Xargo, osaatko sanoa millä tasolla se coppi on siellä 0-6 asteen hujakoilla (teoriassa)?
Riippuu kyllä melkosen paljon niin monesta asiasta, että hankala vastata ilman lisätietoja, mutta heitetään nyt pari tapausta ilmoille:
-Hyvin säädetty (3K tulistus) pumppu kun tehdään n. 30C vettä 0C keruulla olisi COP 5,0.
-Samoilla säädöillä ja menoveden lämpötilalla, mutta 6C keruulla COP olisi 5,9.
-Vähän huonommalla säädöllä (alhaisempi höyrystymislämpötila samalla keruun lämpötilalla) tilanne voisi olla 4,6/5,4.
Eli siellä jossain 4,5-6,0 haarukassa pyöritään kun tehdään 30C vettä. Jos menoveden lämpötila nostetaan vaikkapa lukemaan 40C niin COP tipahtaa väliin 3,6-4,6.
Nuo ovat siis pelkästään kompuran lämpökertoimia. Eli ottotehoon pitäisi lisätä vielä kiertovesipumput niin saisi todelliset käytännön COPit. Laskin nuo Copelandin Selectillä ja oletin hyvin toimivassa tapauksessa höyrystymislämpötilan olevan 3K alle keruun lämpötilan ja huonommin toimivassa tapauksessa 6K ali. Todellisuudessa arvot voivat olla aivan jotain muuta. Nuo perustuvat lähinnä omiin kokemuksiin, mitä olen omasta laitteestani mittaillut lämpötiloja ja paineita. Tuo "huonompi" tapaus ei taida sekään hirveän huono olla...
Varsinkin kaiken huomioon ottavaa lämpökerrointa on hankala määrittää todellisessa tapauksessa. Esim. mulla aurinko paistaa yläkertaan ja tuo energia näkyy tietenkin lattiakierron energiamittarissa. Eli järjestelmään tuodaan lämpöä muualtakin kuin vaan lämpöpumpulla. Herkästi kaikki nuo eri lämmönlähteet tulee summattua saman lämpökertoimen alle, jolloin luvusta tulee liian korkea. Lämmittää se tietystä mieltä jos ei muuta.

Mielestäni pitäisikin aina laskea talon kokonaissähkönkulutuksen ja MLP:n haukkaaman sähkön erotus ja olettaa kaiken tuon energian olevan suoralla sähköllä lämmittämistä (COP 1) ja ottaa tuo huomioon kun määritetään lämpöpumpun lämpökerrointa. Eli esim. saneerauskohteessa jos sähköä paloi suoralla sähköllä lämmittäen vaikkapa 20 000kWh/a ja sitten MLP:n tultua taloon masiina haukkaa 2000kWh/a ja oletetaan, että sillä energiamäärällä saataisiin tuo 20 000kWh/a tuotettua niin metsään menee (eli siis jos ajatellaan, että COP olisi 20 000kWh/2000kWh = 10).
Todellisuudessa tuossa tapauksessa kokonaissähkönkulutus olisi luokkaa 15 000kWh MLP:n asennuksen jälkeen ja edelleen lämmitettäisiin merkittävä osuus suoralla sähköllä. Sitten pitäisi lähteä selvittämään, miksi lämmönjako ei toimi kunnolla. Eli siis kokonaislämmitysenergiantarve on 20 000kWh, josta lämmitetään 7000kWh MLP:lla ja siihen palaa 2000kWh energiaa. Loput 13 000kWh mennään sitten edelleen suoralla sähköllä ja kokonaisuuden COP olisi 1,33. Luvut oli nyt tässä vähän liioteltuja, että tulisi pointti paremmin esiin.