@ tutkija
"Jos jäätyminen ongelma se esiintyisi kai kaikilla."
- jäätyminen on lämpökaivon tapauksessa jään kertymistä keräysputken pintaan. Kun jäätä kerääntyy niin paljon että se ottaa porakaivon kallioseinämiin kiinni niin jää puristaa keruuputket rikki. Jäätä ei esiinny joka paikassa (porakaivossa) ja kun mietit lämmön liikkeitä keruuputkistossa ja kaivossa niin ymmärrät miksi. Kerran muodostunut jää aiheuttaa putken pintaan eristeen, joka edesauttaa lisäjään muodostumista...
"Veden pitäminen liikkeessä estäisi jäätymisvauriot ja voisi parantaa kokonaishyötysuhdetta (vaatisi apupumpun tai sitten käyttövedenottamisen kaivosta)"
- Kyllä, mutta helpompi on liikuttaa sitä keruuliuosta sielä putkistossa. Tämä tasaa lämpötilaerot ja sulattaa mahdollisesti syntyneen jääkerrokset.
"Normaalisti kaivo jäätyy pinnasta, miksi lämpökaivo 16-30m syvyydestä ? "
- Katso 1. vastaus ja katso se ruotsalaistutkimus. Tuo metrimäärä oli hihasta.
"Maapiiri menee reilusti umpijäähän normaalina vuotena. Näinhän anturitkin ilmoittaa. "
- totta
"Kaivatin kerran putkien päältä maata kaivurilla pois.
Pinta oli jäässä, sitten oli sulaa maata ja syvemmällä putkien yläpuolella taas jäässä. Paikka oli lumikerroksen suojaama talvella, eli routa ei painunut kovinkaan syvään.
Ilmeisesti asennushiekka putken ympärillä tasaa jäätymistä, ettei putki vaurioidu, kuinka suohon tai vetiseen maahan asennettu, luulisi putken olevan kovilla. ?? "
- Lämpökaivossa on periksi antamattomat kallioseinät, joten putket antaa periksi. Maaperässä/vesistössä ei näin käy.
"6 vuoden kokemuksella maa ehtii lämmetä täysin alkutilanteeseen kesän aikana. Putkia asennettu liioitellun syvälle jolloin eräänä päivänä ollaan ikiroudassa. "
- jep, ja jos mulla olisi maapiiri pintamaassa niin keksisin jonkun patentin, jolla nopeuttaisin keväällä maapiirin palautumista.
Jani
EDIT:
http://www.saunalahti.fi/~kaivo/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?board=idLammonkeruu