"Onkohan tuo pätkittäinen käynti nyt niin kamalan vaarallista? "
Tehtaiden testipenkeissä ajetaan satoja tuhansia käynnistymiskertoja nuille maalämmön kompuroille ja niiden pitää kestää se.
Eli esim. jos kestoa ois 200 000 käynnistystä ja käynnistymisiä 2 per päivä, kestäisi kompura 200 vuotta (jos siis talvi kestää ympäri vuoden), ja siis jos vain käynnistyminen kuluttaisi kompuraa.
Ja jos käynnistymisiä on 96 kpl vuorokaudessa (neljä tunnissa), kestäisi kompura vain 6 vuotta (jos siis talvi kestää ympäri vuoden), ja siis jos vain käynnistyminen kuluttaisi kompuraa.
Todellisuudessa kova lämmityskausi (jolloin kone käynnistyy useimmin) kestää vain vähän aikaa vuodesta ja siksi käynnistymiset todellisuudessa kuluttanevat vähemmän. jne...
Asiaan vaikuttaa myös: pääseekö tauon aikana kompressoriin valumaan nestemäistä kylmä-ainetta. Jos pääsee niin se on kuluttavaa käynnistysvaiheessa. (kaikissa tai melkein kaikissa tää on kait estetty magneettiventtiilillä)
Ja että kerkiävätkö kompressorin liuku pinnat kuivua liikaa tauon aikana. (tuskinpa koskaan tää tulee ongelmaksi)
www.sulpu.fi :
V: Tiedoksi asiantuntija Esko Kaappolan vastaus ja valitan erheellistä tietoa kompressorin kestävyydestä suhteessa käynnistyskertojen lukumäärään. On kuitenkin syytä huomioida, että ko. kestävyyteen vaikuttaa merkittävästi järjestelmän toteutustapa, eli estetäänkö esim. kylmäaineen "vaeltaminen" seisontajaksojen aikana pienimmän paineen komponenttiin (tilaan) eli höyrystimeen, josta sitten käynnistystilanteessa voi ajautua vahingollisia kylmäainepisaroita kompreessorille. * * * * * * Samaa asiaa pähkäiltiin pari vuotta sitten. Meillä ei ole aivan tarkkaa tietoa siitä, miten monta käynnistyskertaa kompressori kestää. Toivottavasti seuraava tieto auttaa hieman. Teemme välillä kompressoreille testin, missä se vuorotellen käy 10 s ja seisoo 10 s.
Tämä toistetaan 150 000 kertaa, minkä jälkeen kompressori puretaan ja tutkitaan. Kompressorin tulee olla edelleen hyvässä kunnossa ja siinä saa näkyä vain hieman normaalia kulumista. Käynnistymisen lisäksi kompressorin kulumiseen ja kestoikään vaikuttavat mm. osien ja öljyn laatu, koneiston puhtaus, käyntiolosuhteet yms. Ystävällisin terveisin / Best regards Esko Kaappola Senior Refrigeration Expert
Lisää
"
K: Minua askarruttaa maalämpöpumpun käyntijaksot. Minkälaisia jaksoja sen olisi järkevää käydä. Nyt kun ulkona n-3c, pumppuni on päällä n12min ja lepoaika n18min. ovatko arvot normaalit?, vai käykö käynnistyykö pumppu liian usein? Vuosittainen sähkönkulutus kuitenkin alle 10000kwh, 145m2 (n600m3).
V: Mielestäni arvot ovat normaalit. Käynti-/seisontajaksojen pituudet riippuvat kulutuksen suuruudesta, joka vaihtelee laajalla alueella ilkoilman lämpötilan - käyttöveden kulutustottumusten ja -aikojen, ilmanvaihtojärjestelmän tyypin jne vaikutuksista. Sen vuoksi lämpöpumppujärjestelmien mitoittajat ovat niin kiinnostuneita tuollaisistakin asioista.
"
Tuossa on kysyjällä kaksi käynnistymistä tunnissa ja jos ympäri vuoden olisi -3 astetta pakkasta niin 200 000 käynnistystä tulisi täyteen jossain 12 vuoden paikkeilla.
LOGIIGAN kyhäelmä:
Jos kysyjällä olisi varaaja kaksi kertaa isompi olisi käynnistymisiä suunnilleen puolet vähemmän, käyntiajan pysyessä suunnilleen samana per vuorokausi.
Isompi kompura tekisi käyntijaksoista lyhyenpiä, taukojen säilyessä yhtä pitkinä. Käynnistymiskerrat lisääntyisi hieman. Vuorokautinen käyntiaika lyhenisi.
Pienempi kompura tekisi käyntijaksoista pidenpiä. Tauot pysyisivät aiemman mittaisina. Käynnistymiset vähenisivät hieman. Vuorokautinen käyntiaika lisääntyisi.
Pienempi lämmönlähde tekisi käyntijaksoista pidenpiä ja laskisi hyötysuhdetta. Vuorokautinen käyntiaika lisääntyisi.
Isompi lämmönlähde lyhentäisi käyntiijaksoa ja parantaisi hyötysuhdetta. Vuorokautinen käyntiaika vähentyisi.
jne...