Yksi mahdollisuus on se, että kaivo ja ympärillä oleva savi on jäätynyt maaosuuden kohdalta ja savessa oleva vesi on jäätyessään laajentunut työntäen ympärillä olevaa savea sivullepäin.
Jään sulaessa on suojaputken ympärille jäänyt savesta tyhjä onkalo mikä on sitten täyttynyt yläpuolella olevalla maa-aineksella.
Kyllä tuo ylläoleva vaikuttaisi loogiselta selitykseltä.
Meillä on tontille kaivettu maaputkisto kosteaan savimaahan ja sama ilmiö oli ensimmäiset 10 vuotta.
Joka kesä maa painui putkien kohdalta 5-10 senttiä koko 2X200 m:n matkalta muuta tonttia alemmas.Arveltiin ensin että putkikaivanto vaan tiivistyy talven jäljiltä ja alkukesästä täytettiin nuo ojat.
Sattumalta sitten 2008-2009 tienoilla joku kirjoitteli tällä foorumilla alimitoitetun keruuputkiston jäädyttämän maan aiheuttamasta ihan samasta ilmiöstä.
Pienen pohdinnan jälkeen selvisi että liiallisen säästämisen takia me aiheutettiin itse maan jäätyminen.
Meillä oli alkujaan varaava vesikeskuslämmitys jossa on 1250l:n varaaja ja ensimmäiset 10v käytettiin maalämpöpumppua samalla periaatteella kuin varaavaa yösähkölämmitystä.
Käytännössä tässä tuli sellainen käyntitilanne että illalla klo 22.00 lämpöpumppu käynnistyi ja yleensä pyöri yhtäsoittoa aamukuuteen että ison varaajan lämpötilan sai mahdollisimman korkeaksi.
Teinpä vielä erillisen kello-ohjauksen tätä varten.
Tuossa sitten tuli sellainen sivuvaikutus että talviaikaan keruun lämpötila laski niin alas että maa (savi) keruuputkien ympärillä alkoi jäätyä ja keväällä sulaessaan maanpinta painui keruuputkien kohdalta.
Kun maalämpökone muutettiin jatkuvalle käytölle (käy tarvittaessa myös päivällä) niin siihen loppui maan painuminen putkien kohdalla.
Nyt on neljäs kesä siten että tontti on ihan tasainen eikä putkien kohdalla ole painaumia.
Pystytkö krosig selvittämään käyntihistoriasta mitä luokkaa keruun lämpötilat on lopputalvesta olleet?
Jos meno- ja paluuliuos on läpi talven olleet plussan puolella niin tämä ylläoleva teoria ei sitten sovi teidän tapaukseen,mutta jos molemmat on reippaasti olleet miinuksella niin sitten on vahvasti syytä epäillä jäätymistä lämpökaivon ympärillä savikerroksessa.
Kun lämpökaivon putki on pystyssä niin siinä tulee sopivat olosuhteet noinkin suurelle maanpinnan painumisella.
Mutta jos niitä keruun lämpötiloja tosiaan olisi tiedossa?