Tässäpä nopea kommentti...
>Meille tulevan talon lämmitettävä ala on noin 180-200 m2.
Esim Oulun lääniin arveleisin 8...10 kW maalämpökoneen olevan sopeva teille. Lämpökaivoa nopin. 180 metriä.
>1. Millainen takka olisi järkevä kokonaiskustannusmielessä sipo-talossa MLP:n kanssa: kiertoilma, massiivinen varaava vai mikä muu? Olemme tottuneet lämmittämään paljon takkaa, joten jotain hyötyäkin siitä saisi olla energiakustannusten hallinnassa. Itse olisin varmaankin kallistumassa kiertoilmaversioon.
Mielestäni varaava takka on oikea valinta myös (keveään) kivitaloon. Meillä on valubetoniharkkotalossa massiiviset tulisijat ja olen erittäin tyyvtyväinen niihin, toistaiseksi (kuukauden asumiskokemus).
(meillä tulisijat on tunnelman luojia, sähkökatkojen varalta, keventämässä maalämmön taakkaa (vähentää käyntitunteja paukkupakkasilla), ilmaisten polttopuiden hävittämiseksi)
>2. Miten termostaatit tulisi sijoitella ja mitä erityistä pitää huomioida?
Kauas tulisijoista, ei auringonpaisteeseen, ei ulkoseinään. Joka paikkaan minne tulee seinätermostaatin paikka suosittelen asentamaan putken myös lattiatermostaattia varten.
Termostaatteja ei välttämättä kannata ostaa etukäteen vaan vasta sitten kun näkee miten niitä tarvitsee.
Lattialämpöön mun suosikki on Wirsbo koska se on ison firman tuote ja sitä saa kaikista kaupoista (helppo kilpailuttaa). Wirsbo tekee myös putkisuunnitelman ilmaiseksi.
>3. IV-koneen valinta? Miten saadaan takan tuottaman lämpö parhaiten hyödynnettyä?
Mielestäni pyöriväkennoinen ilmanvaihtokone on paras.
Kiertoilmakanava takalta on hyödyllinen vain jos talo on sokkeloinen/monimutkainen.
Tulisija keskeiselle paikkaa talossa (ei ulkoseinälle) niin hyvin leviää lämpö.
Takan korvausilmakanava siten että maalämpö esilämmittää korvausilman (esim korvausilma jonkin muun tilan kautta).
>4. Muuta?
Asentakaa kosteille tiloille oma lämmityspiiri silloin lämmön säätäminen on helpompaa (vaikkakin ylimääräinen kiertovesipumppu hukkaa säöhköä).
Koettakaa olla tarkkoina ettei teille myydä alitehoista maalämpökonetta. Eikä ylitehoista. "Sopiva" on hyvä mitoitustapa, samoin myös "riittävä". 8-)
Lukaiskaa
www.sulpu.fi:n ohjeet läpi.
Maalämpökoneelle olisi aina oltava erillinen tekninen tila jossa on ajateltu ääneneristystä ja sinne sitten kannataa koettaa sovittaa kaikki muukin tilaa vievä talotekniikka.
Käyttöveden kierto:
Jos maalämpökone tulee autotallin yhteyteen niin varatkaa taloon tila puyskurivaraajalle siten että tarpeen vaatiessa voitte sellaisen puskurivaraajan lisätä jotta hanasta/suihkusta saisitte nopeammin kuumaa vettä. Eli kuuman käyttöveden kiertoa maalämpökoneelta en suosittele koska se kuormittaa turhaan maalämpökonetta.
Ja nämä oli siis amatöörin kommentteja. Että sillämielin sit suhtaudut.
*************
> Takan perustuksen kautta karkaa nimittäin aika paljon energiaa...
Takan alle kannattaa laittaa painoa kestävät lämmöneristelevyt yms... (kerros siporexia bitumihuovan kera tai solimatea tai finfoamia)
(takan pohja ei ole niin kamalan kuuma ja eristehän laitetaan muutenkin lattialaatan alapinnan tason alle niin ei se siellä sula)
Perfektionistijuttuja:
- maanvarasisen lattialaatan alle menevät kantavat rakenteet perfektionisti eroittaa täyttömassasta 25-50mm EPS levyllä (eristeet väliseinien ja ulkoseinien molemmin puolin), ja anturana lle hän asentaa 50mm solimate tai finfoam levyt, silloin ei lämpöä pä'äse johtumaan talon alle seiniä pitkin