@Peca,
En oikein ymmärrä miten kommenttisi liittyvät tämän ketjun aiheeseen joka käsitteli blazeron kysymystä ja valintaa tulistuspumpun ja vaihtuvalauhdutteisen ns. ”svedupumpun” välillä. Tarkoitatko, että pumppusi toiminta osoittaa vaihtuvalauhdutteisen soveltuvuuden Suomen talveen, mitä pumppujen soveltuvuutta minäkin käsittelin ?
Kun nyt sanot: ” @Jussi: minulla käyttöveden lämmitykseen pumppu käyttää lisävastusta 30vrk:n välein noin 9kWh:ta ei koskaan muuten.” , ja joulukuussa 2006 kirjoitit ketjussa:
Re: Tulistuspumppu patteritaloon?« Vastaa #16 : Joulukuu 7th, 2006, 9:29pm »
Lainaa Muokkaa
lyhennelmä Pecan kirjoituksesta :
”Ennen puhallinpatterien asennusta (niitä on 6 kpl, kolmea eri kokoa sabiana- merkkisiä) kovalla pakkasella, -25 tai kylmempi verkkoon piti ajaa noin 55-57 asteista vettä ja lisävastus oli pakkasilla kovassa käytössä. Esim. viikko 1/2003 keskilämpö oli -24,5 ja lisävastus 87 tuntia päällä viikon aikana. No se on kylmin talvi minun "maalämpöaikana".
pätkäkäynnistä hyvä esimerkki on
http://www.kolumbus.fi/pecamail/D060411.jpg, viime kesänä asensin Jäspi GTV 500 massavaraajaksi estämään pätkäkäyntiä ja lisäksi nyt on mahdolisuus asentaa aurinkokennoja, jos jaksan...tuskin.
500 litran massavaraajan kanssa käynnistysten lukumäärä putosi n. kolmasosaan, eli pätkäkäynnistä ei voi puhua... -Peca- ” lainaus päättyy.
Jos nyt aloittelijan ymmärryksellä tulkitsen tuota joulukuista ja tämänpäiväistä tekstiäsi, eikös tuo projektisi ole mennyt jotenkin seuraavasti; kun IVT pumppu ei oikein pystynyt Suomen talvessa tekemään järkevästi 55 asteista lämmitysvettä, jouduit ajamaan vastuksia pahimmillaan 87t viikossa. Jouduit edelleen hankkimaan 6kpl puhallinkonvektoreita ja vielä ilmeisen kovan pätkäkäynnin vähentämiseksi 500 l massavaraajan. Voiko tuohon oikein muuta lisätä kuin Sinua lainaten ” Nämä asiat on mitoitusasioita, pumpun kuin pumpun saa taatusti toimimaan perseelleen väärällä mitoituksella”
Pointtini tässä on se, että ainakin minun, ehkä muidenkin aloittelijoiden on tavattoman vaikea lukea kommenttejasi, jos näkemyksesi muuttuu tai jätät toisessa asiayhteydessä oleellisen kertomatta. Voi olla, että vieläkin tulkitsen viestejäsi ja projektiasi väärin, mutta johtopäätökseni Sinun kokemuksista tähän tulistus/ ei-tulistus aiheeseen ovat :
1.
Mainitsemasi 44 asteen korkein lauhtumislämpö ei kait mitenkään ole ruotsalaisen vaihtuvalauhdutteisen pumpun hyvä ominaisuus. Se on vain korkeampi kuin tulistuspumpulla samoissa käyttötilanteissa
En tiedä miten kytkit tuon pätkäkäynnin paikkaamiseksi hankkimasi 500l varaajan, mutta voisiko tässä kaksinkertaisessa vesikapasiteetissa olla yksinkertainen selitys sille että nyt tuo toimii niin kuin sanot ja käyttövesi riittää (?). Se parani siinä samalla kun ratkaisit toista ongelmaa. Viittaan tuohon sanailuusi nimimerkki Volkkarin kanssa.
2.
Jos olisit alun perin hankkinut tulistuspumpun, eikö tuo talosi kylmien päivien 55 asteen patterivesi olisi tehty (käsittääkseni merkistä riippumatta) sangen yksinkertaisesti shunttaamalla varaajan tulistusosan lämpöjä patteriveteen (ja tarvittaessa jopa 5-15 astetta kuumempanakin). Siis peruskytkennällä, vähemmällä vastusten hehkutuksella, ja hyvin todennäköisesti ilman puhallinkonvektoreita, erillistä varaajaa, sen viemää tilaa, ym. rahanmenoa ja harmia.
Äääriolosuhteissa ratkaiseva ero tekniikoiden välillä lienee se, että kun mennään patteriveden lämpötilassa vaihtoventtiilikoneen maksimilämpötilan yli, esimerkiksi 55 astetta, se ei siitä enää nouse. On lisättävä pattereita tai villapaita.
Tulistuspumppu käsittääkseni venyy sekä COP:in että shunttauksen takia selvästi korkeampaan (olisiko 5-15 astetta) lämmitysveden lämpötilaan. Ts. tulistinpumppu pärjää pitempään silloin kun talon lämmönjako alkaa rajoittaa. Ilmeisesti Sinä jouduit tähän tilanteeseen IVT:n kanssa ja ratkaisit sen lisäämällä puhallinkonvektoreita, ym.
3. Sinun projektista, ja valitettavista vaikeuksistasi herää kuitenkin epäilys, että tulistustekniikka saattaisi olla parempi myös patterilämmitteiseen remonttikohteeseen
Kommenttisi kiinnostavat erityisesti siksi, että minullakin on patterilämmitys ja haen pumppua parhaalla mahdollisella hinta/laatusuhteella, ja samat vaikeudet kenties edessä.
Voihan tuossa Sinun projektissa olla toki jotain muita tekijöitä, joiden takia se ei ole oikein edustava esimerkki tähän ilmeisesti elämääkin suurempaan kysymykseen, tulistuksella vai ilman, svedu vaiko finski. Toivon, että korjaat jos edellä olevassa tulkinnassa on virheitä.