Laita mahdollisimman iso lämpimän käyttöveden varaaja. Tällöin lämpöpumpun käynnistymiskertoja on harvemmin ja käyntijaksot ovat kerralla pidempiä. Lämpöpumpun käyttöikähän lasketaan kompressorin käynnistymiskerroissa ei käyntiajassa.
Tällainen mielipide tulee esille lähes kaikissa jutuissa, ja lähes poikkeuksetta melko pyöreästi. Vastaavasti voisi sanoa "Halpa on parempi kuin kallis"? Jos varaosakompura kuulema maksaa n. 2tEUR , niin ei sen käyttöiän takia kannata kovin suurta ylimitoitusta/extra investointia tehdä? Sopiva varmuus hyvästä..
Olen seurannut meillä (uuden) vaihtoventtiilikoneen (185l / 2+2hloä joista 3 naista) käynnistyksiä nyt kesäaikaan ja maksimissaan (normaalikäytössä, saunailta) tulee vrkssa 8 LKV-sykliä (normaali 5) a n.13min (ero +-7.5C asetusarvosta). Tämä tekee vuodessa 1800...3000 sykliä, kun vettä lämmitetään (LL-syklin loppu sen lisäksi).
Yksinkertaistamalla voi arvioida, LL-piiri päällä n. 30% (Espoo vuosi-ka +6C, mitoitusteho DUT -22C, tai vastaavasti (27-4.5)MWh / 9kW => 2500/8760). Jos LKV-sykli osuu missä tahansa kohdassa (sykli loppumassa, kun LL alkaa, LL:n lopuksiLKV sykli alkaa) LL-tarpeen kanssa yhteen, ei
lisäkäynnistysta tarvita => normaali LL-sykliin liittyvät LKV syklit siis :-/
(30%*24h +
8x 2x13/60) / 24h = (7.2+3.5)/24 = n.44% tai
(30%*24h +
5x 2x13/60) / 24h = (7.2+2.2)/24 = n.39%
Jos em. logiikka pitää kutinsa meillä 40+% LKV sykleistä osuu LL-sykliin. Siten
lisäkäynnistysten määrä jää meillä n. 1100...1700 kertaan vuodessa. Tätä saa vielä alaspäin estämällä LL-syklin aamu-yöstä esm. 2h, jolloin ensimmäiset 2 suihkuttajan LKV-sykli LL-eston poistuttua ilma
lisäkäynnistystä.
Muistelen, että Larux oli laskeskellut/mittaillut , että ensimmäiset 15min parhalla COPlla, koska kaivo "kuuma", mutta 30min jälkeen ei enää optimissa. Pitkä sykli ei siis välttämättä olekaan pelkkää plussaa?
Jos nyt viisaammat voisivat sanoa:
- Mikä on kompuran tyypillinen mitoitusikä?
- Montako kertaa / kuinka pitkään "mahdollisimman iso lämpimän käyttöveden varaaja"-MLP käynnistyy (oikeasti) per vuosi, niin näkisi, päljonko odotettava käyttöikä laskee, jos ottaa pienen varaajan ja olettaa "Lämpöpumpun käyttöikähän lasketaan kompressorin käynnistymiskerroissa ei käyntiajassa". (En nähnyt tiedonkeruuketjussa käynnistysten määrää....)
- Paljonko "iso" varaaja tuottaa lisä-häviöita (suurempi lämpöhukka) vs. pieni varaaja. (lähinnä kesäaikana merkitystä)
- Kuinka monta neliötä "iso" varaaja vie ja paljonko se maksaa. Espoossa 3++tEUR/m2, kaikkialla vähintään 1tEUR/m2?
- Jos MLP laitettava esim. autotalliin ("halvat neliöt), jotta "mahdollisimman iso" mahtuisi, lämpökanaalin hinta / lisähäviöt huomioitava?
Kannattaisiko kuitenkin keskittyä vain odotettuun LKV kulutukseen (ja veden riittävyyteen), eikä todennäköiseen ylimitoitukseen?
Seuraavaa
lisäkäynnistystä odotellessa/useampi investointi-tonni säästettynä :D