Lämpöputkien napsuminen on harmillinen asia. Tähän seikkaan pitää varautua jo lämpöpumppua valittaessa.
Itselläni on saneerauskohde, jossa on vesikeskuslämmitys. Runkoputket on vedetty puulattian alle ja kannakoitu puupalikoiden varaan. Talo on pitkänomainen ja pisimmät runkoputkien suorat osuudet ovat 13m. Kokemuksesta tiesin, että jos sääti menoveden lämpötilaa kerralla liian paljon, putket napsui kunnes lämpötilat olivat tasaantuneet. 10C lämpötilan lisäys venyttää putkea n.1,5mm.
Valitessani lämpöpumppua ensimmäinen kriteeri oli, että pumpun rakenteen ja menoveden lämpötilan säädön piti olla sellainen, että menoveden lämpötila pysyy vakaana ilman äkillisiä muutoksia.
Tämä ehto täyttyy sellaisella lämpöpumpulla, jossa on lämmityspiiriä varten varaaja joko integroitu itse pumppuun tai erillisenä ja jatkuvatoiminen menoveden lämpötilaa säätävä säädin.
Vaihtoventtiilikone ei yksin täytä tätä ehtoa. Vaihtoventtiilikoneiden myyjät eivät joko tienneet tai halunneet kertoa tästä ongelmasta. Asiaa kysyessäni kylläkin suosittelivat tasaussäiliön asentamista pumpun ja lämmityspiiriin väliin.
Kun vaihtoventtiilikone tekee lämmintä vettä (ainakin joissakin lämpöpumpuissa), on lämmityspiirin menovesi samaa kuin paluuvesi. Kompressorin pysähtyessä lähtee lauhduttimen ja vaihtoventtiilin välillä oleva n.55C lämpöinen vesi tulppana lämmityspiiriin ja hetken päästä perään taas paluuvettä. Helposti päästään nopeaan 25C lämpötilan nousuun ja yhtä nopeaan laskuun. Ja putkien napsumiselle on hyvät edellytykset. Muoviputkien lämpölaajeneminen on moninkertainen teräsputkiin verrattuna.
Pojallani on kahdeksan vuoden ikäinen talo ja vaihtoventtiilikone. Toiminut yhtä vaihtoventtiilin rikkoutumista lukuunottamatta hyvin. Ongelmana on kuitenkin, kun yläkertaan menee lämmitysrunkoputket väliseinän sisällä (tietenkin makuuhuone), putkien napsuminen ja seinä hyvänä kaikupohjana lisää äänen todella häiritseväksi. Ongelmaan saa helpotusta "rasvaamalla" putket, kytkemällä pölynimurin suojaputken toiseen päähän ja syöttmällä sisään talkkia toisesta päästä putkea.
Mitenkä betoniin valetut lattialämmitysputket kestävät toistuvia lämpöliikkeitä?