NIBE ja useimmat ruotsalaiset pumput ovat ns vaihtoventtiilikoneita.
Vaihtoventtiilikoneen toimintaperiaate näkyy tässä kuvassa.Ruotsalaispumpuissa ei myöskään yleensä ole lämmitysveden sekoitusventtiiliä, jolla vakioidaan pattereille menevän menoveden lämpötila.
Tuon sekoittajan ja varaajatankin puuttuminen voi aiheuttaa patteriverkon putkiston napsumista.
On myöskin suomalaispumppuja, jotka ovat vaihtoventtiilikoneita.
"Suomalaispumppuja" ovat esim. Ekowell , Läpöässä v-mallit ja Geopro SH -mallit samoin on Gebwell.
Suomalaispumpuissa on varaaja sekä käyttövedelle, että kiertovedelle.
Jos ei ole betonimassaan varaavaa lattialämmitystä, on syytä hankkia pumppu, jossa on valmiina isohko varaaja, sekä käyttövedelle, että lämmitysverkon kiertovedelle.
Ilman kiertoveden varaajaa pumpusta tulee ns pätkäkäyntikone, joka tietenkin rasittaa pumppua.
Suomalaispumpuissa on käytetty ns tulistustekniikkaa. Tulistustekniikka nostaa käyttöveden lämmön korkeammalle. Meidän varaajan kyljessä on mittari, joka näyttää käyttöveden lämpötilaksi 65 - 67 astetta. Tulistustekniikka ei nosta kesällä lämpöä yhtä hyvin, mutta toisaalta, silloin ei kaivatakaan niin kuumaa vettä.
Ruotsalaispumpuilla käyttövesi on yleensä noin 50 - 52 asteista. Ruotsalaispumpun varaajaa, joka on yleensä noin 160 - 190 litraa, varaa siis vain lämmintä käyttövettä, mutta ei varaa ollenkaan pattereiden kiertovettä.
Ruotsalaispumppuihin voi ostaa lisähinnalla lisävaraajan sekä käyttövedelle, että patterivedelle.
Mitä isommat varaajat, sitä harvemmin pumppu tarvitsee käynnistyä.
Itselläni on Geopro SH13 pumppu 700 litraisella SHAK702 varaajalla saneeraustalossa, jossa patterilämmitys. Porakaivot 2 x 184 m. Paikka pohjanmaalla.
Konvektorilämmitys olisi patterisysteemiä parempi saneeraustalossa. Betoniin varaava lattialämmitys olisi toppen, mutta vanhaan kohteeseen se ei niin vaan onnistu!