Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Määlämmön elinkaari  (Luettu 6912 kertaa)

Poissa kalle

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
Määlämmön elinkaari
« : 29.11.04 - klo:22:33 »
Mikä on lämpöpumppujen arvioitu elinkaari? Peruskäyttö on varmaan vaivatonta, mutta tuskin se ikuisesti kestää.

Taloyhtiöömme ollaan suunnittelemassa maalämpöä öljylämmityksen tueksi. Tässä tapauksessa kyseessä on lämpökaivo. Kustannusarvion mukaan vuosittaisella lämmityskulun säästöllä (nykyinen öljy - (tuleva öljy+sähkökulu)) investointi saataisiin kuoletettua n. 10 vuoden aikana.

Voimatorin kotisivuilla oli mainittu, että maalämpöpumpun keskimääräinen käyttöikä on 15-20 vuotta, muuta mainintaa en ole löytänyt. Mitä lämpöpumpulle tapahtuu, kun sen käyttöikä menee umpeen? Tarkoittaako tämä vain itse pumppua?

No, periaatteessa saadaan kuitenkin 5-10 vuoden täysi hyöty, vaikka koko laitteisto pitäisikin uusia  :)

Poissa assa

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 37
  • V15 12/03 204m>
Re: Määlämmön elinkaari
« Vastaus #1 : 30.11.04 - klo:08:54 »
 mun käsityksen mukaan käyttöikä tarkoitaa kompressorin käyttöikää ja sitten uusi kompressori ja mahdollisesti vähän uutta tekniikkaa ja taas pelittää.  todennäköiseti pumput kehittyvät 15-20 vuoden aikana että energiatalouden kannalta tekniikan uusimista ei kait sitä muuten tarvisi.

niin ja siitä kompressorin hinnasta muistelen että jossain oli hintoja ja oiskohan ollu että uusi kompressori n. 500 e

jääkaapin ja pakastimen laskennallinen käyttöikä on 5 vuotta ja nekin hän saattaa kestää yli 10 vuotta eli jos pumpun laskennallinen käyttöikä 15-20 vuotta .... eikö se ole että vanhimmat maalämpöpumput suomessakin ollu jo käytössä yli 20 vuotta jossain tuolla etelä pohojanmaalla

Poissa Kuumaa_kalliosta

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 630
Re: Määlämmön elinkaari
« Vastaus #2 : 30.11.04 - klo:09:36 »
Tässäkin asiassa on se ongelma, ettei uusien kompressorien kestoa voida etukäteen arvioida kuin suuntaa antavasti. Pohjana ovat tietysti kokemukset vanhoista kompressoreista, jotka ovat valtaosin mäntäkompressoreja. Uusissa pumpuissa käytetään lähes järjestäen kierukkakompressoreja, joista ei ole vuosikymmenten käytännön kokemusta. Maalaisjärki sanoo, että paljon edestakaisin liikkuvia osia sisältävä mäntäkompressori on rakenteellisesti haavoittuvampi kuin kierukkakompressori, jossa on vain yksi pyörivä osa (hyvä esittely mm. täällä: http://www.thermosystems.fi/ekowell_copeland.htm). Jälkimmäisessä kai kierukoiden tiiviyden ja sitä kautta tehon säilyminen on kai se, mitä on hankalampi ennustaa.

Yksi kokenut lämpöpumppuasentaja kertoi, että on törmännyt kahteen rikkoutuneeseen kompressoriin ja yhteen rikkoutuneeseen liuospumppuun. Ei moneen, jos on asentanut satoja ML-laitteistoja.

Kuusi vuotta sitten kävimme katsomassa ostoaikeissa taloa, jossa oli ollut 80-luvun alusta pitäen maalämpö. Ainakin silloin oli alkuperäinen laitteisto käytössä. Ikää sillä oli siten kai 16-18 vuotta. Valitettavasti ei tullut tarkemmin udeltua asiasta tai kiinnitettyä huomiota, millainen laitteisto tarkemmin  oli. Talokauppa jäi kun keittiön kaapeissa oli rumat kahvat ;)

Poissa O.J.

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 126
  • Lämpöässä V10 & porakaivo 210m, 06/2004 -->
Re: Määlämmön elinkaari
« Vastaus #3 : 30.11.04 - klo:15:10 »
Kuluvia osia ovat siis kompura ja maapiirin pumppu. Muut osat eivät periaatteessa kulu, mutta voi kai niitä hajota muutenkin.

Ymmärtääkseni kotivakuutus korvaa hajonneen kompuran, vai kuinka? Toisaalta takuun päättymisen jälkeen jonkin lakipykälän turvin osien pitäisi kestää vielä vuosia ja valmistajan pitäisi korvata.

Olikohan taikasana virhevastuu ???

Edit: Googletin ---> kuluttajavirasto.fi(.pfd)
« Viimeksi muokattu: 30.11.04 - klo:15:12 kirjoittanut O.J. »
Raskas työ vaatii raskaat huvit...ja vaivattoman lämmitysmuodon:)