Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Kapinaan uutta energiatodistusta vastaan  (Luettu 5690 kertaa)

Poissa juja

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 39
 • Carrier 30NQ E9+300l+220l 190m vs. 302m²
Kapinaan uutta energiatodistusta vastaan
« : 01.10.13 - klo:11:47 »
Käykäähän allekirjoittamassa...


Kotimaa | Turun Sanomat 10:15
Muutosta energiatodistuslakiin vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 43 000 allekirjoitusta.

Suomen Omakotiliiton lanseeraama kansalaisaloite sai tänään tuekseen myös joukon järjestöjä ja omakotitalojulkkiksia.

Järjestöistä tukensa aloitteelle antoivat Sähkö- ja Teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkölämmitysfoorumi ry, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, Energiateollisuus ry, Maanomistajain liitto sekä Kuluttajaliitto- Konsumentförbundet ry.

– Vastustin nykymuotoista energiatodistusta jo viime vuoden eduskuntakäsittelyssä, sillä se on epätarkka, teoreettinen, byrokraattinen ja kallis. Nykyinen energiamuotokerroin on varsinkin sähkölämmitteisille taloille kohtuuton, moittii kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen Antti Kaikkonen (kesk).

Kaikkosen mukaan nyt tarvitaan uusi valmistelu ja sen myötä kohtuuhintainen energiatodistus, joka perustuu asunnon todelliseen energiankulutukseen.

Sähkölämmitysfoorumi ry:n puheenjohtajan Gustaf Åbergin mukaan energiatodistuksen turhat kustannukset koskevat kaikkia.

– Asuipa sitten omakoti-, rivi- tai kerrostalossa ja olipa sitten omistaja tai vuokralainen, niin kukin nämä kustannukset viime kädessä maksaa. Myös kunnille aiheutuu paljon turhia ylimääräisiä kustannuksia.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario on huolissaan muun muassa todistuksen hinnasta.

– Ostajan, myyjän, vuokralaisen sekä vuokranantajan kannalta olennaisinta on saada oikea ja todellinen tieto asumisen kustannuksista. Tätä voidaan mitata vain toteutuneella energiankulutuksella, ei keinotekoisesti tehdyillä teoreettisilla luokituksilla. Olisi myös pohdittava sitä, että perustasoisen, pakolliset tiedot sisältävän todistuksen hinta olisi säännelty ja tähän voisi ostaa tarpeen mukaan esimerkiksi lisäpalveluita. Asumisen hinnannousua pitää rajoittaa, ei ruokkia.

Aloite tarvitsee taakseen yli 50 000 allekirjoittajaa, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen keräysaika päättyy 11. lokakuuta.

TS

Poissa tomppeli

 • Yleismoderaattori
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 8 629
 • Vanha pieru!
Vs: Kapinaan uutta energiatodistusta vastaan
« Vastaus #1 : 01.10.13 - klo:16:50 »
Jos joku on kiinnostunut asiasta TÄÄLLÄ pääsee siihen tutustumaan..

Poissa Xargo

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 1 330
 • Danfoss DHP-H 8kW + 100m - Digit SE2 mlv/vkl
Vs: Kapinaan uutta energiatodistusta vastaan
« Vastaus #2 : 02.10.13 - klo:22:37 »
Toivottavasti ei mene läpi. Kovasti valitetaan, että vanhoja taloja rankaistaan, mutta eihän tuossa siitä ole kyse. Asian voi tulkita niinkin, että uusiin taloihin investoiduille kustannuksille (järeä eristys jne.) saa jotain vastinettakin. Lisäksi sama se suoran sähkön kerroin on uudessa talossakin. Mullakin toteutunut kulutus on luokkaa 1/3 energiatodistuksen luvusta. Eli kyllä vanhat ja uudet talot ovat aivan samalla linjalla.

Autovertauksista tykkää kaikki ja tähän sopii esim. sellainen että jos uusi auto kuluttaa vaikka 5l/100km ja vanha auto 10l/100km niin tämän kansalaisaloitteen logiikan mukaan pitäisi myydä vanhaan autoon polttoainetta puoleen hintaan, että vanhoja autoja ei syrjittäisi...

"Energiakulutustiedot ovat saatavissa energiayhtiöistä, ja pientaloasukkailla on yleensä tarkka kirjanpito omasta energiankulutuksestaan." Mistä se energiayhtiö tietää esim. kuinka paljon on poltettu klapia takassa tai muuten tuotu taloon jotain muuta energiaa kuin sähköverkosta revittyä? En kyllä tiedä yhtään tapausta, jossa takassa poltettu puu punnittaisiin tarkasti joka ikinen kerta. Saati sitten, että kysyttäessä vastattaisiin tälläisessa selvityksessä rehellisesti vaikka tarkat punnitukset olisikin ylhäällä. Eli enemmän se tarkan toteutuneen kulutuksen selvittäminen maksaisi kuin se energiatodistus.

Vaikka kyllä siinä energiatodistuksessa on paljon parannettavaakin.