Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Näinköhän meidän tontille onnistuu  (Luettu 4604 kertaa)

Poissa JaPu

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • 05/2007 kaivurista kajahtaa!
Näinköhän meidän tontille onnistuu
« : 06.01.07 - klo:00:31 »
Moro,
Meillä olisi rakentaminen alkamassa ensi keväänä/kesänä...
Mielen päällä pyörinyt kovasti lämmitysjärjestelmä, kun vielä olisi mahdollisuuksia vaikuttaa.

Vaimo (ja itsekin aina salaa peiton alla) tahtoisi maalämmön laittaa, mutta tontin koko ja maalaji huolettaa pintavedossa ja kallioperän syvyys taas porakaivossa.

Tontilla kokoa 1380m2 ja 1,5 kerroksiselle talolle tulossa kokoa 166m2 (huoneistoala), pohjapinta-ala talolla n. 110m2 (12.7m x 8.4m). Joskus tuli laskettua, että talossa olisi kuutioita 550m3. Lisäksi tulee 80m2 pohja-alaltaan oleva autotalli, josta lämmintä tilaa vain 60m2 eli 150m3, mutta riippunee lämmitysjärjestelmän kapasiteetista, että millä talli lämmitetään.

Tontti sijaitsee oulun seudulla loivassa etelärinteessä. Rinne lähtee paljon ylempää, kuin meidän tontilta ja laskee jokeen reilun 100metrin päässä (meidän tontti ei yllä jokeen asti :'( ) Talo tulee tontin ylärinteen puoleiseen reunaan. Maaperätutkimus, jonka tontille teetimme, sanoo notta tontin yläreunassa on pintamuran alla heti karkeaa hiekkaa, mutta kun rinnettä hieman laskeudutaan alaspäin talon paikan alareunaan asti, on pintamuran alla silttiä 2 metriin asti ja sen jälkeen erittäin kovaa kitkamaata. Eli maalaji vaihtuu juuri talon alla (maanvaihto edessä :o)Luultavaa on, että vielä lähemmäs jokea tontilla mentäessä tulee siltin ja kitkamaan väliin savea. Viime kesän ollessa kuiva, oli siltti todella kovaa ja kuivaa eli tutkimuksen mukaan "perusmaan kantokyky on sen yläosassakin nyt hyvä". Pohjavedestä ei havaintoa eikä kalliosta.

Lisäksi aikaisemmin alueelle on tehty rakennettavuusselvitys, jossa koeporaukset on tehty lähemmäs jokea oleville tonteille. Niissä on pinnassa 1-2m sitkeää kuivakuorikerrosta ja sen alapuolella 2-3.5m vahvuisesti pehmeää savea. Sitten taas silttiä. Tällöin poraukset on yltäneet 7.5metriin asti. Pohjavettä ei ole tällöin pystytty mittaamaan, mutta arvio on, että olisi 2-3m syvyydessä. Harju/mäki on ylempänä rinteessä tontin yläpuolella tiettävästi karkeaa hiekkaa.

Niin, notta nyt huolestuttaa tällaiset kysymykset:
- Mahtaako tuohon tontille mahtua pintavetona riittävästi putkea, kun talot, tallit, kulkuväylät ja varoetäisyydet otetaan pois, niin vapaata tontin tilaa jää varmaan vain noin puolet ~650m2?
- Saako putkea vetää kuinka lähelle tontin rajaa, jos heti tontin vieressä kulkee tie?
- Onko maalaji sopivaa pintavedolle?
- Paljonko pehmeän maan porauksen hinta on per metri? Olen törmännyt foorumilla ja muualla summiin kuten 80e/m.

Vai olenko tuomittu laittamaan pelletin?

Tämmöiset ne meikäläisen yöuniin mönkii ;)

Poissa kipi

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 84
Re: Näinköhän meidän tontille onnistuu
« Vastaus #1 : 06.01.07 - klo:08:19 »
Mulla on myös noin 650 neliön alalle pistetty noin 350 metriä putkea. Talokin on samaa kokoluokkaa. Tosin maa on savea ja talo Etelä-Suomessa.  

Sulla ei taida riittää mihinkään täystehoon tuo pinta-ala. Laittaisin sinuna sen verran putkea kuin mahtuu ja mitottaisin pumpun sen mukaan. Huippupakkasilla sitten pökköä pesään.

Kaikki energia mikä on maasta saatavissa, kannattaa käyttää.
Geopro GS 75. Putket savimaassa. 10/05-,  175/200 m2 Etelä-Suomessa

Poissa santeri1

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 150
  • 9800kw kaikki sähkö
Re: Näinköhän meidän tontille onnistuu
« Vastaus #2 : 06.01.07 - klo:09:35 »
Mulla kämppä on 160 neliötä, pohja 100 ja loput yläkerrassa. Tontin koko on 1319 neliötä. Putkea laitettiin tuo 400 metriä. Enempikin olisi mahtunut, kaivettiin 1.80 m leveällä kauhalla, joten putkien välissä on reilusti etäisyyttä (suositeltuhan on yleensä se metri, mutta mitä leveämmällä sitä parempi). Parempi olisi ollut laittaa kenties 2x300m,kun sen olisi saanut mahtumaan. Tällä hetkellä maasta tuleva on +3 asteen luokkaa, joten ei paha, mutta on kyllä ollut leutoakin. Huolellisella suunnittelulla putkea saa survottua hyvästi maahan. Asutaan myös Oulun seudulla. Meillä on putki on kosteassa savessa.

-Santeri-
Nibe Fighter 1215-7, 400 m keruuputkisto savimaassa, asennus 2004,  1 1/2 puutalo (2004) 160 neliötä lattialämmityksellä. Asukkaita 2+2

Poissa JaPu

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • 05/2007 kaivurista kajahtaa!
Re: Näinköhän meidän tontille onnistuu
« Vastaus #3 : 06.01.07 - klo:11:54 »
Jaahas, no eihän tämä niin huonolta kuulostakaan ;)

Mutta mutta, mikäs teidän kokeneempien käsitys on siitä, että jos maalajin kosteus vaihtelee kovastikin, kuten meidän tapauksessa näyttäisi olevan (viime kesä kuiva ja lämmin, jolloin siltti todella kovaa ja kuivaa)?

Kuinkas tontin salaojitus ja sadevesiputkistot vaikuttaa putkiston toimivuuteen? Kun edelleen olen siinä käsityksessä, että maalajin kosteudella on suuri merkitys maasta saatavaan lämpömäärään.

Entäs sitten kun ajatuksena on ollut muotoilla tonttia siten, että alareunaa nostettaisiin hieman, jotta tulisi tasaisempi piha? Tarkoittaako sitä, että en voi vetää maalämpöputkia ennenkuin pihan muotoilu on tehty ja ei kai sitä ihan ensimmäisenä kannata alkaa tekemään (tai kun tarkemmin ajattelee, niin miksi ei, kun kuitenkin kaivinkoneen tarttee maatöitä alussa tekemään... Olisi piha tasaisempi myös rakennustöiden ajan). Mutta voisi myös tarkoittaa sitä, että yhdellä osaa tonttia maaputket tulisi itse hankitun täyttömaan sisään. Joka saattaisi olla hyväkin asia, koska voisi yrittää valita maalajin putkistolle suotuisaksi. Vai onko joku joutunut vastaavan homman eteen? Se kai nyt on varmaa, että perustuksia tehdessä pitää vain huolehtia että maalämmön putket laitetaan anturan ali kulkemaan (ilmeisesti eristettynä?)...

Poissa santeri1

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 150
  • 9800kw kaikki sähkö
Re: Näinköhän meidän tontille onnistuu
« Vastaus #4 : 06.01.07 - klo:15:56 »
Meillä on salaojitettu pihaa mm. kasvupaikkojen luota ja ympäri tonttia muutenkin, koska meillä on oikeasti kosteaa maata ja savea. En usko, että salaojituksella on suurta merkitystä asian suhteen (en ole kuitenkaan asian ammattilainen). Kostea on hyvä asia  ;)

Pidät vain huolta, että putket eivät mene tontin viimeistelyn jälkeen liian syvälle. Ei tämä mitään salatiedettä tietääkseni ole. Muutamalla 10 sentillä ei ole suurta vaikutusta keruupiirin lämpötiloihin.
Ota huomioon, että kaivannot saattavat ensimmäisenä ja toisenakin vuonna painahtaa alaspäin. Mulla painahti, mutta syynä saattoi olla tämä kosteus, mitä täällä on.

Laitoin eristettynä anturan alta.

Täältä tulee varmasti hyviä neuvoja muilta foorumilailta, kun pyhät mennee ohi.

Suunnittelu putken laitossa kaiken A ja O. Selvät kuviot kaivurimiehelle, mihin linjaa vetää. Ei muuta kuin mittaa käteen!!

-Santeri-
Nibe Fighter 1215-7, 400 m keruuputkisto savimaassa, asennus 2004,  1 1/2 puutalo (2004) 160 neliötä lattialämmityksellä. Asukkaita 2+2

Poissa puuhapete

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 11
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Näinköhän meidän tontille onnistuu
« Vastaus #5 : 06.01.07 - klo:18:38 »
Lainaus

Sulla ei taida riittää mihinkään täystehoon tuo pinta-ala. Laittaisin sinuna sen verran putkea kuin mahtuu ja mitottaisin pumpun sen mukaan. Huippupakkasilla sitten pökköä pesään.

Kaikki energia mikä on maasta saatavissa, kannattaa käyttää.

Täysteho/osateho ei juurikaan vaikuta putkiston mitoitukseen. Putkisto pitää mitottaa siitä vuoden aikana otettavan energiamäärän mukaan, ei pumpun huipputehon mukaan. Jos osatehopumpun mitoittaa vaikka 70% huipputarpeen mukaan, niin sillä tuotetaan silti jotain 95% vuotuisesta lämmitysenergiasta. Tällöin maapiirikään ei voi olla kuin n. 5% lyhempi kuin täystehomitoituksessa. Nuo luvut tosin heitin ihan hatusta, mutta idea tuosta ehkä käy ilmi.

Kokonaan toinen asia sitten on, jos pumpun alimitoittaa niin raakasti, että sillä tuotettu energiamäärä jää kymmeniä prosentteja alle kokonaistarpeen. Tällöin voi putkistokin olla lyhempi, mutta avustavaan lämmitysjärjestelmään joutuu investoimaan aikalailla. Onkohan siinä taloudellisessa mielessä sitten enää järkeä?

Poissa JaPu

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 6
  • 05/2007 kaivurista kajahtaa!
Re: Näinköhän meidän tontille onnistuu
« Vastaus #6 : 08.01.07 - klo:16:11 »
Taitaa jäädä maalämpö meillä haaveeksi  :(

Soittelin Sotkamon porakaivoon ja hän heitti arviota, että 8:n pumpulla ja 500 metrillä pintaputkea saattaisi saada talon lämpimäksi. Mutta että tuo 500 metriä vaatisi noin 750m2 pinta-alaa ja voipi olla että menee liialliseksi säätämiseksi/laskemiseksi, jotta tuommoisen määrän saisi tontilta putkelle käyttöön.

Lisäksi hänellä oli jotain tietoa kallion syvyydestä meidän alueella ja arvio oli, että n. 40-50 metrissä on kallio tuolla alueella! Eli n. 9000e tulisi porakaivolle hintaa (kaikkine oheistarpeineen).

Että semmoista. Vaihtoehtona pelletti (PILP ja sähkö vähän jo pois laskuista. Varsinkin sähkö.) Jossain vaiheessa ehdin jo hurahtaa TWIN:iin, mutta tätä foorumia lukiessani taidan jättää pois laskuista senkin.