Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Massavaraaja ja vesikierron termostaattisäätö  (Luettu 7092 kertaa)

Poissa mnk

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 673
  • IVT 11E HT+/203m/2006
Perinteisesti suositellaan ns. ruotsalaisvalmisteisissa systeemeissä, että maalämpö-patteritalossa termostaatit olisivat täysin auki ja termareiden läpi virtaukset vapaita.   Hienosäätö pitäisi tehdä hipo-virtaussäädöillä per kukin patteri.  Taitaa olla sama "seläällään termarit -suositus" lattipiirikohteisiinkin ?

Mietinnässä olisiko mahdollista säätää suurin osa termareista ns. tavoitteelliseen ihannelämpötilaan ja hyödyntää samalla massavaraajassa olevaa 300 litran lämpöpuskuria, jonka avulla lämmönjakosysteemissä on koko ajan kiertämässä melko suuri määrä vettä ja  paluuveden lämpö pumpulle ei pääse piikittämään/nousemaan liian nopeasti, vaikka jopa  kaikki termarit olisivat kiinni ja virtaus vain siirtoputkissa.  + lisäksi perussäätö pattereiden virtaussäätimillä.

Kuluneen kesäkäytön testien jälkeen pienellä lattiapiirillä (~kuin patteriputkiston siirtoputket) ei ole havaittavissa lyhyitä käyntisyklejä, joten voisi olettaa, että vastaava syklisyys toimisi patteripiirissä vaikka termostaatit olisivat säädetty ns. ihannetavoitelämpötilaan / virtaus (osittain) kiinni.

Lisäksi kun ulkolämmön mukaan säätyvä lämpökäyrä on säädetty sellaiseksi, että termarit  täysauki sisälämpötila on ok, niin voisi olettaa, että termareiden hienosäädöstä ei olisi haittaa.  On myös  epätodennäköistä, että kaikki termarit menisivät samaan aikaan kiinni ?

Tästä syystä voisi kokeilla miten systeemi toimii säätämällä termarit kohdalleen ja testata, miten massavaraaja auttaa ja saako hipompaa huonelämpötilasäätöä vai meneekö logikäyrät huonommaksi.
« Viimeksi muokattu: 13.11.06 - klo:16:34 kirjoittanut Tommy200 »

Poissa mnk

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 673
  • IVT 11E HT+/203m/2006
Re: Massavaraaja ja patterikierron termostaattisää
« Vastaus #1 : 19.09.06 - klo:07:25 »
Systeemi ollut käytössä nyt jonkin aikaa termostaattivirityksillä ja en huomaa ihmeempiä epäkohtia.   Bilteman halpis lasersädelämpömittarilla olen huonelämpötiloja mittaillut ja aika tasaista on.   Käyrä 5,2 ja  korjaukset taittaen käyrään monessa paikassa. hystereesi on 4,7c.

Kommentoikaa käyriä, jos siltä tuntuu.  Paluun punaisessa käyrässä on ehkä mitätöntä väreilyä, jos sitäkään.  En muista oliko sitä aikaisemmin.  Tylsä on laite, kun se vaan käy ja huilii.   

http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_User=55&H=&View=Rapport

Näillä keleillä lämmityksen kulutus   22,2 kwh / 24h  .

testi jatkuu.....
« Viimeksi muokattu: 19.09.06 - klo:07:43 kirjoittanut Tommy200 »

Poissa collar

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 56
  • IVT Greenline HT Plus C 9, 150m. porakaivo
Re: Massavaraaja ja patterikierron termostaattisää
« Vastaus #2 : 19.09.06 - klo:08:25 »
Moi! ootko huomannut käytännössä mitään eroa tuon hystereesin muuttamisella? Vaikuttaako lähinnä lämpötilan tasaisuuteen, vai kulutukseen?

Menee asian sivusta, mutta onko sinulla MNK kiertovesipumpun nopeus mikä? Itsellä se on 3 nopeudella, ja nyt on alkanu harmittamaan tuo pattereista kuuluva kohina.  2 nopeudella sitä ei niin voimmallisesti kuulu. Oon koittanu ilmatakkin, mutta ei sieltä ilmaakaan tule. :-/

Poissa mnk

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 673
  • IVT 11E HT+/203m/2006
Re: Massavaraaja ja patterikierron termostaattisää
« Vastaus #3 : 19.09.06 - klo:21:03 »
Hystereesiä laittamalla isommaksi käyntiaika ja lepoaika pitenevät molemmat syklien välillä.

Mulla on pääkiertovesipumppu grundfos ups 25-60   vielä  1. nopeudella.   0-kelillä  2:lle. 3:sta en käytä.  Kohina johtuu putkessa olevasta nesteen nopeudesta. Putkilinjat isommalla putkella olisi varmaan paremmat.  Mulla samaa ääniongelma 3:lla, mutta ääni kuuluu enemmän vain kellarissa.  

edit:
olen ruvennut käyttämään patteripiirin pumppua kolmosella, koska saan vaihtimen yli paremman delta T:n.
« Viimeksi muokattu: 13.11.06 - klo:16:47 kirjoittanut Tommy200 »

Poissa mnk

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 673
  • IVT 11E HT+/203m/2006
Re: Massavaraaja ja patterikierron termostaattisää
« Vastaus #4 : 29.09.06 - klo:07:29 »
Olen jatkanut patteritermaritestiä ja edelleen tuntuu toimivan ilman pätkimistä.   Huoneissa "tarkat" lämmöt ja ei kompuran pätkäkäyntiä.   Yksi asia mitä mietin, on hyötysuhde, joka mahdollisesti heikkenee, koska putkiston läpi ei saa maksimaalista lämmönpudotusta jos termarit kiinni siellä täällä.

Mutta kumpi parempi:  
- haaskata hieman hyötysuhteessa pumpulla vai että jossain huoneessa liian kuuma ?
- termarin säätö paljon helpompaa kuin virtausten hipo-kalibrointi
- tämä testaaminen perustuu mutuun ja  dataloggerin käyrien katseluun ilman mittauksia ja laskelmia, että suhtautukaa tuloksiin vastaavasti
- suorastaan pahaa laiskuutta käyttää vain dataloggeria

Jatkan (tylsää) testiä.....

Poissa mnk

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 673
  • IVT 11E HT+/203m/2006
Re: Massavaraaja ja patterikierron termostaattisää
« Vastaus #5 : 03.11.06 - klo:08:10 »
Kelien hieman kylmetessä huomasin piirteen, että puskuria käytettäessä 4c hystereesillä tavoitelämmön saavuttaminen kestää aikaisempaa pidempään  (aiheutti vastusten kytkeytymisen 38min :ksi päälle) , koska vesimäärää lisätty piirissä noin 300L.   Toimi oikeastaan ihan hyvin myös 3,8C:llä.

Isomman vesimäärän takia on ehkä hyvä pidentää vastusten kytkeytymisen max-aikaa.  Ennen oli 90 min ja nyt lisäsin sen 130 min:iin.

Vastusten kytkeytyminen johtuu osittain myös siitä, että oma pumppummitoitukseni ei ole täystehomitoitus, vaan  vastuksia tarvitaan noin  - 20 -   -22c   ja viileämmillä keleillä.  ( Isompi pumppu nostaisi ison vesimäärän lämmön pelkällä kompressorillakin nopeammin.)

Termarikäyttö toimii OK, kun iso vesimäärä ja ei ole mitään paukuntaa pattereissa tai termareissa.   Lämpökäyrä on sen verran hyvin kohdallaan, että  termarit ovat oikeastaan hieman virattomia peruskäytössä.  Niiden tarve tulee vasta sitten esille kun takkaa käytetään tai makuuhuoneet.  Perinteinen termari on patterimaalämpökohteessa ehkä hieman hankala, koska toiminta-alue/vara on aika pitkä ja ennenkuin  termari sulkee linjan virtauksen, niin se on jo hidastanut jonkin verran virtausta  pitkällä säätöalueella.  Huonoudella tarkoitan sitä, että pienemmällä lämpövirtauksella lämmönluovutus on huonompi. Saisi siis virrata matalalla linjalämmöllä hyvin ilman rajoitusta ja lämmönluovutusta niin paljon kuin mahdollista.

Termarin varsinainen hyöty siinä, jos linjalämpö on noin 10c  korkeampi todellista tarvetta varten.  (lämpökäyrä pielessä....)

EDIT:
delta T lämmönvaihtimen yli on helpompi saada lähemmäksi 7C, kun avaa termareita enemmän ja virtaus riittävän suurella. Tällöin järjestelmä luovuttaa ympäristöön paremmin lämpöä.

Eli ehkä hieman takaisin taermarisäädössä ja enemmän pattereita, joissa termari selällään ja lämpökäyrää tarkemmin kohdalleen.  Mikäli hyötysuhdeoptimointi ei ole se ykkösasia, niin termareilla saa ehkä hieman tasaisemman lämmön.
« Viimeksi muokattu: 13.11.06 - klo:16:52 kirjoittanut Tommy200 »

Poissa mnk

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 673
  • IVT 11E HT+/203m/2006
Re: Massavaraaja ja vesikierron termostaattisäätö
« Vastaus #6 : 13.11.06 - klo:16:39 »
Tässä esimerkki kaverin systeemistä, kun puskurivaraaja ilmestyi lattiapiirien tueksi käyntiaikoja pidentämään.  Talossa on paljon lattialämmitysaluetta, jossa putket eivät ole paksun valun sisällä. Jäspin GTV  270L puskurin vaikutus näkyy käytiajoissa. Putkimies aloitti noin klo 7:00 ja uusi kytkentä tulilla  lounasaikaan.



Loggeridataa:
http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_User=63&View=Rapport
« Viimeksi muokattu: 13.11.06 - klo:18:58 kirjoittanut Tommy200 »