Toisessa ketjussa ArjanharjuV15 kirjoittaa: V15 on ylimitoitettu tarpeisiimme, otimme sen, koska hinnaneroa V13 oli varsin vähän. Se on kyllä totta, että hintaeroa noilla pumpuilla ei juurikaan ole. Ylimitoitetulla pumpulla kuumaa käyttövettä saa tuotettua hivenen nopeampaa ja lämpö varmasti pisaa, jos se jääkausi on vielä tulollansa. Mutta vähän tämä ylimitoituksen tai alimitoituksen hyödyllisyys askarruttaa, kumpi parempi?
Lässän V-koneen ylimitoitus ei periaatteessa vaikuta pumpun käynnistystiheyteen lämpöisillä keleillä, kun varaajakoko on sama (mun tapauksessa V7:lla ja V9:llä on sama varaaja, ArjanharjuV15:lla on isompi varaaja, mutta kumminkin sama koko V13:lla ja V15:lla), mutta yksittäisen käyntijakson pituuteen se vaikuttaa. Eli isompi pumppu käy lyhyemmän aikaa kerralla lämpöisillä keleillä.
Pumppukauppiaat kehuvat lyhyitä käyntijaksoja, että se muka säästää pumppua. Mielestäni se pitäisi kyllä olla juuri toiste päin. Oikein lyhyet käyntijaksot kuluttavat mielestäni pumppua enemmän, koska pumppu pyörii enimmäkseen kylmänä, jolloin voitelu ei välttämättä toimi optimaalisesti.
Varsinkin käynnistykset kuluttavat pumppua ja hieman alimitoittamalla pumppu ehkä saadaan käymään yhäjaksoisesti muutaman käynnistyskerran yli, kun ilma viilenee riittävästi. Elikkä pienemmällä pumpulla tulee vuosittain käyttötunteja enemmän ja käynnistyskertojen määrä pitäis hieman vähentyä.
Piileekö siinäkin sitten taas jokin vaara, jos pumppu käy tammipakkasilla pari viikkoa yhtä soittoa? Kaivon ollessa reilusti ylimitoitettu, senkään ei pitäisi jäätyä...