiaikasuhten tarkastelua, suuret kiitokset tomppelille!
Kiitos itsellesi.
Koetan tässä linkkejä:

Linkkiluettelo tällä foorumilla
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=181.msg877#msg877

EXCEL -laskentataulukko pumpun ja kaivon määritystä varten:
http://www.pauna.net/Laskentakaavat/PorakaivoLpumppu.xls
On hyvä huomata, että käyntiaikasuhde tuossa taulukossa on kuukauden keskilämmön mukaan.

Yksinkertainen mitoitustaulukko:
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=2919

Täältäkin voi ladata laskentaohjelman!

Menestystä projektillesi!
Paavo
« Viimeksi muokattu: 20.11.14 - klo:10:27 kirjoittanut tomppeli »