En malta olla laittamatta lusikkaa tähän soppaan.
Vastausta alkuperäiseen kysymykseesi et saa nytkään, mutta ehkä seuraava valottaa hieman lämmön siirtymisen mekanismeja.
Lämmön siirtymiseen vaikuttaa moni muukin seikka kuin putken materiaan lämmönjohtavuus. Se on totta, että teräksen (riipuu teräslaadusta)lämmönjohtavuuskerroin on 100 -- 150 kertainen muoviin verrattuna.
Lämmön siirtyminen vesistöstä putkessa virtaavaan nesteeseen tapahtuu suurinpiirtein seuraavanlaisesti:
- Lämpö siirtyy aina lämpimämmästä kylmenpään päin.
- Jotta lämpöä voisi siirtyä pitää näiden kahden nesteen välillä olla lämpötilaero.
- Ensimmäisessä vaiheessa lämpö siirtyy johtumalla putkea ympäröivässä vedessä, joka jäähtyy jollakin matkalla vesistön lämpötilasta lähelle putken ulkopinnan lämpötilaa.
- Toisessa vaiheessa vastustaa lämmön siirtymistä veden ja putken rajapinnassa ns. kertavastus.
- Kolmannessa vaiheessa lämpö siirtyy varsinaisen putkimateriaalin lävitse, jolloin lämmön siirtymistä vastustaa putkimateriaalin lämmönjohtokerroin.
- Neljänneksi tulee putken sisäpinnan ja lämmönkeruunesteen rajapinnan kertavastus.
- Viidennessä vaiheessa lämpö jälleen johtuu putken sisäpuolella lämmönkeruunesteessä.
- Vihdoin kuudennessa vaiheessa lämpö menee siirtymällä putkessa virtaavaan lämmönkeruunesteeseen.
Ensimmäinen vaihe on laskennollisesti vaikein. Kuinka paljon pitää putken ympärille muodostua ympäristöään kylmenpää (kevyempää) vettä jotta lunnonkierto alkaisi. Tehdään puhdas arvaus, että 20mm kerros kylmää vettä putken ympärillä pitää luonnonkierron käynnissä.
Putken sisäpuolen johtumiskerros on huomattavasti pienenpi ulkopintaan verrattuna. Tähän vaikuttaa ratkaisevasti virtausmuoto laminaari tai turbulenttinen virtaus. Yleensä virtaus on turbulenttia jolloin johtumiskerroksen paksuus on pieni, tehdään jälleen arvaus, että se on 1mm.
Seuraavaksi verrataan edelläkuvatunlaista lämmönsiirtymistapahtumaa muovi- ja teräsputkella. Niissähän ei ole muuta oleellista eroa kuin seinämän paksuus ja materiaali.
Laitetaan kuvitteellisesti putken seinämän tilalle se määrä vettä mikä vastaa lämmön vastustuskyvyltään 2mm terästä ja 3,7mm muovia.
Teräksen lämmönjohtokerroin on n. 45W/mK, muovin 0,43 ja veden 0,6.
3,7mm muovia vastaa 5,2mm vesikerrosta ja 2mm terästä vastaa 0,03mm vesikerrosta.
Kun vielä oletetaan, että kumpikin kertavastaus vastaa 2mm vesikerrosta, saadaan teräs- ja muoviputken vesivastaavuus.
- Teräs: 20mm+2mm+0,03mm+2mm+1mm=25mm
- Muovi: 20mm+2mm+5,2mm+2mm+1mm =30mm
Nähdään, että kokonaislämpövastuksissa ei ole oleellista eroa.
Kokonaislämmönjohtavuus on teräsputkella 20% parempi kuin samankokoisella muoviputkella. Lopputulos tietyin varauksin, koska laskelmissa on tehty monta oletusta ja arvausta.