Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä  (Luettu 80835 kertaa)

Poissa JariA

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 352
kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« : 25.04.09 - klo:19:52 »
Toisessa viestiketjussa (Tiedot Maalämpöpumpulta) jo viitattiin kotiautomaatiojärjestelmiin ja aikaisemminkin asiaa on sivuttu. Mutta ehkä on paikallaan aloittaa pelkästään tämän asian ihmettelemistä varten oma ketjunsa.

Jokin aika sitten hajamielisesti selailin xAP nimistä kotiautomaatioprotokollaa ja sovelluksia käsitteleviä sivuja. Kysymys on sellaisesta järjestelmästä, jolla erilaiset kurkihirsien alla majailevat masiinat saadaan keskustelemaan keskenään. Jotain suurta on ilmeisestikin tekeillä.

Itseäni askarruttaa se, mitä näillä kotiautomaatiosysteemeillä on tarkoitus saada aikaiseksi? Millaiset toiminnot niissä olisivat arkisen elämän kannalta jotenkin tarkoituksenmukaisia ja mielekkäitä?

Noita systeemejä kuvaillaan usein esimerkeillä, että niiden avulla voisi käyttää kännykkää digipoksin kaukosäätimenä tai vessan valokytkimestä voi vaihtaa lämpöpumpun säätökäyrän asetuksia. Mielestäni tuollaiset esimerkit kuvaavat asioiden tekemistä  "toisin".

Mutta voiko noilla systeemeillä tehdä jotain "paremmin" tai jotain sellaista "uutta" mitä aikaisemmin ei ole voinut tehdä?


Tämmöisiä sivuja olen itse katsellut:

http://www.xapautomation.org/index.php?title=xAP_Home_Automation_protocol

http://www.edjo.pwp.blueyonder.co.uk/edward/xAP/

http://www.automatedhome.co.uk/vbulletin/index.php

Larux mainitsi toisaalla homeseer nimisen järjestelmän

http://www.homeseer.com/

Mitäs muita tämmöisiä on?

Poissa Larux

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #1 : 25.04.09 - klo:22:52 »
Lainaus
Itseäni askarruttaa se, mitä näillä kotiautomaatiosysteemeillä on tarkoitus saada aikaiseksi? Millaiset toiminnot niissä olisivat arkisen elämän kannalta jotenkin tarkoituksenmukaisia ja mielekkäitä?
...
Mutta voiko noilla systeemeillä tehdä jotain "paremmin" tai jotain sellaista "uutta" mitä aikaisemmin ei ole voinut tehdä?

Itse olen ajatellut tehdä ainakin seuraavaa:
* erilaisia tiloja ja ajastuksia varsinkin valaistukselle:
- yö: käytävän valot himmennettynä n. 20% normaalista. Kirkastuvat liiketunnistimen nähdessä liikkujia automaattisesti. Sammuvat liikkeen loppuessa.
- poissa: kun liiketunnistin ei saa liiketietoa tietyllä aikavälillä kytkeytyy hälytys ja mahdolliset päällä olevat valot/rasiat napsutellaan pois. Lämpötila laskee poissatilaan (joko patteritermostaateilla, tai sitten oumania manipuloimalla)
- kotona taas: liiketunnistin sytyttää valot eteiseen ja käytävään.
- tykki päällä: olohuoneen halogeenit ja jalkalamppu himmenevät. Käytävän valot menevät yö tilaan. Verhot laskeutuvat (kun vain olisi varaamoottoroituihin pimennysverhoihin). Kytkentä tykin triggerin kautta, mutta myös kaukosäätimellä ja oven pielestä perinteisen kytkimen toimesta.

* lämmitykselle: patteritermostaattien tilalle z-wave termostaatit. Ne jo itsessään säätelevät yö/päivä ohjelmat jne. mutta niitä voi käskeä myös kotiautomaatiolla.

<= edellä mainittuja ohjelmia voi säätää joko koneelta, paikallisohjauksena tai tunnistimien avulla. Namiskoita voi kytkeä myös toisilleen orjiksi tai napista voi tehdä ryhmän, joka käynnistää jotain jänskää.

Tämän systeemin nimihän on z-wave :).. Olohuoneeseen laitan himmenninmoduulit tapetoinnin yhteydessä tänä keväänä. Suunnitelmia on jo kilokaupalla. Olen vertaillut lähinnä X10-teknologiaa ja Z-wavea, koska huushollin kaapelointi on lyöty lukkoon jo 1975.. Näitä nykyaikaisia kotiautomaatiosysteemejä ei pahemmin enää tänne pysty laittamaan. Z-waven avulla saisi lavennettua hieman niukkaa valokytkinten joukkoa ja samalla tuotua ison joukon uusia (ja jänskiä ) toimintoja mukana.

Lainaus

Tämmöisiä sivuja olen itse katsellut:
http://www.xapautomation.org/index.php?title=xAP_Home_Automation_protocol
http://www.edjo.pwp.blueyonder.co.uk/edward/xAP/
http://www.automatedhome.co.uk/vbulletin/index.php

Minun mielestäni tuo xAP on ihan lupaava nörttihanke, mutta kaupallista potentiaalia sillä lienee niukalti. Itseäni kiinnostavat enemmän jo kaupallista liitopintaa saaneet jutut, kuten X10 ja Z-wave:

http://www.z-wave-europe.org/
http://www.x10europe.com/

Ylempi systeemi perustuu radioaaltojen hyödyntämiseen, kun taas alemmassa quso kulkee sähkökaapeleita pitkin. Pikku googlaamisella etsivä löytää todella laajamittaisia ja mielenkiintoisia projekteja, joissa tuota X10 teknologiaa on hyödynnetty (myös kotimaisia).

Kaiken kutookin sitten yhteen HomeSeer. Onhan niitä myös avoimen lähdekoodin virityksiä.. (tila loppuu)
« Viimeksi muokattu: 25.04.09 - klo:22:55 kirjoittanut larux »

Poissa JariA

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 352
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #2 : 26.04.09 - klo:00:09 »
No niin, ymmärrän. Se "enemmän" mitä automaatiojärjestelmien avulla voidaan ainakin ja esimerkiksi saada aikaan on, että yhdellä nappulalla tai komennolla voidaan säätää kertaheitolla koko torppa johonkin tilaan. Vaikka niin, että kun viimeinenkin kotitalouden jäsen astuu ovesta ulos, hän samalla laittaa himan "stand by" tilaan painamalla punaista sensor-nappulaa ulko-oven pielessä. Tämä on muuten oikeesti hyvä ajatus.

z-waven kuvailussa pikkuisen taas veti suuta messingille hehkutus siitä, kuinka paljon aamutoimia helpottaa, ettei tarvitse itse käydä napsauttamassa kahvinkeittimen virtakytkintä päälle. Jotenkin omakohtaisesti tarkastellen se nappulan painaminen on kyllä sumpin keittämisessä kaikkein vähiten ketutusta aiheuttava vaihe.

Voisiko kotiautomaatio toimia siten, että se monitoroisi aktiivisesti kotitalouden elämää? Keräisi siitä informaatiota ja tarpeen mukaan kertoisi poikkeavuuksista ja esittäisi toimintaohjeita. Onkohan sellaisia järjestelmiä vielä olemassakaan?

Vaikkapa, että "baitövei, sakokaivo tulee tätä vauhtia ensi viikon torstaina kohtalaisen täyteen, mitäpä jos tilataan Lokapojat hyvän sään aikaan kotikäynnille". Tai että, "alakerran veskissä on nyt hana ollut auki pian toista tuntia, olikohan tämä tarkoituksena?"

Joskus talven pimeimpinä aamuina sitä on toivonut, että halpahallista ostetuissa mustissa sukissa olisi rfid tunnistesiru, jonka avulla voisi sukkelammin löytää saman parin kappaleet jalkaansa. Paljonkohan semmoinen tekniikka mahtaisi maksaa?

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 275
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #3 : 26.04.09 - klo:01:02 »
On noissa aina jotain viksujakin ja toteuttamiskelpoisia juttuja.
Kyllä semmonen vesikulutusseuranta olisi ihan kelpo laittaa ja siihen yhdistettynä pääventtiili estämään vesivahinkoja ja liian pitkiä suihkuja ;)
Poissa kytkimellä ventiilili kiinni viiveellä (APK/PK) ymsyms.

Poissa Jyrki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 109
  • Thermia Diplomat TWS8, 160m
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #4 : 26.04.09 - klo:21:34 »
Lainaus
Kyllä semmonen vesikulutusseuranta olisi ihan kelpo laittaa ja siihen yhdistettynä pääventtiili estämään vesivahinkoja


Tuohon pääventtiiliin olen varautunut hankkimalla magnettiventtilin pääsulun jälkeen ja tuota olisi tarkoitus ohjata hälyytysjärjestelmällä. Eli kotona/poissa toiminta joka samalla tiputtaisi ilmanvaihdon miniminopeuteen että sulkisi veden ja mahdollisesti piputtaisi lämpöä (en tiedä onko tuosta suuremmin säästöä, lämmön laskusta meinaan).

Oletteko ajatelleet rakentaa vedenkulutuksenluennan erillisellä siihen käyttöön sopivalla mittarilla vai rakentaa jo olevaan mittariin jonkinlaisen lukijan?

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #5 : 27.04.09 - klo:08:37 »
On sitten tavoiteet miten suuret tahansa, minusta seuraavat ominaisuudet ovat peruskauraa, mitä ilman kaiki muu jää ainakin meidän saneerauskohteessa vain puheeksi:
- Vaikka järjestelmä menisi rikki / vanhenisi / muuttaisit itse pois, talon kanssa tulee aina pärjätä (ilman avaruus-systeemiäkin). (lue: perussysteemien (lämmitys, perusvalot, osa pistorasioista) toimittava "oikein" tai ainakin kytkimen jälkeen manuaalisesti)
- Alhainen aloituskynnys, jotta voi tutkia ennen kuin hutkii ;)
 - Skaalattava, jotta ei joudu vaihtamaan perus-systeemiä kesken projekti
    (syy, miksi en ole ollut juurikaan (20v vanhalla ohjelmointi-mielikuvilla) kiinostunut esim. LINUX-loggerista)
 - Hallittava useampia toimintoja
    + mm.monipuolinen dataloggaus eri lähteistä miel. avoineen DB:hen (koska monipuolinen analysiointi ei ole koskaan ollut automaation heiniä).
 - perus H/W oltava miel. testatusti yhteensopivaa kauppatavaraa (esim. auto-softa, MS-XP, COM-purkki)
 - kohtuullinen (ilmainen)tuki (kuten tämä MLP-asoissa...) (esim. ohjeet eri laitteiden liittämisestä systeemiin).
 - Halpa / joustava instrumetointi / IO
    + Vanhat kenttä-systeemi saatava integroitua pienellä vaivalla.
    + anturit halpoja, mutta silti tarkkoja (1-wire:llä tms., muut S0-lähdöillä)
    + I/O:ssa olisi tervetullut normaalin lisäksi (järkevään hintaan): DI 220V ja DO 220V 10/16A ( (parhaassa tapauksessa 3-ph)
 - Helppo / joustava kaapelointi "kenttälaitteiden" ja auto-PC:n kanssa  (saisiko Z-wawe:n samaan Cat5 kaapeliin 1-wire:n kanssa?)
   + Olisi hienoa, jos järjestelmä voisi hyödyntää olemassa olevaa koti-eetteriä kaapeloinnin vähentämiseksi
 - Systeemin oltava tekniikaltaa markkinoilla "vallitseva" tai ainakin riittävän suuri

Itse en tavoittele kovinkaan "hienoja asioita", vaan lähinnä "helposti" konfiguroitavaa järjestelmää, jota voi laajentaa / muokata projektin / kiinnostuksen edetessä.

Muutama esimerkki, joka itselle tulee mieleen (automaatiolle peruskauraa):
 - MLP käyttöveden tuotto-ohjeen logiikka (ruottipumpulle, jossa pelkkä kello):
    + Kotona (tuottaa) / Poissa (ei tarvetta) (kytkin / netti)
        Ja
    + Tuotto Pois päältä esim. 23 aikaan (jos ei kulutusta / sauna päällä)
    + Päälle aikaisintaan 4:30, mutta vasta kun kompura jo muutenkin päällä, viimeistään 5:30 (säästää jokusen käynnistyksen eliniässään) otta
 - MLP säätökäyrän muuttaminen PID-käyräksi (ja D-komponentin:n virittäminen vuodenajan mukaan (unohtakaa 5-pistemittaus, se on kohta historiaa  ;D ;D )

Lainaus
Olen vertaillut lähinnä X10-teknologiaa ja Z-wavea, koska huushollin kaapelointi on lyöty lukkoon jo 1975.. Näitä nykyaikaisia kotiautomaatiosysteemejä ei pahemmin enää tänne pysty laittamaan. Z-waven avulla saisi lavennettua hieman niukkaa valokytkinten joukkoa ja samalla tuotua ison joukon uusia (ja jänskiä ) toimintoja mukana.

Pitänee lukea lisää, soit minut kiinnostumaan HomeSeer:stä toisessa jutussa ja sen sivuilla Z-wawe "kova juttu"

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #6 : 27.04.09 - klo:09:26 »
Katsoin juuri XP / MrSmart loggeria, ja huomasin, että MS-XP:ssä ollit ongelma, mutta kone onnistunut käynnistämään itse uudelleen (kiitos XP:n käynnistys-virityksen, salasanoja ei kysellä).

Kone ollut päällä yhteen soittoon n. 2kk, nyt tuli (vanha F-secure asennettu):
"Problem caused by antivirus or firewall program
You received this message because your antivirus or firewall program has caused a blue screen error, which means the computer has shut down abruptly to protect itself from potential data corruption or loss."
mutta silti  "Bill, olen >:( " )

Joten vielä yksi peruskauran osa (jota minulla ei vielä ole), jotta ei tarvitse "jännittää" aamulla, onko lämmintä vettä  :D
 - Varmatoiminen watchdog
   + Oltava minimissään riipumaton pääsoftasta
   + Parasta olisi, jos H/W laite olisi koko koneesta ulkona ja tarvittaessa ottaisi koneen virrattomaksi esim.10s ajaksi (mulla HP käynnistyy vartakatkon jälkeen itse. Täytyykö laittaa "käytävä"-rele, jota automaatio kuittaa aktiivisesti esim. 1min välein / rele 5min.

Jollain teillä jo varmaan rakennettuna?
Vai onko Linux niinkuin Eppujen mukaan suomen ydinvoimalat ".... se ei oo riskejä vailla"  ;D

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #7 : 27.04.09 - klo:09:42 »
Lainaus
(saisiko Z-wawe:n samaan Cat5 kaapeliin 1-wire:n kanssa?)

Lukemalla oppii  mutta kiireessä ei aina ehdi:-[ Langatonhan tuo näyttäisi olevan. Täytyypä tutkia lisää....

Poissa Larux

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #8 : 27.04.09 - klo:09:53 »
Lainaus
Lainaus
(saisiko Z-wawe:n samaan Cat5 kaapeliin 1-wire:n kanssa?)

Lukemalla oppii  mutta kiireessä ei aina ehdi:-[ Langatonhan tuo näyttäisi olevan. Täytyypä tutkia lisää....

Z-wave on langatonta mesh-teknologiaa hyödyntävä, omalla protokollalla toimiva systeemi. Integrointi muiden teknologioiden kanssa täytyy tehdä joko tietokoneella (johon z-wave dongle) taikka sitten hyödyntäen joitakin sulautettuja päätelaitteita (esim. Nokian tuleva laite tai jo markkinoilla olevia)..

Itselläni on tarkoitus viritellä jostakin tietokoneesta z-wave serveri joka toimii hostiina (ajastukset ym) koko verkolle.  Mietinnässä on kovasti HomeSeer (sen avulla vois integroida verkkoja keskenään), mutta myös OSX ohjelmistot. Myös Nokian homehubi on kiinnostava..

Poissa Larux

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #9 : 27.04.09 - klo:10:04 »
Lainaus
Vai onko Linux niinkuin Eppujen mukaan suomen ydinvoimalat ".... se ei oo riskejä vailla"  ;D

Noh, Linux/OSX-miehena taytyy kuitata: Yhdessa palvelinkoneessa on verkkokortti aiheuttanut kernel halytyksia (noita blue screen of death tyyppisia), mutta ei se konetta kaada :-).. Kunhan ilmoittelee fatal errorista. Edes verkko ei kaadu, vaikka verkkokortti aieheuttaakin kernel halytyksen ;-)

Btw, Jenkkilässä (ja meilläkin) monet valvomo-ohjelmistot ovat nykyään windows-pohjaisia. Kabuum. Pahimman tapauksessa pääsemme ihastelemaan sienipilveä ja pölyn laskeuduttua pääsemme laskemaan eloonjääneitä (no, mustaa huumoria)

Poissa olammi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 509
  • Aircooled
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #10 : 27.04.09 - klo:15:01 »
Lainaus
Vai onko Linux niinkuin Eppujen mukaan suomen ydinvoimalat ".... se ei oo riskejä vailla"  ;D

Ei sekään taivaspaikkaa takaa, jos Linuxilla ajaa. Lähellä kuitenkin. Perusteena kuitenkin on mielestäni niin, että jos haluat ajaa jotain softaa 5 vuotta putkeen koskematta siihen kertaakaan ja ilman näyttöä ja näppistä, niin sitten sitä ajetaan Linuksissa tai muussa Unixissa. Esim. vanhat Sun Sparc-raudat Solaris-käyttiksellä ovat kirpparikamaa ja saattaisivat palvella virheettä vielä pitkään.

Linux-puolen ongelmat johtuvat yleensä ihan PC-raudasta. Eli jos tulee ongelma, niin se poikkeuksetta johtuu joko siitä, että rauta menee rikki tai toisaalta asennusvaiheessa siitä, että ajamassasi Kernel-versiossa ei ole tukea jollekin raudalle, jota haluaisit käyttää.

Windows on sitten "hyvä", jos haluat käyttää käyttöliittymäsovelluksia. Suurin osa UI-softasta tehdään Windowsille ja siinä käyttäjän ja palveluiden välimaastossa se toimii ihan ok, varsinkin kun suurin osa käyttäjistä on tottunut juurin Windowsin look-and-feeliin. Vehkeen voi bootata esim. päivittäin, jolloin isompia ongelmia ei yleensä pääse rakentumaan. Käyttäjä on turtunut erilaisiin epämiellyttävyyksiin käytössä, kuten esim. päivityksiin, hitauteen, odotteluun, bootteihin jne, joten useimmiten ylitsepääsemättömiä ongelmia ei tule.

Kaikelle on paikkansa. Jos kuitenkin tarkoitus on pystyttää miehittämätön tietokone jonnekin, joka käy ja kukkuu mieluiten paijaamatta ja silittämättä vuosia, niin laita siihen tehtävään jotain stabiilia rautaa ja Linux. Prosessoriteholla ei ole niin väliksi, kun ei tarvitse ajaa hienoja UI-kilkkeitä ja Vistaa ( :'( ). Muistiksi riittää 256 MB vallan hienosti ja vähemmälläkin pärjää. Koneessa ei tarvita saunankiuasta prosessoriksi ja näytönohjaimeksi, itseasiassa luultavasti teholuokan alapään valinnat kestävät ajanmittaan paremmin.

Oma Linux-serveri on ollut nyt 202 päivää putkeen pystyssä - siis viimeisestä resetistä. Tuokin resetti johtui silloin kausihuollosta, kun kävin imuroimassa vekottimen sisuskalut. Koko konsepti on käynyt ja kukkunut tuolla rautakonfiguraatiolla jatkuvasti noin vuodesta 2004 ja sitä ennen eri raudoilla vuodesta 1997. Viimeksi kone on välttämättä oikeasti tarvinnut hoitoa, kun poweri (halvin mahdollinen ei välttämättä ole paras) päästi toimintasavut pihalle joskus 2005.

Edit: Listataan nyt vielä oma konffis lyhyesti ja mitä serveri tekee:

* Intel Celeron 2.7 MHz
* 512 MB
* SVGA-näytönohjain (joku vanha lousku)
* 2 * DVB-T-Digitv-kortti (PCI)
* 4 IDE-levyä, 40GB + 160GB + 400GB + 200GB = 800GB
* 1-wire-sovitin
* GSM-modeemi (USB)
* sarjaportti ja USB-sarjaporttisovitin
* 2 * 100Mbit ethernet

+ httpd (Apache+PHP)
+ nimipalvelin
+ MySQL-tietokantapalvelu
+ sshd
+ dhcpd
+ SMTP-serveri
+ IMAPs-serveri
+ digi-tv tallennin (vdr + vdradmind)
+ XMBCS (digi-tv-tallenteiden jakeluun sisäverkossa)
+ SMS-lähetys ja vastaanotto (GSM-modeemilla)
+ OWFS (1-wire)
+ taloLogger
« Viimeksi muokattu: 27.04.09 - klo:15:19 kirjoittanut olammi »

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #11 : 27.04.09 - klo:19:04 »
Joo, tiesin osuvani "muurahaispesään"  :D :D :D kun itsellä XP ja I/F ja valmis-softan saatavuus ajaa luotettavuuden edelle  :-[

Ei se XP:kään kummoita rautaa tarvitse. Näppis jä näyttöhäm on  oltava pois jo siksi, ettei vaimo näe, miten hulluja ajatuksia vanhetessa liikkuu  ::)

Back to home base, ja aiheena kotiautomaatio - onko kukaan ehtinyt katsoa, miten datalogger osuus huituu valmis-softilta? Ei viitsisi pitää kahta softaa hoitamassa samantyylistä hommaa ja toisaalta datan avoimuus on MUST (en tosin tiedä vielä miksi  :-/ )

Poissa Larux

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #12 : 27.04.09 - klo:20:38 »
Lainaus
Back to home base, ja aiheena kotiautomaatio - onko kukaan ehtinyt katsoa, miten datalogger osuus huituu valmis-softilta? Ei viitsisi pitää kahta softaa hoitamassa samantyylistä hommaa ja toisaalta datan avoimuus on MUST (en tosin tiedä vielä miksi  :-/ )

Mitä tarkoitat? Aika avoin tuo kysymyksen asettelu. 1) Mikä on tässä tapauksessa "valmis-softa" 2) Avoimia tietokantojahan ovat mm. mysql, postgresql, rrd.. mitä tarkoitat?..

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #13 : 27.04.09 - klo:22:21 »
Lainaus
Mitä tarkoitat? Aika avoin tuo kysymyksen asettelu. 1) Mikä on tässä tapauksessa "valmis-softa" 2) Avoimia tietokantojahan ovat mm. mysql, postgresql, rrd.. mitä tarkoitat?..

Joo, ajattelin vaan, että jos kerran automaatio ottaa mittaukset sisään, onko siinä myös moduli, joka laittaa halutut datat tietokantaan (joka joku mainituista).

Eikös tämä hoida loggerin-virkaa pientä (jos toimii) korvausta vastaan: http://store.homeseer.com/store/mcs-Temperature-Plug-In-P86C99.aspx

Sorry, jos kyselen tyhmiä, mutta ei viitsisi ostaa jotain, joka sitten onkin puuta heinää. Em. näyttäisi otsaluulla riittävältä?


Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #14 : 30.04.09 - klo:20:11 »
Spämmäänpä osoitteen missä on vähävirtaisia rautoja kodinautomaatioon.
www.acube-systems.biz

Siellä on mm. minimig emolevy jolla voi ajaa Amigan käyttiksiä. Kuluttaa virtaa vain muutama sata milliamperia.
Hintaa alle kaksi sataa euroa, mutta toki "laillisen" amigan käyttiksen siihen joutuisi ostamaan yms...
Ja jos ei Amigalla ole touhunnut (muutakin kuin pelannut) jo ennestään, niin  opettelua on aika paljon.
Saisi siihen varmaan myös linuxin mutta se ois tuossa raudassa sangen verkkainen.
Verkkokytkyä tuohon ei saane vielä.

Toinen uusi rauta siellä ois SAM440, mutta sen käyttöönottokynnys on korkeampi, myöskin aikaisempaa kokemusta omaava saa ihmetellä kotvasen koska sen AOS4.1 käyttis on beta asteella. (mulla on moinen, mutta en ole vielä mitään fiksua kerinnyt sillä tekemään)
SAM440ep haukkaa virtaa noin 10W ja sillä pyörähtää myös Linux automaatiolle riittävällä tavalla, mutta AOS4 ois luultavimmin helpompi, se on pieni ja nätti.  SAM on kylläkin kallis, ainakin vielä, vajaa 700€ suomeen tilattuna (sis. AOS4 & alv).

Nuita vimputtimia tuo maahan www.gentle-eye.fi

Halvimmalla about 20w haukkaavan kotimaattikoneen taitaa saada kannettavasta tietokoneesta tai käytetystä, kovalevyllisestä Amiga600 koneesta.
Vanhaan kannettavaan lienee jokin kevyt linux se paras vaihtoehto.

Amiga kummajaisille minulla ois mielenkiintoa värkätä startti-kitit kodin automaation pohjaksi, mutta taitaa olla eläkepäivien hommia...

PS. tuossa taitaa olla tunnetuin Amiga - automaation käyttäjä:
http://www.polyphoto.com/upchug/AEcastro.html  :P
« Viimeksi muokattu: 30.04.09 - klo:20:29 kirjoittanut KimmoK »
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa JariA

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 352
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #15 : 30.04.09 - klo:23:25 »
Hmmm, jostain syystä esittämäni ajatus kotiautomaatiosta sukkien lajittelun yhteyteen ei ottanut tulta. Jos ihan ajankäytöllisesti mietitään kumpi homma vie enemmän aikaa, pyykin sortteeraaminen vai valokytkimien napsuttelu ennen ja jälkeen leffan katselemisen, niin veikkaisin että sukkien lajittelu. Mutta varmaan on niin, että valokytkimien ohjelmointi on pari pykälää suoraviivaisempaa toteuttaa nykyisenkin tekniikan tason puitteissa.

Kun tuo kotiautomaatio ei ilmeisesti aivan rakettitiedettä ole monimutkaisuutensa puolesta ja siinä myös tavoitteena varmaankin olisi teknisten järjestelmien vakaus ja luotettavuus, niin semmoinen ajatus tuli mieleen, että eikö niitä olisi yksinkertaista ja edullista hoitaa jonkinlaisten hyvin vähän sähköä vaativien mikrokontrollereiden avulla. Pc-rauta lämpömittarin tehtäviä hoitamaan tuntuu tarpeettoman tehokkaalta ratkaisulta. Toki pc-laitteet ovat sillä tavalla standardilaitteita, että niille hyvin suuri joukko ohjelmantekijöitä osaa sitten nikkaroida toimivia ohjelmistoja.

Jotta tässä viestissä olisi edes jokin pointti, niin kerrottakoon, että Youtubesta löytää useaksi tunniksi viihdettä tämän aihepiirin äärellä kun laittaa hakusanoiksi vaikkapa "home automation" tai "x10" tai "z-wave" tai "future home".

Jo alle tunnin katselemisen jälkeen käy selväksi, että kotiautomaatio noissa videoissa tarkoittaa keskimäärin kodin lämmityksen, ilmastoinnin, valaistuksen, viihdeteknologian, kahvinkeittimen, energiankulutuksen mittaroinnin ja hälytysjärjestelmän sekä Kaliformiassa ja muissa välimerellisen ilmaston olosuhteissa myös puutarhan kastelun ohjelmallista säätämistä joko flyygelin oikealla puolella seinässä olevasta paneelista tai kännykällä autosta kotimatkalla tai tietsikalla Kanarian saarilta.

Melkein veikkaan, että meillä Suomessa aikalailla kysyntää on kesämökkien eli vapaa-ajan asuntojen lämmityksen ja hälytysjärjestelmien säätämiseen.

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #16 : 01.05.09 - klo:16:27 »
Lainaus
Melkein veikkaan, että meillä Suomessa aikalailla kysyntää on kesämökkien eli vapaa-ajan asuntojen lämmityksen ja hälytysjärjestelmien säätämiseen.

Tätä varten viiisas Kempeleläinen on keksinyt esim. OUMAN EH-60:n - sippeli, vähävirtainen, kauko-ohjattava. Sopii erit. sähkö-l. suoravivaiseen ohjaamiseen.

Mulla mökilla EH-60 (GSM ohjaa kontaktorien avulla, yht. 6 esiohj. lähtoä): Kotona/poissa=Pääsähkö ja lämmönpudotus, porakaivon pumppu, porakaivos saattolämpö + s-Hulju ja ulkovalot.

Ouman EH-686 sama laite, mutta lisää vapausasteita (ja Ouman Trend) - tuli markkinoille vasta mokin valmistuttua  :-/

PC on tosiaan turha niks/naks säätöön, mutta loogikka-piirit vaatii aina liikaa "tupakkaa" (ja tiedon tallennus (dataloggeri) harvemmin niiden parasta osaamista?

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #17 : 12.05.09 - klo:06:20 »
Homeseer ja X10 näyttää tarjoavan hyvän lähtökohdan ainakin meidän majaan, mutta en löydä lämpötila-mittausta (huonelämpötila).

Z-wire:llä taas vaikka mitä kivaa/tarpeellista  ;) ( http://www.expresscontrols.com/zwaveproducts.htm ), mutta tavaraa hyvin rajallisesti EU-taajuudelle?

Lainaus
* lämmitykselle: patteritermostaattien tilalle z-wave termostaatit. Ne jo itsessään säätelevät yö/päivä ohjelmat jne. mutta niitä voi käskeä myös kotiautomaatiolla.

Saisi olla X10 tai Z-wave: Huonelämpötilan mittausyksikkö makkareissa ja (tulevaisuudessa) moottori LL paluu-tukissa, säätö Homeseer. Sopivia linkkejä?

Poissa Larux

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #18 : 12.05.09 - klo:10:20 »
Lainaus
Homeseer ja X10 näyttää tarjoavan hyvän lähtökohdan ainakin meidän majaan, mutta en löydä lämpötila-mittausta (huonelämpötila).

HomeSeerin kiva piirre on se, että sitä voi käyttää siltana eri systeemien välillä. Toteuta mittaukset vaikka 1-wirellä ja säädöt X10:lla/Z-wavella! Vain mielikuvitus on rajana ;-)

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #19 : 12.05.09 - klo:17:53 »
Lainaus
HomeSeerin kiva piirre on se, että sitä voi käyttää siltana eri systeemien välillä. Toteuta mittaukset vaikka 1-wirellä ja säädöt X10:lla/Z-wavella! Vain mielikuvitus on rajana ;-)

Joo, mielikuvitus ja aika :D .  Ja netissä tavaraa pullollaan...

Jos / Kun (vanhaan) taloon näyttäisi tulevan pääasiassa X10, niin ei viitsisi vetää talon toiselle puolella taloa oleviin makuuhuoneisiin 1-wire:ä (eli uusi piuha) pelkkää lämpötilaa mittaamaan. (makkarit vain sähkö/WLAN:n piirissä). Muutenhan X10 näyttäisi jo hoitavan homman....

"Mielikuvitus rajana" olisi tarkoitus rajoittaa tekniseen tilaan (MLP-mittaukset, 1-wire suoraan datalogger/automaatiokoneelle, XP  ;) ) ja autotalliin (testaus-kone, sekin XP  ;) ;) ), joissa molemmissa eetteri-piuha saman router:n takana.
Tarvittaessa AT:ssa IP/1-wire muunos (saisikohan  mittaukset  sisäverkon kautta vaikka tällä kombinaatiolla jos ei suoraa löydy :-/ http://www.audon.co.uk/enet100.html  ja http://elektroniikka.org/thermometer/bin/DS9097U.pdf)

Olisi hienoa löytää yksittäiseen huone-lämpötilan mittaukseen valmis langaton laite (50EUR/huone  :-? )esim. "patterilla toimiva X10RF-temp. anturi"  ::)  (tarvitsen vain 3kpl, joten ei tässä konkurssissa tunnu). Myös Z-wire (EU-malli) tms. olisi OK. Huonesäätöjä/näyttöä ei tarvita, mutta jos "halvalla".... :)

Jos ei muu auta, täytynee vetää 1-wire piuha samalla kun vetää MLP sisälämpötila-anturin samaa reittiä kuin uuden MLP-syötön

Poissa Larux

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #20 : 12.05.09 - klo:22:10 »
Lainaus
Jos / Kun (vanhaan) taloon näyttäisi tulevan pääasiassa X10, niin ei viitsisi vetää talon toiselle puolella taloa oleviin makuuhuoneisiin 1-wire:ä (eli uusi piuha) pelkkää lämpötilaa mittaamaan. (makkarit vain sähkö/WLAN:n piirissä). Muutenhan X10 näyttäisi jo hoitavan homman....

...

Olisi hienoa löytää yksittäiseen huone-lämpötilan mittaukseen valmis langaton laite (50EUR/huone  :-? )esim. "patterilla toimiva X10RF-temp. anturi"  ::)  (tarvitsen vain 3kpl, joten ei tässä konkurssissa tunnu). Myös Z-wire (EU-malli) tms. olisi OK. Huonesäätöjä/näyttöä ei tarvita, mutta jos "halvalla".... :)
 

Täältähän näitä löytyy: http://www.rfxcom.com/ On langatonta kamaa 1-wirelle ja X10:lle (ja vähän muillekin). Itse olen tilannut RFXComista ledpulssien lukuanturin. Toimitus oli erittäin nopea (euroopan sisäinen postitus).  Langattomia hilppeitä en ole tilannut, koska aion keskittää kaiken langattomuuden z-waven varaan - nuo rfxcomin roippeet eivät miellyttäneet Avotakan/Decon/Glorian kodin jne. kyllästämiä silmiäni :)

Poissa pekko666

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #21 : 27.05.09 - klo:22:41 »
Lainaus

Tätä varten viiisas Kempeleläinen on keksinyt esim. OUMAN EH-60:n - sippeli, vähävirtainen, kauko-ohjattava. Sopii erit. sähkö-l. suoravivaiseen ohjaamiseen.
Löytyy niitä muitakin kotimaisia.
team-control.fi/html2/tt_jarjestelmakuvaus.html

Etäkäyttö ei pitäisi muodostua ongelmaksi
team-control.fi/html2/tt_kayttoliittymat.html

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #22 : 28.05.09 - klo:23:52 »
Lainaus

Täältähän näitä löytyy: http://www.rfxcom.com/ On langatonta kamaa 1-wirelle ja X10:lle (ja vähän muillekin). Itse olen tilannut RFXComista ledpulssien lukuanturin. Toimitus oli erittäin nopea (euroopan sisäinen postitus).  Langattomia hilppeitä en ole tilannut, koska aion keskittää kaiken langattomuuden z-waven varaan - nuo rfxcomin roippeet eivät miellyttäneet Avotakan/Decon/Glorian kodin jne. kyllästämiä silmiäni :)

Kiitos vinkistä, taidan lähteä langattoman osalta eteenpäin RFXCOM:n vastaanottimella ja Oregon sensoreilla http://www.rfxcom.com/oregon.htm .  8-)

Homeseer:lle näyttääolevan myös DB-tallennusta varten kiinnostava Plug-in " UltraLog HSPI " , jota täytynee kokeilla tiedon tallennukseen.

Poissa henris

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 53
  • Geopro SH13/SHAK1000
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #23 : 21.07.09 - klo:10:05 »
Remontoimme parhaillaan vanhasta navetasta/hevostallista kotia itsellemme. IT-taustaisena kotiautomaation sisällyttäminen sähköjärjestelmään on ollut minulle yksi talosuunnittelun keskeisistä asioista. Helppoa (ja kallista) olisi ollut valita esim. Strömfors IHC tai jokin EIB-ratkaisu. Perehdyin aika pitkään X10:een ja vaikka kyseessä on todella vanha ja vieläpä jenkkiläinen tekniikka, oli se minusta yksinkertaisuudessaan juuri sopiva omaan tehtäväänsä eli valojen ja pistorasioiden ohjaukseen.

Mallin perussysteemille otin Viitaloilta [1]. Koska meillä on kyseessä uudiskohde keskusasenteiset, DIN-kisko, komponentit olivat paras vaihtoehto [2] [3]. Suomestakin komponenttaja saa/sai ainakin IT-keskukselta [4] mutta hinnat olivat huomattavan paljon kalliimmat kuin joko Belgiasta [5] tai Englannista [2] tilattuna. Itse päädyin tilaamaan koeympäristön osat Englannista vielä halvemman hinnan vuoksi, yksi ohjauskomponentti maksoi n. 27eur. EIB-systeemeissä vastaava yhden ryhmän ohjauslogiikka maksaa huomattavasti enemmän. Toki EIB on paljon monipuolisempi, yksinkertaisimmasta päästä oleva etu on valojen tilan (päällä/pois) indikointi; X10:ssä ei ole sille tukea.

Päädyin käyttämään komponenttien tukemaa paikallisohjauksen ja varsinaisten X10-viestien yhdistelmää. Hetkellisesti kytkevät (momentary switch) Giran valokoskettimet [6] on kytketty DIN-komponenttien paikallisohjausliitäntään ja niillä voi normaaliin tapaan joko himmentää tai sitten kytkeä valot päälle/pois. Monimutkaisemmat yhtä tai useampaa valoryhmää ohjaavat toiminnot käynnistetään tietokoneen kosketusnäytöltö (esim. kotona/poissa/poissa pitkään), kaukosäätimellä (katso elokuva säätää valot ja verhot kohdalleen) tai automaattisesti ajastetusti tai jonkin tapahtuman perusteella (liiketunnistin, kosteusmittari jne.). Näihin toimintoihin liittyvä äly/makrot on ohjelmoitu CM15Pro-komponenttiin [7], joka samalla toimii langattomien X10-lähettimien vastaanottimena ja tietokone (USB) liitäntänä.

Järjestelmän perustoiminta ei edellytä tietokoneen päälläoloa vaan kaikki toimii CM15-palikan avulla. Itsellä on kuitenkin tarkoitus integroida X10 1-wire ympäristöön ja lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, joka edellyttää tietokonetta. Tämän lisäksi valitsin Visonic PowerMax Pro langattoman hälytysjärjestelmän [8], joka tukee X10:ä ja pystymme hyödyntämään sen tunnistimet.

[1] http://www.viitalat.net
[2] http://www.letsautomate.com/10002.cfm?CFID=1647306&CFTOKEN=3c60ddb-9adf9fe8-e087-46ed-9f5d-232d628bcaf8
[3] http://www.letsautomate.com/10001.cfm?CFID=1647306&CFTOKEN=3c60ddb-9adf9fe8-e087-46ed-9f5d-232d628bcaf8
[4] http://www.it-keskus.fi (sivut eivät ainakaan äsken toimineet)
[5] http://www.intellihome.be
[6] http://www.gira.com/en/produkte/event-klar.html?vid=227
[7] http://www.letsautomate.com/12615.cfm?CFID=1647306&CFTOKEN=3c60ddb-9adf9fe8-e087-46ed-9f5d-232d628bcaf8&URLCaller2=X10
[8] http://www.fsm.fi/?main=136&catID=21

Poissa henris

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 53
  • Geopro SH13/SHAK1000
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #24 : 21.07.09 - klo:10:19 »
Ärsyttävä tuo 3000 merkin raja jäi juttu harmittavasti hieman kesken, tämä siis jatkoa edelliseen viestiin...

Koko systeemin (X10, 1-wire, lämmitys/ilmanvaihto, htpc) sydämeksi ja käyttöliittymäksi olen harkinnut Cinemarin tuotteita [9]. Tähän mennessä htpc-puolella hommaa on hoitanut Meedion päälle itse rakennettu kokonaisuus. Yksinkertaistettuna haluan yhden kotiautomaatio, leffa, musiikki ja DVB-keskuksen tekniseen tilaan, jota sitten voi käyttää täysin läpinäkyvästi mistä tahansa huoneesta ja miltä tahansa tietokoneelta ja vieläpä niin, että muksut ja vaimokin pystyy sitä helposti (=pelkkä kake, ei vaadi näppistä/hiirtä)  käyttämään. Saas nähdä miten äijän käy ;)

Tällä hetkellä ollaan rakentamassa koeympäristöä, missä on mukana em. X10-komponentit, Giran-painokytkimet, tavallisia himmennettäviä valoja ja Adluxin 1-10V himmennettäviä luonnonvalo loistevalaisimia. Viimeksi mainittujen kanssa joudutaan hieman kikkailemaan, koska X10:stä ei löydy suoraa tukea 1-10V himmennettäville loisteputkille; täytyy tyytyä vain himmennyksen paikallisohjaukseen ja on/off:iin X10:n kautta.

[9] http://www.cinemarsolutions.com/
« Viimeksi muokattu: 21.07.09 - klo:10:20 kirjoittanut henris »

Poissa maalämpökalle

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 27
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #25 : 21.07.09 - klo:21:49 »
Jos olet touhuamassa kotiisi noita himmentimiä, kannattaa ottaa huomioon, käykö ne energiasäästölampuille.
Meillä työpaikalla ravintolassa tavallisia 40 W:n kynttilälamppuja muutama satakappaletta, joita ohjataan päivällä, illalla ja yöllä sekä siivouksen aikaan eri tehoilla. Kyseisiä lamppuja ei kohta valmisteta enää. Kokeilimme erilaisia energiasäästölamppuja, mutta himmentimet eivät toimineet. Siinä lamppukauppiaat jäivät selvittelemään lomien ajaksi, joudutaanko kaikki himmentimet myös vaihtamaan, ei mikään pieni kustannus???

Poissa Larux

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 8
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #26 : 21.07.09 - klo:22:47 »
Himmennettäviä energiansäästölamppuja on hiljalleen vyörymässä markkinoille. Tässä on yksi vaihtoehto: http://www.airam.fi/lehdisto/airam_06112008.pdf

Poissa JariA

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 352
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #27 : 21.07.09 - klo:23:19 »
On hyvä asia että markkinoille tulee himmennettäviä energiansäästölamppuja. Meidän talossa ongelma niiden käyttämisen kohdalla on kuitenkin se, että himmennin vaatii muistaakseni vähintäin 35W tehon. Jos teho on tuota pienempi, menee himmennin rikki. Esimerkiksi tässä huoneessa kattovalaisimessa on kolme lamppua ja edes kolmella 11W energiansäästölampulla ei saa tarpeeksi kuormaa himmentimelle. Varmaankin ajan myötä täytyy korvata himmentimet tavallisiksi kytkimiksi. Olisi ollut mukava tietää pari vuotta aiemmin se, että EU suuressa viisaudessaan päätti kieltää hehkulamput.

Olen myös ihmetellyt sitä, mitä lähivuosina pitää tehdä ulkovalojen suhteen. Toivottavasti markkinoille alkaa tulla sellaisia lamppuja, jotka sopivat E27 kantaan ja mahtuvat hehkulampuille tarkoitettuihin valaisimiin ja jotka myös kestävät suuret lämpötilanvaihtelut vuosien kuluessa.

Poissa henris

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 53
  • Geopro SH13/SHAK1000
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #28 : 22.07.09 - klo:07:33 »
Lainaus
Jos olet touhuamassa kotiisi noita himmentimiä, kannattaa ottaa huomioon, käykö ne energiasäästölampuille.
Meillä työpaikalla ravintolassa tavallisia 40 W:n kynttilälamppuja muutama satakappaletta, joita ohjataan päivällä, illalla ja yöllä sekä siivouksen aikaan eri tehoilla. Kyseisiä lamppuja ei kohta valmisteta enää. Kokeilimme erilaisia energiasäästölamppuja, mutta himmentimet eivät toimineet. Siinä lamppukauppiaat jäivät selvittelemään lomien ajaksi, joudutaanko kaikki himmentimet myös vaihtamaan, ei mikään pieni kustannus???
Olen tästä tietoinen, todennäköisesti meille ei tule kovinkaan montaa 220V himmennin X10-yksikköä vaan noita on-off. Päävalaistus tehdään epäsuorasti loisteputki(luonnonvalo)valaisimilla. Lämpimämpi tunnelmavalaistus järjestetään sitten pöytä- ja jalkalampuilla. Noista loisteputkista löytyy himmennettävällä elektronisella liitäntälaitteella varustettuja malleja, joiden himmennin pitää olla 1-10V alueella toimiva. Tällaisella himmentimellä ei sitten ola mitään tekemistä X10:n kanssa vaan se löytyy Giran perussähkökalustevalikoimasta.

Lainaus
Olen myös ihmetellyt sitä, mitä lähivuosina pitää tehdä ulkovalojen suhteen. Toivottavasti markkinoille alkaa tulla sellaisia lamppuja, jotka sopivat E27 kantaan ja mahtuvat hehkulampuille tarkoitettuihin valaisimiin ja jotka myös kestävät suuret lämpötilanvaihtelut vuosien kuluessa.
Vaikka tarkoittanet ulkovaloilla todennäköisesti enemmän pihavaloja (pollareita jne.), niin alla linkki loisteputkeen, jota meillä on tarkoitus käyttää autokatoksen ja talon ympäristön (valaisimet räystäsalusiin upotettuina) valaisemiseen. Vaikka antaakin moninkertaisesti valotehoa myös pakkasolosuhteissa tavallisiin loisteputkiin verrattuna on se todennäköisesti sen verran hidas, että tulemme laittamaan valot päälle ajastetusti esim. autokatokseen arkipäivinä 7-9 ja 16-19.
http://www.auralight.fi/Products/LongLifeProdukter/Thermo

Tässä muuten linkki Adluxin sivuille, josta löytyy juttua noista luonnonvalospektri valaisimista. "Hivenen" paatoksellista tekstiä kannattaa lukea vaaleanpunaiset filtterilasit päässä, jotta oikeat tiedonmuruset saa suodatettua. Kannattaa lukea myös muita lähteitä ja keskustelupalstoja. Itse vakuutuin sen verran, että päätin edes kokeilla asiaa.
http://www.adlux.fi
« Viimeksi muokattu: 22.07.09 - klo:07:34 kirjoittanut henris »

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #29 : 23.08.09 - klo:18:54 »
Lainaus
Tämmöisiä sivuja olen itse katsellut:

http://www.xapautomation.org/index.php?title=xAP_Home_Automation_protocol

http://www.edjo.pwp.blueyonder.co.uk/edward/xAP/

http://www.automatedhome.co.uk/vbulletin/index.php

Larux mainitsi toisaalla homeseer nimisen järjestelmän

http://www.homeseer.com/

Mitäs muita tämmöisiä on?

Oman projekti etenee etanan tahdilla, mutta onpahan aikaa ihmetellä edelleen, mihin rahansa laittaa....
 - Nyt hankittuna Oregon Science WMRS-200 sääasema saksasta (165EUR). Nyt sade ja tuuli ainakin mittauksessa, vaikka ei vielä kompensoituna....
 - Data PC:lle ilmaisella WSDL softalla/USB:llä  / CSV-file.
      OS:noman softan mittaukset suljetussa muodossa, joten ei päässyt harkintaan...
 - Molemmat tukevat 10:tä lisäsensoria (Englannista 29GBP/kpl), joilla tarkoitus hoitaa huonelämpö/kosteus-mittaus (tilauksessa).

Nyt muuta tutkiessa tuli vastaan mielenkiintoinen Opencode automaatio-projekti (kutsuvat M2M:ksi), joka toimii (ainakin) MS ja Linux alustalla ja näyttää melko mietityltä ja edelleen kehittyvältä.
    http://mango.serotoninsoftware.com/home.jsp
        esimerkki käyttäjältä http://www.bacwak.net:8080 USER guest PWD guest
        tai suora public view, joka ei vaadi tunnuksia http://www.bacwak.net:8080/public_view.htm?viewId=8
ja esimerkkinä yksi tuote, joka "Mango-ystävällinen", TCP-IP konfiguroitava IO
   http://cyclonicsystems.com/Products_4chIO.html

Tosin manuaali näyttäisi olevan saatavilla vain, jos asentaa koko ohjelman koneeseen. Nyt ei matkassa mukana kuin työkone, en pääse testaamaan vielä vähään aikaan. Mittaus-PC:lle ei viitsi VPN-putken läpi ajaa.

1-wire näyttää tulevan vielä vain 0.5 C-deg lukemilla, mutta tähän lienee tulossa parannus lähitulevaisuudessa (forumissa maininta). Oma ajatus oli taittaa TEMP08 hoitamaan koko 1-wire, jolloin tätä ongelmaa ei muutenkaan olisi ja samalla PC pääsisi helpommalla (20+ anturia kuormittaa kuulema vanhaa mopoa liikaa ;) )...

Poissa olammi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 509
  • Aircooled
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #30 : 23.08.09 - klo:23:44 »
Lainaus
1-wire näyttää tulevan vielä vain 0.5 C-deg lukemilla, mutta tähän lienee tulossa parannus lähitulevaisuudessa (forumissa maininta). Oma ajatus oli taittaa TEMP08 hoitamaan koko 1-wire, jolloin tätä ongelmaa ei muutenkaan olisi ja samalla PC pääsisi helpommalla (20+ anturia kuormittaa kuulema vanhaa mopoa liikaa ;) )...

Ettäkö tietokone kuormittuisi jotenkin siitä, että se lukee 20+ 1-wireanturia? Ei voi pitää paikkaansa, ellei sitten ohjelmoijan koodissa ja suunnittelussa ole jotain _todella_ pahasti poskellaan.

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #31 : 24.08.09 - klo:12:07 »
Lainaus
Lainaus
Oma ajatus oli taittaa TEMP08 hoitamaan koko 1-wire, jolloin tätä ongelmaa ei muutenkaan olisi ja samalla PC pääsisi helpommalla (20+ anturia kuormittaa kuulema vanhaa mopoa liikaa ;) )...

Ettäkö tietokone kuormittuisi jotenkin siitä, että se lukee 20+ 1-wireanturia? Ei voi pitää paikkaansa, ellei sitten ohjelmoijan koodissa ja suunnittelussa ole jotain _todella_ pahasti poskellaan.

Mielenkiintoista, useammalla foorumilla varoitetaan 10+ 1-wire:n hidastavan konetta (esim. sääfoorumeilla, joissa 1-wire:t usein lisäantureina). Monesti kehoitetaan harkitsemaan ulkoista 1-wire purkkia, yhtenä Midon TEMP08/LOG08-II, jolla "provides real-time relief for the host PC by removing the burden of providing the precision timing required by the 1-Wire bus".

Totta vai tarua, tietänet itse paremmin? Softan laatu vaikuttanee varmasti (varsinkin MS/XP:lle), mutta myös 1-wire-puun rakenne ja pollaus-tiheys? LINUXhan kestää tietenkin mitä vaan  ;)

Tällä välin löytyi kiinnostava vaihtoehto TEMP08:lle (TCP-IP:llä) - tekee muutakin kuin 1-wire mittausta ja vaikutaa valmiilta purkilta/avoimelta (hinta/saatavuus kyselyssä)
    http://www.opnode.org/dokuwiki/doku.php?id=opn-one joka tukee myös seuraavia avoimia tapoja kommunikida:
Lainaus
xAP BSC schema
xAP web service

Jos tuote saatavilla/järkevän hintainen, saisi 1-wire nodet helposti kaikkialle tiedon xAP-julkaisuun kaikkialla, missä LAN talossa jo saatavilla  :D ... Sitten PC vain tekemään datalogging, sääasema luentaa ja tietojen julkaisua / ylätason ohjausta

Poissa olammi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 509
  • Aircooled
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #32 : 24.08.09 - klo:15:58 »
Lainaus
Mielenkiintoista, useammalla foorumilla varoitetaan 10+ 1-wire:n hidastavan konetta (esim. sääfoorumeilla, joissa 1-wire:t usein lisäantureina). Monesti kehoitetaan harkitsemaan ulkoista 1-wire purkkia, yhtenä Midon TEMP08/LOG08-II, jolla "provides real-time relief for the host PC by removing the burden of providing the precision timing required by the 1-Wire bus".

Totta vai tarua, tietänet itse paremmin? Softan laatu vaikuttanee varmasti (varsinkin MS/XP:lle), mutta myös 1-wire-puun rakenne ja pollaus-tiheys? LINUXhan kestää tietenkin mitä vaan  ;)

Samaa rautaa se Linux ajelee kuin Windowsitkin ja samat lainalaisuudet pätevät. Huonosti suunniteltu ja/tai tehty softa toimii siinä huonosti samalla tavalla kuin Winkkarissakin.

Enkä epäile yhtään, etteikö konetta saisi kyykkyyn 1-wirellä "osaavissa" käsissä. Jos 1-wireväylään liitytään jollain siihen tarkoitetulla komponentilla (itselläni suht yksinkertainen DS9490R USB-1-wireadapteri), niin ongelmaa ei pitäisi olla. Tietysti, jos kytkee 1-wireväylän äänikortin ulostuloon jollain virityksellä ja alkaa juttelemaan väylän kanssa signaalitasolla, niin voi olla, että menee hieman överiksi.

Ja tuollaista valmista ulkoista laitetta tai adapteriakin toki voidaan käyttää niin, että softa pyörii koko ajan busy-loopissa ja koneen loadi on kerrannainen antureiden määrällä. Silloin palataan kuitenkin alkuihmettelyyni koodin ja suunnittelun poskellaan olosta.

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #33 : 24.08.09 - klo:16:51 »
Lainaus
Samaa rautaa se Linux ajelee kuin Windowsitkin ja samat lainalaisuudet pätevät. Huonosti suunniteltu ja/tai tehty softa toimii siinä huonosti samalla tavalla kuin Winkkarissakin.

Enkä epäile yhtään, etteikö konetta saisi kyykkyyn 1-wirellä "osaavissa" käsissä. Jos 1-wireväylään liitytään jollain siihen tarkoitetulla komponentilla (itselläni suht yksinkertainen DS9490R USB-1-wireadapteri), niin ongelmaa ei pitäisi olla. Tietysti, jos kytkee 1-wireväylän äänikortin ulostuloon jollain virityksellä ja alkaa juttelemaan väylän kanssa signaalitasolla, niin voi olla, että menee hieman överiksi.

Ja tuollaista valmista ulkoista laitetta tai adapteriakin toki voidaan käyttää niin, että softa pyörii koko ajan busy-loopissa ja koneen loadi on kerrannainen antureiden määrällä. Silloin palataan kuitenkin alkuihmettelyyni koodin ja suunnittelun poskellaan olosta.

Eivät ole pyörittäneet signaaleja vaan pelkkää lämpötilaa, kosteutta, laskureita (mitä itsekin mietin ehkä liikaakin)

Olet varmasti oikeassa, ja softan vääntäjiä on moneksi (kayttäjä ei liene mainitsemasi "osaava käsi").

Ja kun etsii valmista (kokonais)pakettia, jossa 1-wire vain yksi osa (miel. integroitu osa), haluaa välttää sudenkuopat mm. lukemalla tätä foorumia. Monella (muissa foorumeissa) kayttäjillä on ollut huonoja kokemuksia 1-wire + valmissoftista ja "matti meikäläiset" ovat saaneet ongelmat kuriin ulkoisella palikalla (foorumien "lisää palikka" neuvojen jälkeen). Normaalille käytäjälle se riiittää, koska harva haluaa / tietää / jaksaa vaihtaa tuttua softaa "osaavan kaden" takia (tämä erityisesti, kun systeemi vain laajenee).

Vastaavasti LogTemp:stä vastaavaa ei ole näkynyt, mutta keskivertokäyttäjä ei viitsi ottaa riskiä. Mielenkiintoista sinänsä, että ohjelmaa näytetään käyttettävän mm. 1-wire verkon toiminnan verifiointiin ennen varsinaista "osaavan käden" softaa.

Yksi käyttämäni MrSmart-versio jumitti mittaus-PC:n muistin täysin (nyt korjattu), joten olen saanut oman osani myös PrintWindow-"osaavasta kädestä". Säämiesten MS-koneet / softat näyttävät olevan taas erityisen herkkä jumittamaan, ja buuttaavat koneita /softia kuulema pahimmillaan viikonkin välein.

Jos tietoa, mikä (LogTemp:n lisäksi) XP / 1-wire on tehty "oikeasti osaavalla kädellä" eikun jakamaan tietoa.

Poissa olammi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 509
  • Aircooled
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #34 : 24.08.09 - klo:16:57 »
Lainaus
Jos tietoa, mikä (LogTemp:n lisäksi) XP / 1-wire on tehty "oikeasti osaavalla kädellä" eikun jakamaan tietoa.

Valitettavasti XP-maailmaan en osaa sanoa. Linux-maailmassa on nyt kokemusta OWFS:stä ja siitä ei ole ollut toistaiseksi pienintä valituksen sanaa sanottavaksi. Tyypillinen Unix/Linux-softa tosin sikäli, että sen asentaminen vaatii hieman sysadmin-taitoja. Tämä lienee keskimäärin syy, miksi kaikki eivät Linuxeista tykkää.

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #35 : 24.08.09 - klo:18:45 »
Lainaus
Valitettavasti XP-maailmaan en osaa sanoa. Linux-maailmassa on nyt kokemusta OWFS:stä ja siitä ei ole ollut toistaiseksi pienintä valituksen sanaa sanottavaksi. Tyypillinen Unix/Linux-softa tosin sikäli, että sen asentaminen vaatii hieman sysadmin-taitoja. Tämä lienee keskimäärin syy, miksi kaikki eivät Linuxeista tykkää.

Hit the point - käyttistä ei jaksa vaihtaa, vaikka saattaisi olla järkeä. Liikaa opeteltavaa tähän hätään, kun kiinnostus enemmänkin tuloksissa.

Koska MS/XP:ssä ei ole OWFS:ää, tulee olo, että jokainen softaaja joutuu rakentamaan/parsimaan (myös) peruskauraa itse...

Itse yritän katsoa (vielökin) kokonais-systeemiä, joka olisi vapaa käyttiksestä, voi sitten hypätä Linux:iin (tai vaikka OpenSolaris:kseen  ;) ), kun on aikaa / innostusta.

Mango vaikuttaa lupaavalta tähään suuntaan  :D

Poissa tunkki

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 99
  • LÄ V13, 203GT, 207m@5.5", ~700m3
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #36 : 27.08.09 - klo:12:31 »
Lainaus
Koska MS/XP:ssä ei ole OWFS:ää, tulee olo, että jokainen softaaja joutuu rakentamaan/parsimaan (myös) peruskauraa itse...

Näyttäisi että tuon owfs:n saisi toimimaan myös winkkarissa cygwinin kanssa...

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #37 : 05.09.09 - klo:00:26 »
Meikäläisen etsintä on sitten päättynyt.

Ylivoimaisesti aikaa ottavan googlaamisen ja eri foorumien ja (luulemieni) tarpeiden perusteella hankin seuraavan laitteiston. Iso osa valintaperustetta oli softaamisen minimointi, aktivinen tuki-foorumi ja tuotteen positiivinen kehitys...

Langallinen (LAN, ei yhtään uutta lankaa huoneiden välillä)

 - xAP hub: NSLU2 (Verkkokauppa) +  SlugOS/BE & OPN-MAX (ilmainen OpenSource) (valmiit latauspaketit)
   http://sites.google.com/a/usapiens.com/opnode/products/opn-max
   mm. datalogging avoin SQLite tallennus, Perl-scriptit tehtäville, julkaisuun simppeli WEB-palvelin yms. valmiiksi mietittynä.
   Powerointi USB2:n kautta, jotta aina päällä kun sähköä
   http://www.digipiste.fi/product_info.php?cPath=53_113_115&products_id=1985  

 - xAP / 1-wire: opn-one + 15kpl DS18S20 anturia (valmiina www.pcbservice.fi) (lämmitys + lisäulkoanturi)
   http://sites.google.com/a/usapiens.com/opnode/products/opn-one
   Mittauksiin pääsee käsiksi myös internetin kautta.

 - xAP / IO: Netiom-xAP (16 DI laskurilla, 16 DO, relemodulit)
   http://www.phaedrusltd.com/system/index.html
   Mittauksiin / lähtöihin pääsee käsiksi myös internetin kautta.
   Hälytykset suoraan s-postiin halutessa...

 - DC-UPS-syöttö: 12V 17Ah:n UPS-akku, jota syöttää jatkuvakäytöinen akkulaturi (em. kulutus n. 10W)

 - Vielä pitää saada reititin ja Media-serveri (back-up) varavoiman taakse, muuten ei xAP-kuso kulje laitteiden välillä (jos tarvettakaan s-katkon aikana, tuleepahan s-katkon pituus ylös)

Langaton:

 - Sää (tuuli, sade, lämpö, kosteus) ja huonelämpö+kosteus: WMRS-200 + Solar panel + 8 lisäanturia (810)
    http://www.ukweathershop.co.uk/acatalog/oregon_scientific.html
    Sääasematiedot WeatherUnderground:iin halutessa.

 - XP-PC:lle OpenSource datalogger softa (valitetavasti en päässyt PC:stä eroon, kun sääasema oli jo ostettuna).
    http://wmrx00.sourceforge.net/index.html
    CSV-datafile. Sogta ei tue vielä xAP:tä, mutta pyydetty on  :)

Miksi xAP koko systeemin pohjaksi:

- (Varsinkin Netiom-) tuotteet halpoja ominaisuuksiin nähden (kaikissa LAN-yhteys, enkä tarvitse mm. 1-wire laskureita ollenkaan, ja jokainen DI:lle tilee laskuri halutessa mukana).

- Systeemissä valmis laajennuspalikka tarvittaessa myös X10-suuntaan (opn-X10 + CM-11)
 (ei suunnitelmissa itsellä vähään aikaan).

- Laajennus xAP-hub, IO tai/ja 1-wiren saa tarvitaessa sinne, missä jo LAN. Ei uusia piuhoja.

-  Tarpeiden kasvaessa esim. HomeSeer-laajennus onnistuu, koska xAP:ssa saa olla monta "kokkia". Avoin Mango M2M ei vielä tue xAP:tä (ja tuki hidasta). Ja onhan noita, mistä valita - mm
    http://www.idratek.com/Home.htm

- Avoimia softia xAP:lle yllättävän paljon (esim. Floorplan, xServer jne), joita voi olla samassa verkossa kuinka monta vaan (koska yleensä vain kuunnellaan xAP-kanavaa).
« Viimeksi muokattu: 05.09.09 - klo:00:28 kirjoittanut EKo »

Poissa eko

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 0
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #38 : 12.10.09 - klo:20:45 »
Tollaiseen törmäsin xAP foorumilla.
   http://www.msure.se/wiki/index.php5?title=Main_Page

Kiinostava tuttavuus...

Poissa pta

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 130
  • SH13+SHAK700, 235/233m, Tampesteri
Re: kotiautomaatio - erilaisia järjestelmiä
« Vastaus #39 : 04.11.09 - klo:02:45 »
Oletteko vertailleet noita 1-wire lämpötila-antureden tarkkuutta? Onko noissa loggeriohjelmissa mahdollista käyttää korjauskäyrää?

Tilasin kokeeksi 50 lämpötila-anturia, kun halvalla sain ja ajattelin tyrkätä ne reikälevylle testimittauksia varten. Taitaa tulla hiki, kun yrittää etsiä niistä parikymmentä "samanlaista". Samalla paljastuu meneekö se PC tukkoon, kun laittaa "tarpeeksi" antureita siihen kiinni.

Oliko niin, että jotkut loggeriohjelmat ilmoittavat lämpötilan 0,5 asteen resoluutiolla vaikka käytössä olisi 12-bittinen mittaus?

Meillä muuten on IHC + DSC + JCM-Tech REC radioavain + Omronin ohjelmoitava logiikka, jolla järjestelmät on naitettu yhteen.

Yksi kommentti magneettiventtilistä vesijohdossa: se suljetaan kotoa pidemmäksi aikaa poistuttaessa kun pesukoneet eivät jää päälle, mutta sähkökatkon tai palohälytyksen tullessa sen on avauduttava.

Pakko kommentoida vielä vähän asian vierestä...

Lainaus
Joskus talven pimeimpinä aamuina sitä on toivonut, että halpahallista ostetuissa mustissa sukissa olisi rfid tunnistesiru, jonka avulla voisi sukkelammin löytää saman parin kappaleet jalkaansa. Paljonkohan semmoinen tekniikka mahtaisi maksaa?

Lainaus
Hmmm, jostain syystä esittämäni ajatus kotiautomaatiosta sukkien lajittelun yhteyteen ei ottanut tulta. Jos ihan ajankäytöllisesti mietitään kumpi homma vie enemmän aikaa, pyykin sortteeraaminen vai valokytkimien napsuttelu ennen ja jälkeen leffan katselemisen, niin veikkaisin että sukkien lajittelu. Mutta varmaan on niin, että valokytkimien ohjelmointi on pari pykälää suoraviivaisempaa toteuttaa nykyisenkin tekniikan tason puitteissa.

Tuohan on optimointitehtävä, jonka ratkaiseminen ei vaadi paljoakaan luovaa ajattelua: Optimoidaan sukkien ostamiseen ja lajitteluun käytettävä aika

Oletko ajatellut paljonko aikaa Sinulla menee, kun käyt ostamassa niitä sukkia yhden parin kerrallaan ja paljonko ehjiä parittomia sukkia ajan mittaan heität roskapönttöön? Siirry "yksityyppisukkiin" ja osta se koko koukku tyhjäksi niistä mustista sukista, niin jää lajittelu vähän vähemmälle...

Kesällä, kun on valoisaa ja mustien sukkien lajittelu olisi helppoa, voi kulkea paljain jaloin ja säästää sekä sukkia, että aikaa  8-)