Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämpökaivo romahtaa!  (Luettu 16414 kertaa)

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Lämpökaivo romahtaa!
« : 25.05.11 - klo:21:15 »
Onkohan kukaan kuullut tai kokenut vastaavaa?

Meillä 210m porattua lämpökaivoa josta n. 25m on maaporausta saven läpi. Tosi ällöttävää savea, kuivana kovaa kuin kivi ja märkänä ihan valuvaa litkua.

Lämpöputkien ympärille laitoin ensin 2 x betoniset kaivonrenkaat niin että puolet ylemmästä renkaasta oli maanpinann yläpuolella ja siihen päällä betoninen kansi, eli painoa oli aikalailla.
Tämä taisi kestää yhden talven, keväällä kun jäät suli kaivosta niin se romahti ja kaivonrenkaat upposi mutaan, tuntui kuin maa jota olin renkaiden ympärille täyttänyt vaan hävisi.

Ok, valitin urakoitsijalle ja hän tuli ja vaihtoi ison muovisen renkaan muovikansineen betonisten tilalle. Ei paina enää mitään.
Tein taas paikan siistin näköiseksi (viime kesänä), ja arvatkaas mikä näky oli vastassa n. viikko sitten. Kaikki oli taas romahtanut, ja vielä pahemmin, maata hävinnyt olemattomiin aika paljonkin.

Pari äsken otettua kuvaa :  :-/
https://picasaweb.google.com/lh/photo/n2l43l7G-WTuHNR_mM-ToZZa-t_pnT-rzYX8wNlJFR4?feat=directlink

ja

https://picasaweb.google.com/lh/photo/eycMgzLdoSsT544CCJpF6JZa-t_pnT-rzYX8wNlJFR4?feat=directlink

Minne helkkariin kaikki maa uppoaa?? Rouva jo pelotteli että keivon suojaputkessa on reikä ja se täyttyy nyt maalla/ savella ja lämmönkeruu tehokkuus hupenee. Ei kai voi olla?

Jääköhän jotain "taskuja" maaperään, suojaputken ympärille kun se kovalla paineella painetaan maahan?? Jos tilanne olisi se että nämä taskut nyt täyttyy  ja maa ikäänkuin painuu kasaan aina kun on kunnon märkää?? Sitten kun savi kuivuu kesämmällä ei taas ole mitään ongelmia...

« Viimeksi muokattu: 25.05.11 - klo:21:18 kirjoittanut krosing »

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #1 : 25.05.11 - klo:21:53 »
Ensin kysymys: Onko tuo nyt näkyvä kuoppa sen kuopan kokoinen mikä on kaivettu kaivonrenkaita asennettaessa?

Yksi mahdollisuus on se, että kaivo  ja ympärillä oleva savi on jäätynyt maaosuuden kohdalta ja savessa oleva vesi on jäätyessään laajentunut työntäen ympärillä olevaa savea sivullepäin.
Jään sulaessa on suojaputken ympärille jäänyt savesta tyhjä onkalo mikä on sitten täyttynyt yläpuolella olevalla maa-aineksella.

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #2 : 25.05.11 - klo:22:23 »
Voi hyvinkin olla nykyinen kuoppa sen kokoinen mikä on ikäänkuin kaivettu maksimissaan. Se on joitain kymmeniä senttejä isompi kuin nykyinen muovikaivonrengas joka puolelta ja kauniin pyöreä, ei ole romahtanut enempää tai vähempää mistään kohtaa vaan tasaisen pyöreä on kuoppa. Eli samanlainen kuin mikä kaivettiin.

Tuo teoria on mielenkiintoinen ja voi olla aika todennäköinenkin, kaivo lienee mennyt aika reilusti jäähän talvella, muistaakseni maasta tuli - asteista keruunestettä jo joulukuussa. Toki pumpun lämpöantureissakin taisi olla jotain härärää ja ne vaihdettiin tässä keväällä.

Ja kun kaivo (teräsputki) on jäähtynyt umpeen, niin pakkohan sitten on sen ulkopuolla olevan savenkin olla jäässä. Tiedä sitten kuin pitkältä etäisyydeltä putkesta, märkä savihan johtaa lämpöä tosi hyvin joten se routa on voinut siirtyä pitkällekin putkesta sivulle ?!?
« Viimeksi muokattu: 25.05.11 - klo:22:24 kirjoittanut krosing »

Poissa Starppa

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 87
  • Wanha Carrier C5 -01. Uusi Nibe F1245-8 -11.
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #3 : 26.05.11 - klo:01:15 »
Joo tuttu näky, mutta toisinpäin. Meillä oli edellisessä kohteessa vaakakeruuputkistoon tehty ilmauskaivo korkeimpaan kohtaan. Keruuputkisto kulki kohtuullisessa savikentässä. Meillä muovinen tarkistus/ilmauskaivon suojaava ojarumpuputki nousi joka talvi ylöspäin. Vissiin ensimmäiset neljä vuotta jaksoin sitä lyhennellä, jotta ruohon leikkaus oli tasaisempaa, mutta lopuksi annoin jo olla, koska paikkahan oli nurmikon aivan reuna-alueella, ja siten ei mitenkään akuutissa paikassa.

Kuvien perusteella näyttäisi teilläkin olevan sivummalla joidenkin Tuijien juurella noin 1 m2 kokoinen ala, joten jos ei aiheuta puristumis ongelmia keruuputkistoihin, niin totuttele ajatukseen että halpa lämmityshän siellä vain pilkottaa :D.

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #4 : 26.05.11 - klo:11:40 »
Njaa, no, kyllä sille jotain pitäisi tehdä. n. 1m syvä kuoppa jossa vettä pohjalla ja tosi pehmeä savi niin että jos siihen tippuu niin uppoaa vielä saveenkin. Ja jos sen noin auki jättää niin romahtanee lisää koko ajan.

Ei taida esim. koira tykätä hyvää jos tuonne putoaa.

Ehkä siihen pohjalle pitäisi joku levy laittaa ensiksi, vaikka vesivanerilevy ja sen päälle ruveta kasaamaan soraa. Sillai siihen teräsputken viereen ei pääsisi heti menemään uuttta maata kun siihen pienikin onkalo muodstuu. Ja mahdolliset, tavlen aikana jäähtymisestä muodostuneet onkalot täyttyisi niin että sama savimaa joka on jäähtymisen ansiosta painunut sivulle valahtaisi takaisin. ?!?!  :-?
« Viimeksi muokattu: 26.05.11 - klo:11:41 kirjoittanut krosing »

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #5 : 29.05.12 - klo:14:28 »
Kylläpäs on murhe tämäkin, taas kaivon "pohja" romahti luokaa 30-50cm alaspäin. Aikalailla samoihin aikoihinkin joka kevät.

Nyt täytin taas kaiken karkealla soralla. loppuukohan tämä romahtaminen ikinä. Kai tämäkin sora tippuu alaspäin täyttäen tyhjiön joka syntyy kun ensi talvella jäähtynyt savi sulaa. Soranhan ei sitten pitäisi enään siirtyä mihinkään suuntaan vaikka jäähtyykin..

Eli sitten joskus 10v päästä kun koko jäähtyvä pätkä maaputkesta on ympyröity soralla niin romahtaminen loppuu!?!  :-/

Aivan selkeä ympyrä, säteeltään noin 0,5m maaputken ympärillä, on alue joka romahtaa, eli siitä näkee kai suoraan millaisella säteellä maa putken ympärillä jäähtyy?!




Poissa JPN

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 281
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #6 : 29.05.12 - klo:16:21 »
Siihen pitää varmaan laittaa _| |_ mallinen kaulus, joka kelluu saven pinnalla. Sora sekoittuu vettyvän saven sekaan, vaikka sitä ajaa kuutio kaupalla.
LÄ V10.5/203, Enervent LTR-6 eco, maaviileällä

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #7 : 29.05.12 - klo:17:04 »
Lainaus
Yksi mahdollisuus on se, että kaivo  ja ympärillä oleva savi on jäätynyt maaosuuden kohdalta ja savessa oleva vesi on jäätyessään laajentunut työntäen ympärillä olevaa savea sivullepäin.
Jään sulaessa on suojaputken ympärille jäänyt savesta tyhjä onkalo mikä on sitten täyttynyt yläpuolella olevalla maa-aineksella.

Kyllä tuo ylläoleva vaikuttaisi loogiselta selitykseltä.
Meillä on tontille kaivettu maaputkisto kosteaan savimaahan ja sama ilmiö oli ensimmäiset 10 vuotta.
Joka kesä maa painui putkien kohdalta 5-10 senttiä koko 2X200 m:n matkalta  muuta tonttia alemmas.Arveltiin ensin että putkikaivanto vaan tiivistyy talven jäljiltä ja alkukesästä täytettiin nuo ojat.

Sattumalta sitten 2008-2009 tienoilla joku kirjoitteli tällä foorumilla alimitoitetun keruuputkiston jäädyttämän maan aiheuttamasta ihan samasta ilmiöstä.

Pienen pohdinnan jälkeen selvisi että liiallisen säästämisen takia me aiheutettiin itse maan jäätyminen.
Meillä oli alkujaan varaava vesikeskuslämmitys jossa on 1250l:n varaaja ja ensimmäiset 10v käytettiin maalämpöpumppua samalla periaatteella kuin varaavaa yösähkölämmitystä.

Käytännössä tässä tuli sellainen käyntitilanne että illalla klo 22.00 lämpöpumppu käynnistyi ja yleensä pyöri yhtäsoittoa aamukuuteen että ison varaajan lämpötilan sai mahdollisimman korkeaksi.
Teinpä vielä erillisen kello-ohjauksen tätä varten.

Tuossa sitten tuli sellainen sivuvaikutus että talviaikaan keruun lämpötila laski niin alas että maa (savi) keruuputkien ympärillä alkoi jäätyä ja keväällä sulaessaan maanpinta painui keruuputkien kohdalta.

Kun maalämpökone muutettiin jatkuvalle käytölle (käy tarvittaessa myös päivällä) niin siihen loppui maan painuminen putkien kohdalla.
Nyt on neljäs kesä siten että tontti on ihan tasainen eikä putkien kohdalla ole painaumia.

Pystytkö krosig selvittämään käyntihistoriasta mitä luokkaa keruun lämpötilat on lopputalvesta olleet?
Jos meno- ja paluuliuos on läpi talven olleet plussan puolella niin tämä ylläoleva teoria ei sitten sovi teidän tapaukseen,mutta jos molemmat on reippaasti olleet miinuksella niin sitten on vahvasti syytä epäillä jäätymistä lämpökaivon ympärillä savikerroksessa.
Kun lämpökaivon putki on pystyssä niin siinä tulee sopivat olosuhteet noinkin suurelle maanpinnan painumisella.

Mutta jos niitä keruun lämpötiloja tosiaan olisi tiedossa?
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #8 : 30.05.12 - klo:13:04 »
Tuota joo, kyllä nuo keruun lämpötilat on jotenkuten tiedossa.

Tässä vaihdettiin antureitakin talvella kun näyttivät niin outoja lämpötiloja. Ja nyt kevättalvella sain laitettu 1-wire anturit putkiin loggaamaan näitä.

Että kyllä se keruu pakkasen puolella käy sydäntalvella, jossain vaiheessa lämpöpumppukin kävi vuorokausikaupalla, jos ei jopa viikkokaupalla putkeen, kun talon lämmitystarve oli suurempi kuin pumpun teho.

Mutta vasta ensi talvella taitaa olla kaikki loggaukset kunnossa niin että pääsee katsomaan kuinka pitkän ajan on pakkasella yms.

Perimmäinen syy ongelmaan on varmasti se että jäähtyy. Joskus pohtisin että jos puutarhaan kaivaisi pintakeruuputkiston nykyisen porakaivon (230m) rinnalle, jos se keventäsi kaivon kuormitusta sen verran että pysyisi sulana. Ja muutenkin kai parantaisi hyötysuhdetta jos keruun lämpötila on hiukan korkeampi (ei pakkasella).

tuollainen kaulus mikä JPN ehdotti voisi toimia, onkohan sellaisia myytävänä jossain vai pitääkö itse askarrella?
Itse pohtisin vaan suodatinkankaan laittoa kaivon pohjalle ja soraa päälle mutta se kangas mennee solmuun siinä sitten kun maa romahtaa.


Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #9 : 30.05.12 - klo:19:19 »
Outo on kyllä tuollainen ilmiö?Oliskohan kaivonporausfirmoilla parempaa tietoa miten tuollaisen saa korjattua?
Jos kaivon pinnalla olevan osan tukee ettei se pääse vajoamaan niin saattaa kumminkin käydä siten että tukirakenteiden alta maa painuu ja ehkä tulee tyhjää tukirakenteiden alle.Miten tuo sitten alkaa käyttäytyä?

Varminta olisi jos jollain tavalla saisi lämpötilan pysymään nollassa tai vähän plussan puolella varsinkin kaivoon menevässä putkessa niin silloin ei jäätymistä pitäisi tapahtua.
Ei taida tuohonkaan ihan helppoa ratkaisua olla?  
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #10 : 31.05.12 - klo:13:15 »
Joo, todella omituinen ilmiö minunkin mielestäni.
Kai se menee niin että kun normaali routa saapuu maanpinnalta alaspäin niin savimaa jähtyy tasaisesti ylhäältä alaspäin eikä se aiheuta mitään erikoista, mitä nyt hiukan siirtyilee niin että huonosti perustetut pihakivetykset yms. menee rikki.

Mutta kun pakastetaan ikäänkuin sylinterin joka alkaa maan pinnasta ja menee 5 metriä (?) alaspäin ja on halkaisijaltaan noin 1,5metriä niin silloin alkaa tapahtua. Savi sylinterin ympärillä on märkää ja pehmeää ja antaa helposti periksi kun tuo sylinteri laajenee jonkun verran.
Sitten kun se aikanaan sulaa niin ympärillä sivuille työnnetty savi ei palaa sivusuunnassa vaan maan vetovoima aihettaa että korvaavaa maata tuleekin ylhäältäpäin.

Sitten pitääkin seuraavaksi murehtia että mihin tuo kaikki sivulle työnnetty savi sitten menee? Tuleeko vain "tiiviimmäksi" tuo savipeti vai siirtyykö pitkiäkin matkoja maata sivusuuntaisesti 0-5metriä syvyydessä?  
Mitä esim. rakennuksen paalut tykkää tällaisesta maansivuittaissiistymästä? Työntääkö paalutkin vinoon? Kai se siirtyvä maan in sen verran vähäistä että sillä ei vaikutuksia kauhaen kauas?! :o

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #11 : 31.05.12 - klo:14:26 »
Jos oletetaan että maan(saven) jäätyminen johtuu lämpökäivosta niin silloin kaivon yläosassa pitäisi veden olla umpijäässä että kylmää siirtyy  teräsputken seinämän läpi siinä määrin että savikerros putken ympärillä myös jäätyy.

Jos tuollainen olisi mahdollista niin kaiketi vastaavia tapauksia olisi useampia,luulisin.

Joissakin tapauksissa lämpökaivon veden jäätyminen on näkynyt keruuputken muovisen paisunta-astian nesteen pinnan kohoamisena tai peräti tulvinut yli.

Onko teillä tuollaisesta havaintoa?

Onko muuten tietoa miten lähellä maanpintaa kaivon vedenpinta on?

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #12 : 31.05.12 - klo:16:46 »
Sillähän siitä selviää, kun estää saven jäätymästä  ::)

Kaivat mahdollisimman syvälle savea pois suojaputken ympäriltä romahtamisreiän halkaisijan kokoiselta alueelta.
Onnistuisiko "kaivaminen" esim täyttämällä kuoppa vedellä ja sitten imemällä loka-autolla savivelliä pois.

Sitten kuoppa vuorataan suodatinkankaalla ja täytetään legasoralla.
Painoa sen verran päälle, että kuoppaan tulviva vesi ei nosta legasoraa ylös.
Lisäksi voisi suojaputken eristää esim styroxilla.

Toimisiko ?????

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #13 : 01.06.12 - klo:21:35 »
Kyllä se kaivokin (teräs-suojaputki siis) taitaa mennä jäihin. Paisuntaastiassa pinta elää kyllä, ei ole tainnut tulvia yli mutta ihan piripintaan menee talvella.

Vedenpinta kaivossa on luokkaa 30cm korkeampi kuin maan pinta :)
Eli siellä puken sisällä on painetta! Siinä putken päässä on "korkki" joka on oikein kiristetty kiinni jotta ei tulvisi. Laitoin samalla imuputken pumpulle jotta sais kasteluvetta ja siitä putkesta kun avaa venttiilin niin vettä rupeaa tulemaan ylös ihan itsekseen, eli maan sisällä tai kalliossa on ikäänkuin lähde.

Viime talvena laitoin putken tuosta lämpökaivosta viemään veden pois 15m päässä olevaan avo-ojaan. Nyt minulla ajatuksena että jätän tuon kasteluimuputken venttiilin auki ja annan veden valua "yli" takoituksella, vesi menee sitten putkea pitkin siihen avo-ojaan. Tällai vesi pysyy liikkeessä koko ajan ja kaivon lämmöntuotto pitäisi parantua ja myös estää jäähtymisen!?!

Vettähän ei nyt mitenkään kovin tuosta tule mutta sellainen pikku liru kuitenkin koko ajan.


Tuo on jo nyt aika syvälle kaivettu, jotain 1-1,5m syvyyteen teräsputken ympäriltä, aika vaikeaa mahtua siihen itse kaivamaan syvemmälle mutta yksi mahdollilsuus voi olla tuokin.
Toisaalta tuo märkä savimaa tuuppaa romahtamaan, eli kun kaivaa alaspäin niin kaivanto ei pysy kasassa mitenkään vaan reunatkin tulee alas ja kuoppa senkun suurenee. :(


Paras olisi kai pienentää energianottoa kaivosta niin että ei jäähtyisi mutta se kai tarkoittaisi :
a) sähkövastuksien käyttöä  :(
b) lisä lämmönottopiirejä, eli toista porareikää tai pintakeruuputkia. Porareikä kallis koska maaosuutta 25metriä.
c) muita energianlähteitä. Joku lämmönvaihdin jolla saisi takan lämpöä siirrettyä varaajaan ja sillä helpotettua MLPumppua pahimmilla pakkasilla olisi kaikkein kiinnostavin  :D

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 864
  • yli-ikämies
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #14 : 02.06.12 - klo:11:07 »
Lainaus
Paras olisi kai pienentää energianottoa kaivosta niin että ei jäähtyisi ...  
Laskin tuota jäätymisen mahdollisuutta.
Jos asut Turun seudulla ja joskus öljyn kulutus on ollut noin 4000 litraa/vuosi, pitäisi 210 metrisen kaivon energian tuotto riittää, ellei sitten satu olemaan kalkkikivikalliota.
Tuottoa huonontaa tosin se noin 25 metrin maaosuus, mutta vaikka se osuus olisi jopa kuivaakin, pitäisi silti kaivon riittää.

Onko siellä kalkkikivikalliota, tai jotain ihmellistä "haperoa" kallioainesta, vai onko todellinen lämmön kulutus oletusarvoa suurempi?

Maanesteen pinnan nousu varaajassaan kertoo kaivon jäätyvän!

Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #15 : 02.06.12 - klo:11:45 »
Lainaus
Vettähän ei nyt mitenkään kovin tuosta tule mutta sellainen pikku liru kuitenkin koko ajan.
Kuinka paljon?

ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #16 : 02.06.12 - klo:13:14 »
http://www.thermia.fi/docroot/dokumentbank/Thermia_user_086U6294_FI.pdf

Lainaus
Lämmönkeruupiirin meno- ja paluulämpötilojen välisen
eron tulee olla 3 °C. Tätä suuremmilla tai pienemmillä lämpötilaeroilla lämpöpumpun hyötysuhde
heikkenee ja säästöt ovat pienemmät.
Pyörimisnopeusohjatuilla kiertovesipumpuilla varustettu lämpöpumppu varmistaa, että lämpötilaerot
pysyvät ihannetasolla. Ohjausjärjestelmä havaitsee, jos tasapaino on katoamassa ja
suurentaa/pienentää kiertovesipumppujen pyörimisnopeutta tarpeen mukaan.

Tuohon kaivon jäätymiseen saattaa vaikuttaa keruuliuoksen virtausnopeus.Valmistajan suositus keruun dt:lle on 3 astetta.

Jos keruun virtaus hidastuu niin lämpöpumpulta kaivoon menevän liuoksen lämpötila laskee.
Koska kaivoon palaavan nesteen lämpötila on normaalistikin lähellä nollaa niin muutaman asteen liikajäähtyminen voisi edesautta kaivon veden jäätymistä.

Jos lämpöpun ohjelmassa olisi mahdollista ohjata keruupumpun käyntiä siten että käyntijakson jälkeen liuospumppu pyörisi jotain 30-60 sek niin keruun paluuputkessa oleva kylmin neste"tulppa" painuisi syvemmälle ja tuohon savimaan kohdalle tulisi lämpimämpi keruuliuos

Oletko tarkastanut keruupiirin mutasihdin?Linkin manuaalissa ohjeet.

Onko keruuliuoksen dT:n historiatietoja käytettävissä,niistähän tämä teoria näkyisi suoraan ja jos ovat kunnossa niin voisi sulkea pois tämän vikamahdollisuuden.


Lainaus
Tässä vaihdettiin antureitakin talvella kun näyttivät niin outoja lämpötiloja.

Manuaalin mukaan tässä mallissa keruun dT säätyy automaattisesti.
Ilmeisesti tuo ohjautuu keruuputkien lämpötila-antureilla?



9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #17 : 02.06.12 - klo:22:10 »
Juu, minulla on tuo Diplomat Optimum pumppu jossa Optimum tarkoittaa että on pyörimisnopeusohjatut kiertopumput, kummassakin kierrossa. Ja dT keruussa on asetettu 3°C:ksi. Nyt en muista varmasti mutta sellainen muistikuva on että kun katsoi keruun tulo ja lähtölämpötiloja niin ne ero oli paljon enemmän, luokkaa 6°C, sen jälkeen siihen vahdettiin ne anturit. Tuota pitäisi tosiaan käydä tarkistamassa nyt tai logata sekä tulo- etä paluupuoli jotta saisi seurattua pysyykö dT tosiaan 3°C:ssa vai onko kiertopumpun ohjauksessa tms joku vika. Kai tuon pitäisi pysyä aina siinä 3°C:ssa vaikka esim. lämmöntarve on isompi kuin mihin pumppu pystyy? Ei kai se siinä tilanteessa lähde nostamaan keruun dT:tä?


Kaivosta tulee tosiaan tällä hetkellä pikku liru, lirun suuruus luultavasti vaihtelee vuodenaikojan mukaan. Sitä täytyy nyt pitää silmällä kun sain tuon poistoputken tehtyä, ennenhän se kaivo oli täynnä vettä koko ajan tämän takia ja putkea ei voinut pitää auki jatkuvasti.

Tuo tomppeli tieto on mielenkiintoinen, jos laskelmat näyttää että 4000L öljykulutus ei pitäisi saada 210m kaivoa jäihin. Kalliosta en kyllä osaa sanoa mitään, muuta kun että on syvällä.
Osaatko, Tonppeli, sanoa onko tuossa isokin marginaali? Eli mikä olisi 210m syvän kaivon "vastaava öljynkulutus suurinpiirtein"? Vastaako jopa 5000L?

Täytyy vielä plärätä noita muistiinpanojani kun pääsen kotiin pumpun viereen. Jokuhan tässä mättää jos kerta kaivon lämmöntuotto pitäisi riittää. 11kW tuo pumppuni pitäisi antaa lämmitystehoa ja sitä tarvitaan tosiaan pahimmilla pakkasilla ennemmän kuin tuo joten pumppu käy yhtäsoittoa, jos tällä on joku merkitys kaivon jäähtymiseen.

Poissa krosing

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Thermia Optimum 12kW+TIP 100L+210m kaivo -10/2008
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #18 : 02.06.12 - klo:22:11 »
Niin, ja mutasihdin olen useamman kerran aukaissut ja aivan puhdas on ollut...

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 864
  • yli-ikämies
Re: Lämpökaivo romahtaa!
« Vastaus #19 : 03.06.12 - klo:07:37 »
Lainaus
Osaatko, Tonppeli, sanoa onko tuossa isokin marginaali? Eli mikä olisi 210m syvän kaivon "vastaava öljynkulutus suurinpiirtein"? Vastaako jopa 5000L?
Jos paikkakunta on Turku, niin kaivo riittää laskelman mukaan vaikka kulutus olisi ollut jopa 5000 litraa/vuosi!
Paitsi jos kyseessä on kalkkikivikallio, tai jotain vastaavaa.!
Laskelma olettaa paikkakuntatiedon perusteella kallioperän ns. häiriöttömäksi lämpötilaksi +7,4C.
Pohjoisessa Lapissa tuo arvo on vain noin +1C .. +2C.

Turussa voidaan siis imeä kaivosta metriä kohden 3-5 kertaa enemmän lämpöä, kuin Lapissa.
Lapissa tarvitaan siis tuon perusteella noin 3-5 kertaa syvempiä lämpökaivoja, kuin Turussa.

Porkaivo on kuitenkin aina jonkin verran arvoitus!
Joskus tulevaisuudessa tiedetään kallioperän olemus tarkemmin ja päästään tarkempaan mitoittamiseen.
Laskelma on vain keskiarvoiselle kaivolle. Tapauskohtaiset erot voivat olla aika isoja, siksi on hyvä kaiken varalta aina ylimitoittaa lämpökaivo.
« Viimeksi muokattu: 03.06.12 - klo:07:39 kirjoittanut tomppeli »