Mielipiteitä kaivataan joihinkin keruuputkea koskeviin asioihin. Kuinka syvällä vähintään keruuputken tulisi olla. Meillä tuo järven syvyys on ainoastaan 2 m, joka saavutetaan noin 35 m rantaviivasta. Joissakin ohjeissa vaatimuksena olisi vähintään 3 m.
Pohjassa on mutaa, syvemmällä mutaa on ainakin metri. Keppi menee aivan holahtamalla tuon metrin. Muuan lämpöpumppu-urakoija sanoi että muta on huono, kuulemma eristää ja lämmönkeruu onnistuu huonosti.
Meillä luultavasti tarvitaan noin 500 m keruuputkea. Yhtenä vai kahtena 250 m lenkkinä? Kannattaako vetää lenkit (jos kaksi) pumpulle saakka vai tehdäkö lämpökaivo rantaan, johon jakotukki ja isommalla putkella pumpulle?
Rantauttamista olen miettinyt niin, että tehtäisiin kaivurilla urat järven pohjaan jolloin saataisiin putket kauttaaltaan 2 m veden pinnasta. Rannenpana alkupeittona peitettäisiin vaikka murskeella, että ei nouse pintaan.
Miten paljon muuten vettä tulee vähintään olla, jotta pohjassa saavutetaan tuo noin +4 lämpötila. Yleisestihän tiedetään, että +4 asteinen vesi on tiheintä ja se painuu pohjimmaiseksi. Arvioita, mikä voisi olla tuossa noin 2 m jäästä veden lämpötila. Plussalla se ainakin on, muutenhan tuo järvi jäätyisi pohjaa myöten!
Tämä arveluttaa siitä syystä, että jos tuo alkaa muodostamaan jäätä ympärilleen ja siitä seuraa jotain ongelmia. Haittaako putken ympärille muodostuva jää kuinka paljon lämmön keräämistä? Ymmärrän, että vedessä täytyy putki painottaa mahdollisen jään muodostumisen takia, mutta miten jään lämmönjohtavuus... syntyykö jäänmuodostumisesta kierre, eli jäätä muodostuu-keruuneste lähtee kylmenpänä-jäätä muodostuu enemmän jne.
Osakaskunnan lupa ja ympäristökeskuskus ei vastusta hanketta, kunhan kaivinkonetyöt tehdään asiallisesti ja talviaikana.